Άξενη Ελλάδα

Άξενη Ελλάδα Facebook Twitter
10

 

PRO ASYL

Στην έκθεση της PROASYL με τίτλο «Παράνομες Επαναπροωθήσεις» μόλις τον περασμένο Νοέμβριο, καταγγέλθηκαν συστηματικές παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων από το Αιγαίο, τα ελληνικά νησιά και τα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα. Στο πόρισμα της έκθεσης σημειώνεται ότι τα θύματα είναι στην πλειονότητά τους πρόσφυγες από τη Συρία –άνδρες, γυναίκες, παιδιά, βρέφη και άνθρωποι που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες– που προσπαθούν να εισέλθουν στην Ευρώπη για να αναζητήσουν διεθνή προστασία ή να επανενωθούν με τις οικογένειές τους. Σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης, τα άτομα που απωθήθηκαν υπολογίζονται σε 2.000 το 2013, ενώ τα άτομα που έχασαν τη ζωή τους στο Αιγαίο από το καλοκαίρι του 2012 υπολογίζονται από την οργάνωση σε 149. «Άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων με καλυμμένα τα πρόσωπά τους κατηγορούνται για κακομεταχείριση μεταναστών κατά τη σύλληψή τους, αυθαίρετη κράτησή τους χωρίς να γίνει καταγραφή της παρουσίας τους σε ελληνικό έδαφος και επαναπροώθησή τους στην Τουρκία, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο. Ειδικές μονάδες της Ελληνικής Ακτοφυλακής εγκαταλείπουν πρόσφυγες σε τουρκικά χωρικά ύδατα χωρίς να μεριμνήσουν για την ασφάλειά τους».

 

Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch), 1η Φεβρουαρίου 2013

Η διεθνής οργάνωση στην ετήσια έκθεση που παρουσίασε πέρσι τον Φεβρουάριο μιλούσε για τη ξενοφοβική βία η οποία «έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις, καθώς μετανάστες και πρόσφυγες γίνονται τακτικά στόχος επιθέσεων, ενώ υπάρχουν αυξανόμενες αποδείξεις για την ανάμειξη μελών της Χρυσής Αυγής». Κατακρίνει, επίσης, τον νόμο σύμφωνα με τον οποίο η αστυνομία μπορεί να συλλαμβάνει μετανάστες με την «ασαφή αιτιολογία του κινδύνου για τη δημόσια υγεία». Η έκθεση αναφέρεται ακόμα και στις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών στα 5 (τότε) κέντρα κράτησης παράνομων μεταναστών, τις οποίες χαρακτηρίζει «προβληματικές».

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ)

Το ΕΔΔΑ έχει κρίνει ότι οι συνθήκες κράτησης των μεταναστών στην Ελλάδα συνιστούν εν γένει «απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση». Αποφάνθηκε, επίσης, κατηγορηματικά ότι η μεταφορά μεταναστών με σκοπό την κράτησή τους στην Ελλάδα τους εκθέτει σε απαγορευμένη κακή μεταχείριση. Το δικαστήριο στην υπόθεση M.S.S. κατά Βελγίου και Ελλάδας έκρινε ότι οι ελληνικές πρακτικές κράτησης παραβιάζουν το άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το οποίο απαγορεύει τα βασανιστήρια και την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση. Τέλος, το σύστημα ασύλου της Ελλάδας παρουσιάζει δυσλειτουργίες, σύμφωνα με το ΕΔΔΑ.

Platform for International Cooperation on Undocumented Migrants

Τον Μάρτιο του 2013 η έκθεση της οργάνωσης Platform for International Cooperation on Undocumented Migrants υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους μετανάστες. Βάσει της ευρωπαϊκής και της εγχώριας νομοθεσίας, η Ελλάδα οφείλει να διασφαλίζει το δικαίωμα των ατόμων που ζητούν διεθνή προστασία για υποβολή αίτησης για άσυλο, καθώς και να συμμορφώνεται με τα διεθνή πλαίσια που υποστηρίζουν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στην ισότητα, στην αξιοπρεπή διαβίωση και στο δικαίωμα που απαγορεύει την απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση. Η οργάνωση υποστηρίζει ότι «οι αιτούντες άσυλο τίθενται υπό κράτηση αντί να διαμένουν σε κέντρα υποδοχής, χωρίς να τους δίνεται η δυνατότητα να υποβάλουν το νόμιμο αίτημά τους για άσυλο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο το οποίο απαιτεί την προστασία και την υποδοχή τους, γεγονός που σημαίνει ότι δεν εφαρμόζονται οι υφιστάμενες νομοθετικές διατάξεις που διαφυλάττουν τα δικαιώματα των μεταναστών, όπως η αρχή της μη επαναπροώθησης». Τέλος, σύμφωνα με την οργάνωση, «Δεν υπάρχει ασφαλής οδός διέλευσης των συνόρων για την υποβολή αιτήματος ασύλου λόγω των αυστηρών πρακτικών προστασίας των εξωτερικών συνόρων και των επιχειρήσεων της Frontex στην περιοχή, οι οποίες χρησιμοποιούνται ως εργαλείο αποθάρρυνσης των μεταναστών να εισέλθουν στην Ελλάδα".

Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων στις 20 Ιουνίου τα μέλη του Ελληνικού Γραφείου τόνισαν ότι η διοικητική κράτηση των αιτούντων άσυλο είναι επιτρεπτή μόνο ως εξαιρετικό μέτρο και στο πλαίσιο ειδικών λόγων, υπογραμμίζοντας ότι η πρώτη υποδοχή πρέπει να υπερτερήσει της κράτησης. Πρέπει να δημιουργηθούν, σύμφωνα με το γραφείο, και άλλα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής, ειδικά στα νησιά του Αιγαίου, και να καλύπτονται οι πρώτες ανάγκες των μεταναστών. Τα μέλη της Ύπατης Αρμοστείας έκαναν, επίσης, λόγο για ολοένα αυξανόμενη ρατσιστική βία, τονίζοντας ότι το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, πέραν της ελλιπούς εφαρμογής του, είναι ανεπαρκές για την αντιμετώπιση της ατιμωρησίας των δραστών και για την προστασία των θυμάτων. Υπογράμμισαν πως η αποφασιστική αντιμετώπιση των πράξεων ρατσιστικής βίας πρέπει να συνοδεύεται από αποτελεσματική διερεύνηση των όποιων αναφορών για αυθαιρεσία ή ολιγωρία των αστυνομικών οργάνων.

Νιλς Μούιζνιεκς, Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα δικαιώματα του ανθρώπου

Ο επίτροπος είχε προειδοποιήσεις ήδη από τις 16 Απριλίου 2013 ότι τα κενά ανάμεσα στη νομοθεσία και την πράξη, τα οποία επηρεάζουν αρνητικά τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών, αυξάνουν την ευπάθειά τους, κυρίως σε ρατσιστικά εγκλήματα. Μεταξύ των κενών αυτών ο Μούιζνιεκς επισημαίνει την «εξαιρετικά ανεπαρκή υποδομή υποδοχής των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, το ιδιαιτέρως δυσλειτουργικό σύστημα, την καταχώριση αιτήσεων ασύλου [...] και την πολιτική της συστηματικής και παρατεταμένης κράτησης παράτυπων μεταναστών, συχνά σε ακατάλληλες συνθήκες». Προέτρεπε, μάλιστα, τις Αρχές να θέσουν τέρμα στη «δαπανηρή και σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματική πολιτική της κράτησης μεταναστών και να προβλέψουν την παροχή δυνατών εναλλακτικών λύσεων στη νομοθεσία και στην πράξη». Τόνισε, επίσης, την ανάγκη «να διασφαλίσει η Ελλάδα ότι όλοι οι μετανάστες που είναι υπό κράτηση έχουν κατάλληλη πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη». Κάλεσε, ακόμα, τις ελληνικές Αρχές «να παρέχουν αποτελεσματική προστασία στους ασυνόδευτους ανήλικους μετανάστες, που συχνά αφήνονται χωρίς καμιά υποστήριξη».

Buzz
10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμερικανικές εκλογές: Ποιον από τους δύο υποψήφιους προτιμούν τα δημόσια πρόσωπα;

Διεθνή / Αμερικανικές εκλογές: Ποιον από τους δύο υποψήφιους προτιμούν τα δημόσια πρόσωπα;

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει. Τι δηλώνουν οι υποψήφιοι; Και ποια θέση παίρνουν κάποιες διασημότητες μεταξύ των δύο μονομάχων των επόμενων εκλογών;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τα βραβεία Νόμπελ Λογοτεχνίας της τελευταίας δεκαετίας

Βιβλίο / Τα βραβεία Νόμπελ Λογοτεχνίας της τελευταίας δεκαετίας

Όλοι οι συγγραφείς και ποιητές (ακόμα και μουσικοί, για τον ποιητικό τους λόγο) που βραβεύτηκαν από τα μέλη της Σουηδικής Ακαδημίας για το έργο τους από το 2011 μέχρι και φέτος και οι λόγοι για τους οποίους τους επέλεξαν.
THE LIFO TEAM
Ruth Bader Ginsburg: Η ζωή της μέσα από τα δικά της λόγια

Διεθνή / Ruth Bader Ginsburg: Η ζωή της μέσα από τα δικά της λόγια

Μερικές χαρακτηριστικές φράσεις της από συνεντεύξεις, ομιλίες και δηλώσεις που συνθέτουν το προφίλ μιας εμβληματικής προσωπικότητας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και του αγώνα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δέκα μαραθωνοδρόμοι μοιράζονται την εμπειρία τους από τον αυθεντικό μαραθώνιο της Αθήνας

Ελλάδα / Δέκα μαραθωνοδρόμοι μοιράζονται την εμπειρία τους από τον αυθεντικό μαραθώνιο της Αθήνας

Στον αυριανό 36ο Μαραθώνιο έχει σημειωθεί ρεκόρ συμμετοχών και η διαδρομή θα έχει φέτος συμβολική σημασία. Μιλήσαμε με 10 δρομείς που θα είναι εκεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

6 σχόλια
Παιδια, περα απτην πλακα το προβλημα ειναι περισσοτερο Ευρωπαικο παρα ελληνικο· για μενα χιλιες φορες το ελληνικο κρατος να τους δωσει ασυλο και χαρτια να πανε οοοπου θελουν οι ανθρωποι και να μην στοιβαζονται σαν τα ζωα σε μια χωρα που ξερουν οτι δεν εχει και πολλα να τους προσφερει. Αυτα απο μενα! Οποιος κοπτεται περι αυτων δε, ας αφησει τα σχολια και ας παει να βοηθησει εμπραγκτα διαφορετικα μοκο! Γιατι η φιλανθρωπια απτο νετ και τσαμπα ειναι και ευκολη ειναι...το θεμα ειναι στο δρομο τι κανουμε!
Για την αξιοπιστία των πηγών και επιχειρημάτων τους απομόνωσα ένα απόσπασμα: "Δεν υπάρχει ασφαλής οδός διέλευσης των συνόρων για την υποβολή αιτήματος ασύλου λόγω των αυστηρών πρακτικών προστασίας των εξωτερικών συνόρων και των επιχειρήσεων της Frontex στην περιοχή, οι οποίες χρησιμοποιούνται ως εργαλείο αποθάρρυνσης των μεταναστών να εισέλθουν στην Ελλάδα". Αν έχουν το θεό τους ας μας πουν μια χώρα του δυτικού κόσμου που δεν δίνει σημασία στην επιμελή φύλαξη των συνόρων της και για λόγους αποτροπής της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης και πιθανόν παράλληλης εισόδου επικίνδυνων στοιχείων. Αν η Ευρώπη που θεωρούμε φάρο σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με σεβασμό στην ιδέα του κράτους δικαίου εφαρμόζει αυτή την πολιτική και μέσω του συλλογικού οργάνου της, της Frontex, για πιο πράγμα κατηγορεί την Ελλάδα η ΜΚΟ; Κανείς δεν δέχεται στο έδαφός του μάζες προσφύγων, χωρίς λόγο τουλάχιστον. Για την περίπτωση της Συρίας, ο ρόλος θύτη της Τουρκίας και η επιχορήγηση απο τα Σουνιτικά κράτη του κόλπου δεν θέλει παραπάνω εξήγηση. Ακόμη και μεταξύ αδελφών πληθυσμών η υποδοχή δεν είναι αυτή που αναφέρεται. Θυμηθήτε τη γκετοποίηση επι δεκαετίες των Παλαιστινίων σε Ιορδανια και Λίβανο. Η Ελλάδα δεν μπορεί να ειναι το σημείο εκτόνωσης της ροής προς Ευρώπη από Αφρική, Ασία και Μέση Ανατολή χωρίς αυτο να ειναι μια συλλογική, κοινά αποδεκτή Ευρωπαϊκή απόφαση. Προφανώς αυτό δεν υπάρχει.
Ο δημόσιος διάλογος στη χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται σε νηπιακό επίπεδο, όλοι μιλάνε με γνώμονα τις ιδεοληψίες τους, ζητήματα που αποτελούν κατ' εξοχήν αντικείμενα της (μετανστευτικής, νομικής, ιατρικής ή όποιας άλλης) επιστήμης αντιμετωπίζονται μέσα από τα παραμορφωτικά πατομπούκαλα της ιδεολογίας.21/6/2011ΕΡΩΤΗΣΗΠρος τον κ. Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής ΑλληλεγγύηςΘέμα: «Αύξηση κρουσμάτων ηπατίτιδας B και C στη χώρα μας».Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, αλλά και σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες αναφέρεται ότι στη χώρα μας 400.000 Έλληνες πάσχουν από χρόνια ηπατίτιδα B και C, και οι περισσότεροι από αυτούς δεν το γνωρίζουν.Σύμφωνα δε με την Ελληνική Εταιρεία Ήπατος (ΕΕΜΗ) εκτιμάται ότι παγκοσμίως 1 στα 12 άτομα έχει προσβληθεί από τον ιό της ηπατίτιδας B και C, και ότι μετά το έτος 2010, περισσότεροι θάνατοι θα καταγράφονται από ηπατίτιδα, παρά από AIDS.Η αύξηση των κρουσμάτων της ηπατίτιδας B και C στη χώρα μας είναι έως έναν βαθμό απόρροια και του κύματος οικονομικών μεταναστών από φτωχές χώρες της Ασίας, της Αφρικής αλλά και των Βαλκανίων. Ειδικότερα, υπάρχει σημαντική αύξηση των περιπτώσεων ηπατίτιδας B σε εγκύους, ιδιαίτερα σε πληθυσμούς οικονομικών μεταναστών, που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας. Από έρευνες προκύπτει ότι πάνω από 1 στις 10 γυναίκες αυτών των ομάδων, που γεννούν στη χώρα μας, έχουν προσβληθεί από τον ιό της ηπατίτιδας B, γεγονός που συνεπάγεται και μόλυνση του βρέφους, εάν δεν ληφθούν ειδικά μέτρα μετά τον τοκετό.Την ίδια στιγμή, η κρατική αδιαφορία αναφορικά με τον έλεγχο της υγείας των χιλιάδων μεταναστών εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Στα Κέντρα Υποδοχής Μεταναστών δεν γίνονται ολοκληρωμένοι ιατρικοί έλεγχοι σε όσους διαβιούν εκεί, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών.Οι οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι σαφείς, πλην όμως δεν υπάρχει επαρκές ιατρικό προσωπικό για να πραγματοποιήσει πλήρεις ιατρικές εξετάσεις στον μεγάλο αριθμό μεταναστών, που καθημερινά εισέρχονται στη χώρα μας.Παράλληλα, οι εργαζόμενοι στα εν λόγω κέντρα είναι εκτεθειμένοι άμεσα σε κάθε είδους μολυσματικές ασθένειες (ηπατίτιδα, φυματίωση, τροπικές ασθένειες κ.ο.κ.).Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός: (κτλ)Ποιός τα λέει αυτά τα απίστευτα ( διάφορες ΜΚΟ, κτλ) πράγματα; Είναι ο μισάνθρωπος ο Κασιδιάρης; Είναι ο υμνητής του Χίτλερ Μιχαλολιάκος; Είναι ο ανθρωποδιώκτης ο Δένδιας; Όχι είναι ο Αριστερός Βουλευτής Γ. Ψαριανός. Τί δηλαδή; Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέχει τα θέματα των επιδημιών καλύτερα από το "Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων" που κρίνει την αιτιολογία του κινδύνου για τη δημόσια υγεία "ασαφή";; (sic)
"Σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης, τα άτομα που απωθήθηκαν υπολογίζονται σε 2.000 το 2013, ενώ τα άτομα που έχασαν τη ζωή τους στο Αιγαίο από το καλοκαίρι του 2012 υπολογίζονται από την οργάνωση σε 149. «Άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων με καλυμμένα τα πρόσωπά τους κατηγορούνται για κακομεταχείριση μεταναστών κατά τη σύλληψή τους, αυθαίρετη κράτησή τους χωρίς να γίνει καταγραφή της παρουσίας τους σε ελληνικό έδαφος και επαναπροώθησή τους στην Τουρκία, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο. Ειδικές μονάδες της Ελληνικής Ακτοφυλακής εγκαταλείπουν πρόσφυγες σε τουρκικά χωρικά ύδατα χωρίς να μεριμνήσουν για την ασφάλειά τους». Ενταξει καταλαβαινω και συμφωνω οτι πρεπει να υπαρχει σεβασμος προς αυτους τους ανθρωπους που περνανε οτι περνανε για να φτασουν στον προορισμο τους. Σε αυτο το θεμα δεν αντιλεγω καθολου.Ομως το σεναριο οτι υπαρχει επαναπροωθηση μεταναστων μεσω ειδικων δυναμεων στη Τουρκια στο Αιγαιο των Γκριζων Ζωνων με παραξενευει. Για ποσους απο τους 149 που χαθηκαν εχει ευθυνη το λιμενικο και το ελληνικο κρατος? Μπορουμε περιπτωση προς περιπτωση να το αποδειξουμε?Ποιες ειναι οι πηγες της οργανωσης που μας επιβεβαιωνει οτι 2000 ατομα σπρωχτηκαν πισω στη Τουρκια? Εφοσον καταγγελει κατι τοσο σοβαρο πρεπει να αναφερει τις πηγες της και οχι γενικα και αοριστα αριθμους.Ποσοι εχουν διασωθει απο το λιμενικο? Το λιμενικο λεει και μπορει να αποδειχθει οτι εχει διασωσει πανω απο 3000.Και τελος ναι εχει ευθυνη η γειτονα χωρα απο τη στιγμη που εχει υπογραψει και θα υπογραψει ακομα πιο λεπτομερη συμβαση επανεισδοχης μεταναστων με την ΕΕ. Εχει ευθυνη απο τη στιγμη που δεν καταπολεμα τα κυκλωματα δουλεμπορων και δεν ειναι κανενας αφελης και αδαης να σκεφτει οτι η γειτονα χωρα σκοπευει και αλλου... Σκεφτειτε ποσο ευκολα ενα σεναριο γκριζας ζωνης τυπου Ιμια μπορει να δημιουργηθει γυρω απο διασωση ανθρωπων.(ετσι ξεκινησε το 1996). Ειμαστε μπροστα σε μια παγκοσμια ανθρωπιστικη κριση και πιστευω οτι η Ελλαδα σαν χωρα εστω και αν ειναι μελος της ΕΕ εχει σηκωσει το μεγαλυτερο βαρος σε αυτο το θεμα.Ολα αυτα γιατι οπως παντα οι λεγομενοι μεγαλοι παιζουν σκακι στη Συρια στο Αφγανισταν και στην Αφρικη.Δεν μπορει να συνεχιστει το Δουβλινο δεν γινεται...
Κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος μπορεί να αντιληφθεί τη σημασία σεβασμού της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας.Επίσης όλοι μπορούμε να αντιληφθούμε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα απέχει πάρα πολύ από την ιδανική σε θέματα υποδοχής μεταναστών.Αλλά όλες αυτές οι οργανώσεις έκαναν αντίστοιχες παρεμβάσεις για το πώς αυτοί οι πρόσφυγες προωθούνται από την Τουρκία;Στην έκθεση της PROASYL με τίτλο «Παράνομες Επαναπροωθήσεις» μόλις τον περασμένο Νοέμβριο, καταγγέλθηκαν συστηματικές παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων από το Αιγαίο, τα ελληνικά νησιά και τα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα.!!!!Οι Παράνομες Προωθήσεις από πλευράς της γείτονος δεν αποτελούν θέμα;
Ούτε το Δουβλίνο 2 ούτε οι προωθήσεις από Τουρκία αποτελούν δικαιολογία για την κακή συμπεριφορά που λαμβάνουν είτε ενώ συλλαμβάνονται είτε ενώ είναι υπό κράτηση.Δηλαδή η λογική κάθε φορά που αναφερόμαστε στα ανθρώπινα δικαιώματα να υπάρχει και ο αντίλογος Δουβλίνο και Τουρκία ποια είναι;"Οι κακοί Τούρκοι/Ευρωπαίοι φταίνε,αυτοί το ξεκίνησαν,φτου κακά";
Ενώ η λογική του ότι φταίμε εμείς για το κύμα μεταναστών που εκ των πραγμάτων αδυνατούμε να αντέξουμε (χωρίς να είναι αυτό δικαιολογία για οποιαδήποτε βιαιοπραγία φυσικά) στέκει;Η Ευρώπη δεν θέλει να ευαισθητοποιηθεί γιατί δεν την αφορά η καυτή πατάτα του μεταναστευτικού και η Τουρκία 'λύνει' το πρόβλημά της στέλνοντας τους όλους προς τα εδώ.Αν θες απάντηση στο ερώτημά σου, θα σου πω πως ναι, φταίει περισσότερο η Τουρκία και η Ευρώπη για την τωρινή κατάσταση.Και δεν το εννοώ ως υπεκφυγή ή (κλασική νεοελληναράδικη) δικαιολογία του τύπου "μας επιβουλεύονται οι ξένοι οι κακοί που μας ζηλεύουν και μας μισούν"!
Και σου ξαναλέω πως άλλο η μεταναστευτική πολιτική,άλλο η συμπεριφορά των ελληνικών αρχών.Δεν νομίζω να έγραψα πουθενά πως για κύμα προσφύγων από την Μέση Ανατολή ή την Αφρική φταίει η Ελλάδα,αλλά μήπως θες να ξεκινήσουμε τις αναλύσεις περί ιμπεριαλισμού τώρα;Το "πρόβλημα" που υπάρχει με την Ελλάδα δεν αποτελεί δικαιολογία για την συμπεριφορά τους.Ορίστε,να τους συλλάβεις,να τους πας και σε Αμυγδαλέζες(δεν είμαι σύμφωνος με αυτές τις πρακτικές,αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας τώρα),αλλά από κει και πέρα οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να έχουν ανθρώπινη μεταχείριση.Στο κάτω κάτω της γραφής δεν έκαναν και κανένα έγκλημα.Εν τέλει Μένη ας συμφωνήσουμε σε αυτό που και οι 2 λέμε:Η συμπεριφορά των "δικών μας" είναι απαράδεκτη.Το ότι η λοιπή Ευρώπη δεν δέχεται μισό άτομο παραπάνω μέσω της συμφωνίας που και οι δικοί μας πολιτικοί υπέγραψαν(και ακόμα την τηρούν πιστά)είναι και αυτό κατά ένα μεγάλο μέρος δικό μας θέμα.Δεν γνωρίζω τις ακριβείς νομικές διαδικασίες αλλά θαρρώ υπάρχει τρόπος να "προσβάλλεις" την οποιαδήποτε συμφωνία,να την επανεξετάσεις και να την αναιρέσεις ή να προτείνεις καινούργια.Αντ'αυτού οι κυβερνώντες μας προτιμούν να μιλάνε για ανακατάληψη πόλεων,θύματα στα σύνορα και πως θα γίνει η Ελλάδα κοτέτσι με συρματοπλέγματα στον Έβρο.Οι λόγοι που γίνεται αυτό;Μήπως τα φράγκα;Μήπως τίποτα άλλο;Μήπως τους συμφέρει να χαλάμε φράγκα σε κέντρα παραμονής μεταναστών(αντί στην Παιδεία π.χ.) ή στο να αυξάνουμε τις δυνάμεις καταστολής(προσωπικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλα πράγματα) με την δικαιολογία της εγκληματικότητας από μετανάστες;Δεν ξέρω εσύ πες μου...
Φίλε/η DelusionsEndεπί της ουσίας πραγματικά δεν διαφωνούμε.Ισως να υπάρχει μια διαφοροποίηση ανάμεσά μας στην κλίμακα της 'απαράδεκτης' συμπεριφοράς των δικών μας.Προσωπικά θεωρώ πως η συμπεριφορά μας απέχει από την ιδανική αλλά και δεν είναι, εκ των πραγμάτων, όσο τραγική προσπαθούν να την παρουσιάσουν κάποιοι.Δεν μιλώ για περιστατικά βιαιοπραγιών. Μιλώ για την γενικότερη διαχείριση τεράστιων (για τα ελληνικά δεδομένα) μαζών μεταναστών με ρεαλιστικά δεδομένα. Αν ήμασταν ένα εύρωστο κράτος θα το συζητούσαμε σε άλλο πλαίσιο.Για το τελευταίο σου ερώτημα μακάρι να είχα απάντηση. Παρόμοια ερωτήματα με απασχολούν κι εμένα. Πάντως οι θέσεις κατά της φύλαξης των συνόρων δε με βρίσκουν αυτόματα σύμφωνο.