Τέλος εποχής για το Μέγαρο Μουσικής, όπως το ξέραμε

Τέλος εποχής για το Μέγαρο Μουσικής, όπως το ξέραμε Facebook Twitter
37

Το Δημόσιο, σύμφωνα με πληροφορίες του LIFO.gr κλήθηκε, ως εγγυητής, να αποπληρώσει τα υπέρογκα δάνεια του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Οι φήμες οργίαζαν τις τελευταίες εβδομάδες (το Σάββατο κυκλοφόρησε το Έθνος με σχετικό ρεπορτάζ) σχετικά και με τη δέσμευση των λογαριασμών του Μεγάρου όμως μόλις σήμερα, υπάρχει, off the record, παραδοχή ότι η απόφαση του Δημοσίου είναι ειλημμένη.

Με την απόφαση αυτή, που θα σώσει το υπερχρεωμένο Μέγαρο, η Κυβέρνηση ελπίζει πως θα μπορέσει να το πωλήσει σε ιδιώτες, πράγμα που θα αποφέρει χρήματα στα ταμεία του κράτους.

Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, τα στοιχεία του ενεργητικού και παθητικού του Μεγάρου θα περάσουν σύντομα στο Δημόσιο, αρχικά στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών. Κατόπιν το ΤΑΪΠΕΔ θα επιχειρήσει να προσελκύσει επενδυτές που ενδιαφέρονται να αγοράσουν το κτίριο.

Η LIFO θα ερευνήσει περαιτέρω το θέμα με μεγάλο ενδιαφέρον για την τύχη του Μεγάρου και θα επανέλθουμε μόλις έχουμε νεότερα.

Τέλος εποχής για το Μέγαρο Μουσικής, όπως το ξέραμε Facebook Twitter

====

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ #

Το Μέγαρο Μουσικής χτίστηκε επί της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας και άνοιξε το 1991 με δύο αίθουσες.

Πρώτη ήταν η αίθουσα "Χρήστος Λαμπράκης" (πρώην "Φίλων της Μουσικής") που έχει χωρητικότητα 1.961 ατόμων και χρησιμοποιείται για ρεσιτάλ, συναυλίες, όπερες αλλά και συνέδρια. Σχεδιάστηκε από τον Αυστριακό ακουστικό μελετητή Heinrich Keilholz, ενώ φιλοξενεί το μεγαλύτερο εκκλησιαστικό όργανο στην Ελλάδα με 6.080 αυλούς το οποίο κατασκευάστηκε από την γερμανική εταιρία Klais Orgelbau.

Η δεύτερη αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος έχει χωρητικότητα 494 ατόμων και χρησιμοποιείται συνήθως για παραστάσεις Μουσικής Δωματίου και χορού.

Το 2004 άνοιξε στο Μέγαρο το Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο, με προσθήκη της αίθουσας "Αλεξάνδρα Τριάντη" χωρητικότητας 1.750 ακροατών για όπερες, μπαλέτα κ.ά.

Άνοιξε επίσης η αίθουσα "Νίκος Σκαλκώτας", 400 θέσεων, για συνέδρια και μικρότερες μουσικές παραστάσεις.

Μεταξύ άλλων, δημιουργήθηκε και η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη», η οποία τώρα έχει στη συλλογή της 80.000 τίτλους βιβλίων και πολυμέσων. Το σύμπλεγμα κτηρίων του οργανισμού συμπληρώνει ένας πολυώροφος υπόγειος σταθμός αυτοκινήτων, ενώ εξυπηρετείται και από τον Σταθμό του Μετρό "Μέγαρο Μουσικής" της γραμμής 3.

Το Μέγαρο είναι ο πρώτος οργανισμός που καθιέρωσε την πώληση των εισιτηρίων με μηχανογραφημένο σύστημα (μέσω Η/Υ) από την αρχή της λειτουργίας του (1991).

To φετινό καλοκαίρι πολλές εκδηλώσεις του Μεγάρου θα είναι υπαίθριες, στον Κήπο του.

Τέλος εποχής για το Μέγαρο Μουσικής, όπως το ξέραμε Facebook Twitter
37

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίγη από τη λάμψη της Κάλλας έρχεται στην Αθήνα

Culture / Λίγη από τη λάμψη της Κάλλας έρχεται στην Αθήνα

Το κοστούμια που δημιούργησε ο Ιταλός ενδυματολόγος Mάσιμο Καντίνι Παρίνι για να ντύσει την Αντζελίνα Τζολί ως Μαρία Κάλλας στην ταινία του Πάμπλο Λαραΐν σε μια αποκαλυπτική έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η μαμά δεν είναι πια εδώ / ένα πολυπόστ του Πάνου Μιχαήλ

ΟΑΣΗ / Η Mαμά Δεν Είναι Πια Εδώ / ένα πολυπόστ του Πάνου Μιχαήλ

Τρία σώματα, τρεις μηχανές εικόνας, τρεις στιγμές πριν από την οριστική παράδοση. Ο Connor Storrie στο πέρασμα από το δωμάτιο του ξενοδοχείου στο Met Gala, ο Clavicular στο κέντρο μιας Gen Z φαντασίωσης αρρενωπότητας που μετατρέπει την ομορφιά σε αλγόριθμο, και ο Pasolini στις φωτογραφίες του Dino Pedriali, όπου το γυμνό σώμα κοιτάζεται πια με τη γνώση του μετά. Μια σκοτεινή ΟΑΣΗ για την επιθυμία, τη φήμη, το αρχείο και το βλέμμα που δεν ξέρει πάντα πότε να σταματήσει.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
*Από πού είσαι πραγματικά; / ένα πολυπόστ του Πάνου Μιχαήλ

ΟΑΣΗ / Από πού είσαι πραγματικά; / ένα πολυπόστ του Πάνου Μιχαήλ

Τι κοινό μπορεί να έχουν η Κάιλι Μινόγκ που χορεύει εξαντλημένη μετά το Met Gala, η Κέιτ Μπλάνσετ και μια τίγρη μέσα σ’ ένα σούπερ μάρκετ, ο Jonathan Anderson με τα πουκάμισα που έπνιξαν τόσα αγόρια, η Donatella Versace με τακούνια και η Jan Morris που ταξίδεψε παντού για να φτάσει στην καλοσύνη;
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
12 φωτογραφίες σαν μικρές Μεγάλες Εβδομάδες της δημόσιας ζωής

ΟΑΣΗ / 12 φωτογραφίες σαν μικρές Μεγάλες Εβδομάδες της δημόσιας ζωής

Από την Christine Keeler και τη Monica Lewinsky μέχρι τη Lee Miller, τον George Michael και τη Janet Jackson, αυτές οι εικόνες δεν έμειναν επειδή ήταν «σκανδαλώδεις», αλλά επειδή συμπύκνωσαν ολόκληρες εποχές: εξουσία, έκθεση, επιθυμία, ντροπή και τη βία του δημόσιου βλέμματος.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Η Αντιγόνη δεν γερνάει ποτέ γιατί ο κόσμος δεν σταμάτησε ποτέ να της μοιάζει

Πολιτισμός / Η Αντιγόνη δεν γερνάει ποτέ γιατί ο κόσμος δεν σταμάτησε ποτέ να της μοιάζει

Με αφορμή τέσσερις νέες σκηνικές εκδοχές της μόνο στη Νέα Υόρκη μέσα στο 2026, η Αντιγόνη επιστρέφει ξανά στο τώρα ως το έργο που ξέρει καλύτερα από κάθε άλλο τι συμβαίνει όταν η εξουσία χάνει το όριό της και ο κόσμος βγαίνει από τη θέση του.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Ο φωτογράφος που δείχνει τι μένει από το σινεμά όταν πέφτει η φασαρία των Οσκαρ

Culture / Ο φωτογράφος που δείχνει τι μένει από το σινεμά όταν κοπάζει η φασαρία των Οσκαρ

Μετά την οσκαρική σεζόν, οι φωτογραφίες του Atsushi Nishijima από τα σετ του Marty Supreme, του Bugonia και άλλων ταινιών στρέφουν το βλέμμα όχι στη λάμψη της έτοιμης εικόνας αλλά στον κόσμο που τη χτίζει.
THE LIFO TEAM
Γιώργος Μαρίνος: η πιο άγρια ντροπή της πίστας

Γιώργος Μαρίνος / Γιώργος Μαρίνος: Είσαι μεγάλος σταρ, αγάπη μου!

Ο Πάνος Μιχαήλ γράφει για τον Γιώργο Μαρίνο ως τον άνθρωπο που ξεστόμισε «εγώ κύριε είμαι ομοφυλόφιλος» όταν η λέξη μπορούσε να σε τελειώσει. Η Ελλάδα τον έκανε θέαμα για να τον αντέξει. Εκείνος όμως ανέβηκε στην πίστα και δεν μίκρυνε.
THE LIFO TEAM
Η μποέμ ζωή της πρώτης Νύφης του Φρανκενστάιν

Culture / Η μποέμ ζωή της πρώτης Νύφης του Φρανκενστάιν

Παρότι εμφανίστηκε στην οθόνη για λιγότερο από τρία λεπτά, η ερμηνεία της Elsa Lanchester άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ιστορία του κινηματογραφικού τρόμου, ενώ η ίδια έζησε μια αντισυμβατική, μποέμ ζωή στο Λονδίνο και το Χόλιγουντ του 20ού αιώνα.
THE LIFO TEAM