Αξέχαστη νύχτα στην Τζια

Αξέχαστη νύχτα στην Τζια Facebook Twitter
2

Αυτή η ιστορία είναι αληθινή αλλά παλιά. Τόσο παλιά που δεν υπήρχε ακόμα η εβδομάδα των πέντε ημερών και δουλεύαμε τα Σάββατα. Τόσο παλιά που ήταν δύσκολο σε ένα κορίτσι, ακόμα και απόφοιτη Πολυτεχνείου, να κοιμηθεί έξω από το σπίτι της.

Με αυτό το κορίτσι ήμουν τότε ερωτευμένος (κι αργότερα την παντρεύτηκα). Ήταν οι πρώτες εβδομάδες και λαχταρούσαμε να περάσουμε μία ολόκληρη νύχτα μαζί. Μετά από μεγάλες δολοπλοκίες οργανώσαμε εκδρομή στην οποία θα συμμετείχε (δήθεν) φερέγγυος συγγενής, ο οποίος είχε δεχτεί να μας καλύψει. Στην πραγματικότητα θα ήμασταν τέσσερις - δύο ερωτευμένα ζευγάρια.

Θέλαμε να πάμε σε νησί. Κοντινό, βέβαια, γιατί τότε ένα Σαββατοκύριακο κρατούσε μόνο τριάντα έξι ώρες. Αίγινα, Ύδρα, Πόρος, Σπέτσες, ήταν κοντινά αλλά επικίνδυνα. Πολλοί γνωστοί και φίλοι κυκλοφορούσαν εκεί. Κάποιος έριξε την ιδέα για Τζια, που ήταν εξωτική και ανεξερεύνητη. Βρήκαμε πως υπήρχε ένα ξενοδοχείο, στη Χώρα. (Δεν θυμάμαι να ονομαζόταν τότε Ιουλίς.) Κλείσαμε δωμάτια.

Σάββατο απομεσήμερο μετά τη δουλειά πήραμε το λεωφορείο για το Λαύριο (τρεισήμισι ώρες η διαδρομή). Ίσα που προλάβαμε το καράβι. Δεν ήταν ακριβώς καράβι, αλλά ένα μεγάλο καΐκι. Οι παλιοί θα το θυμούνται: το έλεγαν Καστριανή.

Μετά τη Μακρόνησο ο Κάβο Ντόρος κατέβαζε φίδια. Το καΐκι χόρευε κυκλικά στα κύματα. Κουνούσε ταυτόχρονα μπρος πίσω και δεξιά αριστερά, έτσι που κι εγώ (βετεράνος ήδη του Πολεμικού Ναυτικού, που τότε ονομαζόταν Βασιλικό), για πρώτη και τελευταία φορά, ξέρασα. Οι άλλοι ήταν απλώς ημιθανείς.

Καραβοτσακισμένοι φτάσαμε σούρουπο στο μικρό λιμάνι της Κορησσίας. Ξεχάστε αυτά που ξέρετε τώρα - δύο σπίτια, τρεις ψαροκαλύβες κι ένα μαγαζί γενικών καθηκόντων: Οινομαγειροπαντοπωλείον. Εκεί μάθαμε πως δεν υπήρχε μέσο για να ανέβουμε στη Χώρα. Δεν θυμάμαι γιατί. Είτε είχε χαλάσει το λεωφορείο, είτε είχε ήδη κάνει το τελευταίο του δρομολόγιο.

Ο μαγαζάτορας προθυμοποιήθηκε να μας βρει έναν μουλαρά που θα φόρτωνε στο ζωντανό του τις αποσκευές μας και θα μας ανέβαζε στη Χώρα, κόβοντας δρόμο από μονοπάτια. «Πέντε χιλιόμετρα είναι - κι απ' τα μονοπάτια κάνε τρία. Έχει και πανσέληνο απόψε, θα σας φωτίζει», μας είπε.

Μέχρι να βρεθεί ο μουλαράς, καθίσαμε να φάμε. Ήπιαμε και λίγο παραπάνω να πάρουμε δύναμη για την ορειβασία. Όταν ήρθε ο μουλαράς, διαπιστώσαμε πως είχε πιεί πολύ περισσότερο από 'μας.

Δεν ξέρω αν έκοψε δρόμο ή πρόσθεσε (λόγω μεθυσιού), η ανάβαση μάς φάνηκε ατελείωτη. Φτάσαμε πολύ περασμένα μεσάνυχτα, πτώματα από την ταλαιπωρία. Η πρώτη μας ερωτική νύχτα (πρώτη δική μας - οι άλλοι ήταν ψημένοι) κόντευε να περάσει, μαζί της και η ερωτική διάθεση. Την ανταγωνιζόταν επικίνδυνα η ανάγκη για ξεκούραση και ύπνο.

Αμ, δε. Δεν είχαμε καν ανοίξει τις τσάντες και ξαφνικά βρεθήκαμε και οι τέσσερις στην τουαλέτα. Ο ένας (που πρόλαβε) μέσα και οι τρεις άλλοι απέξω, χλωμοί και διπλωμένοι στα δύο. Το φαγητό του Οινομαγειροπαντοπωλείου είχε κάνει το θαύμα του.

Έτσι πέρασε η πρώτη νύχτα: μέσα-έξω από τη μοναδική κοινόχρηστη τουαλέτα. Η συμπαθέστατη ξενοδόχος έψαξε να βρει τον φαρμακοποιό, αλλά όταν έδρασαν τα σχετικά χάπια, είχε ανέβει ο ήλιος δύο μπόγια. Εξουθενωμένοι πέσαμε ξεροί στα κρεβάτια για μία ώρα ύπνο. Μεσημέρι πήραμε τον δρόμο του γυρισμού.

Άδοξη ήταν εκείνη η πρώτη νύχτα. Στις κλεφτές σύντομες συνευρέσεις μας ονειρευόμασταν μία πολύωρη ολονύχτια ερωτική κραιπάλη. Μας προέκυψε το έπος της διάρροιας. Ίσως ήταν οιωνός - γιατί κι ο γάμος μας δεν κράτησε πολύ...


Survival Guide

Η Τζια είναι ένας από τους πιο κοντινούς κυκλαδίτικους προορισμούς, αφού απέχει μόλις μισή ώρα από το Λαύριο. Είναι το κατάλληλο μέρος για τους weekenders αλλά και γι' αυτούς που θέλουν να έχουν ένα νησιώτικο εξοχικό δίπλα στην Αθήνα. Μπορεί να φαίνεται μικρή, αλλά κρύβει άσους στο μανίκι όπως οι υπέροχες παραλίες της και το μεγάλο αρχαιολογικό και λαογραφικό ενδιαφέρον που παρουσιάζουν η Χώρα και τα χωριά της.

Πώς θα πας: Από Λαύριο τα δρομολόγια αλλάζουν ανάλογα με την ημέρα και τον μήνα. Πάντως, έχει τέσσερα με πέντε δρομολόγια την ημέρα.

Διαμονή: Στο λιμάνι πολύς κόσμος προτιμά το Brillante Ζωή (22685-7) χάρη στα μεγάλα και άνετα δωμάτιά του. Με θέα στο λιμάνι είναι οι Κέως Κατοικίες (21661-3), όπου τα επίσης μεγάλα δωμάτια έχουν αυτονομημένη είσοδο. Το Porto Kea Suites (22870-1) είναι μια ακριβή, αλλά ντελικάτη επιλογή.

Φαγητό: Στο Βουρκάρι θα συναντήσετε πολλά μαγαζιά που σερβίρουν κυρίως φρέσκο ψάρι. Ξακουστή είναι η αστακομακαρονάδα του Αρίστου (21475), τα θαλασσινά στις Εννέα Κόρες (21702) και η ψαρόσουπα του Τάσου (21379). Ωραίο μαγειρευτό φαγητό και κρέας έχουν η Άννα (21137) στον Οτζιά και οι Καλοφαγάδες (22118) στην Ιουλίδα.

Σπεσιαλιτέ: Πολλά και φρέσκα ψάρια.

Διασκέδαση: Το Βουρκάρι είναι το κέντρο της διασκέδασης, με το Βινύλιο και το Afro Βar να πρωτοστατούν. Στην Κορησσία, τώρα, τα πιο νέα παιδιά θα βρείτε το ροκ Τζιαμάικα και το ελληνάδικο Eco.

Παραλίες: Ο Οτζιάς είναι η πιο κοσμική παραλία του νησιού. Η πιο ωραία, όμως, είναι τα Ξύλα. Στο Γιαλισκάρι πίνεις και ένα ποτό στ' Άστρα (beach bar πάνω στην παραλία). Συμπαθητικά είναι στον Κούνδουρο, στον Πλατύ Γιαλό και στο Σπαθί.

Αξιοθέατα: Ο πύργος της Αγίας Μαρίνας και τα μονοπάτια της Κέας. Τριάντα έξι χιλιόμετρα λιθόστρωτων μονοπατιών, που τα περισσότερα καταλήγουν σε μικρές και ερημικές παραλίες.

Lifo Choice: Η χώρα του νησιού Ιουλίδα. Την περπατάς μόνο με τα πόδια. Έχει ωραία εστιατόρια και καταστήματα και δίπλα στα νεοκλασικά κτίσματα υπάρχουν τοίχοι φιλοτεχνημένοι από ζωγράφους όπως ο Αλέκος Φασιανός και ο Νίκος Στεφάνου.

Χρήσιμα τηλέφωνα: Δημαρχείο 22221, λιμεναρχείο 21344, ιατρικό κέντρο, αστυνομία 21100. Κωδικός περιοχής: 22880.

Web: http://kea.gr

Secret island

Για μπάνιο στις Πόλες. Η πιο όμορφη γωνιά του νησιού είναι η παραλία της αρχαίας Καρθαίας, οι Πόλες όπως τις ξέρουν οι ντόπιοι. Ισως επειδή δεν πάει δρόμος. Ισως επειδή οι αρχαίοι ναοί του Απόλλωνα και της Αθηνάς δίπλα στη ακτή ρίχνουν ένα ιδιαίτερο «φως» στον τόπο. Τέσσερα διαφορετικά μονοπάτια κατηφορίζουν από τη βουνοπλαγιά προς την ακτή, όπως ακριβώς κάνουν οι ρεματιές.

Διάφορα
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

2 σχόλια