Το κιτς ενός ολόκληρου λαού σε δυο εικόνες

Facebook Twitter
40

"Θα την ξεσκίσω!"

Ας σταματήσουμε για λίγο την πάρλα και ας δούμε προσεκτικά τις τελευταίες εικόνες από το Σύνταγμα.

Ας δούμε ξανά τις φωτογραφίες. Ναζιστικοί χαιρετισμοί πάνω σε ένα τζιπ. Ούτε διαμαρτυρία κατά της Μέρκελ δείχνει αυτή η φωτογραφία ούτε διαμαρτυρία κατά του ναζισμού. Ξέρεις τι δείχνει; Το νέο κιτς που έχει γεννηθεί σε αυτή την χώρα. Κάτω από την σκιά της Ακρόπολης αγαπητέ δεν γεννιέται ο πολιτισμός τώρα πια, όπως περήφανα σου άρεσε να λες, αλλά νούμερα της επιθεώρησης β διαλογής. Είσαι εσύ ο ίδιος που γελάς με τα ηλίθια αστεία. Εσύ ο ίδιος που αγαπάς την χοντράδα για τα δήθεν κουσούρια του άλλου και δεν κοιτάς τα μούτρα σου.

Όσο για τον γυμνό άντρα που σίγουρα είναι ο σταρ της μιας ημέρας, μόνο ένα έχω να γράψω: Θα σε αγαπήσουν. Ξέρεις γιατί; Γιατί είχες το «θάρρος» να προσπαθήσεις να την «ξεσκίσεις». Να της δείξεις ρε τι θα πει Έλληνας. Αγαπητέ άγνωστε, η φυλή όλη είναι μαζί σου. Η τόλμη σε αυτή την χώρα έχει ταυτιστεί με την υπερβολή και μόνο. Είσαι το νέο ίνδαλμα. Περιμένω να σε περάσουν και εσένα από τα αποδεκατισμένα μεσημεριανάδικα. Να σου δώσουν το μετάλλιο ανδρείας της ελληνικής φυλής.

 Στήριξε την ελληνική επιθεώρηση

Μα είναι τόσο άδικο θα πει κάποιος να μένουμε στις δυο εικόνες. Υπάρχει και η άλλη Ελλάδα. Φυσικά υπάρχει και η άλλη Ελλάδα. Μόνο που κάποιοι (τα media;) έχουν φροντίσει να προβάλλουν αυτή την Ελλάδα και μόνο. Την Ελλάδα της επιθεώρησης β διαλογής και την Ελλάδα που νομίζει ότι θα ξεσκίσει τους πάντες γιατί είναι η καλύτερη.

Αγαπητέ, που σε ακούω να λες για εμάς που χτίζαμε Ακρόπολη όταν οι άλλοι κατέβαζαν από τα δέντρα μπανάνες καλύτερα να σιωπήσεις. Δες καλύτερα τις εικόνες και ξεκίνα να αναρωτιέσαι πού είσαι σήμερα παρά πού ήσουν κάποτε.

-----

H μεγάλη αλήθεια της ημέρας

Πώς να τα πεις όλα για αυτήν την επίσκεψη, για αυτές τις αντιδράσεις και για αυτήν τη χώρα, μ' ένα μόνο τουίτ.
 
ΚΑΙ 
 
 
 
 
40

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

8 σχόλια
entaxeiiiiiiiii !!!!!!!!to xeirotero arthro ever!!!ti kits se marane...toyaxiston aytoi oi antrrwpoi pou sou fainontai kits eixane to tharros na pane mexri to syntagma gia na diekdikisoyne to pswmi to diko sou gia na kathesai esy na grafeis aytes tis aidies eleooooooooos
"eixane to tharros na pane mexri to syntagma gia na diekdikisoyne to pswmi to diko sou"Δεν συμφωνώ με αυτές τις διαμαρτυρίες για την επίσκεψη της Μέρκελ. Δεν βρίσκω το λόγο. Δεν μένει τίποτα απο αυτό. Σήμερα γινόταν διαμαρτυρία για το ψωμί μου; Και την διαμαρτυρία την έκαναν οι τύποι πάνω στο τζιπ με τις ναζιστικές σημαίες; Και εγώ "έλεος" φωνάζω με την σειρά μου
nai simera den ginotane diamartyria gia to pswmi opws to theteis alla einai oi idioi pou pane k se apergies stis opoies diekdinoune apla k mono to pswmi sou !!!!oso gia to tropo diamartyrias tha mporouses na mas ton ypodixeis k esy alla elpizw oxi apo to kanape toy spitiou sou sxoliazwntas toys ekastote typous se opoiodipote tzip me ti "opoies" simaies!!!!!!!!!!!
Δεν μπορεί να βάζουμε όλους τους ανθρώπους που διαμαρτύρονται σε ένα τσουβάλι. Σίγουρα είναι οι χειρότεροι αυτοί που διαμαρτύρονται με αυτό τον τρόπο. Δεν είναι όποια σημαία αγαπητή η σημαία του ναζισμού. Το γράφετε λες και είναι η σημαία της Γιουροβίζιον!
Δεν διαφωνώ μαζι σας στα τελευταια που ειπατε. Εγω δεν ειπα να μην ειπωθει η αποψη του κ.Μακρή και οχι δεν με προσβάλλατε καθόλου. Τα παραδείγματα που έφερα περι ρεπορταζ και ερευνας ειναι για να σας δειξω αυτο που εγω θεωρουσα αυτονοητο. 'Αλλο το κειμενο blog άλλο το κειμενο γνώμης σε εφημερίδα. Δηλαδή διαφωνείτε με αυτό? Και δεν ερωτω μονο εσας αλλα και τους υπολοιπους. Είναι το ίδιο?
γιατί δεν το λες καθαρά ότι το πρόβλημά σου είναι ότι ο ελληνικός λαός ακόμα διαμαρτύρεται; όσο για το ψωμί το δικό σου είναι εξασφαλισμένο, ρώτα όμως και μας που πεινάμε και που ζητάμε κοινωνική δικαιοσύνη!
ΤΟ...."ΚΙΤΣ" ΚΑΙ ΟΙ ΧΟΝΤΡΑΔΕΣ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΣΑΤΙΡΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΩΜΩΔΙΑ. ΓΙΑΤΙ Η ΔΙΑΚΩΜΩΔΗΣΗ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΥΜΝΟ ΑΝΔΡΑ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΕΓΓΛΕΖΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ ΠΟΥ ΕΙΔΕ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΚΑΠΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΤΡΕΞΕ
Ατυχέστατο άρθρο, κατά τη γνώμη μου, ψευτοδιανοουμενίστικο και δήθεν βαθυστόχαστο. Ναι, θέατρο οι τύποι που ντύθηκαν Ναζί, δε λέω, αλλά αυτοί είναι το πρόβλημα, οι αυτοί που έχουμε στη Βουλή; Με μαίανδρο και χωρίς; Όσο για το streaking, ακόμα και αν δεν ήταν Άγγλος ο τύπος είναι κάτι που έχει ιστορία δεκαετιών στο εξωτερικό. Στον πόλεμο, δε, έχει και ιστορία αιώνων. Εμείς είμαστε κιτς όταν το κάνουμε;
Γκρινιάζετε μεσιέ... γκρινιάζετε και εσείς... το κιτς στο οποίο αναφέρεστε αποτελεί σύνηθες φαινόμενο στις διαδηλώσεις ανά τον κόσμο... - άλλοτε είναι περισσότερο πετυχημένο και άλλοτε όχι - πάντως είναι ειρηνικός τρόπος διαμαρτυρίας, δεν βρίσκετε; επίσης είναι γνωστό τοις πάσι ότι σε τέτοιους είδους μαζικές διαμαρτυρίες μπορείς να δεις πολλές διαφορετικές μορφές έκφρασης - ακόμα και ο λόγος που κατέβηκε αυτό το ετερόκλητο πλήθος στο Σύνταγμα μπορεί να μην είναι ακριβώς ο ίδιος. δημοκρατία δεν έχουμε; - βέβαια σχολιάζετε ο ίδιος το άρθρο σας παρακάτω: "Μα είναι τόσο άδικο θα πει κάποιος να μένουμε στις δυο εικόνες. Υπάρχει και η άλλη Ελλάδα. Φυσικά υπάρχει και η άλλη Ελλάδάνει Μόνο που κάποιοι (τα media;) έχουν φροντίσει να προβάλλουν αυτή την Ελλάδα και μόνο".
Δεν γνωρίζω καμία χώρα που να μην νομίζουν οι κάτοικοι οτι είναι οι καλύτεροι ή οτι αξίζουν περισσότερα.Ο γυμνός τύπος δεν είναι καν Έλληνας αλλά Άγγλος (απο όσο άκουσα εγώ)Όταν παρατάξεις μαζεύουν την σάρα και τη μάρα στους δρόμους δίνοντας τους την ελπίδα πως με μία διαμαρτυρία θα αλλάξουν ολόκληρο τον παγκόσμιο πολιτικό παιχνίδι και κατα το καλοκαίρι τα παρατάνε όλα για να πάνε διακοπές, είναι πιο αποδεκτοί απο εκείνους που βάζουν φαντασία και χιούμορ;Στο κάτω κάτω, σε νοιάζει πολύ πως θα σε βλέπει ο Άγγλος, Γάλλος, Πορτογάλος μεθαύριο; Ντρέπεσαι; Μιλάει η Lifo για κιτς την ώρα που αφιερώνει άρθρα και φωτογραφίζει γυμνή δ' κατηγορίας γυμνάστρια;Και εσύ στα media ανήκεις. Ή τουλάχιστον βάζεις το λιθαράκι σου.
Εγώ δεν γνωρίζω καμία (άλλη απ' αυτή) χώρα που να νομίζουν οι κάτοικοι της ότι είναι καλύτεροι από κατοίκους άλλης χώρας! Μήπως να μας πείτε ποιες χώρες εννοείται; Είναι άλλο πράγμα να είσαι περήφανος για την χώρα σου κι άλλον να νομίζεις ότι είσαι ανώτερος.
Αν μιλάμε για σωβινιστές μπορώ να σου παραθέσω μερικούς. Αμερικανοί, κάποιες περιοχές της Ρωσίας, Ιάπωνες, Βρετανοί, διάφορα Ισλαμικά έθνη κτλπ. Μα πραγματικά μου κάνεις αυτή την ερώτηση; Ακούγεται τόσο παράλογο;
@HarshmallowΠραγματικά εγώ δεν έχω δει, δεν γνωρίζω, δεν ξέρω γιατί υπάρχει αυτή η άποψη (επαναλαμβάνω κάτοικοι να θεωρούν τους εαυτούς τους καλύτερους/ανώτερους από άλλους κατοίκους άλλης χώρας -δεν μιλάω για περηφάνια). Δεν γνωρίζω, ούτε μπορώ να φανταστώ κάποιον απ' την Μ. Βρετανία να λέει ας πούμε "όταν εμείς γράφαμε σονέτα εσείς..." ή έναν Αμερικάνο να σχολιάζει απαξιωτικά το πως δεν ξέρει να τρώει ή να διασκεδάζει κάποιος (που κάνει κάτι διαφορετικό απ' αυτόν). 'Ισα ίσα, όλοι λένε τα καλύτερα για την Ελλάδα (για την ιστορία της και τον πολιτισμό της) και δεν θεωρούν ότι είναι οι μόνοι στον κόσμο (δεν μιλάμε για στρατό και πολέμους αλλά για απλούς ανθρώπους). Τι να πω; Εγώ απλώς δεν έχω αυτήν την εντύπωση...
Οι Βρετανοί τουλάχιστον και οι Γάλλοι όπως τους γνώρισα εγώ έχοντας ζήσει και στις 2 χώρες για πάρα πολλά χρόνια είναι και εθνικιστές και σωβινιστές. Όχι όλοι βέβαια, όπως δεν θεωρούν και όλοι οι Έλληνες τους εαυτούς τους ανώτερους, όπως σε πολύ μεγάλα ποσοστά. Και μην ξεχνάς το κόμπλεξ κατωτερότητας που προβάλλουν τα media για τους Έλληνες καθημερινά. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι το σημερινό άρθρο του Ν. Δήμου στη Lifo.
Θα ήθελα να ακούσω παραδείγματα για σοβινιστικές συμπεριφορές από άλλους λαούς πάντως. Όχι από έναν κάτοικο ή δυο αλλά να βγαίνει από την πλειοψηφία, να είναι σαν κοινός τόπος όπως είναι κάποια σχόλια που κάνει ένας μεγάλος αριθμός Ελλήνων (που καθορίζουν ας πούμε την κοινή γνώμη). Για να καταλάβω το λέω. Γιατί εγώ όπως ήδη είπα δεν έχω συναντήσει κάτι τέτοιο.
Για τους τύπους που ντύθηκαν ναζί καλά τα λες, περισσότερο θυμίζουν καρναβάλι της Πάτρας. Ο γυμνός άντρας, ωστόσο, προσωπικά δε με χαλάει. Δε βλέπω στην κίνησή του το "ξέσκισμα" της Μέρκελ. Είναι ένας πολύ συνηθισμένος τρόπος διαμαρτυρίας στο εξωτερικό. Επίσης, δεν είναι Έλληνας ο τύπος, απ' ό,τι διάβασα είναι Εγγλέζος.
Δεν ξερω γιατι βγηκε γυμνος αυτος ο αντρας,αλλα οταν το ειδα σκεφτηκα πως το εκανε για να δειξει την αντιθεση της πραγματικης φυσης του ανθρωπου με ολα αυτα που συμβαινουν.Αν το εκανε για να "ξεσκισει" την Μερκελ νιωθω χαζος για αυτη τη σκεψη xDΟσον αφορα την δευτερη εικονα,εντελως ατυχες το "νουμερο".Η Μερκελ κανει δημοκρατικες συμφωνιες με τους αρχηγους της χωρας μας,δεν φταιει αυτη για ο,τι συμβαινει η΄και ακομα κ αν φταιει,φταιει σε μικροτερο ποσοστο απο τους ιδιους τους Ελληνες ηγετες και οσους τους ψηφιζουν ξανα και ξανα και ξανα.Αυτα τα πραγματα ειναι μονο για το θεαθηναι και ο φασισμος ειναι ενα αναποσπαστο κομματι της ιδιοσυγκρασιας πολλων Ελληνων που εδω και καιρο βρισκεται εμπρακτα και φωναχτα (προτευοντως) στην καθημερινη μας ζωη και (επειτα)στο κοινοβουλιο.Δεν ηρθε με τον ερχομο της Μερκελ...