Η Δράση κάνει μια μεγάλη καμπάνια κατά της εξοντωτικής φορολογίας των ακινήτων. Γιατί;

Η Δράση κάνει μια μεγάλη καμπάνια κατά της εξοντωτικής φορολογίας των ακινήτων. Γιατί; Facebook Twitter
9

Έχει ακουστεί πολύ στο ίντερνετ τον τελευταίο καιρό η καμπάνια της Δράσης "ΟΧΙ ΑΛΛΟΙ ΦΟΡΟΙ". 

Στο σάιτ που έφτιαξε η Δράση, *όχι άλλοι φόροι*, το κόμμα ζητά απ' τον κόσμο να αντιδράσει, και να υπογράψει μια αίτηση προς το Υπουργείο Οικονομικών.

Η Δράση κάνει μια μεγάλη καμπάνια κατά της εξοντωτικής φορολογίας των ακινήτων. Γιατί; Facebook Twitter

Ζήτησα να μάθω περισσότερα απ' τον Θ. Σκυλακάη - Πρόεδρο της Δράσης, Ευρωβουλευτή, μέλος της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη. Και να τι μου απάντησε:

 

 

======= 

 

 

Η μεσαία τάξη αντιΔρά στην εξοντωτική φορολογία ακίνητών

Του Θόδωρου Σκυλακάκη

 

Πόσο συνηθισμένο είναι η σελίδα ενός μικρού πολιτικού σχηματισμού για μια πολιτική εκστρατεία να συγκεντρώσει μέσα σε λίγες εβδομάδες 50.000 πολίτες οι οποίοι να την ακολουθούν; Πόσο συνηθισμένο είναι οι ίδιοι οι απλοί πολίτες να πληρώνουν για την -ελάχιστη σε σχέση με την ανταπόκριση- διαφήμιση αυτής της σελίδας και να καθιστούν το εγχείρημα αυτοχρηματοδοτούμενο; Πώς ξαφνικά για ένα θέμα που η κυβέρνηση νόμιζε ότι αφορά κυρίως τα προάστια, να αντιδρούν επώνυμα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι από κάθε πόλη της Ελλάδας; Να συμπληρώνουν κατά εκατοντάδες στους δρόμους αιτήσεις με ονοματεπώνυμο και διεύθυνση ακινήτου, προς το υπουργείο Οικονομικών;

 

Ως επικεφαλής της Δράσης, πρέπει να σας πω ότι όταν αναλάβαμε την πρωτοβουλία «ΑτνιΔράστε κατά της εξοντωτικής φορολογίας ακινήτων», δεν είχαμε κατά κανένα τρόπο την προσδοκία ότι θα υπήρχε μια τόσο μεγάλη στήριξη και ανταπόκριση στην προσπάθειά να ανατραπεί ο φόρος ακινήτων. Οι ιδιοκτήτες άλλωστε θεωρούνται από τη φύση τους νοικοκύρηδες άνθρωποι και ποτέ δεν έχουν αντιδράσει μαζικά στις εκάστοτε επιλογές των κυβερνήσεων. Προσπαθούσαν κατά κανόνα με διάλογο να βελτιώσουν επιμέρους ρυθμίσεις. Τι τους κάνει να αντιδρούν ξαφνικά τόσο έντονα και μαζικά;

 

Αν πιστέψουμε το υπουργείο Οικονομικών όλα είναι μια μεγάλη παρεξήγηση. Όλοι θα πληρώσουν λιγότερο κι αυτοί που θα πληρώσουν κάτι παραπάνω –καμιά τρακοσαριά χιλιάδες οικογένειες- τι να γίνει ας πουλήσουν και κάτι να μην τους βαραίνουν κιόλας οι έγνοιες.

 

Η πραγματικότητα βρίσκεται στον προϋπολογισμό του 2014. Τα έσοδα που προβλέπονται από την ακίνητη περιουσία αυξάνονται κατά 1,15 δις, αύξηση κατά 42% σε σχέση με το 2013, που ήταν ήδη η χρονιά της «μεγάλης σφαγής» για τους φορολογούμενους ιδιοκτήτες. Τα έσοδα που προβλέπει η τρόικα ότι θα εισπραχθούν είναι 20-25% λιγότερα λόγω αδυναμίας των φορολογουμένων, όμως με δεδομένο ότι τα ακίνητα δεν θα φύγουν κι όσοι δεν πληρώσουν τελικά θα χάσουν τα σπίτια τους και θα πληρώσουν αργά ή γρήγορα «εις είδος», η επιβάρυνση είναι απολύτως εφιαλτική. Και έρχεται να επιβληθεί σε μια περιουσία που η πραγματική της αξία έχει μειωθεί δραματικά τα τρία τελευταία χρόνια και ενώ οι πολίτες αδυνατούν να ανταποκριθούν κατά εκατομμύρια στις άλλες υποχρεώσεις τους. Εκατοντάδες χιλιάδες έχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις στην εφορία.

 

Πάνω από 370.000 στον ΟΑΕΕ. Εκατοντάδες χιλιάδες καθυστερούν λογαριασμούς της ΔΕΗ. Περίπου 200.000 αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις του στεγαστικού τους δανείου. Κι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζουν το φάσμα των κατασχέσεων των λογαριασμών τους, των ποινικών διώξεων, των πλειστηριασμών των περιουσιών τους κ.λπ.. Δεν αντιδρούν λοιπόν γιατί αρνούνται μια δυσάρεστη πραγματικότητα. Αντιδρούν γιατί δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν. Κι όταν φόροι δεν μπορούν να πληρωθούν δεν επιτρέπεται να επιβληθούν. Γιατί διχάζουν με τρόπο ανήθικο την κοινωνία (μεταξύ όσων πληρώνουν και εκείνων που δεν πληρώνουν). Γιατί οδηγούν με τρόπο ανάλγητο εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στην απόγνωση. Γιατί σκοτώνουν κάθε αναπτυξιακή προοπτική απαξιώνοντας την οικονομική δραστηριότητα, στην προκειμένη περίπτωση στην αγορά ακινήτων που αποτελεί το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο της χώρας.

 

Η αντίδραση της μεσαίας τάξης που εξουθενώνεται δεν αφορά μόνο την αδυναμία πληρωμής. Αφορά και την ακραία αδικία των επί μέρους ρυθμίσεων.

 

Η κυβέρνηση στηρίζει την εξοντωτική φορολογία στις σημερινές δήθεν «αντικειμενικές» αξίες, οι οποίες είναι στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας πολύ μεγαλύτερες από τις πραγματικές και ενώ ομολογεί η ίδια ότι η αγορά έχει καταρρεύσει (στο non paper που επίσημα κυκλοφόρησε το υπουργείο Οικονομικών γράφεται ότι «δεν υπάρχει αγορά»). Και το κάνει αυτό παράνομα αφού ο νόμος προβλέπει την υποχρεωτική αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών «το βραδύτερο ανά διετία» (έχουν να αναπροσαρμοστούν από το 2007), ενώ και συνταγματικά (ο κάθε πολίτης συνεισφέρει στα δημόσια βάρη «ανάλογα με τις δυνάμεις του», άρθρο 4 παρ 5), δεν είναι νοητό ο πολίτης να πληρώνει φόρο πολύ υπεράνω των δυνάμεών του, που συνδέονται με την πραγματική και όχι την «αντικειμενική» αξία των ακινήτων του.

 

Αντιδρά η μεσαία τάξη όχι μόνο γιατί φορολογεί η κυβέρνηση ανύπαρκτη περιουσία (τη διαφορά μεταξύ αντικειμενικών και πραγματικών), αλλά και γιατί η φορολογία αφορά πλέον και αρνητική περιουσία. Πρόκειται για τις περιπτώσεις των εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών που έχουν στεγαστικά δάνεια των οποίων το υπόλοιπο ξεπερνά την πραγματική αξία του ακινήτου. Τους επιβάλλεται φόρος ενώ όχι μόνο δεν έχουν περιουσία, αλλά χρωστάνε κιόλας. Έχουν δηλαδή αρνητική περιουσία. Φορολογούνται πλέον στη χώρα αυτή και τα χρέη!

 

Αντιδρά τέλος η μεσαία τάξη γιατί η κυβέρνηση φορολογεί εξοντωτικά και τις περιουσίες που δεν αποφέρουν κανένα εισόδημα. Τα κενά ή ημιτελή κτίσματα, τα ανενεργά οικόπεδα και τα ξενοίκιαστα σπίτια, γραφεία και μαγαζιά. Ιδιοκτησίες που δεν μπορούν να πωληθούν στη σημερινή αγορά ακινήτων παρά μόνο σε τιμές πυρκαγιάς, αφού η προσφορά πάσης φύσεως ακινήτων κατά πολύ υπερβαίνει τη ζήτηση.

 

Ενεργοποιείται έτσι μια διαδικασία σταδιακής δήμευσης των περιουσιών των πολιτών. Ωθεί η κυβέρνηση τους πολίτες, που δεν έχουν άλλα εισοδήματα για να πληρώσουν την εξοντωτική φορολογία, να εκποιήσουν τα ακίνητά τους σε τιμές εξευτελιστικές σε όσους διακρατούν μετρητά εδώ ή στο εξωτερικό. Είτε σε ξένους, είτε σε ημεδαπούς που έβγαλαν το μαύρο χρήμα από τα λαδώματα, τις μίζες και τη φοροδιαφυγή στο εξωτερικό και θα το φέρουν πίσω αγοράζοντας τα ακίνητα των νομοταγών Ελλήνων. Όπως γινόταν και στην κατοχή. Για αυτό ίσως μιλά η κυβέρνηση για «φόρο κατοχής». Γιατί όπως και τότε θα ενεργοποιηθεί μια μαυραγορίτικη αναδιανομή του πλούτου. Στην κατοχή έδινες το σπίτι σου για έναν τενεκέ λάδι. Τώρα θα το χάνεις από εκείνους που μάζεψαν «έναν τενεκέ λαδώματα»!

 

Η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει την καταστροφή αυτή των ιδιοκτητών ως αναπόφευκτη. Αυτό όμως δεν ισχύει. Η λύση στο δημοσιονομικό αδιέξοδο δεν είναι η ακραία αυτή φορολογία. Η λύση είναι η μείωση του μεγάλου κράτους. Να σταματήσει η κυβέρνηση τις νέες προσλήψεις (συν 8000 το 2014), να σταματήσει τα εφάπαξ και τις συντάξεις από τα 50 σε ανθρώπους που δεν πλήρωσαν ποτέ ανάλογες εισφορές, να σταματήσει τη μισθοδοσία από το δημόσιο των υπαλλήλων που βλάπτουν ή δεν αποδίδουν  (επίορκοι, κοπανατζήδες, αστοιχείωτοι κ.λπ.), να πάψει να διατηρεί οργανισμούς και δομές στο κράτος που προ πολλού έπρεπε να έχουν κλείσει ή αποκρατικοποιηθεί.

 

Ο κόσμος τα γνωρίζει όλα αυτά. Και κατέληξε να κινητοποιείται μαζικά από έναν μικρό πολιτικό σχηματισμό όπως η Δράση, γιατί απλούστατα κανείς άλλος δεν αντιδρά. Κανείς άλλος δεν ξεκίνησε νομικές διαδικασίες που θα καταλήξουν σε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να υποχρεωθεί το κράτος να κατεβάσει τις ψεύτικες «αντικειμενικές» αξίες. Κανείς άλλος δεν έχει βγει στους δρόμους με εθελοντές (με περίπτερα και διανομή ενημερωτικού υλικού), για να ενημερώσουν τους πολίτες και να τους κινητοποιήσουν. Κανείς άλλος δεν υποστηρίζει τα πραγματικά συμφέροντα μιας μεσαίας τάξης που έχει φτάσει σε απόγνωση. Γι αυτό ίσως και η κυβέρνηση υποτιμά την αντίδραση αυτή. Δεν όμως κάνει καλά. Αν δεν κάνει πίσω τώρα, αν δεν επανεξετάσει άμεσα την παράλογη αυτή φορολογία, όταν θα καταλάβει την έκταση, την ένταση και την πολιτική σημασία της αντίδρασης αυτής θα είναι πολύ αργά.

 

Η Δράση κάνει μια μεγάλη καμπάνια κατά της εξοντωτικής φορολογίας των ακινήτων. Γιατί; Facebook Twitter
9

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

7 σχόλια
Ακόμα δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί δεν έχουν απήχηση αυτά τα κόμματα.Που έχουν στραβοπατήσει? Ποιές πολιτικές τους θέσεις είναι λάθος? Με ανταγωνισμό συντηρητικούς, λαϊκιστές, μαχαιροβγάλτες, φαντασιόπληκτους και απολιθωμάτα, μένουν εκτός βουλής?Ας μου εξηγήσει κάποιος, please
Εγώ νόμιζα ότι τα χαράτσια ήταν αποτέλεσμα του φιλελευθερισμού. Το ακούω συνέχεια από έναν από τους 100 μεγαλύτερους διανοητές στον κόσμο, οπότε πρέπει να είναι η Αλήθεια.
Έχω βαρεθεί να συμφωνώ με τη Δράση.Ιστορικό λάθος η σύμπλευση με το Τζήμερο. Ελπίζω να μην το σκέφτονται πια, η Δράση είναι ο μοναδικός πραγματικά φιλελεύθερος σχηματισμός στην Ελλάδα.Και μακάρι να επιστρέψει ο Στέφανος Μάνος στην ενεργό Δράση (pun intended)
Λέει κάτι άδικο; Γι'αυτό δεν γίνονται όλα; Για να υφαρπαχθούν τα ακίνητα από όλες τις συστημικές "δυνάμεις" που έβγαλαν καλά λεφτά στις πλάτες -ακριβώς- των νομοταγών; Γι'αυτό δεν ρημάχθηκαν τα Εξάρχεια και δεν έγιναν κρανίου τόπος η Αγίου Μελετίου, η Πατησίων και το κέντρο της Αθήνας;