Τα άπλυτα στη φόρα: Σκάνδαλα και δράματα στους βασιλικούς οίκους του πλανήτη

 Τα άπλυτα στη φόρα: Σκάνδαλα και δράματα στους βασιλικούς οίκους του πλανήτη Facebook Twitter
Η πριγκίπισσα Μάρθα Λουίζ παραιτήθηκε από τα βασιλικά της καθήκοντα για να επικεντρωθεί στην επιχείρησή της στον τομέα της εναλλακτικής ιατρικής με τον αρραβωνιαστικό της, τον Durek Verrett, έναν διάσημο σαμάνο "έκτης γενιάς"
0

Νορβηγία

Τον περασμένο Νοέμβριο, κύμα αντιδράσεων ξέσπασε στη Νορβηγία όταν η πριγκίπισσα Μάρθα Λουίζ παραιτήθηκε από τα βασιλικά της καθήκοντα για να επικεντρωθεί στην επιχείρησή της στον τομέα της εναλλακτικής ιατρικής με τον αρραβωνιαστικό της, τον Durek Verrett, έναν διάσημο σαμάνο στους πελάτες του οποίου περιλαμβάνονται η Σέλμα Μπλερ και η Νίνα Ντόμπρεβ. Ήταν η πιο πρόσφατη μιας σειράς αναταράξεων που προέκυψαν από τη σχέση της με τον Verrett, ο οποίος στο βιβλίο του "Spirit Hacking" του 2019 δήλωνε ότι ο καρκίνος είναι επιλογή.

 Τα άπλυτα στη φόρα: Σκάνδαλα και δράματα στους βασιλικούς οίκους του πλανήτη Facebook Twitter

Ο αυτοπροσδιοριζόμενος ως «σαμάνος έκτης γενιάς» διαθέτει  επίσης προς πώληση στον ιστότοπό του το μενταγιόν "Spirit Optimizer", το οποίο ισχυρίζεται ότι τον βοήθησε να αναρρώσει από το Covid-19. Από την πλευρά της, η Μάρθα Λουίζ έχει συχνά υποστηρίξει ότι μπορεί να επικοινωνεί απευθείας με ζώα και αγγέλους.

Δανία

 Τα άπλυτα στη φόρα: Σκάνδαλα και δράματα στους βασιλικούς οίκους του πλανήτη Facebook Twitter
Η βασίλισσα Μαργκρέτε Β' της Δανίας ανακοίνωσε ότι «διακόπτει» τους βασιλικούς τίτλους για τα παιδιά του δεύτερου γιου της, πρίγκιπα Ιωακείμ

Έχει γίνει πολύς λόγος τα τελευταία χρόνια στη Βρετανία για την προοπτική περιορισμού των βασιλικών τίτλων. Τον Σεπτέμβριο, οι Δανοί το έκαναν πράξη.

Η βασίλισσα Μαργκρέτε Β' της Δανίας ανακοίνωσε ότι «διακόπτει» τους βασιλικούς τίτλους για τα παιδιά του δεύτερου γιου της, πρίγκιπα Ιωακείμ, απόφαση που σημαίνει ότι τα εγγόνια της –  ο Νικολάι, 23 ετών, ο Φέλιξ, 20 ετών, ο Χένρικ, 13 ετών και η Αθηνά, 10 ετών –  δεν θα μπορούν να αποκαλούνται πρίγκιπες ή πριγκίπισσες. Με την ενέργειά της  πυροδότησε ένα γαϊτανάκι αντιδράσεων και αντεγκλήσεων που εξακολουθεί να διαδραματίζεται στα δανέζικα μέσα ενημέρωσης.

«Είμαστε όλοι πολύ λυπημένοι», δήλωσε ο πρίγκιπας Ιωακείμ στη δανέζικη ταμπλόιντ Ekstra Bladet. «Δεν είναι ευχάριστο να βλέπεις τα παιδιά σου να αντιμετωπίζονται μ’ αυτόν τον τρόπο. Έχουν βρεθεί σε μια κατάσταση την οποία αδυνατούν να κατανοήσουν. Δήλωσε επίσης ότι του δόθηκε προθεσμία μόλις πέντε ημερών για να το ανακοινώσει στα παιδιά του. Ο μεγαλύτερος γιος του, Νικολάι, πρόσθεσε: «Είμαστε σοκαρισμένοι από αυτή την απόφαση. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έπρεπε να συμβεί κάτι τέτοιο».

Τον Οκτώβριο, η βασίλισσα παραδέχτηκε ότι είχε «υποτιμήσει» τον αντίκτυπο της απόφασής της, τόνισε όμως ότι αυτή ήταν «ειλημμένη από καιρό» και ότι ελήφθη σύμφωνα με τις αξίες της ως «βασίλισσα, μητέρα και γιαγιά». «Είναι καθήκον μου αλλά και επιθυμία μου ως βασίλισσα, να διασφαλίσω ότι η μοναρχία διαμορφώνεται πάντα σύμφωνα με τα προστάγματα των καιρών», ανέφερε στη δήλωσή της. «Μερικές φορές, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ληφθούν κάποιες δύσκολες αποφάσεις για τις οποίες ποτέ δεν φαίνεται να υπάρχει η κατάλληλη στιγμή».

Ταϊλάνδη

 Τα άπλυτα στη φόρα: Σκάνδαλα και δράματα στους βασιλικούς οίκους του πλανήτη Facebook Twitter
Ο βασιλιάς Maha Vajiralongkorn της Ταϊλάνδης έχει παντρευτεί τέσσερις φορές, φλερτάροντας παράλληλα δημοσίως με αμέτρητες γυναίκες.

Ο βασιλιάς Maha Vajiralongkorn της Ταϊλάνδης δεν είναι ένας συμβατικός μονάρχης, τουλάχιστον με τα σύγχρονα πρότυπα. Ο βασιλιάς, ο οποίος στέφθηκε επίσημα το 2019, δυόμισι χρόνια μετά τον θάνατο του πατέρα του, έχει παντρευτεί τέσσερις φορές, φλερτάροντας παράλληλα δημοσίως με αμέτρητες γυναίκες. Ως πρίγκιπας διάδοχος, είχε διορίσει το κατοικίδιο κανίς του, τον Φου Φου, στη θέση του αρχιστράτηγου της αεροπορίας και όταν το σκυλί απεβίωσε το 2015, είχε προκηρύξει τέσσερις μέρες πένθους και επικήδειων τελετών, σύμφωνα με τον Guardian. Οι ενδυματολογικές προτιμήσεις του 70χρονου μονάρχη είναι πάντα εκκεντρικές και αγρίως νεανικές, όπως είχαν διαπιστώσει και οι Γερμανοί που τον έβλεπαν στις βόλτες του στη χώρα, όπου περνά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του.

Την ίδια στιγμή, στην πατρίδα του κορυφώνονται οι διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας με κυρίαρχο αίτημα τον περιορισμό των εξουσιών ενός βασιλιά που έχει γίνει ο πλουσιότερος μονάρχης στον κόσμο, διατηρώντας από το 2018 στην κατοχή του την βασιλική περιουσία (ύψους 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων) η οποία μέχρι τότε εποπτευόταν από ειδική επιτροπή που διαχειριζόταν τα χρήματα προς όφελος του λαού της χώρας.

Ισπανία

 Τα άπλυτα στη φόρα: Σκάνδαλα και δράματα στους βασιλικούς οίκους του πλανήτη Facebook Twitter
Πρώην και νην, πατέρας και γιος: Ο Χουάν Κάρλος και ο Φίλιππος ΣΤ'

Τον Μάιο του περασμένου έτους, ο Χουάν Κάρλος, ο πρώην βασιλιάς της Ισπανίας, επέστρεψε σε ισπανικό έδαφος για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο χρόνια, προκαλώντας πρωτοσέλιδα στη χώρα που κυβέρνησε για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες.

Ο Χουάν Κάρλος, ο οποίος παραιτήθηκε το 2014, είχε μετακομίσει στο Άμπου Ντάμπι το 2020, μετά τις έρευνες που είχαν αποκαλύψει ότι είχε λάβει μίζες ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων για μια σύμβαση που αφορούσε σιδηροδρομικές γραμμές υψηλής ταχύτητας στη Σαουδική Αραβία και ανατέθηκε σε μια ισπανική κοινοπραξία. Τελικά δεν παραπέμφθηκε, αυτό όμως δεν ήταν το πρώτο σκάνδαλο που αμαύρωσε την θητεία ενός μονάρχη διάσημου για τον πολυτελή τρόπο ζωής του, συμπεριλαμβανομένου ενός ταξιδιού για κυνήγι ελεφάντων που πραγματοποιήθηκε εν μέσω της οικονομικής κρίσης και μια σειρά εξωσυζυγικών σχέσεων. Η έφεση που έχει επιδείξει σε σκιώδεις επιχειρηματικές συναλλαγές – έφεση την οποία μοιράζεται και ο σύζυγος της μικρότερης κόρης του –  έχει σπιλώσει τη δημόσια εικόνα της ισπανικής μοναρχίας, παρά τις προσπάθειες του νυν βασιλιά Φιλίππου ΣΤ', της συζύγου του, βασίλισσας Λετίθια, και των δύο έφηβων θυγατέρων τους.

Μετά την κοινή τους εμφάνιση τον Σεπτέμβριο, στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ, οι δύο βασιλείς – πρώην και νυν, πατέρας και γιος –  παρέστησαν ξανά μαζί στην κηδεία του Κωνσταντίνου Β', του τελευταίου βασιλιά της Ελλάδας, την προηγούμενη Δευτέρα.

Πηγή: The New York Times

Θέματα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αυτό που δεν θυμάμαι με τίποτα είναι αν της είπα ότι την αγαπάω»

Lifo Videos / «Αυτό που δεν θυμάμαι με τίποτα είναι αν της είπα ότι την αγαπώ»

Η Κέλλυ Καμπάκη, μητέρα της 21χρονης Έμμας που σκοτώθηκε στο τροχαίο της Θεσσαλονίκης, αφηγείται τη στιγμή που την είδε ζωντανή για τελευταία φορά, τη νύχτα που έμαθε για το δυστύχημα και τον αγώνα της να κρατήσει ζωντανό το φως που άφησε πίσω το παιδί της.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Μαρία Καραμανώφ: «Το μεγαλύτερο πλήγμα στο περιβάλλον το προκαλεί η ίδια η νομοθεσία»

H κατάσταση των πραγμάτων / Μαρία Καραμανώφ: «Το μεγαλύτερο πλήγμα στο περιβάλλον το προκαλεί η ίδια η νομοθεσία»

Η πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας και επίτιμη αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Μαρία Καραμανώφ, εξηγεί γιατί η προστασία του περιβάλλοντος έχει μεταφερθεί από την πολιτική βούληση στις δικαστικές αίθουσες και τι σημαίνει αυτό για τη δημοκρατία και την έννοια της «βιώσιμης ανάπτυξης» στην Ελλάδα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«H κοινωνία δεν λέει "γύρνα Τσίπρα, γύρνα Σαμαρά"».

LiFO politics / «H κοινωνία δεν λέει "γύρνα Τσίπρα, γύρνα Σαμαρά"».

Η κυβέρνηση φαίνεται να χάνει την εμπιστοσύνη ενός σημαντικού μέρους της κοινωνίας και να μην μπορεί να ξεφύγει από τη σκιά των ευρωεκλογών. Ο πολιτικός αναλυτής και διευθύνων σύμβουλος της Opinion Poll, Ζαχαρίας Ζούπης, εξηγεί στη Βασιλική Σιούτη γιατί βλέπει τη ΝΔ να διατηρεί τον πρωταγωνιστικό ρόλο και σε ποια περίπτωση μπορεί να τον χάσει. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Βασίλης Μπισμπίκης: «Κανείς δεν είναι άγιος, ούτε εγώ είμαι»

LiFO Talks / Βασίλης Μπισμπίκης: «Κανείς δεν είναι άγιος, ούτε εγώ είμαι»

Ο Βασίλης Μπισμπίκης σκιαγραφεί τον πρωταγωνιστικό ρόλο του στη νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη, «Σπασμένη Φλέβα», μιλώντας για τα όρια, την ανθρώπινη φύση και τη δύναμη του σοκ στην τέχνη.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
«Ο φραπές, ο χασάπης και η Πόπη με τη Φεράρι»: Γιατί κανείς δεν θέλει να γίνει αγρότης 

H κατάσταση των πραγμάτων / «Ο φραπές, ο χασάπης και η Πόπη με τη Φεράρι»: Γιατί κανείς δεν θέλει να γίνει αγρότης 

Τους τελευταίους μήνες, η ελληνική κτηνοτροφία βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας. Από τις επιδοτήσεις-«μαϊμού» του ΟΠΕΚΕΠΕ μέχρι την ευλογιά που έχει αποδεκατίσει χιλιάδες ζώα και τη διαρκή συρρίκνωση του κλάδου, η συγκυρία σκιαγραφεί ένα μέλλον εξαιρετικό αβέβαιο.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Έχω βαρεθεί να ακούω “περίοδο έχεις, μωρή, χαπακώσου και θα περάσει”»

Lifo Videos / «Βαρέθηκα το “περίοδο έχεις, μωρή, χαπακώσου να περάσει”»

Με το βιβλίο της αλλά και με τα απίθανα videos της, άλλαξε τα ελληνικά δεδομένα όσον αφορά την vegan διατροφή. Επόμενος σταθμός η γυναικεία ενδυνάμωση, αλλά με το δικό της στιλ. Η Madame Ginger, aka Μαριλού Παντάκη, μιλά για το νέο της βιβλίο το «ΔΕ fem ΜΠΟΥΚ», το γυναικείο σώμα, την ουσιαστική ευεξία και τη φροντίδα χωρίς φιοριτούρες. 
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο Μούμος και το rage bating

LiFO Vidcasts / Ο Μούμος και το rage baiting

Το επεισόδιο του «Άλλο ένα podcast 3.0» που τα ρούχα του Θωμά Ζάμπρα τελείωσαν και ξαναβάζει τα ίδια, θυμάται τα ψέματα των γονιών των ’90s, συζητάει με τον εαυτό του για το rage baiting και προσπαθεί να καταλάβει αν το να είσαι ψηλός είναι επάγγελμα ή απλώς βιολογικό ατύχημα.
ΘΩΜΑΣ ΖΑΜΠΡΑΣ
«Δύο φορές μού γύρισαν την πλάτη όταν ζήτησα να καλύψουν το χειρουργείο μου»

Lifo Videos / «Δύο φορές μού γύρισαν την πλάτη όταν ζήτησα να καλύψουν το χειρουργείο μου»

Από τις διαδρομές αξημέρωτα με το λεωφορείο για μια προπόνηση στην Τρίπολη μέχρι τους πενιχρούς μισθούς, η Λαμπρινή Γεωργακοπούλου είναι μία από τις γυναίκες που συνεχίζουν να παίζουν ποδόσφαιρο στην Ελλάδα με μόνη ανταμοιβή το πάθος.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Μαρία Γαζούλη: «Η νανοϊατρική χρησιμοποιείται από την εποχή της αρχαιότητας»

Άκου την επιστήμη / Μαρία Γαζούλη: «Η νανοϊατρική χρησιμοποιείται από την εποχή της αρχαιότητας»

Τι είναι, τελικά, η νανοϊατρική; Πόσο κοντά βρίσκεται στη θεραπεία ασθενειών που μέχρι σήμερα θεωρούνταν ανίατες; Υπάρχουν ηθικοί φραγμοί σε έναν τομέα που αγγίζει το απειροελάχιστο της ύλης; Η καθηγήτρια Βιολογίας και Νανοϊατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Μαρία Γαζούλη, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αναδάσωση ή φυσική αναγέννηση; Πώς θα αναπνεύσει ξανά η Αττική;

H κατάσταση των πραγμάτων / Αναδάσωση ή φυσική αναγέννηση; Πώς θα αναπνεύσει ξανά η Αττική;

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ετών, η ανάγκη για αποκατάσταση του φυσικού τοπίου και του δασικού πλούτου είναι επιτακτική. Μπορεί η φύση να αναγεννηθεί μόνη της ή απαιτείται τεχνητή αναδάσωση; Πότε αφήνουμε τη φυσική αναγέννηση να λειτουργήσει και πότε χρειάζεται παρέμβαση; Τι σημαίνει στην πράξη η αποκατάσταση ενός καμένου οικοσυστήματος και πόσο δύσκολη είναι αυτή η διαδικασία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Γκαλ Ρομπίσα: «Ζούμε σε μια χώρα που ακόμα κι ένα ποτό ή ένα σινεμά μοιάζει πολυτέλεια»

Lifo Videos / Γκαλ Ρομπίσα: «Στη χώρα μας πρέπει να παλέψεις για να πληρώσεις το νοίκι σου»

Από τη μνήμη των προγόνων του που επιβίωσαν από το Ολοκαύτωμα μέχρι τη σύγχρονη πραγματικότητα της ανασφάλειας, της ακρίβειας και της επιφανειακής εικόνας. Ένας από τους πιο ταλαντούχους ηθοποιούς της γενιάς του μιλά στη LifO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ