Βόλτες στην Αθήνα με ένα νέο, πανέξυπνο είδος τουρίστα, που έχει να μας διδάξει πολλά

Βόλτες στην Αθήνα με ένα νέο, πανέξυπνο είδος τουρίστα, που έχει να μας διδάξει πολλά Facebook Twitter
5
Βόλτες στην Αθήνα με ένα νέο, πανέξυπνο είδος τουρίστα, που έχει να μας διδάξει πολλά Facebook Twitter
Απολαύσαμε πολύ το περπάτημα στην πόλη και μας αρέσει να ανακαλύπτουμε μυστικά μέρη – έχει πολλά τέτοια η Αθήνα, παντού.

Είναι ένα νέο είδος τουρίστα, ο τουρίστας νέας ψηφιακής εποχής, που είναι ονλάιν ανά πάσα στιγμή, απεχθάνεται τις διακοπές-πακέτο, δεν συμμετέχει σε ξεναγήσεις, δεν συχνάζει σε τουριστικά μέρη (αλλά βλέπει όλα τα αξιοθέατα), μισεί τα ξενοδοχεία και το μπούγιο, λατρεύει τα μουσεία και τους χώρους με τέχνη, τις γειτονιές και την καθημερινότητα της πόλης. Είναι νεαροί άνθρωποι κάτω από τα 30 που ταξιδεύουν μόνοι τους, κλείνοντας τα πάντα online, επιλέγοντας τα πιο φτηνά εισιτήρια, τον ποδαρόδρομο (δεν χρησιμοποιούν ούτε καν μέσα μεταφοράς!) και σχεδιάζουν τις διακοπές τους πολλούς μήνες πριν, οργανώνοντας σχολαστικά κάθε λεπτομέρεια. Είναι ο ταξιδιώτης monachus-monachus που μπορεί να ξοδεύει λίγα, αλλά τελικά αφήνει στην πόλη περισσότερα απ' όσα αφήνουν όλοι μαζί οι τουρίστες ενός πακέτου που περιλαμβάνει μέχρι και το μπουκαλάκι με το νερό (σε ξένο πρακτορείο).

Thomas: Ήρθαμε με πτήση από το Μάντσεστερ στη Ρόδο και από κει στην Αθήνα. Πάντα μου άρεσε η μυθολογία. Αγαπώ τον Δία και τον Ηρακλή, είναι οι αγαπημένοι μου ήρωες – ο Ηρακλής είναι η αγαπημένη μου ταινία. Στην Αθήνα μείναμε συνολικά τρεις μέρες, μετά θα πάμε στη Νάπολη. Χθες φάγαμε σε ένα εστιατόριο δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Ισιδώρου στον Λυκαβηττό ομελέτα και φυσικούς χυμούς και ήταν πολύ ωραία. Με λογικές τιμές, επίσης. Φάγαμε και σε ένα εστιατόριο στην Αποστόλου Παύλου με κεριά και λευκά τραπεζομάντιλα, πολύ μοδάτο. Δώσαμε 40 ευρώ για ένα γεύμα και ήταν απίστευτο, ήταν εξαιρετικά φτηνό. Γενικά, είναι πολύ πιο φτηνά απ' ό,τι περιμέναμε. Σήμερα θα πάμε στο σούπερ-μάρκετ και θα μαγειρέψουμε στο σπίτι.


Claire: Η Αθήνα είναι όμορφη, αλλά έχει πολλά σκουπίδια και σε αρκετά σημεία μυρίζει άσχημα. Μου έχει κάνει εντύπωση πόσο φτηνά είναι τα φρούτα στα σούπερ-μάρκετ. Βρήκαμε και έτοιμα noodles Yam Yam που μας αρέσουν πολύ και απόψε θα φάμε στο σπίτι. Ταξιδεύουμε μόνοι μας, δεν μας αρέσουν οι οργανωμένες διακοπές, μας βγαίνει πιο φτηνά κι έχουμε την ελευθερία να κάνουμε ό,τι μας αρέσει. Απολαύσαμε πολύ το περπάτημα στην πόλη και μας αρέσει να ανακαλύπτουμε μυστικά μέρη – έχει πολλά τέτοια η Αθήνα, παντού. Έχεις την αίσθηση, βέβαια, ότι έχουν κλείσει πολλά μαγαζιά στην πόλη και ότι κάποια σημεία στο κέντρο είναι εντελώς παρατημένα.

Βόλτες στην Αθήνα με ένα νέο, πανέξυπνο είδος τουρίστα, που έχει να μας διδάξει πολλά Facebook Twitter
Πήγαμε σε όλα σχεδόν τα αρχαία μνημεία του κέντρου και θα προτιμούσαμε να υπάρχει ένα κοινό εισιτήριο για τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, κι ας ήταν ακριβό.


Thomas: Για να οργανώσω το ταξίδι χρησιμοποίησα αρκετά το Trip Advisor και εδώ έψαξα διάφορα στο Google, αλλά είχα και τη δική μου λίστα, που την ετοίμασα πριν έρθω στην Αθήνα. Πήγαμε σε όλα σχεδόν τα αρχαία μνημεία του κέντρου και θα προτιμούσαμε να υπάρχει ένα κοινό εισιτήριο για τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, κι ας ήταν ακριβό. Πήγαμε παντού, ακόμα και στο Πολεμικό Μουσείο, όπου δεν υπήρχε ψυχή, γιατί περιλαμβανόταν στην τιμή ενός από τα εισιτήρια που βγάλαμε.


Claire: Νιώθαμε πολύ ασφαλείς και ελεύθεροι να κυκλοφορούμε στους δρόμους κάθε ώρα της ημέρας. Δεν είχαμε καθόλου αρνητική εικόνα πριν έρθουμε, είναι πολύ καλύτερα, όμως, απ' ό,τι φανταζόμασταν. Η Αθήνα είναι ιδανικός προορισμός για να συνδυάσεις το ταξίδι σου με τέχνη. Έχει πάρα πολλά μουσεία και χώρους τέχνης, καινούργια και παλιά. Δεν μας έλειψε κάτι, μάλλον θα θέλαμε να υπάρχουν πληροφορίες στην Ακρόπολη για το τι συνέβη στον Παρθενώνα όλα αυτά τα χρόνια, γιατί καταστράφηκε και από πόσους. Σίγουρα θα προτείνουμε την Αθήνα όταν επιστρέψουμε, γιατί οι περισσότεροι δεν ξέρουν τίποτα για την πόλη, όλοι γνωρίζουν τα νησιά. Τα μόνα σουβενίρ που πήραμε είναι για τους συγγενείς μας: μπρελόκ και μαγνητάκια για το ψυγείο.

Βόλτες στην Αθήνα με ένα νέο, πανέξυπνο είδος τουρίστα, που έχει να μας διδάξει πολλά Facebook Twitter
Δεν μας έλειψε κάτι, μάλλον θα θέλαμε να υπάρχουν πληροφορίες στην Ακρόπολη για το τι συνέβη στον Παρθενώνα όλα αυτά τα χρόνια, γιατί καταστράφηκε και από πόσους.
Βόλτες στην Αθήνα με ένα νέο, πανέξυπνο είδος τουρίστα, που έχει να μας διδάξει πολλά Facebook Twitter
H Claire και ο Thomas στο ναό του Ολυμπίου Διός
Βόλτες στην Αθήνα με ένα νέο, πανέξυπνο είδος τουρίστα, που έχει να μας διδάξει πολλά Facebook Twitter
Στους Αέρηδες

Το κόστος:
Πτήση από Ρόδο: €22 ο καθένας

Μεταφορά από και προς αεροδρόμιο: €35 τη φορά

Airbnb, 3 νύχτες: €35 η καθεμία

Σούπερ-μάρκετ: €30

Εστιατόρια: €60

Εισιτήρια για μουσεία: €40 ο καθένας

Κινηθήκαμε παντού με τα πόδια

Σύνολο: €354

 

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Ταξίδια
5

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Ταξίδια / Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Πήραμε το πλοίο της γραμμής για να κάνουμε το δρομολόγιο που κάνουν οι ναυτικοί μετ’ επιστροφής, χωρίς να κατέβουμε σε κάποιο λιμάνι. Η διαδρομή μας ήταν Πειραιάς – Κύθνος – Σέριφος – Σίφνος – Κίμωλος – Μήλος και πίσω, ενώ άλλες μέρες προστίθενται κάποιοι ακόμα προορισμοί, με τερματικό λιμάνι εκείνο της Σαντορίνης. Στις περίπου 17 ώρες προσπαθήσαμε να δούμε και να καταγράψουμε τη ζωή τον χειμώνα μέσα σε ένα από τα πολλά πλοία που ταξιδεύουν αδιάκοπα στις ελληνικές θάλασσες.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Ταξίδια / Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Σε έναν αλλόκοτο υπερμεγέθη όγκο που ορθώνεται στην έρημο θυμίζοντας σεληνιακό τοπίο λειτουργεί ένα οικολογικό και απόλυτα μίνιμαλ αισθητικής ξενοδοχείο χωρίς ίντερνετ, ούτε τηλέφωνο, ούτε καν ερ-κοντίσιον.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο τόπος μου, ο Κάμπος της Χίου

Γειτονιές της Ελλάδας / H ζωή μου στον Κάμπο της Χίου, εκεί που οι λαλάδες κοκκινίζουν τη γη

Η Μάρω Χατζελένη περιγράφει την καθημερινότητά της στον τόπο που μεγάλωσε και επέστρεψε, σε ένα μέρος όπου αρχοντικά, περιβόλια και στέρνες με πηγάδια συνυπάρχουν μαγικά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, η Καλοσκοπή

Γειτονιές της Ελλάδας / Mπορεί να ξαναζωντανέψει ένα χωριό είκοσι ατόμων στο βουνό της Γκιώνας;

Μια ομάδα κατοίκων φιλοδοξεί να αναζωογονήσει ένα ορεινό χωριό με άπλετο πράσινο, με άφθονα τρεχούμενα νερά και πηγές, την Καλοσκοπή Φωκίδας που βρίσκεται μόλις δυόμιση ώρες μακριά από την Αθήνα. Και δείχνει να τα καταφέρνει!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, οι Λειψοί

Γειτονιές της Ελλάδας / Η ζωή μου στους ακριτικούς Λειψούς, εκεί που σταματά ο χρόνος

Ο Κωνσταντίνος Μπουράκης μας μιλά για τη ζωή στο νησί που κερδίζει την υπογεννητικότητα και αποτελεί έναν από τους πιο ποιοτικούς οικολογικούς προορισμούς της Ελλάδας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, η Βίνιανη

Γειτονιές της Ελλάδας / Βίνιανη: Πώς ένας καθηγητής προσπαθεί να ξαναδώσει ζωή σ' ένα χωριό στα Άγραφα

Μια συζήτηση με τον Νίκο Μπελαβίλα, καθηγητή Πολεοδομίας και Ιστορίας της Πόλης στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, που προσπαθεί να κάνει ακριβώς αυτό για το ιστορικό χωριό Βίνιανη των Αγράφων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Αναζητώντας τα ορεινά καταφύγια της Ηπείρου

Radio Lifo / Το οδοιπορικό μου στα ορεινά καταφύγια της Ηπείρου

Ο Χρήστος Τζούτης, εκδότης του ταξιδιωτικού περιοδικού «Lamda 3», περιγράφει στη Μερόπη Κοκκίνη το οδοιπορικό που έκανε στα ορεινά καταφύγια της Ηπείρου και δίνει χρήσιμες συμβουλές σε όσους θελήσουν να τα επισκεφθούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

σχόλια

3 σχόλια
Στο μουσείο της ακρόπολης όπως γράφτηκε και σε άλλο σχόλιο προβάλλεται video που σου δείχνει αναλυτικά και με εικόνες τι έγινε στον παρθενώνα.Η Αθήνα είναι ο ιδανικός τουριστικός προορισμός για τον Ελληνα που είναι κάτοχος κάρτας ανεργίας.-Μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι δωρεάν-Μέσα μεταφοράς δωρεάνΑν έχεις και κάπου για να φιλοξενηθείς το τερματίζεις!:)Γενικά αυτά που μπορεί να κάνει ένας τουρίστας σήμερα χρησιμοποιώντας το internet δεν μπορούσαν να γίνουν ποτέ. Υπήρχε μεν το interai και το magic bus αλλά δεν μπορούσε με τίποτα με 2 μεροκάματα να πάει και να γυρίσει στην Ρώμη από Θεσσαλονίκη(lowcost αεροπορικές) η να κλείσει εισιτήρια λεωφορείου από Λονδίνο για Νιουκασλ ακόμη και με μία λίρα(megabus)Δεν μπορούσε επίσης να γλυτώσει τις τουριστικές παγίδες σε εστιατόρια ξενοδοχεία κτλ. η να βρει τα καλύτερα σε σχέση ποιότητας τιμής διαβάζοντας σχόλια άλλων χρηστών.Τέλος δεν μπορούσε να βρει εύκολα τα δωρεάν και φθηνά πράγματα που υπάρχουν σε κάθε πόλη η ακόμη και να βρει αγνώστους να τον φιλοξενήσουν(couchsurfing) εκτός και αν είχε κάτσε καλά γνωριμίες.
Φανταστείτε για να τους φαίνεται φθηνό το φαΐ εδώ (που όντως είναι, σχετικά με άλλες χώρες) πόσο ακριβά θα φαίνονται σε εμάς όταν πάμε σε εστιατόριο στο εξωτερικό.
Ωραία τα παιδιά, αλλά δεν μελέτησαν αρκετά. Και κοινό εισιτήριο υπάρχει με 30 ευρώ,(Ακρόπολη Αθηνών, Αρχαία Αγορά Αθηνών - Άρειος Πάγος, Αρχαιολογικό Μουσείο Κεραμεικού, Αρχαιολογικός Χώρος Λυκείου, Βιβλιοθήκη Αδριανού, Βόρεια κλιτύς Ακροπόλεως, Κεραμεικός, Μουσείο Αρχαίας Αγοράς Αθηνών, Νότια Κλιτύς Ακροπόλεως Αθηνών, Ολυμπιείο, Ρωμαϊκή Αγορά Αθηνών)και με 15 (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Επιγραφικό Μουσείο, Νομισματικό Μουσείο, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο) και γύρω από τον Παρθενώνα υπάρχουν μεγάλες τρίγλωσσες επιγραφές που περιγράφουν όλη την ιστορία του μνημείου. Μία από αυτές, αναφέρεται μόνο στην τουρκοκρατία και στον βομβαρδισμό του Μοροζίνι.
Επίσης υπάρχει και εντός του μουσείου ακροπόλεως, στον τελευταίο όροφο, ντοκιμαντέρ μικρού μήκους που αναφέρει συνοπτικά την ιστορία και τις καταστροφές της ακρόπολης.
το εισιτηριο των 30 ευρώ το είχαν αγοράσει. τα παιδια ειχαν μελετησει πιο πολυ απο οσο φαινεται στο αρθρο, είχαν και ένα πολύ αναλυτικό πρόγραμμα για το τι ήθελαν να δουν και τι είδαν που μας το έστειλαν με screenshot. το εισιτηριο αυτό δεν περιλαμβάνει το αρχαιολογικό μουσείο, αυτό εννοεί ότι λέει ότι δεν είδαν με ένα εισιτήριο όλους τους αρχιολογικούς χώρους (κρυφάκουγα τη συνέντευξη), αλλά με 45 ευρώ δεν βλέπεις τόσα πολλά και τόσο σημαντικά μνημεία πουθενά στον κόσμο, οπότε δεν είχε βάση το παράπονό του.