ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Σάντουιτς με τονοσαλάτα: η σχολική εκδοχή και η ενήλικη εκδοχή

Facebook Twitter
4

Τρέχα Τσέλιο / Τα άγουρα χρόνια


 

Τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη, ο Τσέλιος επέστρεφε στη μεγάλη πόλη και στο σχολείο από αυτόν τον δρόμο που βλέπεις εδω. Η επιστροφή γινόταν το απόγευμα μιας συνεφιασμένης ημέρας. Εκείνο το πρωί, θα ξέπλενε τα τελευταία αλάτια της θάλασσας από πάνω του, θα χτένιζε το μαλλί πίσω και στο πλάι και μετά θα μάζευε τα πράγματα του σε μια μικρή βαλίτσα. Πριν φύγουν από τη θάλασσα θα γέμιζε ένα μικρό μπουκάλι με πέτρες και θαλασσινό νερό «για το καλό». Στο δρόμο της επιστροφής, κανείς δεν είχε και ιδιαίτερα κέφια και αν κάποιος ήταν λίγο άτακτος η μαμά έλεγε: «Από αύριο καθένας στη δουλειά του». Πράγμα που δε βοηθούσε και πολύ στη διάθεση.

Μια επίσκεψη στην Έκθεση της Θεσσαλονίκης ήταν ιδανική ευκαιρία για μία πανηγυρική έναρξη της φθινοπωρινής σεζόν. Η επίσκεψη εκεί είχε διάφορα μπόνους όπως βόλτα με το τρενάκι, μαλλί της γριάς, μπαλόνι Μίκι Μάους φουσκωμένο με ήλιο, το τελευταίο παγωτό της χρονιάς και φυσικά λουκάνικο σε ψωμάκι με μουστάρδα. Για εκείνο το λουκάνικο έπρεπε να κάτσεις ώρα και να περιμένεις υπομονετικά να έρθει η σειρά σου. Αλλά η αναμονή άξιζε τον κόπο. Εκείνο το λουκάνικο ήταν ένα αριστούργημα και μόνο όποιος το έχει δοκιμάσει εκείνα τα χρόνια ξέρει για τι πράγμα μιλάμε.


Στην Έκθεση, γίνονταν ένα σωρό συγκλονιστκά πράγματα. Μπορούσε κανείς να δει υπερσύγχρονα γυαλιστερά αυτοκίνητα, τρακτέρ μεγάλα σαν ελέφαντες, την πρώτη έγχρωμη τηλεόραση, ηλεκτρικές σκούπες τόσο αθόρυβες που οι μαμάδες μπορούν να σκουπίζουν Σάββατο πρωί χωρίς να σε ξυπνάνε, λούτρινες τίγρεις σαν κανονικές.

 

 

Το πιο τέλειο πράγμα ήταν οι εκφωνητές που μιλούσαν στα ηχεία. Από τα ηχεία αυτά ήταν που βγήκε και φώναξε τη μαμά του τη φορά που χάθηκε στο πλήθος, πράγμα που ο ίδιος θεώρησε τελειο - η μαμά όχι και τόσο.


 Ένα Σάββατο μετά από μία επίσκεψη στην έκθεση, ο Τσέλιος μαγείρεψε την πρώτη του συνταγή ever. Σάντουιτς με τονοσαλάτα. Εκείνα τα χρόνια, τα συσκευασμένα προϊόντα, ο τόνος κονσέρβα και το πλαστικό ψωμί για τοστ, δεν ήταν απλά πολιτικά ορθά αλλά και πολύ cool. Ειδικά στον κόσμο του δημοτικού σχολείου. Την συνταγή την είχε δώσει η Ροζαλία και ο Τιμολέων από την τηλεόραση. Είχε δε τόση επιτυχία που εκείνη τη χρονιά έγινε το αγαπημένο του φαγητό.


 Τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη ο Τσέλιος για να τιμήσει τη δεκαετία του ογδόντα και την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς φτιάχνει μερικά τέτοια σάντουιτς τα οποία απολαμβάνει μόνος του, παρακολουθώντας παιδικά της δεκαετίας του ογδόντα στο internet.


 Σάντουιτς με τονοσαλάτα: η σχολική εκδοχή
 μία κονσέρβα τόνος σε λάδι, χωρίς το λάδι του
 μία κούπα μαγιονέζα
 ένα κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
 λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
 μερικές φέτες λευκό ψωμί του τόστ ή φέτες ψωμί πολυτελείας (λευκό και μαλακό, έτσι το λέγανε εκείνα τα χρόνια) μερικά φύλα μαρουλιού


 Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά. Απλώνουμε τις μισές φέτες του τοστ, μοιράζουμε το μείγμα, καπακώνουμε με τις υπόλοιπες. Τυλιγουμε σε αλουμινόχαρτο και πακετάρουμε για το σχολείο.

 

 


Σάντουιτς με τονοσαλάτα: η ενήλικη εκδοχή


μία κονσέρβα τόνος σε λάδι, χωρίς το λάδι του
μία κούπα μαγιονέζα
ένα κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
μία καυτερή κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
μερικές φέτες λευκό ψωμί του τόστ ή φέτες ψωμί πολυτελείας (λευκό και μαλακό, έτσι το λέγανε εκείνα τα χρόνια) 

μία σκελίδα σκόρδο
τυρί cheddar κομμένο σε φέτες  μερικά φύλα μαρουλιού Ανακατεύουμε τα πέντε πρώτα υλικά, τρίβουμε το ψωμί με το σκόρδο, απαλά ή πιο έντονα, ανάλογα με το πόσο «σκορδέ» μας αρέσει.

 

Απλώνουμε τις μισές φέτες, μοιράζουμε το μείγμα, βάζουμε από μία ωραία φέτα cheddar, ένα μαρουλόφυλλο, καπακώνουμε με τις υπόλοιπες φέτες και ψήνουμε στο grill ή στην τοστιέρα.


Προσοχή! Το ψημένο μαρούλι είναι στοιχείο υπέρτατης νοστιμιάς. Μη το φοβάστε. Πρέπει να ψήσετε τα τοστ έτσι που να μη βγούνε πατημένα, αλλά αφράτα και τραγανα μετά απο δυναμωτικό τοστ τίποτα δεν μπορεί να μας εμποδίσει από το να δηλώσουμε έτοιμοι για την στελέχωση της  ομάδας των "πολεμιστών του φωτός"

 

(συνεχίζεται...)

 

 

 

 

 

 

Αρχείο
4

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

4 σχόλια
Μπα πανάθεμα σε, μου τρέχουν τα σάλια, το λατρεύω κι εγώ από μικρή αυτό το σχολικο-τονο-σάντουιτς. Θα δοκιμάσω και το ενήλικο τώρα! (Χωρίς το καυτερό, δε θέλω!)Αλλά την πρώτη μου αγάπη, το σχολικό δεν την παρατάω. Με μία παραλλαγή που μου μαθε η θεία από τα εξωτερικά: όχι μαϊντανο. Σέλερυ. Τον κορμό, όχι τα φύλλα. Να είναι κρουτσανιστό. Πάει διαολεμένα το σέλερυ με την τονοσαλάτα. Διαολεμένα όμως. Εναλλακτικά κοτσάνι από σέλινο για την αντίστοιχη μυρωδιά και αγγουράκι ψιλοκομμένο (χωρίς τα σπόρια για να μην έχει πολλά ζουμιά) για το κρατς κρουτς. Α και το ψωμί φρυγανισμένο από πριν για να μην είναι μαλακό από μέσα με τα υγρά της σαλάτας. Απαπαα θα λιώσει και το σκόρδο πιο καλά έτσι, μμμμιαμμμμμμμ....!Μου τρέξαν τα σάλια. Πάω να πάρω τόνο.
Λοιπον, μπήκα στο σαιτ του πολεμιστή της φωτιάς. Το promotion του βιβλίου του που το πουλάει 11 ευρώ είναι ανεπανάληπτο:"Με το ποσό που θα ξόδευες για μία πίτσα «μαργαρίτα», μπορείς σήμερα να αποκτήσεις το βιβλίο «ΕΓΩ» και να ανακαλύψεις αυτά που έντεχνα κρύβονται από τα μάτια και το μυαλό σου αιώνες τώρα".Αραγε τα ξέρει αυτά ο Λουκ Σκαιγουόκερ;
θα πρεπει να βρουν στα ιντερνετς καποιο τροπο να αποθηκευουμε και κατοπιν να δημιουργουμε data base απο μυρωδιες αυτο ναι θα ειναι ανακαλυψη..Οσο για τους πολεμιστες της φωτιας ειμαι ηδη δοκιμο μελος και σημερα πηρα την πρωτη μου αποστολη με ταχυδρομειο...(συνεχιζεται)
εντάξειφανταστικό ποστ!το πόσα μου θύμισες και το πόσο ΤΑΥΤΊΣΤΗΚΑ δεν λέγεται και για το τέλος των διακοπών, και για την ΔΕΘ, και για το υπέροχο σάντουιτς με λουκάνικό της, και για την αρχή του σχολείου, και για τον τίμολέων και την ροζαλία!η δε στελέχωση της ομάδας των πολεμιστών της φωτιάς, με ξεπερνά, και περιμένω με αγωνία τη συνέχεια