Η αληθινή ιστορία της Λορένα Μπόμπιτ που έκοψε το όργανο του άντρα της και το πέταξε σ’ ένα χωράφι Facebook Twitter
Η Λορένα Μπόμπιτ (Γκάλο) σήμερα στα 50 της, 26 χρόινια μετά από εκείνη τη νύχτα που την έκαβε "διάσημη" σε όλον τον κόσμο

Η αληθινή ιστορία της Λορένα Μπόμπιτ που έκοψε το όργανο του άντρα της και το πέταξε σ’ ένα χωράφι

4

Κοντεύουν να συμπληρωθούν 26 χρόνια από τη νύχτα της 23ης Ιουνίου 1993, όταν η 24χρονη τότε Λορένα Μπόμπιτ έκοψε με μαχαίρι της κουζίνας το πέος του συζύγου της, Τζον Γουέιν Μπόμπιτ, ενώ εκείνος κοιμόταν και στη συνέχεια το πήρε, έφυγε τρέχοντας και το πέταξε από το παράθυρο του αυτοκινήτου σ' ένα χωράφι.

Μετά την κατάθεση που έδωσε ο Μπόμπιτ στο νοσοκομείο, οι αστυνομικοί αναζήτησαν το κομμένο μέλος και τελικά το βρήκαν. Αμέσως το έβαλαν σε μια σακούλα με πάγο και επέστρεψαν στα επείγοντα όπου στην δεκάωρη χειρουργική επέμβαση που ακολούθησε, οι γιατροί κατάφεραν να το «επανασυνδέσουν» σε πλήρη (σχεδόν) λειτουργικότητα.

Η αληθινή ιστορία της Λορένα Μπόμπιτ που έκοψε το όργανο του άντρα της και το πέταξε σ’ ένα χωράφι Facebook Twitter
Η 24χρονη Λορέτα στη διάρκεια της δίκης

O Τζον Γουέιν Μπόμπιτ  επίσης εμφανίζεται στο ντοκιμαντέρ. Στη διαβόητη δίκη που είχε γίνει τότε, είχε δηλώσει ότι τη μοιραία νύχτα η Λορένα τον ακρωτηρίασε στον ύπνο του εξοργισμένη επειδή προηγουμένως της είχε αρνηθεί να κάνουν έρωτα

Στο μεταξύ, η είδηση είχε ήδη κάνει τον γύρο του κόσμου και για καιρό θα δέσποζε στη δημόσια συζήτηση ανά τον πλανήτη κυρίως ως ανέκδοτο ή ως κωμική προειδοποίηση: ο «μουρντάρης» άντρας ως θύμα συμβολικού ακρωτηριασμού από την «ψυχοπαθή» γυναίκα του.

Ήταν η αυθεντική "clickbait" είδηση, δεκαετίες πριν εφευρεθεί ο όρος. Όταν ξεκίνησε, μερικούς μήνες μετά η δίκη, φαινόταν σα να έχουν στρατοπεδεύσει έξω από το δικαστήριο συνεργεία από όλα τα ειδησεογραφικά μέσα του πλανήτη ενώ το μέρος είχε γεμίσει πάγκους που πουλούσαν πάσης φύσεως σουβενίρ – από μπλουζάκια που έγραφαν "Love Hurts" μέχρι ζαχαρωτά σε σχήμα πέους.

Η αληθινή ιστορία της Λορένα Μπόμπιτ που έκοψε το όργανο του άντρα της και το πέταξε σ’ ένα χωράφι Facebook Twitter
Ο Τζον Γουέιν Μπόμπιτ στη δίκη το 1994. Προηγουμένως είχε κατηγορηθεί για σεξουαλική βιαιοπραγία εναντίον της συζύγου του (απαλλάχτηκε)

Η αληθινή ιστορία όμως – που έχει να κάνει με μια νεαρή μετανάστρια από το Εκουαδόρ που υπέμεινε χρόνια κακοποίησης από τον άντρα της ο οποίος την είχε βιάσει εκείνη τη νύχτα, και δεν είχε πού να πάει και πού να μιλήσει μέχρι που σάλταρε – δεν έγινε ποτέ γνωστή ή ξεχάστηκε αμέσως.

Όπως ξεχάστηκε ότι πριν δικαστεί για την πράξη της, ο Τζον είχε ήδη κατηγορηθεί για σεξουαλική βιαιοπραγία εναντίον της (απαλλάχτηκε). Εκείνη την εποχή, μόλις είχε αναγνωριστεί στις ΗΠΑ ως έγκλημα ο «γαμήλιος» βιασμός και ήταν σχεδόν αδύνατον να τον αποδείξεις στο δικαστήριο.

Ξεχάστηκε επίσης ότι η ίδια αθωώθηκε τελικά με το ελαφρυντικό της προσωρινής παράνοιας, ξεχάστηκαν οι πολλές καταθέσεις μαρτύρων που έκαναν λόγο για μώλωπες στα μπράτσα και στο λαιμό της, τα διαρκή τηλεφωνήματά της στην Άμεσο Δράση για βοήθεια, το γεγονός ότι ο άντρας της καυχιόταν δημοσίως ότι την βίαζε, οι συλλήψεις του τα χρόνια που ακολούθησαν, η φυλάκιση του για βιαιοπραγίες εναντίον δύο άλλων γυναικών.

Όλα αυτά και πολλά άλλα θα παρουσιαστούν στο ντοκιμαντέρ "Lorena" που θα προβληθεί σε τέσσερα μέρη και κάνει πρεμιέρα στις 15 Φεβρουαρίου στην Αμερική.

Η αληθινή ιστορία της Λορένα Μπόμπιτ που έκοψε το όργανο του άντρα της και το πέταξε σ’ ένα χωράφι Facebook Twitter
Ήταν η αυθεντική "clickbait" είδηση, δεκαετίες πριν εφευρεθεί ο όρος. Όταν ξεκίνησε η δίκη, φαινόταν σα να έχουν στρατοπεδεύσει έξω από το δικαστήριο συνεργεία από όλα τα ειδησεογραφικά μέσα του πλανήτη

Το 1994, αφού παρέμεινε για σύντομο διάστημα σε ψυχιατρική κλινική, η Λορένα Μπόμπιτ επέστρεψε στη ζωή της ως μανικιουρίστα. Αργότερα ασχολήθηκε και με τα κτηματομεσιτικά και παράλληλα γράφτηκε στο κολέγιο όπου γνώρισε τον μέλλοντα σύντροφό της με τον οποίο είναι ακόμα μαζί και έχουν και μια κόρη 13 χρονών.

Μετά τη δίκη, ο Τζον Γουέιν Μπόμπιτ – ο οποίος επίσης εμφανίζεται στο ντοκιμαντέρ και δηλώνει ότι τη μοιραία νύχτα η Λορένα τον ακρωτηρίασε στον ύπνο του εξοργισμένη επειδή προηγουμένως της είχε αρνηθεί να κάνουν έρωτα – εκμεταλλεύτηκε με τον πιο γλαφυρό τρόπο τη «φήμη» του, πρωταγωνιστώντας σε πορνογραφικές ταινίες με τίτλους όπως "John Wayne Bobbitt: Uncut" και "John Wayne Bobbitt's Frankenpenis".

Η αληθινή ιστορία της Λορένα Μπόμπιτ που έκοψε το όργανο του άντρα της και το πέταξε σ’ ένα χωράφι Facebook Twitter
Ο Μπόμπιτ όπως εμφανίζεται στο ντοκιμαντέρ "Lorena" όπου δηλώνει ότι τη μοιραία νύχτα η Λορένα τον ακρωτηρίασε στον ύπνο του εξοργισμένη επειδή προηγουμένως της είχε αρνηθεί να κάνουν έρωτα

Αντιθέτως, η Λορένα απέρριπτε για χρόνια δελεαστικές προτάσεις για να γυριστεί σε ταινία ή σειρά η ιστορία της. Απέρριψε επίσης προσφορά ενός εκατομμύριου δολαρίων για να ποζάρει γυμνή στο Playboy. «Ένα εκατομμύριο είναι ένα εκατομμύριο» λέει σήμερα. «Θα ήταν συγκλονιστικό να έχω ξαφνικά ένα τέτοιο πόσο, αλλά όχι έτσι. Αλλιώς με μεγάλωσαν οι γονείς μου».

Με στοιχεία από τους New York Times

Πρόσωπα
4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Πρόσωπα / Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Η γυναίκα που έζησε την ιστορία του ελληνικού θεάτρου, και πάλεψε για την Αριστερά αφηγείται τη ζωή της στο LIFO.gr σε μια συνέντευξη-ποταμό στον Αντώνη Μποσκοΐτη.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Ιωάννινα - 45 Πρόσωπα

Faces of Ioannina / 45 πρόσωπα και δημιουργικές ομάδες που κάνουν τα Ιωάννινα ξεχωριστά

Γιαννιώτες, Γιαννιώτισσες και κάτοικοι των Ιωαννίνων κάθε ιδιότητας και ηλικίας φωτογραφίζονται στη LiFO, μιλούν για τις ασχολίες τους και για όσα κάνουν την πόλη τους ξεχωριστή.
M. HULOT, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ & ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ερίκ Καντονά: Βασιλιάς, αποστάτης, θεός

Πρόσωπα / Ερίκ Καντονά: Βασιλιάς, αποστάτης, θεός

«Βασιλιάς» στην Αγγλία, που του δίνει μια αγάπη άρρωστη, συγκρινόμενη μόνο με αυτήν προς τον Τζορτζ Μπεστ, και «θεός» στη Γαλλία, ζωντανό σύμβολο του ασυμβίβαστου και ρέμπελου Γαλάτη που δεν θα χωρέσει ποτέ των ποτών στα τυποποιημένα κουτάκια της νεωτερικότητας- ένα πορτρέτο του ηθοποιού/ σκηνοθέτη/ παραγωγού/ πρώην ποδοσφαιριστή Ερίκ Καντονά.
ΜΑΚΗΣ ΜΑΛΑΦΕΚΑΣ
Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Δημήτρης Πολιτάκης / Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Πηγαίνοντας μετά από καιρό σε σπίτι φίλων, είδα στην εξώπορτα το αγγελτήριο θανάτου της ηθοποιού Μιράντας Κουνελάκη που έμενε στην ίδια πολυκατοικία και για χρόνια «επέβλεπε» στοργικά και διακριτικά τις νεανικές μας τρέλες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ολίβια Γκαζαλέ: «Ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά ολόκληρη την κοινωνία»

Ιδέες / Ολίβια Γκαζαλέ: «Ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά ολόκληρη την κοινωνία»

Η καθηγήτρια Φιλοσοφίας και συγγραφέας Ολίβια Γκαζαλέ μιλά στο LIFO.gr με αφορμή τη συμμετοχή της στην 8η Νύχτα Ιδεών του Γαλλικού Ινστιτούτου, που θα παρακολουθήσουμε διαδικτυακά την Πέμπτη 28/1.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Μια εξοργιστική απάντηση

Χριστίνα Γαλανοπούλου / Μια εξοργιστική απάντηση

Η ψυχρότητα στη διατύπωση, η μηδενική ενσυναίσθηση, η ελαφρά αμφιβολία που διατρέχει την αντίδραση της Ομοσπονδίας στην καταγγελία της Ολυμπιονίκη περί βιασμού είναι κάτι που στο μέλλον θα πρέπει να διδάσκεται σε Σχολές Επικοινωνίας και σεμινάρια διαχείρισης κρίσεων.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Μυρτώ Κοντοβά: «Είμαι σε μεγάλη κόντρα με την κουλτούρα της τηλεόρασης»

Τηλεόραση / Μυρτώ Κοντοβά: «Είμαι σε μεγάλη κόντρα με την κουλτούρα της τηλεόρασης»

Γράφει, σκηνοθετεί, μοντάρει, ζει μέσα στο νέο της πρότζεκτ, τη σειρά «Σχεδόν Ενήλικες», που μόλις ξεκίνησε να προβάλλεται στο Mega: Η Μυρτώ Κοντοβά επέστρεψε στην τηλεόραση μιλώντας για την Αθήνα που γνωρίζει καλά, αυτήν τη φορά μέσα από μια ιστορία γεμάτη σασπένς.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ

σχόλια

1 σχόλια
Ναι σωστά, διότι θα ήταν εκτός των αρχών της και της παιδείας της να ποζάρει γυμνή αλλά προς θεού το να κόψει το πέος του άντρα της για οποιονδήποτε λόγο ήταν πλήρως σύμφωνο με τις αρχές αυτές.
Φυσικά και τα προσπερνάω διότι η εκδίκηση και η αυτοδικία δεν είναι ποτέ λύση. Γι΄αυτό υπάρχουν οι νόμοι. Αλλιώς να το κάνουμε ζούγκλα. Ωστόσο, απλά επεσήμανα πόσο οξύμωρο ακούγεται να μιλάει για αγωγή και αρχές όταν αντιδρά έτσι.
η συγκεκριμένη γυναίκα ζούσε ήδη σε ζούγκλα χωρίς νόμους και δικαιοσύνη. "ξεχάστηκαν οι πολλές καταθέσεις μαρτύρων που έκαναν λόγο για μώλωπες στα μπράτσα και στο λαιμό της, τα διαρκή τηλεφωνήματά της στην Άμεσο Δράση για βοήθεια, το γεγονός ότι ο άντρας της καυχιόταν δημοσίως ότι την βίαζε, οι συλλήψεις του τα χρόνια που ακολούθησαν, η φυλάκιση του για βιαιοπραγίες εναντίον δύο άλλων γυναικών"Μάλιστα φαίνεται ότι ήταν καλός άνθρωπος γιατί δεν τον σκότωσε, απλά του αφαίρεσε το όργανο βασανισμού της. Το ότι την άφησαν στο έλεός του, το αναγνώρισε εκ των υστέρων η δικαιοσύνη, γι' αυτό και την αθώωσαν.