Τι είναι Αγάπη; (Προσθέστε ελεύθερα)

Τι είναι Αγάπη; (Προσθέστε ελεύθερα) Facebook Twitter
16

Μας έγραψε ο Τέλλος Φίλης:

Η πόλη ετοιμάζεται να υποδεχτεί στα 48α ΔΗΜΗΤΡΙΑ τη Γκόλφω σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραθανου, όπως ανέβηκε στο Εθνικό Θέατρο στην Αθήνα
Για δυο μόνον παραστάσεις τις 10 & 11 Οκτωβρίου 2013 στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Σκεφτήκαμε λοιπόν να ετοιμάσουμε μια ομάδα υποδοχής που a la maniere της Μόνας Κιτσοπούλου που εμπνεύστηκε από το 15συλλαβο του Σπυρίδωνος Περεσιάδη, να πούμε κι εμείς οι απλοί θεατές, τι είναι η αγάπη.


Περιμένουμε και τις δικές σας συμμετοχές:
Είναι η αγάπη αμπαζούρ με μια καμένη λάμπα
Ειν' η αγάπη καύτρα στη νύχτα να φωτίζει
Είναι τηλέφωνο νεκρό που μάταια κοιτάζεις
Ειν΄ η αγάπη μια φυγή που δε σε λευτερώνει
Ειν΄ η αγάπη μουσική που ξέχασες τις νότες
Ειν΄ η αγάπη όλο αυτό που φόβο σε γεμίζει
Ειν' η αγάπη η ζωή που άφησες να φύγει
Ειν' η αγάπη μια σκιά δίχως το πρόσωπό της
Τα δάχτυλα και το κορμί η ανάσα που σου λείπει
Είναι η καληνύχτα μου παγάκι μες τη ζέστη
Πιο μάταιη κι από βρισιά που άφησες να πέσει.
(Τέλλος Φ.)


Αγάπη είναι τρέμουλο που δε σε εγκαταλείπει
Είναι η αγάπη σάλεμα που οδηγεί για σένα
μεσάνυχτα μαρσάροντας μέσα στις λεωφόρους
Αγάπη είναι να βλέπεις τις σκιές και τότε να αλαφιάζεις,
να περιμένεις το ασανσέρ κι αυτό να μην κουνιέται
Αγάπη είναι να ξυπνάς και να ξαναελπιζεις
ότι μέσα στο σώμα του χτυπάει η καρδιά σου
Αγάπη είναι ένα αααααααααχχχχχχχ
(Αναστασία Κ. )

αγαπη ειναι το προφίλ και το ανφάς να γίνονται ένα να δένονται τα χέρια σε γορδιο δεσμό να εισαι δούλος και αφέντης να κοιτάζεις στα μάτια και να βλέπεις λίμνες και ουρανούς να μιλάς ποιήματα και να τραγουδάς τρεχούμενα υγρά. αυτό είναι αγάπη 

(Σύνθια Σ.)


Είν' η αγάπη ποταμός σε ξεραμένη κοίτη
είναι κρι-κρί π' ατζοπηδά* ψηλά στον Ψηλορείτη
Η αγάπη είναι πόλεμος μα νικητές δεν έχει
δε νοιάζεται για λάφυρα, εδάφη δεν κατέχει
Η αγάπη είναι χρωματιστή, άλικο ρόδο μοιάζει
μοσχοβολά σαν τον ανθό της νεραντζιάς το νάζι
Η αγάπη είναι θάλασσα, χωρά τον κόσμο όλο
κι αντανακλά το χρώμα της στου ουρανού τον θόλο
Αγάπη είν' ο τόπος μας, σημαία της οι φίλοι
αν όνομα της έδινα θα 'ταν του Τέλλου Φίλη.

(Μαριάννα Τ.)

*ατζοπηδώ στην κρητική διάλεκτο=χοροπηδώ

Ειν' η αγαπη πολεμος
Ειν' η αγαπη μαχη
Ειν' η αγαπη δαιμονας
μα και θεος συναμα
Η αγαπη ειναι αναστεναγμος
Χαρα και δακρυ σμιγουν
Ειν΄αγαπη ανακατα χαρτια
μεσα στο βραδυ
λυγμος, σιωπη, ξαγρυπνια.
Σμιξη ειναι η αγαπη κι αφανισμος
Και χασιμο
Και ματαιη ελπιδα.
(Λίλα Π.)

Η αγάπη είναι ένα unisex ρούχο, παλιό όσο το Σύμπαν και βάλε, αλλά φοριέται ακόμη. Φοριέται συνήθως από μέσα, αλλά σε ειδικές περιπτώσεις μπορείς αν θέλεις να το βγάλεις, για να χαιρετήσεις ας πούμε τα αποδημητικά πουλιά. Είναι ένα μαγικό ρούχο η αγάπη. Το έχω δει να θεραπεύει αιμορροΐδες, να καταστρέφει παιδικές ηλικίες, να μεταμορφώνει πολυκατοικίες σε μονοκατοικίες, να σπρώχνει ένα φουντούκι στην αγκαλιά του μισοκοιμισμένου σκίουρου, να αντικαθιστά το κινητό τηλέφωνο, να φουσκώνει τραπεζικούς λογαριασμούς και να φτιάχνει τον Πινόκιο. Το έχω δει να είναι η θάλασσα που θα πνιγείς ή θα μάθεις να κολυμπάς. Είναι ένα ρούχο με άπειρο στοκ στην αποθήκη και βγαίνει σε όλα τα νούμερα και σε όλα τα χρώματα. Ο ράφτης έχει κέφια.

(Συμεών Τσακίρης)

Προσθέστε ελεύθερα :)

16

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

14 σχόλια
Αγάπη είναι : να βρίσκεις στο δρόμο περιστέρι με το ράμφος του κλειστό, να μην μπορεί να πετάξει, - να λες στον γιο σου να το προσέχει να μην το φα η γάτα που ξερογλείφεται απέναντι - να το καθαρίζεις από την τσίχλα που έφαγε και να πετάει μακριά από σένα.
αγάπη είναι να είναι στην άλλη άκρη του κόσμου να είσαι σκατά όλη μέρα επειδή δεν τον έχεις ακούσει και όταν επιτέλους τον ακούσεις να χορεύεις εσύ η καρδιά σου και ότιδηποτε υπάρχει στο κορμί σου, να αποκτά το σύμπαν σου νόημα.
- Το παραμύθι του Μολυβένιου στρατιώτη. Κάθε ώρα και κάθε στιγμή, όσες δυσκολίες και να αντιμετωπίζεις να έχεις τον άλλον πάντα στο μυαλό σου. Να σκέφτεσαι πως δεν πειράζει που δεν είστε μαζί καθώς εκείνος είναι σε πολύ καλύτερα μέρη. Και να χαίρεσαι για αυτό- Η αγάπη είναι ανιδιοτελής, δεν χωρά εγωισμούς πάθη. Είναι το πιο δύσκολο πράγμα και συνάμα το πιο ωραίο.- Αγάπη είναι το κυνήγι της δικής σου ευτυχίας να υποχωρεί απέναντι στην ευτυχία του άλλου...
Αγάπη είναι να θέλεις να τεντώσεις τον χρόνο: δε μου φτάνει ο χρόνος μαζί σου μου λεςΑγάπη είναι ένα βλέμμα που μόνο εγώ μεταφράζω τις λέξεις του Αγάπη είναι εσύ και εγώ μαζί μέσα στη βουή του κόσμουΑγάπη είναι να τρομάζεις από την ίδια την αγάπη - (τόσο που να σου κόβει τα γόνατα)Αγάπη είναι να επιμένεις να αγαπάς σε παγωμένους καιρούς πέρα από κάθε αμφισβήτηση
Χαιδεύοντας σε, δεν περιμένω το αύριο... απλά σ' ανασαινω πολύτιμα , μαθαινω ν' αγαπώ εκείνες τις στιγμές πέρα απο το καθε τι πέρα κι απο την ελπίδα να περιμένω να ξανάρθουν...το σ' αγαπώ μένει ανέπαφο όταν μένεις ολόγυμνος στη δύναμη του παρόντος..[αγάπη είναι]
"...να τι είναι αγάπη. Ένα άγγιγμα, μια ματιά, μια αγκαλιά κι ένα φιλί. Να πιάνεις το χέρι του αγαπημένου σου και να αισθάνεσαι πως στα χέρια σου κρατάς ότι πιο πολύτιμο έχεις αγγίξει· να τον κοιτάζεις στα μάτια κι από μέσα τους να βλέπεις τον κόσμο σαν παραμύθι. Να σου χαρίζει μια αγκαλιά, να του χαρίζεις χίλιες· να σου χαρίζει ένα φιλί κι εσύ, να του χαρίζεις τον παράδεισο. Να φιλάς τα χείλη του, να φιλάς και την ψυχή του· να του χαρίζεις τα χέρια σου να πιάσει τη ζωή του. Να τι είναι αγάπη. Να τι είναι το σ’ αγαπώ. Να ξυπνάς το πρωί πλάι του και να μην μπορείς να τον αποχωριστείς· να ξυπνάς χώρια του και να ψάχνεις την πρώτη ευκαιρία να του πεις μια καλημέρα· να κλέβεις τις λέξεις του και να τις κάνεις υλικά για τις πιο όμορφές σου ιστορίες. Και στην απουσία, να μετράς τα πιο μικρά λεπτά σαν να είναι μέρες· να περιμένεις το βράδυ για να τον ονειρευτείς ξανά στην αγκαλιά σου. Γιατί αγάπη δεν είναι το να βρίσκεσαι με κάποιον που μπορείς να μοιραστείς τη ζωή σου μαζί του. Είναι το να βρίσκεσαι μ’ έναν άνθρωπο που δεν μπορείς να ζήσεις χώρια του. Γνωρίζεις ότι βρίσκεσαι να αγαπάς, μα δεν θυμάσαι το πώς έφτασες εκεί. Κι αν νομίζεις πως μόνο μετά από χρόνια μπορεί κάποιος να ψιθυρίσει το σ’ αγαπώ, θα έλεγα πως κάνεις λάθος. Γιατί η αγάπη δεν χρειάζεται τον χρόνο για να δείξει τον εαυτό της. Τον χρειάζεται μονάχα για να τον αποδείξει. Δεν σε νοιάζει αν θα πληγωθείς ή αν θα πονέσεις. Κάθε αγάπη είναι μοναδική, ακόμη και γι’ αυτούς που κάποια μοίρα τους χώρισε και σαν δυο χορδές στο ίδιο όργανο, μαζί ηχούν, μα ξέχωρα υπάρχουν. Μέχρι που μέσα στους καιρούς ανταμώνουν πάλι. Κι ίσως εν τέλει αυτή να είναι η πιο αληθινή αγάπη. Να κλείνεις το φως, να ξαπλώνεις στο κρεβάτι και να ψιθυρίζεις «σ’ αγαπάω», ακόμη κι όταν δεν υπάρχει κανείς να σε ακούσει…"
-Αγάπη είναι το "σ' αγαπώ" που μου λές μόλις ανοίξεις τα μάτια σου το πρωί.-Είναι απλώς μια συνήθεια παιδική.-Μόνο τα παιδιά ίσως να αγαπούν πραγματικά.-Τα παιδιά δεν έχουν άλλη επιλογή.-Να ξεκινάς να πεις τα λόγια τα σοφά με την αφέλεια του μικρού παιδιού.Μάλλον αυτό είναι η αγάπη.-"Αγάπη": Είναι η ηχητική εκείνη αλληλουχία φθόγγων και φωνημάτων που αποτυγχάνει συστηματικάνα εκφράσει το ακατανόητο συναίσθημα της "αγάπης". -Είσαι κρετίνος.-...-Σ'αγαπώ...-Κι εγώ...
αγαπη ειναι που ζεις μα εκει.. δε ρουτινιαζεις,θελεις να πας και διακοπες, ταξιδια ολο να ταζειςαγαπη ειναι να σεβεσαι, στα ματια να κοιταζειςκαι καπου καπου τουμπεκι, στα κλαμματα ν'αραζεις.αγαπη ειναι ν'αγαπας, να σ αγαπουν να βραζεις,να θες τον κοσμο ολοκληρο κι ολο να μην χορταινεις,να λες το φιλι αλητικο, το βλεμμα κεραυνο,και αλλα τετοια χωρατα για να γελουν οι φιλοιαγαπη ειναι να ξεχνας, ποιος εισαι και πως μοιαζειςνα μη σε νοιαζει τιποτε, μα να σε νοιαζουν κι ολα,εκει πανω στη φλογα σου και στη γλυκια γαλήνη,να βρίσκεις τ' αποκουμπι σου και το σημειο τζι σου!!
Αγάπη είναι να πονώ περισσότερο όταν σε βλέπω να πονάς, αγάπη είναι να χωρίζουμε κι όμως, να είσαι κάθε βράδυ μαζί μου στα όνειρά μου. Αγάπη είναι να σου κρατώ το χέρι και να σου λέω "προχώρα, μπορείς!" κι ας μην αναγνώρισες στιγμή την προσφορά μου. Αγάπη είναι να κοιτώ χαμογελώντας τις φωτογραφίες μας κι ας με έκανες πάντα να κλαίω.Αγάπη είναι να θυμάμαι το γέλιο σου και να παίρνω ζωή. Αγάπη είναι να κοιτώ ένα βουβό τηλέφωνο και να μην λαμβάνω ποτέ μηνύματα σου. Αχ...πονάει η αγάπη. Πονάει.
Aγάπη είναι στον ώμο μου που γέρνεις το κεφάλι,αγάπη είναι σημειώματα π΄άφησα στο τραπέζι, είναι το ''κλείσε μου το φώς'', τα ''σκεπασέ με'', τα ''πονάω'',αγάπη είναι φαγητό που φτιάχνω για τους δυο μαςκαι τα λεφτά που κουβαλώ να σου ψωνίζω κάτι.Αγάπη είναι να περνώ καλά όταν γεννιέσαι,με φίλους να συνομοτώ για δώρα και γενέθλια.Αγάπη είναι οι τσακωμοί, τα μούτρα και οι παύσεις,αγάπη είναι οι λυτρωμοί κι ο έρωτας τη μέρα.Αγάπη είναι τα πλήκτρα μου για σένανε να γράφουνκαι το δικό σου το ποτέ να μη με περιέχει.Αγάπη είναι τα μάτια σου, που βλέπω στον καθρέφτη.Και τα δικά μου που μπορείς να κουβαλάς μαζί σου.