"Οι επιλογές μας είναι εκείνες που αποκαλύπτουν τον πραγματικό μας εαυτό πολύ περισσότερο από τις ικανότητες μας."

JK Rowling

 

Αν ο Χάρι Πότερ αγαπήθηκε τόσο πολύ από τόσους πολλούς -και δεν μιλάμε αποκλειστικά για μικρά παιδιά- ήταν επειδή αν αφαιρέσεις τα ξόρκια, τα μαγικά ραβδιά και τα φανταστικά πλάσματα οι ήρωες της JK Rowling επιδείκνυαν μια ηθική συνέπεια που κατά βάθος όλοι θα θέλαμε να υπάρχει και στην αληθινή ζωή.

Επιπλέον, το γεγονός ότι η προσωπική ιστορία της δημιουργού του θύμιζε κάπως την μετάβαση του μικρού μάγου από μια στερημένη ζωή στην προσωπική ολοκλήρωση και η ίδια υιοθέτησε μία δημόσια στάση ζωής συνεπή με την ηθική πυξίδα που ακολουθούσαν οι "καλοί" χαρακτήρες των βιβλίων της, είχε ως αποτέλεσμα να αγαπηθεί και η ίδια περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο εν ζωή συγγραφέα. 

 

Από την στιγμή που βρέθηκε στο φως της δημοσιότητας, η Rowling σταθερά χρησιμοποίησε την φήμη και μέρος των χρημάτων που απέκτησε ώστε να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη και να στηρίξει διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις, αρκετές εκ των οποίων δραστηριοποιούνται στην προστασία γυναικών που έχουν υποστεί κακοποίηση.

Δεν έχει διστάσει μάλιστα να καταφερθεί δημοσίως μέσω του λογαριασμού της στο twitter εναντίον ανδρών που έχουν κατηγορηθεί για κακοποίηση γυναικών χωρίς να υπολογίζει την σημαντική τους θέση είτε στον κόσμο της πολιτικής, είτε στον κόσμο της showbiz.  

 

Αυτή η σταθερή και εμφατική της τοποθέτηση υπέρ των ζητημάτων που άπτονται του γυναικείου κινήματος όμως ανετράπη όταν οι λάτρεις του έργου της ζήτησαν εξηγήσεις για το ότι ο Johnny Depp θα συμμετέχει ως Gellert Grindelwald και στην επόμενη ταινία του franchise "Φανταστικά Ζώα" παρά τις κατηγορίες της πρώην συζύγου του Amber Heard ότι κατά την διάρκεια του γάμου τους υπέστη ψυχολογική και σωματική κακοποίηση.

 

O Johnny Depp θα συμμετέχει ως Gellert Grindelwald και στην επόμενη ταινία του franchise "Φανταστικά Ζώα"
O Johnny Depp θα συμμετέχει ως Gellert Grindelwald και στην επόμενη ταινία του franchise "Φανταστικά Ζώα"


Η δήλωση της JK Rowling ότι τόσο οι δημιουργοί όσο και η ίδια επιμένουν στην αρχική τους επιλογή για την διανομή της ταινίας και είναι "ειλικρινώς ευτυχείς που ο Johnny θα παίζει έναν σημαντικό χαρακτήρα στις ταινίες" πυροδότησε ένα έντονο κύμα δυσαρέσκειας προς το πρόσωπο της και δικαίως. 

 

 

Όταν ξέσπασε η υπόθεση που οδήγησε και στο διαζύγιο του διάσημου ζεύγους οι ισχυρισμοί της Heard ότι ο Depp την είχε επανειλημμένα χτυπήσει και κλωτσήσει είχαν προκαλέσει μεγάλοι αίσθηση. Πολλοί συνεργάτες του είχαν πρσπαθήσει να την παρουσιάσουν ως ψεύτρα όμως όπως φάνηκε από τα στοιχεία που παρουσίασε η ίδια στην αγωγή της αυτό δεν έστεκε.

Οι μώλωπες στο πρόσωπο της, οι φωτογραφίες από σπασμένα ποτήρια και μπουκάλια, τα άπειρα απειλητικά μηνύματα του καθώς και ένα βίντεο που δείχνει τον ηθοποιό σε έξαλλη κατάσταση να ουρλιάζει αν μη τι άλλο στοιχειοθετούν τις κατηγορίες της ότι δεχόταν λεκτική και σωματική βία από τον σύζυγο της.

 

 

Λαμβανοντας υπόψιν όλα αυτά είναι εύλογο να αναρωτηθούμε γιατί η JK Rowling, που μάλιστα έχει υποστεί και η ίδια κακοποίηση από τον Πορτογάλο πρώτο σύζυγο της και ως παραγωγός της ταινίας έχει λόγο στο casting, επιμένει να στηρίζει έναν άνδρα που κακοποίησε την γυναίκα του.

Μήπως δεν πιστεύει τις κατηγορίες όπως ο David Yates, ο σκηνοθέτης της ταινίας Φανταστικά Ζώα: Τα Εγκλήματα του Γκρίντελβαλντ που όταν ερωτήθηκε σχετικά με το θέμα δήλωσε "Μπορώ μόνο να σας μιλήσω για τον άνθρωπο που βλέπω καθημερινά: είναι ευπρεπής και καλοσυνάτος, κι εγώ βλέπω μόνο αυτό";


Η εμπλοκή της JK Rowling με φορείς που ασχολούνται με κακοποιημένες γυναίκες και η στράτευσή της στον σκοπό αυτό σημαίνει πως γνωρίζει καλά κάποια βασικά στοιχεία τόσο για το προφίλ των ανδρών που κακοποιούν τις συντρόφους της, όσο και τις στατιστικές που λένε πως οι ψευδείς αναφορές περιστατικών κακοποίησης από γυναίκες είναι εξαιρετικά χαμηλές (2%-8%).

 

Η Amber Heard βγαίνει από το δικαστήριο του Λος Άντζελες μετά τη κατάθεσή της, σύμφωνα με την οποία ο Τζόνι Ντεπ την κακοποίησε σωματικά και ψυχικά.
Η Amber Heard βγαίνει από το δικαστήριο του Λος Άντζελες μετά τη κατάθεσή της, σύμφωνα με την οποία ο Τζόνι Ντεπ την κακοποίησε σωματικά και ψυχικά.


Οι άνδρες που δέρνουν τις γυναίκες τους συνήθως είναι έξυπνοι, χαριτωμένοι και γοητευτικοί, μια περιγραφή που συμπίπτει την δήλωση του σκηνοθέτη του. Όσο για την ψευδή αναφορά περιστατικών βίας, τα στοιχεία που παρουσίασε η Amber Heard δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στην συγγραφέα και παραγωγό ώστε να απορρίψει τις αιτιάσεις της.

Συνεπώς ο λόγος που στηρίζει την αρχική διανομή δεν είναι η προφανής αθωότητα του Depp και με την επιλογή της αυτή δικαιώνει όσους πιστεύουν πως συνθήματα όπως το #BelieveAllWomen δεν είναι τίποτε άλλο παρά ακόμα ένα δημοσιοσχεσίτικο κόλπο καθώς ισχύουν μόνο επιλεκτικά όταν δεν θίγονται τα συμφέροντα όσων τα υιοθετούν. 

 

Μία άλλη προφανής και κάπως πιο αξιοπρεπής απάντηση είναι πως η υπόθεση έχει λήξει. Μάλιστα όταν οι δύο ηθοποιοί ανακοίνωσαν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό εξέδωσαν και μία κοινή δήλωση όπου αναφερόταν πως "και οι δύο επιθυμούν απλά να συνεχίσουν την ζωή τους." Την δήλωση αυτή ανέφερε και η Rowling στο ανακοινωθέν που αφορά την ταινία.

Παρά το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην μετά σκανδάλου Weinstein εποχή και απαιτεί οι ένοχοι παρενοχλήσεων και σεξουαλικών επιθέσεων να τιμωρούνται εσαεί παραμένοντας αποσυνάγωγοι όχι μόνο κοινωνικά αλλά και επαγγελματικά, η θέση αυτή στέκει.

Όσοι προβαίνουν σε παράνομες πράξεις πρέπει να δικάζονται και να καταδικάζονται από δικαστήρια και όχι από την κοινή γνώμη, και όταν εκτίσουν την ποινή τους να έχουν δικαίωμα στην εργασία. Το αν θα τους συναναστραφεί κάποιος είναι προσωπική επιλογή.

 

 

Όμως όταν κάποιος είναι ακτιβιστής που έχει οικειοθελώς ενδυθεί τον μανδύα του προτύπου, είναι υπόλογος για όλες τις επιλογές του, τόσο προσωπικές όσο και επαγγελματικές, όταν αυτές συνδέονται με τον σκοπό που έχει επιλέξει να υπηρετήσει.

Πρόσφατα μια διευθύντρια της φιλοζωικής οργάνωσης Humane Society υπέρ της υιοθεσίας αδέσποτων συγκέντρωσε την μήνη των φιλόζωων όταν αγόρασε ένα καθαρόαιμο σκύλο για την οικογένεια της παρότι είχε κάθε δικαίωμα να το κάνει.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στην περίπτωση της Rowling, αν επιθυμεί να δρέπει τα οφέλη του γυναικείου ακτιβισμού οφείλει να στηρίζει τις θέσεις που ενστερνίζεται ακόμα κι όταν αυτό στρέφεται εναντίον ανθρώπων που ανήκουν στην ομάδα της.

Οι άνθρωποι που πουλάνε τον εαυτό τους ως brand διαχειρίζονται αριστοτεχνικά την καλή δημόσια εικόνα τους προκειμένου να αποτελεί σταθερά πρόσθετη αξία στο προϊόν τους. Όμως ο προβεβλημένος ακτιβισμός δεν σε πάει μόνο ταμείο, αλλά και στον κουβά όταν επιλέγεις να στηρίξεις το σινάφι σου έναντι του σκοπού που δήθεν υπηρετείς. 

 

Η υπόθεση Weinstein ανέδειξε πέραν κάθε αμφιβολίας πως οι συντεχνίες και τα συμφέροντα τους υπερτερούν της ανθρωπιάς, της ενσυναίσθησης και του ηθικού καθήκοντος.

Η κουλτούρα της σεξουαλικής παρενόχλησης καλλιεργήθηκε επί δεκαετίες και έγινε καθεστώς γιατί εκείνοι που γνώριζαν επέλεγαν να προστατεύσουν τους "δικούς" τους ανθρώπους και τα εκατομμύρια που διακυβεύονταν αντί να καταγγείλουν τις ασχήμιες τους.

Δυστυχώς το ίδιο ισχύει και για την  αγαπημένη συγγραφέα που στην περίπτωση του Johnny Depp, χωρίς να κάνει τίποτα παράνομο, στηρίζει αυτή την συντεχνιακή νοοτροπία. 

Όμως όπως λέει και η ίδια στο ανακοινωθέν της "...η συνείδηση δεν καθοδηγείται από επιτροπές πολιτών. Τόσο εντός του φανταστικού κόσμου όσο και εκτός, όλοι οφείλουμε να κάνουμε εκείνο που θεωρούμε σωστό."

Μην εκπλαγείτε λοιπόν αν οι λάτρεις των δημιουργημάτων της θεωρήσουν σωστό σύντομα να της γυρίσουν την πλάτη. Εξάλλου εκείνη τους δίδαξε την αξία της ηθικής συνέπειας.