Το χειρότερο bullying δεν γίνεται μόνο από τους μαθητές, αλλά και από τους ενήλικες...

Το χειρότερο bullying δεν γίνεται μόνο από τους μαθητές, αλλά και από τους ενήλικες... Facebook Twitter
39

Είδα τις προάλλες ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ. To *Bully* εξετάζει τη ζωή παιδιών που τα περνούν δύσκολα λόγω του σχολικού εκφοβισμού.

Δεν ξέρω αν γίνονται τέτοια πράγματα στην Ελλάδα. Εσείς θα μου πείτε. Από ό,τι θυμάμαι δεν υπήρχε ακραία συμπεριφορά προς τα διαφορετικά παιδιά, όταν πήγαινα σχολείο.

Διαφορετική ναι - και με έχουν κοροϊδέψει και ντραπηκα πολυ, αλλα και έχω κοροϊδέψει (αν και αυτό μόνο στο δημοτικό, περιέργως η κοπέλα που ήταν ο στόχος των πειραγματων μου δεν το έβλεπε έτσι και δεν θυμοταν και πολλά, μάλλον το αντίθετο θυμάται).

Φορουσα γυαλιά, ήμουν καλός μαθητής, κρυβομουν στη γυμναστική, άκουσα τα αναπόφευκτα περί γκει. Ήμουν και αγχώδης πράγμα που με οδήγησε σε κανά δυο κουφές στιγμές εξαιτίας των οποίων κοροιδευτηκα (κατανοητό). Δεν είχα πολλούς φίλους - είχα έναν και καλο που τον έχω μέχρι σήμερα και με βοήθησε αφάνταστα.

Ποτέ όμως δεν βίωσα μίσος, μόνο κάτι που έτσι κι αλλιώς θεωρούσα λογικό: το ανωριμο πειραγμα από τους διαφορετικούς προς τους διαφορετικούς: Είχαμε το κορίτσι που δεν έλεγε καλα το ρο, ειχαμε μια γλυκυτατη που ειχε μια φορα κατουρηθει επάνω της και δυστυχώς δεν σταματατήσαμε να της το θυμίζουμε, είχαμε τον παχύσαρκο που του τραγουδούσαν το Δε Χώρας Πουθενά, το παιδί που διάβαζε με δύσκολα και γελουσαμε -αργότερα θα μαθαιναμε την έννοια της δυσλεξίας, την υπερβολικά πίστη Χριστιανή με ένα τεράστιο σταυρό στο στήθος.

 

(Απο ότι μαθαίνω η τελευταία αυτή συμμαθήτριά μου στη συνέχεια μεταμορφώθηκε σε γκομεναρα, έγινε σκύλου τραγουδίστρια με ψευδωνυμο και, χωρίς ποτε να κανει επιτυχία, τραγουδούσε σε διάφορα σκυλαδικα της πόλης. Ελπίζω ότι δεν έπαιξε ρόλο σε αυτο το αντιχριστιανικο μας πειραγμα).

 

Κι ενώ ξεκίνησα να λέω για την ταινία, που είναι γεμάτη σοκαριστικές περιπτώσεις, παρασύρθηκα: πράγματα που είχα ξεχάσει ή απωθήσει ήρθαν στο μυαλό μου, πράγματα που ευτυχώς καμία σχεση δεν έχουν με τις συγκλονιστικές ζωές -και τους θανάτους- των παιδιών του ντοκιμαντέρ.

Εμείς είχαμε ιδιαιτερα ήπιες μορφές bullying, όπως πχ. τα παραλλαγμενα ονόματα που φώναζαν τα παιδιά μεταξύ τους. Ας πούμε για κάποιον λόγο τη Ρενια την πειραζαν φωνάζοντας της ρυθμικά "Ρενια Ρενια ζαχαρενια". Αυτή εξοργιζοταν και τους κυνηγούσε κι αυτοί το φώναζαν δυνατότερα.

Το γεγονός ότι ούτε το Ρενια ούτε το Ζαχαρενια ήταν προσβλητικά -το αντίθετο (και για να είμαστε ακριβείς και τα δυο ήταν ονόματα της, το πρώτο το χαϊδευτικό το δεύτερο το βαφτιστικο της) δεν έμοιαζε τότε σουρεαλιστικο, ούτε στα παιδιά -που την κοροϊδευαν ούτε στην Ρενια που κακώς δεν έλεγε "φυσικα και είμαι η Ρενια ζαχαρενια".

Για όλους σχεδόν υπήρχαν παρατσουκλια - και παρ' ό,τι ήμουν συχνά στο πενταμελες -άρα δημοφιλής στην τάξη του Δημοτικού- θυμάμαι το πιο αστείο που ήταν το Αρης-Αρης-Σκουπιδιαρης. (Το προσωπικό μου αγαπημένο όμως ήταν το Άρης-Άρης-Μανιταρης!)

 

Το χειρότερο bullying όμως, έτσι όπως το θυμάμαι, δεν έγινε από μαθητές, αλλα απο δάσκαλο. Είχαμε στο δημοτικό μια κοπέλα Μάρτυρα του Ιεχωβα πράγμα εξαιρετικά εξωτικό και σπάνιο και παράξενο, τουλάχιστον για τότε.

Εσφιγγε τα χείλη της ενοχλημενη όταν κάποιος της έλεγε κάτι, και για χρόνια μου είχε μείνει η αίσθηση ότι ήταν λιγο στριμμενη. Μόνο όταν μεγάλωσα κατάλαβα ότι οι στριμμενοι ήμασταν εμείς και πως η Δήμητρα επιδεικνυε απίστευτη υπομονή και φοβερό θάρρος. Θυμάμαι να της μιλάει απαξιωτικά ο δάσκαλος, επειδη ζητούσε να εξαιρεθεί απο το μάθημα των θρησκευτικών (είμαστε στα μέσα των 80's) και αυτή, ενώ εγώ στη θέση της θα έκλαιγα - ή απο την ντροπή ή, το πιθανότερο, απο την τσατιλα μου, αυτή δεν εσκυψε το κεφάλι. Δεν υποχώρησε καθόλου, παρά τον άσχημο τρόπο των δασκάλων - και τελικά μετά απο πολλα πέτυχε το σκοπό της και δεν παρακολούθησε αλλα προπαγανδιστικά, ανεκδιήγητα μαθήματα θρησκευτικών.

Στη σταση των δασκάλων λοιπόν στέκομαι. Χωρίς να τα αθωώνω, ξέρω πια ότι τα παιδιά που κάνουν bulling, στην πραγματικότητα είναι συνήθως γεμάτα ανασφαλειες και πιθανότατα έχουν υποστεί παρόμοια συμπεριφορά - την οποία την βγάζουν με τη σειρά τους στους πιο αδύναμους.

Την παιδική μισαλλοδοξία όμως την γεννούν οι πράξεις των μεγάλων. Ή η αμέλειά τους. Ένας δάσκαλος που είδα στο ντοκιμαντέρ, έδειχνε συντετριμμενος στην κάμερα: είχε αγνοήσει τα παράπονα ενός αγοριού, που κατήγγειλε ότι απειλούσαν να τον σκοτώσουν, ότι του έκλεβαν τα ρούχα, του πετούσαν πέτρες. Το αγόρι τελικά αυτοκτόνησε για να γλιτώσει από το μαρτύριο.

ΥΓ. Εκτός απο το σχολείο, η παιδική μισαλλοδοξία γεννιέται και στο σπίτι, και η ευθύνη των γονιών να μάθουν στα παιδιά τους να αποδέχονται τους άλλους είναι τεράστια.

ΥΓ2. Τέλος γεννιέται κι απο την τηλεόραση.

Το κακό που έκανε ο Κασιδιαρης πετώντας νερό σε μια γυναίκα φωνάζοντας την νούμερο και χαστουκιζοντας μια άλλη είναι ανυπολόγιστη. Οι πράξεις του έγιναν δημοφιλείς στα σχολεία και υποψιαζομαι ότι η μίμηση τέτοιων μισογυνικών και μάτσο συμπεριφορών θα δημιουργήσει ή θα αποθρασύνει μια νέα, μεγαλύτερη και πιο ακραία γενιά απο bullies στα σχολεία της χώρας.

Και όχι μόνο δεν απώθησε ή καταδικάστηκε, αλλα αυτός, ο μεγαλύτερος bully της δημόσιας ζωής, έγινε χάρη στην πράξη του δημοφιλής, ανοίγοντας το δρόμο στις χειρότερες μορφές μιμητών του - και εκφοβισμού.

Το χειρότερο bullying δεν γίνεται μόνο από τους μαθητές, αλλά και από τους ενήλικες... Facebook Twitter

@Στα σχόλια, γραψτε κι εσείς τις εμπειρίες σας, ή, αν γνωρίζετε, για τη σημερινή κατάσταση στα σχολεία

39

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

6 σχόλια
Αρχικά οι δικές μου εμπειρίες. Παχουλο, αδέξιο κορίτσι με γυαλια= η χαρα του Bully. Χοντρη, χοντρελα, βαρέλα, γυαλαμπούκα, γιαγια, παρατσούκλια που άκουσα στο δημοτικό. Στο γυμνάσιο έγιναν... πιο εξελιγμενα, γουρουνα, οινκ, κητος, τέρας, ζωον φάλαινα. Κανεις δεν έκανε τίποτα. Σιχαινομαι φριχτα το σχολείο ακόμα και τωρα, οποτε πηγαινω τα παιδια μου το σιχαινομαι. Κανένας δεν άκουγε, ΟΥΤΕ οι γονείς μου. Όταν παραπονιόμουν βασικα μου λέγανε να χασω κιλα και θα σταματησει το bullying. Το ίδιο και οι δάσκαλοι. Προσπαθησα να το αντιμετωπίσω με διάφορους τρόπους. Αγνοησα τους βασανιστες, έπαιξα ξυλο μαζί τους, βασανισα με τη σειρά μου πιο "ελατωματικά" παιδιά από εμενα (Εχω μετανιώσει ΦΡΙΧΤΑ για αυτό). Δεν άλλαξε κάτι, απλως κατα καιρούς το bullying γινόταν πιο εφευρετικό. Έτρεμα την ημερα που θα ερχοταν στο σχολείο οι γονεις μου, μην τυχων και ακουσουν κανένα "ξουτ χοντρη" ειλικρινα ακόμα με πονάει να το σκεφτομαι.Και τωρα οι πιο συγχρονες εμπειρίες... Πέρυσι ο νέος δάσκαλος του ολοημερου βασανιζε τα παιδια συστηματικα. Τσακωνόταν με την συζυγο του μπροστα τους, τα αποκαλούσε βλάκες και χαμενους, απέκλειε τα παιδάκια που δεν ηταν ελληνακια από τις δραστηριότητες γιατι "ειστε χαζοι" είπε σε ενα αγορακι να μην μιλάει γιατί "μιλας σαν κορίτσι". Αν και τα περιστατικα δεν είχαν στόχο το δικό μου παιδί, έκανα φασαρία.... ΜΕΓΑΛΗ, είπα πως αν δεν το κόψει ΜΑΧΑΙΡΙ θα παω την ωρα που ξεκινάει το ολοημερο θα τον αρπαξω και θα τον πλακώσω στις φαπες επιτόπου μεσα στο σχολειο. Ο διευθυντής με ξέρει και ξερει οτι έτσι και τα πάρω είμαι ικανη για όλα. Έγινε κακός χαμός στο σχολείο και ο δάσκαλος ηρεμησε αρκετα ωστε να τελειωσει η χρονια χωρίς άλλο απρόοπτο. Πριν τρια χρονια κάποιοι συμμαθητες βασανιζαν τη μεγαλη μου κορη. Την φωναζαν χοντρη. Την έγραψα σε μαθηματα αυτοάμυνας και είχε συμμαθητες κάποιους από τους βασανιστες της εκει. Οταν άρχισαν να ξαπλωνουν κάτω ο ένας τον άλλο σταματησε και το Bullying. Ειλικρινα το ΣΙΧΑΙΝΟΜΑΙ που βασανιζονται έτσι παιδακια και δεν κάνει κανείς τίποτα.
Στα παλιότερα χρόνια υπήρχε και ένα άλλο τραγικό πρόβλημα. Τα παιδιά που είχαν μαθησιακές δυσκολίες και συχνά δυσλεξία. Έννοιες που ήταν λίγο πολύ άγνωστες στους Ελληναράδες. Και η προσβολή απο τους ίδιους τους δασκάλους ήταν τρομερή.Τώρα που περασαν τα χρόνια,τα σκεφτομαι και θλίβομαι. Πόσα παιδάκια αντιμετώπισαν την χλεύη απο τα αλλα παιδιά επειδή δεν μπορύσαν να διαβασουν φωναχτά ή για χαρην αστεϊσμού οι δάσκαλοι ζητούσαν να διαβάσουν φωναχτά την έκθεσή τους με σκοπό να τα προσβάλλει.Πάλι καλά που σήμερα υπαρχουν κάποια δημόσια ειδικά σχολεία και φυσικά λογοπεδικοί.
Μπράβο σου scifimom! Είμαι υπέρ του να μαθαίνουν τα παιδιά είτε αυτοάμυνα είτε κάποιο μάρσιαλ αρτς, πόσο μάλλον τα κορίτσια!! Θα φέρει μιά για πάντα τέλος στο στερεότυπο της ανυπεράσπιστου κοριτσιού και της ανυπεράσπιστης 'γυναικούλας' που τόσο αρεσκόμαστε να καλλιεργούμε στην χώρα μας.
Ηταν 1983 όταν πήγα 1η Λυκείου. Και μάλιστα στη Γκράβα,στο Τεχνικό ("τρελλός επιστήμονας" με τα ηλεκτρονικά γάρ).Το σχολείο αυτό ήταν πραγματικά Άουσβιτς όσον αφορά το bullying.Γενικά υπήρχε μιά διάχυτη βούληση για τη συγκεκριμένη αυτή πράσσξη απο τους μεγαλύτερους και ειδικότερα απο εκείνους που ήταν 18ρηδες και ακόμα πηγαίναν στη 1η τάξη.Οι καθηγητές δέν έδιναν και πολλή σημασία αφού όσοι προσπάθησαν,βρέθηκαν με χαραγμένα αυτοκίνητα και άλλες "μικροζημιές" για προειδοποίηση.Θυμάμαι δύο άτομα απο τη τάξη μου,κολλητοί μεταξύ τους,που επειδή το επίθετό μου ήταν λίγο περίεργο με κορόϊδευαν και πολλές φορες χειροδίκησαν εναντίον μου. Αρκετά φοβισμένος,δεν μπορούσα ν' αντιδράσω γιατί ήταν δύο κι εγώ ένας. Μέχρι που ένας συμμαθητής μου (καλή του ώρα) μου είπε "ΟΚ αντέδρασε και το πολύ πολύ να φάς πάλι ξύλο. Θα φάνε κι αυτοί όμως κι έτσι θα σε αφήσουν ήσυχο". Το σκέφθηκα κι έτσι μια μέρα που κινήθηκαν εναντίον μου,εγω άρχισα με μανία να τους χτυπάω πρώτος,όπου έβρισκα. Εκείνοι έμειναν έκπληκτοί και δεν μπορεσαν ν αντιδράσουν άμεσα. Πρόλαβαν μετά και μου έριξαν καναδυό αλλα η δουλειά είχε γίνει. Μας χώρισαν τα άλλα παιδιά κι εκεί έληξε. Απο τότε και για την υπόλοιπη σχολική χρονιά,ούτε με ξαναπλησίασαν.Οι καθηγητές έβλεπαν τι γινόταν αλλά κανείς δεν πήγε να μας χωρίσει. Ίσως απο φόβο,ίσως απο αδιαφορία.Το να πάρω την κατάσταση στα χέρια μου ήταν τελικά ότι καλύτερο. Γιατί έτσι και ξεμπερδεψα αλλα και βγήκε η φήμη του "αφήστε τον,αυτός αντιδράει" και τα υπόλοιπα χρόνια πέρασαν σχετικά ήρεμα,σε ένα σχολείο-γκέττο.Δέν ξέρω εάν σήμερα έχουν αλλάξει τα πράγματα,αφού δεν εχω παιδιά και δεν μπορώ να ξέρω τί γινεται. Δεν συνιστώ βέβαια τη χειροδικία σε περίπτωση που το παιδί εχει πρόβλημα με bullying,αλλά πιστεύω πως ειναι μια πραγματικότητα που θα πρεπει να αντιμετωπισθεί πρωτα απο τους γονείς και μετά απο το σχολικό περιβάλλον,το οποίο ΔΕΝ πιστεύω οτι μπορεί να δράσει αυτεπάγελτα,συνήθως απο έλλειψη ενδιαφέροντος.
Όταν πήγαινα δημοτικό, τα πράγματα ήταν ακριβώς όπως τα περιγράφεις. Ουσιαστικά τα πειράγματα μεταξύ των παιδιών δεν περιείχαν τίποτα το προσβλητικό. Όποτε ανακατευόταν όμως ο δάσκαλος, η κατάσταση γινόταν πολύ άσχημη, γιατί ο ίδιος έκανε επίδειξη εξουσίας και κατά κάποιο τρόπο "διέταζε" τους μαθητές να ακολουθήσουν τον παλμό του. Θυμάμαι χαρακτηριστικά παραδείγματα από έναν συγκεκριμένο, ο οποίος κάθε πρωί έμπαινε στο μάθημα και άρχιζε τους μισογυνισμούς για τις μητέρες μας που έρχονταν και τον ενοχλούσαν για να μάθουν για την πρόοδό μας. Ο ίδιος πάλι, είχε προστάξει μια φορά όλους εμάς να σηκωθούμε όρθιοι και να αρχίσουμε να φωνάζουμε "κοντοστούμπη" έναν συμμαθητή μας, ο οποίος κορόιδεψε ένα άλλο κοριτσάκι. Θυμάμαι ότι το παιδάκι έβαλε τα κλάματα, αλλά εμείς όχι μόνο δεν λυπηθήκαμε, αλλά νομίζαμε ότι αυτό ήταν το δίκαιο και του φωνάζαμε "καλά να πάθεις". Επειδή τότε, μάλιστα, ήμουν αρκετά μελετηρή, ο συγκεκριμένος "παιδαγωγός" είχε την τάση να φωνάζει μέσα στην τάξη ότι όλα τα παιδιά είναι χαζά εκτός από εμένα, πράγμα που καλλιεργούσε έντονες αντιθέσεις. Εγώ εκείνη την περίοδο δεν έπαιζα με κανένα παιδί, όλα μου έλεγαν "άντε διάβασε, φυτούκλα". Και αν ενοχλήθηκα εγώ, που στην τελική ήμουν η ευνοημένη, φαντάσου τα υπόλοιπα παιδάκια. Εντάξει, δεν είναι ότι κουβαλάμε και τραύματα, αλλά υποθέτω ότι με τόση λεπτομέρεια δεν μπορώ να θυμηθώ κάποιο θετικό γεγονός από το σχολείο.
Έχοντας παιδί που τώρα θα πάει 4η δημοτικού, έχω να σου πω οτι τα πράγματα τώρα είναι πολύ χειρότερα απ' ό,τι τα θυμόμαστε εμείς (δημοτικό πήγα τη δεκαετία του 80).Μιλάμε για κλίκες και ξύλο. Μακάρι να έμεναν μόνο στα "αθώα" πειράγματα. Αν παίζει κάποιο ρόλο, μένουμε στην Αγ. Παρασκευή και ο γιός μου πηγαίνει σε σχολείο της περιοχής. Δυστυχώς τα παιδιά δε χαμπαριάζουν από διπλωματία και μπορούν να γίνουν πολύ σκληρά. Είναι στο χέρι των γονιών να τα καθοδηγήσουμε σωστά ώστε να δέχονται το ο,τιδήποτε διαφορετικό. Σε όποια μορφή κι αν είναι αυτό.Πέρυσι είχαν αφιερώσει στο σχολείο τους μια ημέρα όπου τα παιδιά ενημερώθηκαν για το anti-bullying. Ελπίζω να γίνει κάτι τέτοιο και φέτος.
Χαμηλή αυτοεκτίμηση, έντονα αισθήματα μοναξιάς και αίσθηση αναξιότητας είναι μόνο λίγα από τα συναισθήματα που συνοδεύουν είτε το θύμα αλλά κυρίως τον θύτη στην ενήλικη ζωή του. Σημαντικό ρόλο παίζουν οι παριστάμενοι (bystanders) οι οποίοι θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη μείωση του φαινομένου, αλλά το εκπαιδευτικό σύστημα περνά αυτό τον ρόλο εξ' απαλών ονύχων. Τυχαίνει να ασχολούμαι ερευνητικά με τον εκφοβισμό και τα ευρήματα εκτός από εντυπωσιακά είναι και εξοργιστικά.
Τι να σου πω; από προσωπική πείρα, επειδή πήγαινα σε σχολείο με ειδικά τμήματα για βαρύκοα παιδια και για παιδιά με νοητική υστέρηση οι θύτες ήταν κυρίως οι πιο δημοφιλείς μαθητές. Και παρότι δεκαετία '90 ήταν σκληρό το bullying με ακραίο παράδειγμα να αποκαλούν "το λάθος" ένα παιδί με νοητική υστέρηση.ΥΓ. η φράση εξ απαλών ονύχων δεν σημαίνει επιφανειακά αλλά από πολύ μικρή ηλικία, όταν τα νύχια ήταν μαλακά. Α και το εξ δεν χρειάζεται απόστροφο.
δεν εννοώ σε καμία περίπτωση πως τα αισθήματα μοναξιάς τα νιώθουν οι λιγότερο δημοφιλείς. Μπορεί να είσαι ο πιο δημοφιλής του κόσμου και να αισθάνεσαι μόνος. ΥΓ. έχεις δίκιο για το εξ απαλών ονύχων!ΥΓ2.το βαρήκοος γράφεται με η, προκύπτει από το βαρυήκοος, στο οποίο υπερισχύει το η.
Όλοι ζήσαμε κάποια μορφή bullying. Κοντά στην ηλικία με τον Άρη, επίσης gay, από την ίδια πόλη και στο ίδιο περιβάλλον (αλλά όχι πάντα καλος μαθητής!) θα συμφωνήσω ότι οι μορφές του εκφοβισμού που δεχτηκα ήταν απλά λεκτικές και σχετικά ήπιες.Όμως δε μπορώ να πω το ίδιο για τη Βάσω από το Φοίνικα, που ερχόταν στο σχολείο μας στην Καλαμαριά άπλυτη, με άσχημη μυρωδιά, με ψείρες και παχύσαρκη. Εμείς λοιπόν την κοροϊδεύαμε, και εγώ μαζί αν και πάντα πιο ήπια. Ή την κοροϊδευαμε επειδή κάποιος την είδε να πουλάει κεριά έξω απο τον Αγ. Παντελεήμονα σε κάποια γιορτή μαζί με τη μαμά της. Όμως το χειρότερο bullying πράγματι της το έκαναν οι δάσκαλοι. Μιλάμε για ξύλο, για προσβολές. Δε γνωρίζω τι έκαναν εκτός τάξης με τους γονείς της Βάσως, αν μπλέξανε κάποιον/α Κοινωνικό/η Λειτουργό αλλα νομίζω στα 80s πολύ δύσκολο!Το bullying της Βάσως και των άλλων λίγων παιδιών που ερχόντουσαν από τον Φοίνικα στο σχολείο μας με το λεοφωρείο, ίσως για έναν καλύτερο σχολικό περιβάλλον, δε θα το ξεχάσω ποτε. Ούτε θα ξεχάσω πώς έπιανα μερικές φορές το βλέμμα της να κοιτά τα υπόλοιπα κορίτσια του σχολείου σαν να σκέφτεται "γιατί να μην ειμαι και εγώ μια από αυτές".