BAΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

Πώς ένας χωρισμός στο Χόλιγουντ είναι προπάντων μια περίπλοκη δικηγορική επιχείρηση

Πώς ένας χωρισμός στο Χόλιγουντ είναι προπάντων μια περίπλοκη δικηγορική επιχείρηση Facebook Twitter
0
Πώς ένας χωρισμός στο Χόλιγουντ είναι προπάντων μια περίπλοκη δικηγορική επιχείρηση Facebook Twitter
Ο Τζόνι Ντεπ και η Άμπερ Χερντ απασχόλησαν όλο τον πλανήτη με το διαζύγιό τους

Μυστικοσύμβουλοι, εξομολόγοι, αφανείς ψιθυριστές, διαχειριστές σοβαρότατων κρίσεων: οι δικηγόροι διασημοτήτων του βεληνεκούς της Αντζελίνα Τζολί, του Μπραντ Πιτ, του Τζόνι Ντεπ, της Άμπερ Χερντ και άλλων ζευγαριών που αποφάσισαν να βάλουν τέλος στην κοινή τους ζωής, είναι οι επαγγελματίες, που γνωρίζουν περισσότερα κι από τους ψυχοθεραπευτές τους, κάποτε περισσότερα κι από τους ίδιους, για θέματα της προσωπικής τους ζωής που ή εκτείνονται στη δημόσια σφαίρα ή μέχρι τον παχυλό τραπεζικό τους λογαριασμό. 

Ειδικά, στην περίπτωση διάσημων διαζυγίων, οι νομικοί σύμβουλοι της κάθε πλευράς είναι εκείνοι που χρεώνονται ή πιστώνονται εκτός από την ομαλή πορεία της λύσης του γάμου και τον τρόπο, με τον οποίο ακριβώς αυτό το τέλος μιας σχέσης έρχεται στο φως της δημοσιότητας και φιλοξενείται με πηχυαίους τίτλους και προβοκατόρικες φωτογραφίες στα tabloids. Είναι, όμως, και το είδος εκείνο του επαγγελματία, που μέσα στα χρόνια και εξαιτίας του συγχρωτισμού του με τον πονηρό και γεμάτο παγίδες κόσμο του θεάματος, αναγκάστηκε να εξελιχθεί, να χρησιμοποιήσει νέα μέσα και να μάθει να απορροφά (ή να απορρίπτει) τους κραδασμούς ενός διάσημου διαζυγίου. Όλο αυτό, τόσο για το καλό της νομικής φίρμας που εκπροσωπεί, όσο και για την υστεροφημία του πελάτη, αλλά και τη δική του.

Κι αν ο δικηγόρος αρνείται να συμπεριλάβει περίεργους όρους σε ένα προγαμιαίο συμβόλαιο, υπάρχουν πάντα και οι μέλλοντες και μέλλουσες σύζυγοι που δεν διστάζουν να συναινέσουν σε γάμους με ακραίες απαιτήσεις.

Κάθε διαζύγιο και μια μεγάλη εμπειρία, μία εκπαιδευτική διαδικασία, το μάθημα της οποίας χρησιμεύει για τον επόμενο πελάτη, εξομολογείται η Laura Wasser, μίας από τις πιο ισχυρές δικηγόρους του Χόλιγουντ και με πελατολόγιο κυριολεκτικά πολλών αστέρων. Η Τζολί, ο Ντεπ, η Μπρίτνι Σπίαρς, μέλη της οικογένειας Καρντάσιαν είναι κάποιοι από τους διάσημους πελάτες της και η ίδια παραδέχεται ότι μέσα στα χρόνια, μόνο τα βιβλία της νομικής και τα δια βίου σεμινάρια δεν θα ήταν αρκετά για να ανταποκριθεί σε κάποιες απαιτήσεις, αλλά και για να μη χάσει την ψυχή της ως άνθρωπος και επαγγελματίας.

"Από ένα σημείο και μετά παύει να σε σοκάρει το οτιδήποτε. Και εκεί είναι η παγίδα. Πρέπει να ξέρεις πότε να πεις όχι", λέει η Wasser, εξηγώντας ότι πριν από λίγους μήνες ένας διάσημος πελάτης της, την είχε καλέσει στο τηλέφωνο μόνο και μόνο για να της ζητήσει να εντάξει στο προγαμιαίο συμβόλαιο του τον εξής όρο: η μέλλουσα σύζυγος θα έπρεπε να χάσει τα κιλά της εγκυμοσύνης σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη γέννηση του παιδιού τους, αν ήθελε να πάρει το μπόνους συζύγου. Ναι, στο Χόλιγουντ υπάρχουν και τέτοια. 

Πώς ένας χωρισμός στο Χόλιγουντ είναι προπάντων μια περίπλοκη δικηγορική επιχείρηση Facebook Twitter
Δύο διαζύγια για τον Τομ Κρουζ: ένα με τη Νικόλ Κίντμαν το 2001...
Πώς ένας χωρισμός στο Χόλιγουντ είναι προπάντων μια περίπλοκη δικηγορική επιχείρηση Facebook Twitter
...και ένα με την Κέιτι Χολμς το 2012, με την οποία απέκτησε και μια κόρη.

Κι αν κάποτε ο δικηγόρος αρνείται να συμπεριλάβει περίεργους όρους σε ένα προγαμιαίο συμβόλαιο, υπάρχουν πάντα και οι μέλλοντες και μέλλουσες σύζυγοι που δεν διστάζουν να συναινέσουν σε γάμους με ακραίες απαιτήσεις. Όπως εξηγεί ο Neal Hersh, δικηγόρος διασημοτήτων, όπως η Χάλε Μπέρι, ο Μπραντ Πιτ και η Κιμ Μπάσιντζερ, κάποτε ένας πελάτης του, του ζήτησε να εντάξει στο συμβόλαιο του τον εξής - αηδιαστικό, όπως τον χαρακτηρίζει - όρο: εκείνος μπορούσε να έχει εξωσυζυγικές σχέσεις, όχι όμως και η μέλλουσα σύζυγος του. Όπως αποκαλύπτει ο Hersh, παρά τις δικές του παραινέσεις, προκειμένου να αποφευχθεί μία τέτοια "αδικία", η μέλλουσα σύζυγος δέχθηκε τον όρο και υπέγραψε κανονικά το προγαμιαίο συμβόλαιο... 

Όμως και όπως εξηγεί η Wasser μέσα στα χρόνια και με την τεράστια εμπειρία - και τις δεδικασμένες υποθέσεις διασημοτήτων να λειτουργούν ως μπούσουλας - οι δικηγόροι στο Χόλιγουντ έχουν αναπτύξει ένστικτο στους ελιγμούς και στη διαχείριση, αν όχι των πελατών τους και των tabloids, τουλάχιστον της δικής τους επαγγελματικής αξιοπιστίας και υστεροφημίας, φυσικά. 

"Αν κάποιος έρθει στο γραφείο μου - ο ίδιος ο πελάτης, ο μάνατζερ του, η μαμά ή ο μπαμπάς του - και μου πουν ότι κατά τη γνώμη τους χρειάζεται ένα προγαμιαίο συμβόλαιο ή ένα συμφωνητικό που θα διέπει τους όρους της συμβίωσης τους, φυσικά και θα το συντάξω. Θα εξηγήσω, σχεδόν θα τους εκπαιδεύσω, στο είδος της προστασίας που μπορεί να τους προσφέρει ένα τέτοιο έγγραφο και θα είμαι απολύτως σαφής στο πού δεν είναι χρήσιμο αυτό το συμβόλαιο. Και πάντα να προσπαθώ να πείσω ότι το αποτέλεσμα πρέπει να είναι δίκαιο και για τα δύο μέλη της συμφωνία. Προσπαθώ επίσης να μην εμπλέκομαι συναισθηματικά με όσα ακούω. Δουλειά μου είναι να συντάξω μία συμφωνία, που στην περίπτωση που τελικά χωρίσουν, να εξασφαλίζεται η οικονομική τους κατάσταση και η ταλαιπωρία τους από περαιτέρω φθορά", λέει η Wasser. 

Πώς ένας χωρισμός στο Χόλιγουντ είναι προπάντων μια περίπλοκη δικηγορική επιχείρηση Facebook Twitter
Μπρίτνεϊ Σπίαρς και Κέβιν Φέντερλαϊν

Και φυσικά, υπάρχουν και εκείνοι οι λίγοι celebrities που έχουν φροντίσει τόσο μεθοδικά και αθόρυβα να προστατεύσουν τη ζωή τους πριν και μετά το διαζύγιο, που δεν χρειάζεται καν να φτάσουν στην αίθουσα του δικαστηρίου. Λύνονται όλα - και κυρίως το θέμα των κραδασμών που προκαλούν τα δημοσιεύματα - με μερικές υπογραφές και κυρίως με διακριτικότητα και ηρεμία. 

Αλλά, υπάρχουν και τα άλλα, τα θορυβώδη διαζύγια, όπως αυτό του Ντεπ και της Χερντ, ή αυτό που βρίσκεται τώρα στον αφρό της επικαιρότητας, της Τζολί και του Πιτ. Όπως εξηγεί ο Hersh και πάλι μέσα στα χρόνια, η τεχνολογία, τα κοινωνικά δίκτυα και η εξέλιξη των Μέσων, άλλαξαν τις νομικές πρακτικές και τον χειρισμό των υποθέσεων αυτών. 

"Τώρα πια δεν μας χρειάζεται να προσλαμβάνουμε ντετέκτιβ. Υπάρχει το TMZ και ένας στρατός από παπαράτσι που ακολουθεί τους διάσημους. Όλοι αυτοί κάνουν τη δουλειά που χρειαζόταν να κάνουμε εμείς πριν από χρόνια για να συγκεντρώσουμε υλικό και στοιχεία. Πλέον, φωτογραφίες από παραστρατήματα και από κάθε βήμα ενός διάσημου έρχονται στα χέρια μας ακριβώς από αυτές τις πηγές". 

Πάντως και οι δύο δικηγόροι, έμπειροι τόσο σε δύσκολες υποθέσεις διασήμων, όσο και στις συμπεριφορές των πελατών τους, ομολογούν ότι καλό είναι να μην παίρνει δημοσιότητα ένα διαζύγιο, ειδικά αν το ύψος των αποζημιώσεων είναι μεγάλο και -κυρίως- αν υπάρχουν παιδιά. Όχι μόνο για το θέμα της ψυχικής οδύνης των ανήλικων τέκνων, αλλά, και επειδή πάντα υπάρχει ο κίνδυνος μιας απαγωγής που θα δώσει εντελώς άλλη διάσταση σε έναν χωρισμό... 

Πώς ένας χωρισμός στο Χόλιγουντ είναι προπάντων μια περίπλοκη δικηγορική επιχείρηση Facebook Twitter
Η Κιμ Καρντάσιαν πήρε διαζύγιο από τον Κρις Χάμφρις το 2013

Με στοιχεία από το Vanity Fair

Πρόσωπα
0

BAΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Πρόσωπα / Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Η γυναίκα που έζησε την ιστορία του ελληνικού θεάτρου, και πάλεψε για την Αριστερά αφηγείται τη ζωή της στο LIFO.gr σε μια συνέντευξη-ποταμό στον Αντώνη Μποσκοΐτη.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Ιωάννινα - 45 Πρόσωπα

Faces of Ioannina / 45 πρόσωπα και δημιουργικές ομάδες που κάνουν τα Ιωάννινα ξεχωριστά

Γιαννιώτες, Γιαννιώτισσες και κάτοικοι των Ιωαννίνων κάθε ιδιότητας και ηλικίας φωτογραφίζονται στη LiFO, μιλούν για τις ασχολίες τους και για όσα κάνουν την πόλη τους ξεχωριστή.
M. HULOT, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ & ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Δημήτρης Πολιτάκης / Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Πηγαίνοντας μετά από καιρό σε σπίτι φίλων, είδα στην εξώπορτα το αγγελτήριο θανάτου της ηθοποιού Μιράντας Κουνελάκη που έμενε στην ίδια πολυκατοικία και για χρόνια «επέβλεπε» στοργικά και διακριτικά τις νεανικές μας τρέλες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ολίβια Γκαζαλέ: «Ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά ολόκληρη την κοινωνία»

Ιδέες / Ολίβια Γκαζαλέ: «Ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά ολόκληρη την κοινωνία»

Η καθηγήτρια Φιλοσοφίας και συγγραφέας Ολίβια Γκαζαλέ μιλά στο LIFO.gr με αφορμή τη συμμετοχή της στην 8η Νύχτα Ιδεών του Γαλλικού Ινστιτούτου, που θα παρακολουθήσουμε διαδικτυακά την Πέμπτη 28/1.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Μια εξοργιστική απάντηση

Χριστίνα Γαλανοπούλου / Μια εξοργιστική απάντηση

Η ψυχρότητα στη διατύπωση, η μηδενική ενσυναίσθηση, η ελαφρά αμφιβολία που διατρέχει την αντίδραση της Ομοσπονδίας στην καταγγελία της Ολυμπιονίκη περί βιασμού είναι κάτι που στο μέλλον θα πρέπει να διδάσκεται σε Σχολές Επικοινωνίας και σεμινάρια διαχείρισης κρίσεων.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Μυρτώ Κοντοβά: «Είμαι σε μεγάλη κόντρα με την κουλτούρα της τηλεόρασης»

Τηλεόραση / Μυρτώ Κοντοβά: «Είμαι σε μεγάλη κόντρα με την κουλτούρα της τηλεόρασης»

Γράφει, σκηνοθετεί, μοντάρει, ζει μέσα στο νέο της πρότζεκτ, τη σειρά «Σχεδόν Ενήλικες», που μόλις ξεκίνησε να προβάλλεται στο Mega: Η Μυρτώ Κοντοβά επέστρεψε στην τηλεόραση μιλώντας για την Αθήνα που γνωρίζει καλά, αυτήν τη φορά μέσα από μια ιστορία γεμάτη σασπένς.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ