Η αληθινή καρδιά της Κρήτης, στην πρωτεύουσα

Η αληθινή καρδιά της Κρήτης, στην πρωτεύουσα Facebook Twitter
Κούνδουρος
9

Η τοπική κουζίνα στην Αθήνα, τις περισσότερες φορές κρατά από τον τόπο της το όνομα του πιάτου, όχι όμως και την ψυχή της νοστιμιάς του. Και γι’αυτό, πολλά μπορεί να φταίνε: ένα σπάνιο τυρί από τον τσοπάνη, ένα δυσεύρετο λαχανικό στην εποχή του, ένα «φουριάρικο», ήτοι άγριο κατσίκι, σπάνια ταξιδεύουν ως την πρωτεύουσα και δύσκολα ο επιχειρηματίας μπορεί να τα εξασφαλίσει μόνιμα στο μενού του. Τα τοπικά προϊοντα υψηλής ποιότητας κοστίζουν πανάκριβα για τους στριμωγμένους καιρούς της εστίασης κι έπειτα, πολλές φορές, ακόμη κι ο αέρας της πόλης σκιάζει την αυθεντικότητα μιας ντομάτας που μόλις κόπηκε από το μποστάνι. Την κρητική κουζίνα, την λατρεύω. Γιατί είναι ντόμπρα, σταράτη και λιγόλογη. Και πολύ στεναχωριέμαι όταν την αναζητώ στην Αθήνα και μου προκύπτει σαν καρικατούρα του εαυτού της. Χωρίς εκείνο το σκίρτημα στην ψυχή που φέρνει ένα αγκιναράκι ή μια γραβιέρα με παξιμάδι σε έναν καφενέ οπουδήποτε στο νησί. Άμα το νοσταλγήσατε κι εσείς, κοπιάστε!

 

Κούνδουρος, Αγ. Παρασκευής 51, Μπουρνάζι, 2105713546

Ο Νίκος Κουνδουράκης δεν θα σου πει ψέματα, πως ό,τι τρως έρχεται από το νησί. Από κει θα φέρει ό,τι καλύτερο μπορεί να επιλέξει το κληρονομημένο στο αίμα κρητικό του αισθητήριο: την ρακή, την ξινομυζήθρα, τον ντάκο, προσεχώς και τα οικογενειακά κουνέλια και τα κατσικάκια. Όμως, ο Νίκος έχει βρει κάτι που δεν βρήκαν οι υπόλοιποι συνάδελφοί του: από όλη την Ελλάδα επιλέγει ο,τιδήποτε χτίζει την κεντρική ιδέα της πάτριας γεύσης, ας πούμε ο ντάκος μιλάει στην πιο κρητική διάλεκτο και δεν σε πειράζει που οι εκλεκτές ελιές είναι πελοπονήσιες. Για να βγάλει την ίδια νοστιμιά από ένα τσιγαριαστό κατσικάκι, όταν δεν μπορεί να βρει εδώ το άγριο, θα παντρέψει αρνί και κατσίκι, θα προσθέσει λίγη ρίγανη, σκόρδο και κρεμμύδι που δεν υπάρχουν στην αυθεντική συνταγή. Η κουζίνα του λατρεύει το κρητικό ελαιόλαδο, το χρησιμοποιεί γενναιόδωρα και ασυμβίβαστα. Τα ντολμαδάκια του και μόνο αξίζουν το ταξίδι ως εδώ: χέρι μαμάς, πλούσιος ο άνηθος και το κρεμμυδάκι, το ρύζι στο πιο ιδανικό του βράσιμο, τα συνδυάζεις υπέροχα με την καυτερή ξινοκαυτερή, τυροκαυτερή και μυζήθρα με πλούσιο ελαιόλαδο και πράσινη ελιά με καυτερή πιπερίτσα που τραβάει τη ρακή και το ζεστό ψημμένο ψωμάκι με τη ρίγανη και το λάδι. Πέρα από την κατσαρόλα, ο Κούνδουρος είναι μάγος και στη σχάρα. Η σταβλίσια χοιρινή, το κεφτεδάκι στη σχάρα και το παϊδάκι του, ζουμερά, με τη μεστή νοστιμιά και την υφή του αληθινού κρέατος το μόνο που ζητάνε είναι τη χοντροκομμένη, τραγανή, γλυκιά πατάτα που τηγανίζεται στο ελαιόλαδο. Στο κλείσιμο, η σφακιανή πίτα σε κάνει να ξεχνάς όσα ήξερες ως τώρα για το γλυκό που σίγουρα έχεις δοκιμάσει τόσες φορές: η διαφορά, στο πλούσιο καλό μέλι και το καρύδι, στην τραγανή, αέρινη ζύμη. Προσοχή μόνο στην παραγγελία: να πάτε πολλοί μαζί, γιατί οι μερίδες είναι για άντρες, ατρόμητους, λεβέντες και κρητικούς!

 

Έρως-Ήρως Τσόχα 41 & Π. Κυριακού, Αμπελόκηποι, 2106463820

“Η μαγειρική είναι παράδοση και ταπείνωση”, λέει η Αντωνία (Μποτονάκη)-κουβέντα που κοντράρει το απόλυτο μεγαλείο της νοστιμιάς που δοκιμάζω σε ένα πιάτο σιουφιχτά μακαρόνια με ολόφρεσκες καραβιδούλες και εστραγκόν. Στα μάτια της μαγείρισσας περνά η διαδρομή από μια παιδική ηλικία σε ένα χωριό των Βόρειων Χανίων με τρεις κατοίκους, στη Θεσσαλονίκη και στη Ζωή, που την αντιμετώπισε σαν διατροφολόγος, σαν συγγραφέας και σαν ηθοποιός, πριν αράξει στα λιγοστά τραπεζάκια πίσω από το στάδιο του Παναθηναϊκού, να μαγειρέψει τη δική της εκδοχή, μιας απείραχτης χανιώτικης, ενίοτε ξεχασμένης γεύσης στο μικρό κουζινάκι της. Διαβάζεις το μενού, όμως, η Αντωνία βγαίνει στο πεζοδρόμιο να σου ανατρέψει την όρεξη, έτσι της ήρθε και βάζει στη φωτιά κάτι καινούριο-να το δοκιμάσεις! Κρητική κουζίνα σ’αυτή την πόλη έχουμε δοκιμάσει μπόλικη. Ποτέ, όμως, δεν είχε τη γυναικεία χάρη, τις στρογγυλές γωνίες που καταργούν το βαρβάτο ρουστίκ, την ελαφράδα και τη θηλυκή νοστιμιά που έχει το τζατζίκι με σταμναγκάθι και μπόλικο δροσερό αμύγδαλο της Αντωνίας, τη φρεσκάδα από τα βλίτα με φρέσκια ντοματούλα, σκόρδο και ξύδι, την αληθινή κρεατότουρτα που επιμένει ελαφριά παρά τα πλούσια, βουτυράτα αρώματά της, την κυμινάτη μελιτζανοσαλάτα με τη ντομάτα και τις πιπεριές. Ο τρόπος που διαχειρίζεται τη στάκα δίνει άλλη εξαιρετική χάρη στα αβγά που τηγανίζονται μέσα της  και το ζυλοκούμπι της, ξερό ανθότυρο που φτιάχνει η ίδια με ελιόλαδο, μπαχαρικά και πιπέρια σε συνταγή της γιαγιάς της, μια γεύση που δεν θα βρεις αλλού στην πόλη. Ο Μανούσος από την Κρήτη εξασφαλίζει το γνήσιο προϊόν, όπως τα λουκάνικα που μαρινάρονται για 48 ώρες με κύμινο και μαρουβά. Επιτέλους, η Κρήτη μαγειρεμένη από γυναικείο χέρι!

 

 

Γεύση
9

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ

σχόλια

7 σχόλια
Αμα σαν την Κρητη θέτε να φαει πρέπει να πάτε στην Πασιφάη στον Κορυδαλλό στην πλατεία Μέμου....σαλιγκάρια μπουρμπουριστά,απάκι,στάκα,μυζηθροπιτάκια και αλλές κρητικές λιχουδιές και στο τελος αποζημίωση με λουκουμάδες και μέλι ή γιαούρτι με μέλι και καρύδια!!!!
"Το Μιτάτο" στο Ίλιον παιδιά. Μαγειρευτά και οφτό, να γλύφεις τα νυχοπόδαρά σου και τιμές ξεφτίλα για αυτά που τρως. Μένω κοντά και το τιμάω τουλάχιστον μια φορά το μήνα.