Ένας δισεκατομμυριούχος επενδυτής, το Ολοκαύτωμα και μια εξωφρενική επιστολή

Ένας δισεκατομμυριούχος επενδυτής, το Ολοκαύτωμα και μια εξωφρενική επιστολή Facebook Twitter
O Tom Perkins στα γραφεία της εταιρείας του στο San Francisco το 2006
1

 Η είδηση

 

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Tom Perkins, ιδρυτικό μέλος της εταιρείας επιχειρηματικού κεφαλαίου Kleiner Perkins Caufield & Byers, έστειλε μια επιστολή στον εκδότη της The Wall Street Journal. Σε αυτή αναφέρεται στην δημόσια επίκριση που δέχεται το 1% των πολύ πλούσιων ανθρώπων του πλανήτη  και την συγκρίνει με το Ολοκαύτωμα των Εβραίων από τους Ναζί. Συγκεκριμένα αναρωτιέται εάν βαδίζουμε σε μια νέα «Νύχτα των Κρυστάλλων»* με στόχο αυτή την φορά του πλούσιους.

Ο Perkins μιλάει στην επιστολή του για τις δημόσιες επιθέσεις που δέχονται οι εργαζόμενοι στην Google μέσα στα λεωφορεία που τους μεταφέρουν στην εταιρεία και για την οργή που ξεσηκώνουν οι πλούσιοι που μπορούν να αγοράσουν ένα ακίνητα. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα η  επιστολή του έγινε γνωστή στα social media και οι αντιδράσεις είναι έντονες. Κάποιος έγραψε: «Αυτή η επιστολή αποδεικνύει ότι κάποιος μπορεί να γίνει πλούσιος χωρίς να είναι προσεκτικός, οξυδερκής ή ευφυής»

Ένα σχόλιο

 

.

Ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποίησε τις λέξεις «Ολοκαύτωμα», «Ναζί», «Νύχτα των Κρυστάλλων» ο Perkins για να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την εξωφρενική του θέση, θα λέγαμε ότι είναι σύγχρονος. Μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων του σήμερα θέλουν να εντυπωσιάσουν χρησιμοποιώντας τις λέξεις απρόσεκτα χωρίς να δίνουν μεγάλη σημασία.

 Είναι υποκρισία να πεις ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο όταν καθημερινά διαβάζουμε κείμενα όπου οι έννοιες για παράδειγμα «Φασισμός» και «Χούντα» χάνουν το πραγματικό τους νόημα και γίνονται ένα εύκολο αξεσουάρ όπου καλύπτει την έλλειψη επιχειρημάτων. Δικαιολογημένη λοιπόν η οργή  που ξέσπασε εναντίον του αλλά θα  μπορούσε να γίνει και μια εξαιρετική αφορμή για να σκεφτόμαστε και εμείς οι ίδιοι στο πως χρησιμοποιούμε διάφορες έννοιες.

Και περνάμε στην ουσία της δήλωσης. Το πρώτο και μοναδικό πράγμα που σκέφτηκα όταν διάβασα την δήλωση ήταν αυτό: Ένας Εβραίος που έχει επιβιώσει από τις θηριωδίες των Ναζί διαβάζει αυτή την επιστολή. Πως αντιδρά; Θα κουνούσε με νόημα το κεφάλι; Θα ξεσπούσε σε υστερικά γέλια; Θα τσαλαπατούσε την εφημερίδα; Θα τον έβριζε; Τι είδους αντίκτυπο θα είχε σε αυτόν τον άνθρωπο; Αυτά τα ερωτήματα μου δημιουργήθηκαν.

 Και μια θλίψη για αυτό δισεκατομμυριούχο επενδυτή που στα 73 του εκφράζει δημόσιο λόγο, και μιλάει για ένα ιστορικό γεγονός που έχει προκαλέσει την παγκόσμια κατακραυγή σαν να είναι το χειρότερο τρολ.

Ένας δισεκατομμυριούχος επενδυτής, το Ολοκαύτωμα και μια εξωφρενική επιστολή Facebook Twitter
Καταστροφή συναγωγής στο Βερολίνο κατά την διάρκεια της "Νύχτας των Κρυστάλλων"

 

 

*Η Νύχτα των Κρυστάλλων

 

Συνέβη τη νύχτα της 9ης Νοεμβρίου 1938 ως τις πρώτες πρωινές ώρες της επόμενης μέρας και ήταν η πρώτη ένδειξη για το τι θα ακολουθούσε αργότερα με το εβραϊκό ολοκαύτωμα. Ονομάστηκε «Νύχτα των Κρυστάλλων», επειδή οι Ναζί ξέσπασαν πάνω στις ιδιοκτησίες των Εβραίων, σπάζοντας τις βιτρίνες πολλών καταστημάτων τους.

Κατά τη νύχτα των κρυστάλλων, καταστράφηκαν 1.574 συναγωγές, πάνω από 7.000 εβραϊκά καταστήματα και 29 πολυκαταστήματα, ενώ 30.000 Εβραίοι συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ο αριθμός των γερμανοεβραίων που σκοτώθηκαν είναι ασαφής. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, κυμαίνεται από 36 έως 200, ενώ μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται και αρκετοί μη Εβραίοι, που είχαν την ατυχία να μοιάζουν.

Το γεγονός προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, οι ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις με τη Γερμανία.

Ένα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ του BBC για την Νύχτα των Κρυστάλλων με ελληνικούς υπότιτλους:

 


 

 

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια