Θωμάς Νταβαρίνος: «Στο βουνό παλεύεις με τη φύση και τον εαυτό σου»

Θωμάς Νταβαρίνος στη Lifo: «Το όριο υπάρχει για να μπορείς να το ξεπεράσεις» Facebook Twitter
Φωτ.: Instagram
0



ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ
για τα οποία ο θυμόσοφος λαός μας λέει πως «είναι από τα άγραφα». Ο Θωμάς Νταβαρίνος τα ξέρει τα Άγραφα και τα απάτητά τους, είναι ο τόπος του.

Ο γνωστός ορειβάτης πριν από μερικές μέρες έγινε ο πρώτος Έλληνας που κατέκτησε την 7η ψηλότερη κορυφή στον κόσμο, το Νταουλαγκίρι, στα 8.167 μέτρα των Ιμαλαΐων. Πανευτυχής ύψωσε εκεί τη σημαία του Ορειβατικού Συλλόγου των αγαπημένων του Αγράφων. Και φυσικά, σ' αυτή του τη μεγάλη στιγμή δεν ξέχασε τον φίλο και συνορειβάτη του, Αντώνη Συκάρη, αλλά και τους υπόλοιπους Έλληνες που νικήθηκαν από το συγκεκριμένο βουνό.

Γι' αυτήν την ξεχωριστή στιγμή και την προσωπική του επιτυχία, ο Νταβαρίνος μίλησε στη LIFO, αρνούμενος πάντως πως πρόκειται για «επίτευγμα».

Θωμάς Νταβαρίνος: Η πρώτη ανάμνηση όταν ακούει την λέξη Νταουλαγκίρι

Στο ερώτημα ποια είναι η πρώτη ανάμνηση που του έρχεται στο μυαλό όταν ακούει την λέξη Νταουλαγκίρι δεν έδωσε συνηθισμένη απάντηση. «Με δυσκόλεψε σαν ορειβάτη, δεν είναι επίτευγμα, είναι ανάβαση ορειβατική, τα επιτεύγματα είναι μεγάλα πράγματα. Πρώτη ανάμνηση είναι ο σέρπα μου» τονίζει και εξηγεί: «Πολλοί σέρπα, από τη φυλή εκεί στο Νεπαλ, καλά εκπαιδευμένοι, οδηγούν ομάδες, ο δικός μου δεν ήθελε να ανέβει πάνω, ο σύντροφός μου δηλαδή δεν ήθελε να ανέβει μέχρι την κορυφή. Το κάνουν για τα χρήματα. Είναι μια προσπάθεια που μπορεί να σου κοστίσει και τη ζωή σου, ο ίδιος δεν ήθελε να διακινδυνεύσει».

Οι σέρπα είναι ορεινός λαός του Νεπάλ και έχουν αποκτήσει παγκόσμια φήμη ως οδηγοί και αχθοφόροι στα Ιμαλάια. Ήταν οι πρώτοι άνθρωποι που έφθασαν στην κορυφή του όρους Έβερεστ το 1953.

Ο Θωμάς Νταβαρίνος για τον Αντώνη Συκάρη

Στη συνέχεια η συζήτηση αναμενόμενο ήταν να στραφεί στις απώλειες των προηγουμένων αντίστοιχων προσπαθειών στο συγκεκριμένο βουνό. Από τις 6 συνολικά προσπάθειες που έγιναν έχουν χάσει την ζωή τους 3 άτομα. Ανάμεσά τους πέρυσι και ο φίλος και συνορειβάτης του Θωμά Νταβαρίνου, ο Αντώνης Συκάρης.

Ο Θωμάς Νταβαρίνος οριοθετεί το δυστύχημα ανάμεσα σε ατυχία και ανθρώπινο λάθος.

«Ο Αντώνης έχασε την ζωή του, ίσως ήταν ατυχία, ίσως έγινε και κάποιο ανθρώπινο λάθος, όλοι κάνουμε λάθη, σε αυτόν δεν δόθηκε η ευκαιρία να το διορθώσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παραδέχτηκε παράλληλα πως κατά τη διάρκεια της δικής του προσπάθειας και ιδίως στην κατάληξή της υπήρχε συναισθηματική φόρτιση, «αλλά για λίγο, μετά προσαρμόζεσαι, είναι μια προσωπική αναμέτρηση, ξεχνιούνται τα συναισθήματα και συνεχίζεις την προσπάθεια»

Οι «δαίμονες» του σώματος και του πνεύματος

Η ανάβαση διήρκεσε συνολικά 46 μέρες και ο Θωμάς δεν δίστασε να αποκαλύψει με τι «δαίμονες» –τόσο του σώματος όσο και του πνεύματος– αναμετρήθηκε κατά την προσπάθειά του.

«Δεν είναι το κρύο. Παλεύεις με τη φύση, δεν έχει οξυγόνο, όσο ανεβαίνεις μειώνεται, αυτό είναι το δυσκολότερο» σημειώνει, προσθέτοντας πως η έλλειψη οξυγόνου δημιουργεί και κούραση.

«Επίσης είναι οι χιονοστιβάδες, πάγοι κρέμονται πάνω από το κεφάλι σου, κόβεται ένα σιράκ επειδή μπορεί να ανέβηκε εκείνη τη μέρα η θερμοκρασία. Είναι αστάθμητοι παράγοντες, έτσι χάνονται ζωές» τονίζει αποτυπώνοντας πως κάποιες λεπτομέρειες καθορίζουν τις ζωές των ορειβατών, που αποτολμούν τέτοια εγχειρήματα. «Αλλά το ξέρει ο ορειβάτης και συνεχίζει, το προσπερνάει» τονίζει. Το σιράκ είναι μια στήλη πάγου, που συχνά σχηματίζεται από διασταυρούμενες σχισμές.

«Μου πέρασε από το μυαλό να εγκαταλείψω»

Ο ίδιος αποκαλύπτει πως υπήρξαν κάποιες στιγμές που πέρασε η σκέψη από το μυαλό του πως η προσπάθειά του δεν θα στεφθεί από επιτυχία.

«Μου περνούσε από το μυαλό στη μεγάλη κούραση. Εγώ κουβαλούσα ο ίδιος τα πράγματά μου, σε κάποιους τους τα κουβαλάνε άλλοι». Επισήμανε μάλιστα πως ανασταλτικός παράγοντας ήταν και οι καιρικές συνθήκες. «Κάποιες στιγμές, είχε πολύ μεγάλη κακοκαιρία, ήταν από τις χειρότερες χρονιές, μας είπαν. Ακούγοντας λοιπόν για χιονοστιβάδες, κι αυτό σου έφερνε συναισθήματα», λέει.

Όπως διευκρίνισε, υπάρχει μια διαδικασία προκειμένου να φτάσει κανείς στην κορυφή. «Ανεβαίνεις και μετά κατεβαίνεις για να συνηθίσει το σώμα στις θερμοκρασίες» αναφέρει, τονίζοντας πως αυτό ήταν ιδιαίτερα κουραστικό. «Σε αυτές τις στιγμές ήταν που έλεγα "δεν βλέπω να γίνεται". Αλλά έφυγαν αυτές οι στιγμές και ήρθαν καλύτερες» επισημαίνει χαμογελώντας.

«Με το που πάτησα κορυφή είδα έναν σκελετό»

Η στιγμή που πάτησε την κορυφή του Νταουλαγκίρι δεν ήταν πάντως όπως την περίμενε. Οι καιρικές συνθήκες άλλαξαν απότομα όταν έφτασε στην κορυφή με αποτέλεσμα να μην μπορεί να απολαύσει τη θέα για το μικρό χρονικό διάστημα παραμονής του εκεί.

Αντιθέτως, το πρώτο πράγμα που αντίκρισε όταν έφτασε ήταν ένας σκελετός κάποιου που έχασε τη ζωή του προσπαθώντας. «Την ώρα που ανέβαινα, ήμουν ο έκτος από τους 7, το πρώτο πράγμα που είδα ήταν ένας άνθρωπος πεθαμένος, τον σκελετό του δηλαδή» αναφέρει στη LiFO.

Πρόσθεσε πως επιθυμία του ήταν να βγάλει φωτογραφίες, καθιστός για να φανεί η θέα, αλλά «έκλεισε ο καιρός από τα σύννεφα, μείναμε δέκα με δώδεκα λεπτά και δεν προλάβαμε να δούμε». Είπε πάντως πως οι συνοδοί βγάζουν κάποια βίντεο αλλά γίνονται πολύ γρήγορα.

«Κάθεσαι δέκα λεπτά και νιώθεις ικανοποίηση και μετά σκέφτεσαι πως κατεβαίνεις. Δεν μπορείς να κάτσεις παραπάνω» είπε.

Η ορειβασία στην Ελλάδα

Πάντως, και σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της ορειβασίας και της αναρρίχησης στην Ελλάδα ο Θωμάς Νταβαρίνος δεν δήλωσε αισιόδοξος.

«Έχουμε πολλούς καλούς ορειβάτες, που έχουν προσφέρει πολλά, αλπινιστές, επαγγελματίες», τόνισε, ωστόσο επισήμανε πως γενικά το επίπεδο μας ως χώρας είναι πολύ χαμηλό.

«Δεν έχουμε ομοσπονδία. Είχαν ένα πρόεδρο που δεν ήξερε τι είναι καν το βουνό» ανέφερε και τόνισε πως το θέμα θα μπορούσε να μπει σε καλύτερο πλαίσιο. «Υπάρχουν άξιοι άνθρωποι, δεν αξιοποιήθηκαν σωστά, κάτι γίνεται μέσα στην ομοσπονδία» είπε με παράπονο.  

«Έκαναν την αναρρίχηση ολυμπιακό άθλημα και πηδάνε σαν πίθηκοι σε πλαστικά. Το βουνό είναι άλλο πράγμα» ανέφερε, τονίζοντας πως η κατάσταση «ξεφεύγει, δεν πάει καλά». Υπενθυμίζεται πως η αθλητική αναρρίχηση εμφανίστηκε για πρώτη φορά στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020, στο Τόκιο της Ιαπωνίας.

«Ο άνθρωπος γίνεται καλύτερος όταν ξεπερνάει το όριό του»

Πολλές φορές στη ζωή ερχόμαστε αντιμέτωποι με καταστάσεις τις οποίες χαρακτηρίζουμε «βουνό». Ο Θωμάς Νταβαρίνος κλείνοντας μιλάει μεταφορικά για την αντιμετώπιση παρόμοιων στιγμών και δίνει τη δική του εκτίμηση, η οποία δεν είναι κάποιου είδους «μαγική συνταγή». «Ο άνθρωπος έχει ένα όριο, όταν μπορεί και το ξεπερνάει, εκεί γίνεται καλύτερος, αντλεί δυνάμεις παραπάνω, ζει την περιπέτεια» αναφέρει.

«Η οργανωμένη προσπάθεια σε οδηγεί να ξεπεράσεις το όριό σου. Και πάντα με καλούς συντρόφους. Ένα σκαλοπατάκι, και μετά άλλο ένα σκαλοπατακι, και δυναμώνει» λέει με νόημα.

Τονίζει, δε, πως είναι πολύ σημαντικό να έχεις δίπλα σου ανθρώπους με εμπειρία. «Να ανεβαίνεις με ασφάλεια και να αποκτάς αυτοπεποίθηση. Ανεβάζεις επίπεδο και ταυτόχρονα ξεπερνάς το όριό σου. Το όριο υπάρχει για να μπορείς να το ξεπεράσεις», καταλήγει.

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η υπόθεση της γυναικοκτονίας της Ανθής Λινάρδου: Την σκότωσε και την έθαψε σε χωράφι

Αληθινά εγκλήματα / Τη σκότωσε και την έθαψε σε χωράφι: Η γυναικοκτονία της Ανθής Λινάρδου

Ο δημοσιογράφος Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την υπόθεση της άγριας γυναικοκτονίας της Ανθής Λινάρδου που αναστάτωσε, τον Ιανουάριο του 2016, τη μικρή κοινωνία του Βελβεντού Κοζάνης.
THE LIFO TEAM
Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Οικονομία / Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Η ΔΕΗ αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, εξυπηρετώντας 8,7 εκατομμύρια πελάτες, στους οποίους παρέχει περίπου 35TWh ενέργειας και μια ευρεία σειρά ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.
NEWSROOM
Κλέλια Ρένεση, μετάνιωσες τελικά που στήριξες τον Άλλο Άνθρωπο;

Ρώτα με ό,τι θες / Κλέλια Ρένεση, μετάνιωσες τελικά που στήριξες τον Άλλο Άνθρωπο;

Ένιωσε να την παραβιάζουν τα media με αφορμή τη συνεργασία της με τον Manu Chao; Ποιος θα είναι ο ρόλος της στη νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη; Η ηθοποιός Κλέλια Ρένεση απάντησε στις ερωτήσεις του κοινού.
THE LIFO TEAM
Σοφία Μαλκογεώργου στη LiFO: «Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα ήταν ο σημαντικότερος αγώνας της ζωής μου, τώρα σκέφτομαι μόνο τους Ολυμπιακούς στο Παρίσι»

Αθλητισμός / Σοφία Μαλκογεώργου: «Οι νεαρές αθλήτριες δεν πρέπει να τα παρατάνε»

Η πρωταθλήτρια μιλά στη LiFO για την «τυχαία» στιγμή που αποφάσισε να ασχοληθεί με την καλλιτεχνική κολύμβηση, για την ισότητα στον αθλητισμό, για το ντουέτο με την Ευαγγελία Πλατανιώτη, για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα, όπου και πραγματοποιήθηκε το όνειρο με το «εισιτήριο» της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Όλα όσα θέλετε να μάθετε για την γονιδιακή θεραπεία για ασθενείς με σοβαρή απώλεια όρασης

Ζούμε, ρε! / Όλα όσα θέλετε να μάθετε για την γονιδιακή θεραπεία για ασθενείς με σοβαρή απώλεια όρασης

Με αφορμή την πρώτη διαθέσιμη γονιδιακή θεραπεία στην Eλλάδα για ασθενείς με σοβαρή απώλεια όρασης, λόγω της μελαγχρωστικής αμφιβληστροειδοπάθειας ή της συγγενούς αμαύρωσης του Leber, η Xρυσέλλα λαγαρία και ο Θοδωρής Tσάτσος, συζητούν με τη μοριακή γενετίστρια, εξειδικευμένη στην οφθαλμική γενετική, Δρ Σμαράγδα Καμακάρη.
THE LIFO TEAM
Υπόθεση Σορίν Ματέι: Το τραγικό χρονικό του μακελειού της οδού Νιόβης

Αληθινά εγκλήματα / Υπόθεση Σορίν Ματέι: Το χρονικό του μακελειού της οδού Νιόβης

Ο δημοσιογράφος Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την τραγική ιστορία της οικογένειας Γκινάκη, που ένα φθινοπωρινό απόγευμα του 1998 ήρθε αντιμέτωπη, μέσα στο σπίτι της, με έναν αδίστακτο δραπέτη, το Σορίν Ματέι, ο οποίος εισέβαλε με μια χειροβομβίδα για να ξεφύγει από το μπλόκο των αστυνομικών.
THE LIFO TEAM
«Αφεσμός»: Ένα κείμενο του Γιάννη Πολιτάκη

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Αφεσμός»: Ένα κείμενο του Ελευσίνιου Γιάννη Πολιτάκη

Γεννημένος στην Ελευσίνα, ερασιτέχνης μελισσοκόμος, λογιστής, σφραγιδοποιός, πρώην ναυτικός και εργαζόμενος στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, ο Γιάννης Πολιτάκης έγραψε αυτό το κείμενο στο πλαίσιο της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Oι ανήλικοι bullies κι φαύλος κύκλος της ζωής τους

Radio Lifo / Oι ανήλικοι bullies κι ο φαύλος κύκλος της ζωής τους

Στο ηχητικό ντοκιμαντέρ της Κωνσταντίνας Βούλγαρη, η Γεωργία Βαλωμένου, αρχιτεκτόνισσα, εκπαιδευτικός σε ΕΠΑΛ και μητέρα, η Κατερίνα Σπυροπούλου, χορεύτρια, μουσειολόγος (στον σχεδιασμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά) και μητέρα, και ο Τάσος Μπρεκουλάκης, δημοσιογράφος και διευθυντής της έντυπης LiFO εξηγούν και αναλύουν τις αιτίες που πυροδοτούν την έκρηξη βίας στα σημερινά παιδιά.
THE LIFO TEAM
Δανάη, τελικά είσαι nepo baby;

Ρώτα με ό,τι θες / Δανάη, τελικά είσαι nepo baby;

Αντιμετώπισε bullying στο σχολείο; Την πλήγωσε η τελευταία μιντιακή μπόρα που εκτονώθηκε πάνω της; Νιώθει ότι έχει φέρει ρηξικέλευθες αλλαγές στην ελληνική τηλεοπτική πραγματικότητα; Ποιο είναι το moto της ζωής της; Η Δανάη Μπάρκα απαντά στις ερωτήσεις του κοινού.
THE LIFO TEAM
Πώς μπορεί ένας εργασιακός χώρος να γίνει πιο φιλόξενος για άτομα με νευροδιαφορετικότητα;

Ζούμε, ρε! / Πώς μπορεί ένας εργασιακός χώρος να γίνει πιο φιλόξενος για άτομα με νευροδιαφορετικότητα;

Θα μπορούσε με κάποιο τρόπο να διασφαλιστεί ότι τα ιδιαίτερα ταλέντα των νευροδιαφορετικών ατόμων θα αναπτυχθούν σωστά σε μια επιχείρηση; Ο πρώην πολεμικός ανταποκριτής, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός και Diversity Atlas EU Cultural Ambassador Μάριος Χατζηδαμιανός εξηγεί στη Χρυσέλλα Λαγαρία και τον Θοδωρή Τσάτσο τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην εργασία τους οι νευροδιαφορετικοί.
THE LIFO TEAM
Yπόθεση Καββαδία: H πρώτη καταδίκη για ανθρωποκτονία στα δικαστικά χρονικά χωρίς να έχει βρεθεί πτώμα

Αληθινά εγκλήματα / H πρώτη καταδίκη για γυναικοκτονία στα δικαστικά χρονικά χωρίς να έχει βρεθεί πτώμα

Ο δημοσιογράφος Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την υπόθεση των δύο γυναικοκτονιών από τον εστιάτορα από την Κέρκυρα Σπύρο Καββαδία, ο οποίος πέρασε 22 χρόνια στη φυλακή επειδή δολοφόνησε τις δύο γυναίκες της ζωής του.
THE LIFO TEAM