Κατεβαίνοντας στον σταθμό Ακρόπολη του μετρό, από τους λίγους χώρους που αξίζουν επί της Μακρυγιάννη είναι το κομψό καφέ-μπιστρό Ελαία (Μακρυγιάννη 19-21, 210 9212 280), που κάνει καλές σαλάτες και σάντουιτς. Προχωρώντας προς το Θησείο, κατηφορίζοντας την Αποστόλου Παύλου δηλαδή, στο αριστερό σου χέρι θα συναντήσεις το Φίλοιστρον (Απ. Παύλου 23, 210 3467 554). Δεν μπορείς να πεις ότι το φαγητό θα σου μείνει αλησμόνητο, αλλά η θέα από την ταράτσα του είναι μοναδική: η Ακρόπολη και ο ναός του Ηφαίστου στο πιάτο. Προχωρώντας πιο κάτω, διαπιστώνεις ότι η περιοχή δεν έχει παραδοθεί εντελώς στις καφετέριες, αλλά υπάρχουν αρκετά μέρη όπου μπορείς να φας καλά, από ποικιλίες μέχρι μεγάλες δημιουργίες της γαλλικής κουζίνας. Από τα παλαιότερα νέα στέκια της περιοχής (συγχωρήστε μου το οξύμωρο) είναι φυσικά ο Stavlos (Ηρακλειδών 10, 210 3467 206), που βρίσκεται πάλι σε μεγάλη φόρμα, ιδίως στο φαγητό, βλέπε ελληνο-μεσογειακή κουζίνα. Αρκετά πιο πάνω, Νηλέως 11, η ατμοσφαιρική ταβέρνα Γεύομαι και Μαγεύομαι (210 3452 802) γνωρίζει δόξες. Το σχεδόν ιστορικό Στέκι του Ηλία, με τα κλασικά παϊδάκια και τα μαγειρευτά, μπορεί να έχει δύο παραρτήματα, αλλά προτίμησε εκείνο στην Επταχάλκου 5 (210 3458 052). Το μικρό και θαυματουργό Αψέντι (Ηρακλειδών 19 & Ακταίου, 210 3424 224) ανοίγει από το πρωί και μεταξύ άλλων φημίζεται για τα κεφτεδάκια του, ενώ κάνει και έξοχο καφέ. Σχετικά με καφέ, ούτε να το σκέφτεσαι στην έντονα εναλλακτική Παιώνια (Αμφικτύωνος 12 & Πουλοπούλου 8, 210 3410 260), όπου εκτός από σπάνια τέια και βότανα σερβίρουν και βιολογικά σνακ. Α, απαγορεύεται και το κάπνισμα, εδώ. Ανάλογα προβλήματα δεν θα έχεις στη Νοστιμιά (Αμφικτύωνος 18 & Βασίλης 13, 210 3450 091), το νέο και πολύ ωραίο εστιατόριο μεσογειακών γεύσεων (π.χ. ραβιόλι με γέμιση ρικότας και σάλτσα αγκινάρας), που έχει φέρει νέο αέρα στην περιοχή. Και τα γλυκά του είναι κόλαση. Για εξίσου νόστιμα αλλά πιο ελληνικά εδέσματα προσφέρεται το Αδιέξοδο (Φαίδρας 3 & Απ. Παύλου, 210 3462 723), φτάνει να το βρεις, καθότι το όνομά του δεν είναι τυχαίο. Μιλώντας για ψάξιμο, το βιολογικό μεζεδοπωλείο Επιστροφή στην Ιθάκη (Ηρακλειδών 56, 210 3472 964) είναι σχεδόν συνέχεια ανοιχτό και μπορείς να γευτείς εξαίσιους μεζέδες, όπως τα συκωτάκια με σύκο. Βέβαια το πιο γκουρμέ εστιατόριο της περιοχής είναι το εντελώς ανανεωμένο Πιλ Πουλ-Jérôme Serres (Απ. Παύλου 51 & Πουλοπούλου, 210 3423 665), που διαθέτει πλέον ένα αστέρι Michelin και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πέντε κορυφαία εστιατόρια της Αθήνας. Κουζίνα γαλλική, διά χειρός του κ. Ζερόμ Σερ, ο οποίος κοντεύει να πολιτογραφηθεί Έλληνας. Άντε να ανοίξει η θρυλική ταράτσα.

Λες αντίο στο Θησείο και προχωράς προς την Αδριανού. Στη γωνία Ερμού και Ασωμάτων υπάρχει βέβαια το ομώνυμο εστιατόριο, που δεν είναι άσχημο, αν και όχι ιδιαίτερο ανοιξιάτικο. Ανεβαίνοντας τώρα προς Πλάκα, συναντάς την κεφάτη hip ταβέρνα Kuzina (Αδριανού 9, Θησείο, 2103240 133), του γνωστού σεφ Άρη Τσανακλίδη. Αν κάνεις αριστερά θα βρεθείς στο ατμοσφαιρικό Καφέ Αβυσσηνία (πλ. Αβυσσηνίας, 210 3217 047) και θα αφεθείς στη γοητεία του, ενώ μια πληθωρική σαλάτα του κηπουρού δεν θα ήταν άσχημη. Ξαναβγαίνεις στην Αδριανού. Πιο πάνω βρίσκεται ένας χώρος-θεσμός, το Κουτί (Αδριανού 23, 210 3213 229), που συνδυάζει τέλεια θέα (Ακρόπολη, Στοά του Αττάλου) με δημιουργικά ιδιότροπη ατμόσφαιρα και πολύ καλή ελληνο-μεσογειακή κουζίνα. Σε απόσταση αναπνοής, η πολύ κομψή Παλιά Αγορά (Αδριανού 31, 210 3250 096), μια λίαν μοντέρνα ταβέρνα, όπου τα κρεατικά σχάρας έχουν τον πρώτο λόγο. Βέβαια, στο παραπλήσιο all day και φιλόμουσο Gallery Café (210 3249 080) μπορείς να απολαύσεις από παγωμένο εσπρέσο μέχρι κρητικούς μεζέδες.

Σειρά έχει η Πλάκα. Καλό θα ήταν να κάνεις μια παράκαμψη προς τη Μητρόπολη και να επισκεφτείς την hip ταβέρνα Mono (Π. Μπενιζέλου 4Γ, 210 3226 711), όπου ο ζεστός μινιμαλισμός συνδυάζεται με πολύ προσεγμένα ελληνικά πιάτα. Επιστροφή στην Αδριανού. Λίγο πριν την Κυδαθηναίων, τα δύο λιλιπούτεια σουβλατζίδικα με τους μικρούς πάγκους είναι ό,τι πρέπει για εντόπιο φαστφούντ. Φτάνοντας στην Κυδαθηναίων, έχεις δύο καλές επιλογές. Αφενός την ιστορική αλλά πρόσφατα ανανεωμένη ταβέρνα Τα Μπακαλιαράκια του Δαμίγου, Κυδαθηναίων 41, 210 3225 084), όπου η υπόγεια σάλα (τώρα με καλό εξαερισμό και κλιματισμό) θα σου θυμίσει την καλή πλευρά της παλιάς Αθήνας. Ακόμα πιο πάνω, το Ένα στα γρήγορα (Κυδαθηναίων 10 & Σωτήρος, 210 3250 250) σερβίρει σπιτικό φαγητό, όπως παστίτσιο, μουσακά και λαχανοντολμάδες, κάτι που έλειπε από την περιοχή. Αντί να καταλήξεις στη Φιλελλήνων, ξαναχώνεσαι στα έγκατα -τρόπος του λέγειν- της Πλάκας. Το πάντα αγαπητό γαλακτοπωλείο Αμάλθεια (Τριπόδων 16, 210 3224 635) προσφέρει αλμυρές και γλυκές κρέπες και συγκλονιστικά γλυκά. Τέλος, για κάτι πιο γλεντζέδικο και ενδεχομένως πιο βραδινό, το κεφάτο μεζεδοπωλείο Το Παληό Τετράδιο (Μνησικλέους 26, 210 3211903) και το ακόμα πιο χαρούμενο -αφού διαθέτει και μουσική Ο Γέρος του Μωριά (Μνησικλέους 27, 210 3221 753). Βρίσκονται το ένα απέναντι από το άλλο, οπότε μπορείς να αλλάζεις παραστάσεις χωρίς να κουράζεσαι ιδιαίτερα. Μα, έχεις αφήσει πολλά απ' έξω! Δεν μίλησες για τον ανανεωμένο Διογένη, τον Ψαρρά, Το Ανθοπωλείο του Γιώργου στη Φρυνίχου, τον Γλυκύ και την ταβέρνα του Ξυνού στην Αγγέλου Γέροντα. Έχεις δίκιο απόλυτο. Αλλά με τόσο περπάτημα, δεν αντέχω άλλο!