ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

5 μέρη για να περάσεις καλά στου Ψυρρή Facebook Twitter

5 μέρη για να περάσεις καλά στου Ψυρρή

0

Cinque Wine & Deli Bar
Ο Νο1 προορισμός για όσους αναζητούν καλό ελληνικό κρασί

Στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, στου Ψυρρή, χτυπάει τον τελευταίο χρόνο η καρδιά του οινικού και γαστριμαργικού προορισμού για τους επισκέπτες της πόλης! Από τον περασμένο Ιούνιο ένα μικρό wine bar μόλις 28 τμ(!) κατέχει την πρώτη θέση ανάμεσα σε 3.100 σημεία για φαγητό στην Αθήνα για τους χρήστες της εφαρμογής Trip Advisor, κι αυτό δεν είναι άλλο από το Cinque wine & Deli bar.

Δεν μπορούσε να λείπει από το αφιέρωμά μας στην περιοχή του Ψυρρή το αποτέλεσμα της προσπάθειας μιας παθιασμένης με το κρασί οικογένειας να κάνει γνωστό το Αγιωργίτικο και το Ξινόμαυρο, το Μοσχοφίλερο και το Ασύρτικο σε όλο τον πλανήτη, αφού καθημερινά υποδέχεται επισκέπτες από κάθε γωνιά της Γης.

Από την αρχή το Cinque wine &deli bar απευθύνθηκε στους πολυάριθμους επισκέπτες της πρωτεύουσας, γι' αυτό επιλέχθηκαν μόνο ελληνικά κρασιά, ειδικότερα ελληνικές ποικιλίες.

Πάνω από 20 διαφορετικά wine flights είναι διαθέσιμα για να εξερευνηθούν από απαιτητικές παλέτες, αλλά και η δυνατότητα free wine tasting από 35 ετικέτες κρασιών, ώστε να επιλέξει ο καθένας ποιο είναι το αγαπημένο του ποτήρι. Οι φιλόξενοι ιδιοκτήτες θα σας μιλήσουν για την αμπελο-οινική γεωγραφία της Ελλάδας, τις γηγενείς ποικιλίες, τη νομοθεσία για τα ΠΟΠ και θα γνωρίσετε κλώνους ποικιλιών και επαναπατρισθείσες ποικιλίες!

Ας σταθούμε λίγο σ' αυτό το τελευταίο. Όλοι γνωρίζουμε το Κτήμα Χατζημιχάλη και την ιστορία του. Ο Δημήτρης Χατζημιχάλης, δρώντας πρωτοποριακά για την εποχή του και πάντα με μεθοδικότητα, επέλεξε την κοιλάδα της Αταλάντης για να στήσει ένα υπερσύγχρονο, επισκέψιμο οινοποιείο. Για το Κτήμα Χατζημιχάλη το κρασί είναι πρωτίστως ένα πολιτιστικό αγαθό. Έτσι, λοιπόν, έπειτα από επίπονες εδαφολογικές και κλιματικές έρευνες, φύτεψε στα βουνά της Αταλάντης τα αμπέλια του, επαναπατρίζοντας κάποιες ελληνικές ποικιλίες από την Κάτω Ιταλία, που αποτελούσε κομμάτι της λεγόμενης Mεγάλης Ελλάδας.

5 μέρη για να περάσεις καλά στου Ψυρρή Facebook Twitter
Ας είναι το Cinque το ανοιχτό σπίτι του φίλου μας που μας περιμένει πάντα να μας προσφέρει γεύση Ελλάδας. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Όσον αφορά τα ερυθρά κρασιά, στη wine list του Cinque ανακαλύψαμε το Aglianico, παράφραση της λέξης «ελληνικό», με πολύ ενδιαφέρουσα «μύτη» γεμάτη μπαχαρικά που πληθωρικά καταλαμβάνουν και το στόμα! Το δοκιμάσαμε με μπρουσκέτα με παστράμι, μανούρι και μαρμελάδα σύκο και ήταν μοναδικό! Επίσης, βρήκαμε και ένα χαρμάνι από λευκές επαναπατριζόμενες ποικιλίες της Mεγάλης Ελλάδας, τις Verdicchio, Trebbiano Greco, Malvasia και Grecanico. Ποιο είναι το όνομα του κρασιού;

Μοναδικό, σαν τη σπανιότητά του... Thesaurus! Ο θησαυρός στα λατινικά, γιατί το 2015 παράχθηκαν μόνο 3.908 φιάλες! Επιλέξαμε να το συνδυάσουμε με φιλέτο πέστροφας που το συνόδευαν σπιτικά τσάτνεϊ.

Κατ' εξαίρεση υπάρχει στη λίστα και το Cabernet Sauvignon του Κτήματος Χατζημιχάλη του 2004(!) για να προσφέρεται σε όσους θέλουν να δοκιμάσουν μία από τις παλαιότερες φυτεύσεις της ποικιλίας στην Ελλάδα. Το τελευταίο το κρατήσαμε λίγο περισσότερο στα ποτήρια μας, μια και ετοίμασαν μπροστά μας με περισσή φροντίδα το περίφημο πλατό τυριών και αλλαντικών συνοδεία χειροποίητων τσάτνεϊ, και, όπως γίνεται αντιληπτό και από τις επιλογές φαγητού, «επιμένουν ελληνικά»! Με τα πλατό τυριών και αλλαντικών ταξιδεύει κανείς σε όλη την Ελλάδα μέσα σε λίγα λεπτά, αφού οι επιλογές τους είναι από κάθε γωνιά της!

Μάλλον για όλα τα παραπάνω το Cinque είναι προτεινόμενος προορισμός από μεγάλες αεροπορικές εταιρείες και τουριστικά sites και συγκεντρώνει στους τοίχους του, το ένα μετά το άλλο, βραβεία τουρισμού και οινικής κουλτούρας.

Σας υποδέχονται με ένα ζεστό και αληθινό χαμόγελο, σαν να είστε καλεσμένοι στο σπίτι τους, ο Γρηγόρης και η Ευαγγελία, που δηλώνουν οινόφιλοι, χωρίς να τους λείπει ο επαγγελματισμός. Το πρόσωπό τους λάμπει περισσότερο όταν αναφέρονται στον γιο τους που κάνει σπουδές οινολογίας αλλά και οινοχοΐας, καταδεικνύοντας πως η αγάπη για το κρασί είναι οικογενειακή υπόθεση. Πολλοί τους ρωτάνε ποιο είναι –αν υπάρχει– το μυστικό της επιτυχίας. Απαντούν πως προσπαθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες που ως οινόφιλοι θα ήθελαν να έχουν! Κάποιος τους είπε ότι αυτό λέγεται «mission statement». Αλλά γι' αυτούς είναι ο τρόπος που έχουν μάθει να ζουν. Τόσο απλά και παθιασμένα!

Αν έτσι είναι οι ερασιτέχνες, ας παραμείνουν έτσι! Ας είναι το Cinque το ανοιχτό σπίτι του φίλου μας που μας περιμένει πάντα να μας προσφέρει γεύση Ελλάδας.

Cinque, Αγαθάρχου 15, Αθήνα, 215 5017853, www.cinque.gr, Facebook

Κτήμα Χατζημιχάλη (Χουλέβαινα), Αταλάντη 35200, www.hatzimichalis.gr, Facebook, Instagram

5 μέρη για να περάσεις καλά στου Ψυρρή Facebook Twitter
Από την αρχή το Cinque wine &deli bar απευθύνθηκε στους πολυάριθμους επισκέπτες της πρωτεύουσας, γι' αυτό επιλέχθηκαν μόνο ελληνικά κρασιά, ειδικότερα ελληνικές ποικιλίες. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO
5 μέρη για να περάσεις καλά στου Ψυρρή Facebook Twitter
Φιλέτο πέστροφας με σπιτικά τσάτνεϊ. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO
5 μέρη για να περάσεις καλά στου Ψυρρή Facebook Twitter
Mπρουσκέτα με παστράμι, μανούρι και μαρμελάδα σύκο. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO
Από την αρχή το Cinque wine &deli bar απευθύνθηκε στους πολυάριθμους επισκέπτες της πρωτεύουσας, γι' αυτό επιλέχθηκαν μόνο ελληνικά κρασιά, ειδικότερα ελληνικές ποικιλίες. Δεξιά: Φιλέτο πέστροφας με σπιτικά τσάτνεϊ (πάνω) και μπρουσκέτα με παστράμι, μανούρι και μαρμελάδα σύκο (κάτω). Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO

MIRAN
Παστουρμάς και σουτζούκι με ιστορία.

Με παράδοση που μετρά έναν σχεδόν αιώνα πια, από τότε που ο Μιράν Κουρουνλιάν άρχισε να δημιουργεί τον ονομαστό παστουρμά και το σουτζούκι, τα προϊόντα της οικογένειας που βρέθηκε στον Πειραιά περνώντας διά πυρός και σιδήρου μετά τη γενοκτονία των Αρμενίων, παραμένουν το ίδιο γευστικά και ποιοτικά όπως τότε. Περνώντας από γενιά σε γενιά το μεράκι και τη συνταγή για τα εδέσματα Μιράν που ο παππούς Κουρουνλιάν άρχισε να πουλάει αρχικά σε ένα μαγαζάκι στην Ευριπίδου, όπου ίσα που χώραγες να μπεις και με τον καιρό σχηματίζονταν ουρές απέξω, τα παιδιά, και τα εγγόνια του πια συνεχίζουν να τα φτιάχνουν με την ίδια μέθοδο, χωρίς καμία μηχανική παρέμβαση, ώστε η ωρίμανση του παστουρμά να γίνεται φυσικά και αβίαστα και το γευστικό αποτέλεσμα να μένει αναλλοίωτο στον χρόνο. Στα δύο καταστήματα που διαθέτουν σε Πειραιά και Αθήνα θα βρείτε, πέρα από τα κλασικά, τον σπάνιο παστουρμά καμήλας, μοσχαρίσια λουκάνικα, πολλά ντόπια προϊόντα, όπως μπαχαρικά, αλλαντικά, παλαιωμένα τυριά, βουβαλίσια προϊόντα από Κερκίνη Σερρών και εκλεκτά εδέσματα από μικρούς Έλληνες παραγωγούς.

Miran, Ευριπίδου 45, Αθήνα, 21 03217187 // Τσαμαδού 2 & Γούναρη, Πειραιάς, 210 4121766, www.miran.gr, Facebook

5 μέρη για να περάσεις καλά στου Ψυρρή Facebook Twitter
Τον παστουρμά Μιράν θα τον βρείτε και σε ειδική αεροστεγή συσκευασία, για να διατηρεί όλη του τη φρεσκάδα.
Τον παστουρμά Μιράν θα τον βρείτε και σε ειδική αεροστεγή συσκευασία, για να διατηρεί όλη του τη φρεσκάδα.

Quinta
Η αναβίωση ενός θρυλικού all day μαγαζιού στου Ψυρρή.

Ακολουθώντας τα χνάρια της θρυλικής Quinta στη Φωκίωνος Νέγρη, η νέα Quinta που βρήκε φιλόξενη στέγη σε ένα κομψό νεοκλασικό της οδού Σαρρή στου Ψυρρή, μια κατεξοχήν θεατρική γειτονιά, είναι ήδη το νέο talk of the town και άξιος συνεχιστής της πρώτης. Ευχάριστος χώρος με minimal αισθητική αλλά και κλασικά κομμάτια της δεκαετίας του '20 στη διακόσμηση. Ένα all day στέκι που ξεκινά με καφέ και πλούσιο πρωινό και κρατάει μέχρι αργά το βράδυ με signature cocktails και κυκλαδίτικα κρασιά βιολογικής καλλιέργειας από μικρούς οινοπαραγωγούς. Επίσης, απ' την κουζίνα του βγαίνουν όλη την ήμερα γευστικά πιάτα με επιρροές απ' την ιταλική κουζίνα και γενικά τη μεσογειακή διατροφή υπό την επιμέλεια του σεφ Χρήστου Τσακιρίδη. Το βράδυ η ατμόσφαιρα είναι ακόμα πιο μαγική, ενώ συχνά τα decks αναλαμβάνουν γνωστοί ηθοποιοί με πάθος και γνώση για τη μουσική.

Quinta, Σαρρή 50, Αθήνα, 210 3242163, Facebook

5 μέρη για να περάσεις καλά στου Ψυρρή Facebook Twitter
Σερβίρει πλούσιο brunch που άπαξ και το δοκιμάσετε, θα είναι ένας λόγος να το επισκέπτεστε συχνά. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO
5 μέρη για να περάσεις καλά στου Ψυρρή Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO
5 μέρη για να περάσεις καλά στου Ψυρρή Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO
Σερβίρει πλούσιο brunch που άπαξ και το δοκιμάσετε, θα είναι ένας λόγος να το επισκέπτεστε συχνά. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO

The Frogs
All day αποδράσεις στο κέντρο της πόλης

Μετρώντας πια έναν περίπου χρόνο παρουσίας, το Frogs δεν είναι απλώς ακόμη ένα all day bar στο κέντρο της Αθήνας αλλά ένα χώρος που έδωσε νέα πνοή στη γειτονιά του Ψυρρή. Το μαγαζί, που αντλεί το όνομά του απ' τους περίφημους Βατράχους του Αριστοφάνη, είναι ένας προορισμός για κάθε ώρα της ημέρας. Στον καλαίσθητο χώρο του που στεγάζεται σε ένα πλήρως ανακαινισμένο νεοκλασικό κτίριο του 1840, σε τρία επίπεδα, συχνά θα πέσετε πάνω σε κάποιο event, αφού φιλοξενεί παραστάσεις stand-up comedy και live, ενώ στον δεύτερο όροφο διοργανώνονται prive party. Σερβίρει απ' το πρωί αρωματικό καφέ ενώ απ' την κουζίνα του βγαίνουν υγιεινές σαλάτες, σάντουιτς και ποικιλίες τυριών και αλλαντικών που ταιριάζουν ιδανικά με το ποτό. Το βράδυ το σκηνικό είναι πιο ατμοσφαιρικό, ειδικά στο εντυπωσιακό ισόγειο όπου δεσπόζει το κεντρικό μπαρ και μπορείτε να απολαύσετε καλά ποτά και εμπνευσμένα signature cocktails υπό τους ήχους σόουλ, funk και πoπ μουσικών.

The Frogs, Αριστοφάνους 4, Ψυρρή, 211 401 9607, Facebook

5 μέρη για να περάσεις καλά στου Ψυρρή Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO
5 μέρη για να περάσεις καλά στου Ψυρρή Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO
5 μέρη για να περάσεις καλά στου Ψυρρή Facebook Twitter
Τώρα που καλοκαίριασε, πιάσε θέση στην ολοκαίνουργια ατμοσφαιρική ταράτσα για ποτάκι με θέα στην πόλη και τη μαγευτική Ακρόπολη. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO
Τώρα που καλοκαίριασε, πιάσε θέση στην ολοκαίνουργια ατμοσφαιρική ταράτσα για ποτάκι με θέα στην πόλη και τη μαγευτική Ακρόπολη. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO

The Flappers
Παρισινός αέρας στη γειτονιά του Ψυρρή

Η ολοκαίνουρια άφιξη στην ιστορική περιοχή του Ψυρρή, που έχει αρχίσει πάλι να γίνεται πόλος έλξης στο κέντρο της πόλης, ακούει στο όνομα «The Flappers» και αν δεν το έχετε γνωρίσει ακόμα, σπεύσατε. Θυμίζει έντονα τα μπιστρό του Παρισιού με τα φινετσάτα τραπέζια του αλλά και τα speakeasy μαγαζιά της Νέας Υόρκης και είναι ένας all day προορισμός για όλους εκείνους που αναζητούν την ποιότητα και την αίγλη μιας εποχής κατά τη διάρκεια της οποίας μεσουράνησαν η Clara Bow, η Greta Garbo και το κίνημα των flappers. Η μέρα στο Flappers ξεκινάει από νωρίς το πρωί με καφέ που μπορείτε να συνοδεύσετε με brunch ή απλώς με ένα γευστικό πιάτο pancakes, ενώ απ' την κουζίνα του βγαίνουν επίσης χορταστικές σαλάτες, μπέργκερ αλλά και πίτσα για να συνοδεύσετε το ποτό σας. Όσο η ώρα προχωράει, στο παιχνίδι μπαίνουν τα ευφάνταστα signature cocktails μιας μεγάλης λίστας με ξεχωριστές επιλογές όπως το Lilian Gish, το Mary Pickford, το Bitter soul κ.ά. που αξίζει να δοκιμάσετε, ακούγοντας τζαζ, σουίνγκ, bebop και άλλες μουσικές επιλογές από τη δεκαετία του '20 έως και σήμερα.

The Flappers, Αγίων Αναργύρων 43, Ψυρρή, 211 0129204, Facebook, Ανοιχτά: Κυρ.-Πέμ. 09:00-02:00 & Παρ.-Σάβ. 09:00-04:00 (μετά τα μεσάνυχτα)

5 μέρη για να περάσεις καλά στου Ψυρρή Facebook Twitter
Η ολοκαίνουρια άφιξη στην ιστορική περιοχή του Ψυρρή, που έχει αρχίσει πάλι να γίνεται πόλος έλξης στο κέντρο της πόλης. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO
5 μέρη για να περάσεις καλά στου Ψυρρή Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO
5 μέρη για να περάσεις καλά στου Ψυρρή Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO
Η ολοκαίνουρια άφιξη στην ιστορική περιοχή του Ψυρρή, που έχει αρχίσει πάλι να γίνεται πόλος έλξης στο κέντρο της πόλης. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO
Γεύση
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί είναι τόσο καλό το φαγητό στη Θεσσαλονίκη; Ο λόγος είναι αυτά τα τέσσερα εστιατόρια

Γιατί είναι τόσο καλό το φαγητό στη Θεσσαλονίκη; Ο λόγος είναι αυτά τα 4 εστιατόρια

Είναι κοινό μυστικό ότι η Θεσσαλονίκη έχει μια ακμάζουσα γαστρονομική σκηνή. Κι αυτό γιατί τέσσερα εστιατόρια δημιουργούν κάτι πραγματικά μοναδικό, επιδεικνύοντας εκπληκτικό ταλέντο για σύγχρονα πιάτα που αντλούν έμπνευση από την παράδοση.
ΓΕΥΣΗ
Παναγής Μάμος: «Η συνταγή της επιτυχίας μας είναι η ίδια η συνταγή της μπίρας μας»

Παναγής Μάμος: «Η συνταγή της επιτυχίας μας είναι η ίδια η συνταγή της μπίρας μας»

Από το 1876, η μπίρα ΜΑΜΟΣ έχει καταγράψει μια ιστορική πορεία. Ο Παναγής Μάμος μιλά για την επανακυκλοφορία της, τη συνεργασία με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία και το όραμα της οικογένειας Μάμου.
ΓΕΥΣΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ