Vanessa Guillén: Το #MeToo του αμερικανικού στρατού είναι το ίδιο της το όνομα

Vanessa Guillén: Το #MeToo του αμερικανικού στρατού είναι το ίδιο της το όνομα Facebook Twitter
Η νεαρή γυναίκα αγνοείτο από τις 22 εκείνου του μήνα, όταν εθεάθη για τελευταία φορά στη στρατιωτική βάση του Φορτ Χουντ, όπου υπηρετούσε ως στρατιώτης.
0



H VANESSA GUILLÉN ήταν 20 χρονών, όταν δολοφονήθηκε φέτος τον Απρίλιο.

Η νεαρή γυναίκα αγνοείτο από τις 22 εκείνου του μήνα, όταν εθεάθη για τελευταία φορά στη στρατιωτική βάση του Φορτ Χουντ, όπου υπηρετούσε ως στρατιώτης. Χρειάστηκαν εκτεταμένες έρευνες για να φτάσουν οι αστυνομικές αρχές σε ανθρώπινα μέλη που εικάζεται ότι ανήκουν στην άτυχη κοπέλα. 

Ως ύποπτος για τη δολοφονία της θεωρήθηκε ο συνομήλικος της Άαρον Ντέιβιντ Ρόμπινσον. Όπως πλέον προκύπτει από την έρευνα των αρχών, τη σκότωσε ενώ και οι δυο τους βρίσκονταν στη μονάδα, χτυπώντας την με ένα σφυρί στο κεφάλι. Για να εξαφανίσει τα ίχνη της διαμέλισε το σώμα με μία ματσέτα και όταν οι αρχές έφτασαν στα ίχνη του, εκείνος δεν δίστασε να στρέψει το όπλο του στο πρόσωπό του και να αυτοκτονήσει. 

Η υπόθεση της Γκιγιέν, αν και εξοργιστική από μόνη της, για την ολιγωρία των αρχών, αλλά και για την αδιαφορία που επέδειξαν στις καταγγελίες της έχει ξεκινήσει στην Αμερική μια ευρύτερη κουβέντα για τη σεξουαλική παρενόχληση, την κακοποίηση και τα καψόνια σε γυναίκες στρατιωτικούς.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι η γυναίκα είχε αναφέρει ότι ο ανώτερος της την παρενοχλούσε συστηματικά, την εκφόβιζε, και ένα βράδυ είχε εισβάλει την ώρα που έκανε μπάνιο φροντίζοντας να "της δώσει ένα μάθημα".

 

Ως συνεργός στην άγρια δολοφονία της κρατείται ήδη μια γυναίκα, που εικάζεται ότι διατηρούσε ερωτικές σχέσεις με τον Ρόμπινσον και τον βοήθησε στην προσπάθεια του να εξαφανίσει τη σορό της κοπέλας. 

Πρόκειται για την 22χρονη Σεσίλια Αγκιλάρ, η οποία ήταν παντρεμένη με άλλον στρατιώτη, και στην κατοχή της οποίας βρέθηκαν η στρατιωτική ταυτότητα και το πορτοφόλι του θύματος.

Η υπόθεση της Γκιγιέν, αν και εξοργιστική από μόνη της, για την ολιγωρία των αρχών, αλλά και για την αδιαφορία που επέδειξαν στις καταγγελίες της έχει ξεκινήσει στην Αμερική μια ευρύτερη κουβέντα για τη σεξουαλική παρενόχληση, την κακοποίηση και τα καψόνια σε γυναίκες στρατιωτικούς.

Αυτές είναι που επιβεβαιώνουν ότι στην προσπάθειά τους να πετύχουν μια αξιόλογη καριέρα στον Αμερικανικό Στρατό δεν έχουν να παλέψουν μόνο με τις προκλήσεις του επαγγέλματος που επέλεξαν, αλλά και με τους κινδύνους για την ίδια τους τη ζωή και τη σωματική τους ακεραιότητα.

Βιασμοί, κακοποιητική συμπεριφορά, υποβιβασμοί, ξυλοδαρμοί συνθέτουν ένα παράξενο "σεντόνι" αποκαλυπτικών μαρτυριών για την πραγματικότητα που κρύβει ο στρατός για τις γυναίκες.

Εδώ και αρκετές εβδομάδες το hashtag #IamVanessaGuillén έχει γίνει το νέο #MeToo, αυτή την φορά για τις γυναίκες του Αμερικανικού Στρατού, που και μετά τη στυγερή δολοφονία της 20χρονης έχουν αρχίσει να αποκαλύπτουν τις δικές τους οδυνηρές εμπειρίες στο εσωτερικό του και τις πιέσεις που δέχονταν από ανώτερους να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό... Σημειώνεται, ότι το κίνημα έχει και μια προέκταση πλήρους αποδοκιμασίας των πεποιθήσεων Τραμπ για τις γυναίκες εν γένει και για τη σεξιστική βιοθεωρία του που δεν έπαψε ποτέ να απασχολεί τα ΜΜΕ. 

Στο πλευρό τους στέκονται και άντρες που τολμούν να επιβεβαιώσουν το ανήθικο, τοξικό κλίμα που σκεπάζει τις ζωές των γυναικών στον Στρατό. «Είμαι βετεράνος», λέει ένας από αυτούς και συνεχίζει: «Η γυναίκα μου υπηρετεί στον Στρατό. Και ήρθε η ώρα να σταθούμε στο πλευρό αυτών των κοριτσιών που τιμούν τη στολή τους και μέχρι τώρα έχουν περάσει αρκετά και είναι ριγμένες σε όλα, ενώ έχουν διπλάσιο κουράγιο και γενναιότητα απ' όλους εμάς!».

Πρόσωπα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Πρόσωπα / Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Η γυναίκα που έζησε την ιστορία του ελληνικού θεάτρου, και πάλεψε για την Αριστερά αφηγείται τη ζωή της στο LIFO.gr σε μια συνέντευξη-ποταμό στον Αντώνη Μποσκοΐτη.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Ιωάννινα - 45 Πρόσωπα

Faces of Ioannina / 45 πρόσωπα και δημιουργικές ομάδες που κάνουν τα Ιωάννινα ξεχωριστά

Γιαννιώτες, Γιαννιώτισσες και κάτοικοι των Ιωαννίνων κάθε ιδιότητας και ηλικίας φωτογραφίζονται στη LiFO, μιλούν για τις ασχολίες τους και για όσα κάνουν την πόλη τους ξεχωριστή.
M. HULOT, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ & ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ερίκ Καντονά: Βασιλιάς, αποστάτης, θεός

Πρόσωπα / Ερίκ Καντονά: Βασιλιάς, αποστάτης, θεός

«Βασιλιάς» στην Αγγλία, που του δίνει μια αγάπη άρρωστη, συγκρινόμενη μόνο με αυτήν προς τον Τζορτζ Μπεστ, και «θεός» στη Γαλλία, ζωντανό σύμβολο του ασυμβίβαστου και ρέμπελου Γαλάτη που δεν θα χωρέσει ποτέ των ποτών στα τυποποιημένα κουτάκια της νεωτερικότητας- ένα πορτρέτο του ηθοποιού/ σκηνοθέτη/ παραγωγού/ πρώην ποδοσφαιριστή Ερίκ Καντονά.
ΜΑΚΗΣ ΜΑΛΑΦΕΚΑΣ
Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Δημήτρης Πολιτάκης / Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Πηγαίνοντας μετά από καιρό σε σπίτι φίλων, είδα στην εξώπορτα το αγγελτήριο θανάτου της ηθοποιού Μιράντας Κουνελάκη που έμενε στην ίδια πολυκατοικία και για χρόνια «επέβλεπε» στοργικά και διακριτικά τις νεανικές μας τρέλες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ολίβια Γκαζαλέ: «Ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά ολόκληρη την κοινωνία»

Ιδέες / Ολίβια Γκαζαλέ: «Ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά ολόκληρη την κοινωνία»

Η καθηγήτρια Φιλοσοφίας και συγγραφέας Ολίβια Γκαζαλέ μιλά στο LIFO.gr με αφορμή τη συμμετοχή της στην 8η Νύχτα Ιδεών του Γαλλικού Ινστιτούτου, που θα παρακολουθήσουμε διαδικτυακά την Πέμπτη 28/1.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Μια εξοργιστική απάντηση

Χριστίνα Γαλανοπούλου / Μια εξοργιστική απάντηση

Η ψυχρότητα στη διατύπωση, η μηδενική ενσυναίσθηση, η ελαφρά αμφιβολία που διατρέχει την αντίδραση της Ομοσπονδίας στην καταγγελία της Ολυμπιονίκη περί βιασμού είναι κάτι που στο μέλλον θα πρέπει να διδάσκεται σε Σχολές Επικοινωνίας και σεμινάρια διαχείρισης κρίσεων.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Μυρτώ Κοντοβά: «Είμαι σε μεγάλη κόντρα με την κουλτούρα της τηλεόρασης»

Τηλεόραση / Μυρτώ Κοντοβά: «Είμαι σε μεγάλη κόντρα με την κουλτούρα της τηλεόρασης»

Γράφει, σκηνοθετεί, μοντάρει, ζει μέσα στο νέο της πρότζεκτ, τη σειρά «Σχεδόν Ενήλικες», που μόλις ξεκίνησε να προβάλλεται στο Mega: Η Μυρτώ Κοντοβά επέστρεψε στην τηλεόραση μιλώντας για την Αθήνα που γνωρίζει καλά, αυτήν τη φορά μέσα από μια ιστορία γεμάτη σασπένς.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ