Γιατί τόση κουβέντα για την "Eleven" του "Stranger Things"; (Προσοχή: SPOILERS)

Γιατί τόση κουβέντα για την "Eleven" του "Stranger Things"; (Προσοχή: SPOILERS) Facebook Twitter
6

Δεν είναι εύκολη υπόθεση η παιδική ηθοποιία και γι’ αυτό παρά τα άπειρα παιδιά - ταλέντα, που έχει σπείρει το Χόλιγουντ σε ταινίες και σειρές – με όλα τα συνεπακόλουθα και την ταλαίπωρη συνήθως ενηλικίωση τους – ακόμη και σήμερα το να περνά κανείς από casting ένα πιτσιρίκι είναι απλώς ένας τεράστιος βραχνάς: η ανακάλυψη του σωστού προσώπου, για τον σωστό ρόλο, που να μπορεί να πει και σωστά τις ατάκες, ξεπερνώντας όλη την παθογένεια που κυκλώνει τα παιδιά που τριγυρίζουν σε κινηματογραφικά στούντιο, μπορεί να τινάξει στον αέρα προθεσμίες, μπάτζετ, όρντινα, τα πάντα.

Στην περίπτωση του “Stranger Things”, μιας σειράς που ξεκίνησε αθόρυβα τον Ιούλιο από το Netflix, για να γίνει το μεγάλο τηλεοπτικό viral του καλοκαιριού τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Το σενάριο ήταν έτσι κι αλλιώς χτισμένο πάνω σε μια παρέα παιδιών, οι βασικοί χαρακτήρες είχαν βρεθεί σχετικά εύκολα – ο Μάικ, ο Λούκας, ο Τζόναθαν, η Νάνσι, ο Γουίλ, o Ντάστιν – και οι αδελφοί Duffer, δημιουργοί της σειράς, είχαν να ανησυχούν για τον κομβικό ρόλο της “Eleven”. Ένα παράξενο κοριτσάκι με υπερδυνάμεις, που θα καθόριζε την εξέλιξη αυτού που είχαν στο μυαλό τους ως φόρο τιμής στο έργο του Στίβεν Κινγκ, του Τζορτζ Λούκας, του Τζον Κάρπεντερ και όσους είχαν σφραγίσει τα 80s με την οργιώδη (επιστημονική) φαντασία τους να φλερτάρει και με τον τρόμο.

Αν η σειρά αποπνέει κάτι από 'Poltergeist,' 'Stand By Me' και 'Goonies', είναι γιατί όπως λέει η Brown «αν τα βάλεις όλα αυτά σ' ένα μπλέντερ αυτό που βγαίνει είναι το 'Stranger Things'. Μου είπαν ότι πρέπει να τα δω όλα αυτά για να καταλάβω, αλλά τα είχα δει».

Καλώς ή κακώς, εδώ δεν χρειαζόταν μία κλασικά γλυκιά κοριτσίστικη φυσιογνωμία και δυστυχώς ο ρόλος της δεν είχε πολλές ατάκες, γεγονός που σήμαινε ότι η μικρή που θα επιλεγόταν για να ενσαρκώσει τον συγκεκριμένο χαρακτήρα θα έπρεπε να παίζει στο 100% με το πρόσωπο και τα μη λεκτικά της όπλα, να θυμίζει, αλλά να μην είναι αγόρι, να μπορεί να ισορροπήσει ανάμεσα στα δύο φύλα, χωρίς να προκύπτει κάτι αποκρουστικό, αντιπαθές. Κομμάτι δύσκολο.

Γιατί τόση κουβέντα για την "Eleven" του "Stranger Things"; (Προσοχή: SPOILERS) Facebook Twitter
Γιατί τέτοια επιμονή μ’ αυτό το κορίτσι; Γιατί μέσα σε 8 επεισόδια κατάφερε να γίνει mural, τατουάζ σε χέρια εφήβων, αλλά και ενηλίκων, αφίσα σε παιδικά δωμάτια και νέου τύπου ηρωίδα στις κουβέντες κοριτσιών, που μέχρι πρότινος αγαπούσαν τις πρωταγωνίστριες με τα μακριά μαλλιά και τα ακριβά φορέματα;

Όχι για την Carmen Cuba υπεύθυνη casting της σειράς, που είχε εντοπίσει τη φυσιογνωμία της Millie Bobby Brown από προηγούμενα guest της σε σειρές όπως το “Grey’s Anatomy” και το “Modern Family”. Το πρώτο τηλέφωνο βρήκε τη 12χρονη ηθοποιό, στο σπίτι της στην Αγγλία.

«Έγινε ξαφνικά και γρήγορα. Ήμουν στην Αγγλία, εδώ έτσι κι αλλιώς δεν γίνονται πολλές οντισιόν και κάπως έτσι συμφωνήσαμε να περάσω από ένα πρώτο κάστινγκ, το οποίο ήταν πολύ έντονο, πολύ συναισθηματικό. Και με ξανακάλεσαν και αυτό ήταν…», είπε πριν από λίγο καιρό στο IndieWire η μικρή.

Ακολούθησε μία μαγνητοσκοπημένη οντισιόν, μία συζήτηση μέσω Skype με τους αδελφούς Duffer και άλλη μία οντισιόν στο Λος Άντζελες. Μέχρι τότε η Brown δεν γνώριζε τίποτα για το σενάριο, για την περίπτωση που τελικά θα έκριναν ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον ρόλο. Το ότι ο ρόλος της “Eleven” της ανήκει της ανακοινώθηκε με ένα «μπζζζζ» και με τον έναν από τους δημιουργούς της σειράς πάνω από το κεφάλι της να κάνει τη χαρακτηριστική χειρονομία του ξυρίσματος. Πώς αλλιώς να πεις σε μία 12χρονη ότι θα πρέπει να αποχωριστεί το Νο1 στοιχείο της άγουρης γυναικείας ταυτότητας της;

Γιατί τόση κουβέντα για την "Eleven" του "Stranger Things"; (Προσοχή: SPOILERS) Facebook Twitter

«'Τι σημαίνει αυτό;', ρώτησα και εκεί ο Ρος μου είπε ότι θα πρέπει να ξυρίσω το κεφάλι μου. Εγώ δεν είχα πρόβλημα. Η μητέρα μου έπαθε σοκ. Ο πατέρας μου, πάλι, ήταν σαν κι εμένα. Όταν εκείνη φώναζε ‘όχι, δεν θέλω να το κάνεις αυτό’, της απαντούσαμε ότι είναι απλά τρίχες. Όταν ήρθε η μέρα για να κόψω τα μαλλιά μου, μου είπαν να έχω στο μυαλό μου την Σαρλίζ Θίρον, έτσι όπως ήταν στο “Mad Max” για να μπω στο πνεύμα του χαρακτήρα. Ήταν η καλύτερη απόφαση που είχα πάρει ποτέ!».   

Αν η σειρά αποπνέει κάτι από ‘Poltergeist,’ ‘Stand By Me’ και ‘Goonies', είναι γιατί όπως λέει η Brown «αν τα βάλεις όλα αυτά σ’ ένα μπλέντερ αυτό που βγαίνει είναι το ‘Stranger Things’. Μου είπαν ότι πρέπει να τα δω όλα αυτά για να καταλάβω, αλλά τα είχα δει. Βλέπεις σκηνές από το ‘Goonies’ και το ‘Poltergeist’, αλλά αυτό που φτιάξαμε εμείς είναι κάτι αυτόνομο, με δική του ψυχή, κάτι τελείως διαφορετικό. Αντανακλούν όλα αυτά μέσα στη σειρά, αλλά είναι κάτι άλλο».

 

Γιατί τόση κουβέντα για την "Eleven" του "Stranger Things"; (Προσοχή: SPOILERS) Facebook Twitter
Οι ατάκες της ήταν μετρημένες και έπρεπε αναγκαστικά να συγκεντρωθεί στα αισθήματα. Αισθήματα μιας… εξωγήινης.

Δεν είχε, λέει, πολλά να πει. Οι ατάκες της ήταν μετρημένες και έπρεπε αναγκαστικά να συγκεντρωθεί στα αισθήματα. Αισθήματα μιας… εξωγήινης. Ενός κοριτσιού που αγνοεί το φύλο και τις δεσμεύσεις του και πρέπει να τις ανακαλύψει για πολύ λίγο και να τις απαρνηθεί άμεσα. Και ενώ δεν μπορεί – και δεν ξέρει – να αποκαλύψει το παραμικρό για τη δεύτερη σεζόν μιας σειράς που το δικό της πρόσωπο έκανε καλτ από τα πρώτα επεισόδια, τα Μέσα οργιάζουν για το αν θα επιστρέψει η “Eleven” στην πλοκή.

«Το δεδομένο είναι ότι εξατμίστηκε, πάνω στην υπερπροσπάθεια να αφανίσει με τις υπερδυνάμεις της το τέρας του εργαστηριακού πειράματος. Όμως, για ποιον άφησε φαγητό ο Χόπερ στο χιόνι;», αναρωτιέται σε σχετικό ρεπορτάζ της η Telegraph καταγράφοντας παράλληλα την απαίτηση του τηλεοπτικού κοινού το παράξενο κορίτσι να μη λείπει από τον 2ο κύκλο της σειράς.

Γιατί τόση κουβέντα για την "Eleven" του "Stranger Things"; (Προσοχή: SPOILERS) Facebook Twitter
Ο Ρος μου είπε ότι θα πρέπει να ξυρίσω το κεφάλι μου. Εγώ δεν είχα πρόβλημα. Η μητέρα μου έπαθε σοκ. Ο πατέρας μου, πάλι, ήταν σαν κι εμένα. Όταν εκείνη φώναζε ‘όχι, δεν θέλω να το κάνεις αυτό’, της απαντούσαμε ότι είναι απλά τρίχες.

Λίγες μέρες μετά, ο έτερος του ντουέτου των δημιουργών, ο Matt Duffer, άφησε να εννοηθεί ότι η μικρή δεν θα χαθεί τόσο εύκολα. Άλλωστε, δεν εξολοθρεύεις το «κλειδί» της τηλεθέασης. «Προφανώς κάτι της συνέβη, την ώρα που προσπαθούσε να εξολοθρεύσει το τέρας, αλλά δεν ξέρουμε τι ακριβώς. Πού μπορεί να πήγε. Μας αρέσει, όμως, η ιδέα ότι μπορεί να ξαναβρεθεί με τον Χόπερ», είχε πει ο Duffer στο “Variety”, δήλωση που μαρτυρά ότι το σενάριο του 2ουκύκλου δεν έχει πάρει ακόμη οριστική μορφή.

Γιατί, όμως, τέτοια επιμονή μ’ αυτό το κορίτσι; Γιατί μέσα σε 8 επεισόδια κατάφερε να γίνει mural, τατουάζ σε χέρια εφήβων, αλλά και ενηλίκων, αφίσα σε παιδικά δωμάτια και νέου τύπου ηρωίδα στις κουβέντες κοριτσιών, που μέχρι πρότινος αγαπούσαν τις πρωταγωνίστριες με τα μακριά μαλλιά και τα ακριβά φορέματα;

Μάλλον, διότι, η Millie είναι ένα από εκείνα τα παιδιά, που παραλίγο το σύστημα να αφήσει εκτός κούρσας, για διάφορους λόγους. Λίγο πριν το κάστινγκ του “Stranger Things”, η 12χρονη είχε μία μάλλον δυσάρεστη εμπειρία με έναν ατζέντη, που αφού την ενημέρωσε ότι παραήταν πλέον ώριμη για παιδικούς ρόλους, μετά έβλεπε το όνομα της να μένει έξω από μεγάλα τηλεοπτικά projects και σίγουρους ρόλους. Η οικογένεια της, σύμφωνα με τα ξένα Μέσα, επέστρεψε στη Βρετανία, όταν πια δεν υπήρχαν ρόλοι, για κάποιαν που οι γονείς στήριζαν τις επιλογές της, αλλά δεν είχαν σκοπό να μετατρέψουν το παιδί τους σε πείραμα, να το μεγαλώσουν πριν την ώρα του, να συναινέσουν στο να πάψει να είναι παιδί.  

Γιατί τόση κουβέντα για την "Eleven" του "Stranger Things"; (Προσοχή: SPOILERS) Facebook Twitter

Δεν είναι και καμιά είδηση ότι η τηλεόραση και ο κινηματογράφος έχουν μια παραπάνω αδυναμία στις πριγκίπισσες, σε φυσιογνωμίες που εξυπηρετούν απολύτως τα χολιγουντιανά πρότυπα ομορφιάς, όμως, η εξαίρεση στην περίπτωση της ταλαντούχας 12χρονης μάλλον έγινε, γι’ αυτό και το κοινό – πέρα από την ερμηνεία της – φαίνεται να ταυτίζεται με τον outsider της υπόθεσης στην πραγματική ζωή και αναμένει ανυπόμονα τον 2ο κύκλο της σειράς… 

Ήδη γράφεται ότι το "Stranger Things" παρά το τυπικά αμερικανικό σενάριο που ακολουθούν οι ταινίες και οι σειρές επιστημονικής φαντασίας, παρά το ότι εκτυλίσσεται αρκετά χρόνια πίσω σε ένα σαφές tribute στα 80s, συνομιλεί με τις παρούσες ανάγκες για νέα πρότυπα, γυναικεία κυρίως, πλάθει γυναικείους χαρακτήρες, που δεν έχουν σχέση με τις "American Sweethearts", αλλά δεν τους λείπει η γοητεία, η ομορφιά και το βάθος.

Κι αν έχει βάση όλη αυτή η υπερανάλυση - γιατί στην τελική, μιλάμε απλώς για μια καλή σειρά - τότε ίσως και κάτι ακόμη καλό να προκύψει, εκτός από ποσοστά τηλεθέασης και νέα ενδιαφέροντα πρόσωπα στο προσκήνιο: μία σαφής τοποθέτηση ότι είναι κάτι παραπάνω από "ok" να μη μοιάζει ένα κορίτσι με πριγκίπισσα, επιτέλους. 

TV & Media
6

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«What Jennifer Did»: Πού βρίσκεται σήμερα η Τζένιφερ Παν- Το ντοκιμεντέρ στο Netflix και η νέα ζωή του πατέρα της

TV & Media / «What Jennifer Did»: Πού βρίσκεται σήμερα η Τζένιφερ Παν- Το ντοκιμαντέρ στο Netflix και η νέα ζωή του πατέρα της

Τον Νοέμβριο του 2010, μια παρέα  ανδρών μπήκε στο σπίτι των Παν στο Μάρκχαμ του Οντάριο. Σκότωσαν τη μητέρα της Τζένιφερ και πυροβόλησαν τον πατέρα της στο κεφάλι και στον ώμο
NEWSROOM
Οι New York Times και οι αξίες της παραδοσιακής δημοσιογραφίας στο επίκεντρο

TV & Media / New York Times - Gate: Εσωτερική έρευνα για τη διαρροή πληροφοριών από ρεπορτάζ για τον πόλεμο στη Γάζα

Η ιστορική εφημερίδα με τους δέκα εκατομμύρια συνδρομητές διεξάγει εσωτερική έρευνα σχετικά με το ρεπορτάζ που αποκάλυψε σεξουαλική βία της Χαμάς κατά των ομήρων στη Γάζα
NEWSROOM