Ένας Ιταλός που πολέμησε εναντίον του ISIS στη Συρία, βοηθά τους πυρόπληκτους στην Αττική

Ένας Ιταλός που πολέμησε εναντίον του ISIS στη Συρία, βοηθά τους πυρόπληκτους στην Αττική Facebook Twitter
O Κλαούντιο Λοκατέλι, ένας 30χρονος Ιταλός δημοσιογράφος, τα αφήνει όλα πίσω του και πηγαίνει στη Συρία να πολεμήσει στο πλευρό των Κούρδων και εναντίον του ISIS. Σήμερα βρίσκεται στην Αθήνα για να βοηθήσει τους πυρόπληκτους. Φωτο: Άκης Κατσούδας
0

«Κλαούντιο είσαι εδώ; Σε ψάχνουν» φωνάζει μια εθελόντρια στο Πολιτιστικό και Αθλητικό Κέντρο της Νέας Μάκρης το οποίο την τελευταία βδομάδα έχει γεμίσει με κούτες από αγαθά πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους της φωτιάς στην Ανατολική Αττική.

Σε μια γωνία του κέντρου βρίσκονται δύο άτομα που τοποθετούν άδειες κούτες στη σορό και μιλούν ιταλικά μεταξύ τους.

Είναι ο Κλαούντιο και η Μικαέλα, δύο εθελοντές οι οποίοι ξεκινησαν  στην Ιταλία μια καμπάνια στήριξης των πληγέντων από τις πυρκαγιές, συγκέντρωσαν περίπου χίλια ευρώ και εδώ και μια βδομάδα βρίσκονται στην Ελλάδα για να προσφέρουν βοήθεια.

«Έπρεπε να το κάνω. Είναι όπως τώρα που ήρθα εδώ να βοηθήσω τους πληγέντες των πυρκαγιών. Άφησα στην άκρη την ξεκούρασή μου. Εκεί βέβαια έθεσα σε κίνδυνο τη ζωή μου»

Οι μπλούζες τους γράφουν «solidatiry action» -δηλαδή «δράση αλληλεγγύης». Στα μπράτσα τους, δύο σημαίες: Η ελληνική και η ιταλική. Στο δεξί χέρι, όμως, του Κλαούντιο υπάρχει ένα γαλόνι.Πηγαίνω πιο κοντά για να δω. Είναι ένα γαλόνι του στρατού των Κούρδων. Φαίνεται γανωμένο.

«Είναι από τον πόλεμο στη Συρία. Δεν το έχω πλύνει. Θέλω να το αφήσω έτσι όπως ήταν» μου λέει από τα πρώτα λεπτά της κουβέντας που είχα μαζί του.

Ένας Ιταλός που πολέμησε εναντίον του ISIS στη Συρία, βοηθά τους πυρόπληκτους στην Αττική Facebook Twitter
Οι μπλούζες τους γράφουν «solidatiry action» -δηλαδή «δράση αλληλεγγύης». Στα μπράτσα τους, δύο σημαίες: Η ελληνική και η ιταλική. Στο δεξί χέρι, όμως, του Κλαούντιο υπάρχει ένα γαλόνι.Πηγαίνω πιο κοντά για να δω. Είναι ένα γαλόνι του στρατού των Κούρδων. Φαίνεται γανωμένο. Φωτο: Άκης Κατσούδας

Δεν ήταν η πρώτη φορά που άκουσα το όνομα του Κλαούντιο Λοκατέλι. Το 2017, ένας 30χρονος Ιταλός δημοσιογράφος τα αφήνει όλα πίσω του και πηγαίνει στη Συρία να πολεμήσει στο πλευρό των Κούρδων και εναντίον του ISIS.

Δούλευε στην Ιταλία, είχε ήδη κάνει αρκετές ανταποκρίσεις και ήταν όλα σχεδόν στρωμένα μπροστά του.

Είχε έρθει, μάλιστα, και μερικές φορές στην Ελλάδα. Όχι για διακοπές, όπως παραδέχεται γελώντας, αλλά για να καταγράψει τις εξελίξεις στη χώρα μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ στις αρχές του 2015.

Πως, όμως, πήρε τη μεγάλη απόφαση να τα αφήσει όλα πίσω του και να πάει για πρώτη φορά στη Συρία να πολεμήσει; Η απάντηση που μου δίνει είναι αποστομωτική:

«Έπρεπε να το κάνω. Είναι όπως τώρα που ήρθα εδώ να βοηθήσω τους πληγέντες των πυρκαγιών. Άφησα στην άκρη την ξεκούρασή μου. Εκεί βέβαια έθεσα σε κίνδυνο τη ζωή μου» παραδέχεται ο Κλαούντιο.

Ένας Ιταλός που πολέμησε εναντίον του ISIS στη Συρία, βοηθά τους πυρόπληκτους στην Αττική Facebook Twitter
Το 2017, ένας 30χρονος Ιταλός δημοσιογράφος τα αφήνει όλα πίσω του και πηγαίνει στη Συρία να πολεμήσει στο πλευρό των Κούρδων και εναντίον του ISIS.

Τα τρομοκρατικά χτυπήματα του ISIS στο Παρίσι, τις Βρυξέλλες και το Βέλγιο τον συντάραξαν. Ένιωθε πως ήταν η στιγμή να πάει.

Όταν το ανακοίνωσε στους δικούς του, εκείνοι φοβήθηκαν. Ωστόσο μια φράση του ξαδέλφου του του έδωσε δύναμη, όπως προσθέτει ο πρώην μαχητής στη Συρία. «Τρομάζω αλλά είμαι πολύ περήφανος για σένα» του εξομολογήθηκε λίγο πριν φύγει.

Όπλο δεν είχε ξαναπιάσει ποτέ στη ζωή του. «Δε θα στο κρύψω. Σιχαίνομαι τον πόλεμο αδερφέ, αλλά κάποιες φορές πρέπει να το κάνεις» παραδέχεται.

Από την αρχή ο στόχος του είναι να βοηθήσει προκείμενου να απελευθερωθεί η πόλη Ράκκα, το προπύργιο του ISIS στη Συρία, και να γυρίσει πίσω.

«Χαίρομαι λοιπόν που το κατάφερα και είμαι τώρα εδώ ζωντανός και τα λέμε» μου λέει γελώντας, ενώ πιάνει για λίγο το κουρδικό γάλονι του που πήγε να πέσει.

Τον πρώτο μήνα στη Μέση Ανατολή πέρασε από εκπαίδευση. Όχι μόνο στο όπλο, όπως εξηγεί, αλλά στην ιστορία και τον πολιτισμό των Κούρδων. «Για να πολεμήσεις για κάποιον πρέπει να γνωρίζεις ποιος είναι και ποια είναι η ιστορία του» σημειώνει.

«Οι Κούρδοι, να ξέρεις, είναι ένας πολύ ανοιχτός λαός. Έχουν γυναικείο στρατιωτικό σώμα, κάτι που δεν το έχουν πολλά ανεπτυγμένα δυτικά κράτη» λέει ο Κλαούντιο.

Στη Συρία έμεινε περίπου για 7 μήνες. Από τα μάτια του πέρασαν τρομερές σκηνές βίας, ενώ έχασε αρκετούς συντρόφους του στη μάχη.

Κατατάχθηκε στο Διεθνές Τάγμα Ελευθερίας, του ξένου σώματος του στρατιωτικού τμήματος των Κούρδων το οποίο αποτελούνταν από αρκετούς δυτικούς που είχαν αφήσει τις ζωές τους και είχαν πάει στη Μέση Ανατολή για να πολεμήσουν. Μεταξύ αυτών και μερικοί Έλληνες.

Ξυπνούσε περίπου στις 5 το πρωί κάθε μέρα και ένα από τα καθήκοντα του ήταν να εκγυμνάζει, μια και είχε πολύ καλή φυσική κατάσταση, τους υπόλοιπους μαχητές.

Επικοινωνία με τους δικούς του είχε πολύ δύσκολα. Δεν μπορούσε να τους βρει εύκολα και όταν το έκανε ήταν μόνο για μερικά λεπτά.

Στην πολιορκία, μάλιστα, της πόλης Τάπκα, δεν είχε καμία απολύτως καμία δυνατότητα επικοινωνίας, κάτι που έκανε τον ίδιο τον Υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας να μεσολαβήσει για να μάθει τι συνέβαινε στον Κλαούντιο.

Τώρα γράφει ένα βιβλίο με τις εμπειρίες του από τον πόλεμο στην Μέση Ανατολή και γυρνά όλη την Ευρώπη, βοηθώντας σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Η Ράκκα τελικά απελευθερώθηκε και εκείνος επέστρεψε σώος στην Ιταλία.

Τώρα γράφει ένα βιβλίο με τις εμπειρίες του από τον πόλεμο στην Μέση Ανατολή και γυρνά όλη την Ευρώπη, βοηθώντας σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Ο δρόμος του αυτή τη φορά τον έφερε στην Ελλάδα. «Μπορούμε σίγουρα να συγκεντρώσουμε πολύ περισσότερα χρήματα για τους αδερφούς μας τους Έλληνες» λέει ο Κλαούντιο, ο οποίος από την πρώτη στιγμή της φωτιάς άνοιξε μια διαδικτυακή πύλη όπου οι Ιταλοί μπορούσαν να δώσουν χρήματα για να στηρίξουν τους πυρόπληκτους.

«Στην Ιταλία μάθανε για την πυρκαγιά αλλά μείνανε μόνο στα πρωτοσέλιδα. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να ενημερωθεί ο κόσμος για αυτά που συνέβησαν στην Ελλάδα» σημειώνει.

Αποφασίζουμε να πάμε μαζί στα τοπικά σουπερμάρκετ της Νέας Μάκρης για να μετατρέψουν τα 1000 ευρώ που συνέλεξαν, σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Μαζί μας έρχεται και ένας εθελοντής οδηγός, ο οποίος τα σαββατοκύριακα που δεν εργάζεται, παρέχει το βανάκι του για να μεταφέρει αγαθά.

Ένας Ιταλός που πολέμησε εναντίον του ISIS στη Συρία, βοηθά τους πυρόπληκτους στην Αττική Facebook Twitter
O Κλαούντιο και η Μικαέλα, δύο εθελοντές οι οποίοι ξεκινησαν στην Ιταλία μια καμπάνια στήριξης των πληγέντων από τις πυρκαγιές, συγκέντρωσαν περίπου χίλια ευρώ και εδώ και μια βδομάδα βρίσκονται στην Ελλάδα για να προσφέρουν βοήθεια. Φωτο: Άκης Κατσούδας

Όλοι σχεδόν οι εθελοντές στο πολιτιστικό κέντρο γνωρίζουν τον Κλαούντιο και τη Μικαέλα. «Όταν φτάσαμε, νόμιζαν πως είχαμε ρθει στην Ελλάδα ως τουρίστες. Δεν πίστευαν πως φτάσαμε από τον Ιταλία μόνο και μόνο για να βοηθήσουμε τους πυρόπληκτους» λέει γελώντας.

Κονσέρβες, μαρμελάδες, μαξιλάρια και σκούπες είναι μερικά από τα είδη που είχαν σημειώσει στη λίστα τους. «Αποφασίσαμε όλα τα αγαθά να τα πάρουμε από τα ελληνικά μαγαζιά και να μη τα φέρουμε από την Ιταλία. Σας τα πήραμε που σας τα πήραμε από την κρίση, ας αφήσουμε και εμείς τίποτα» αστειεύεται ο Κλαούντιο.

Ένας Ιταλός που πολέμησε εναντίον του ISIS στη Συρία, βοηθά τους πυρόπληκτους στην Αττική Facebook Twitter
Τα τρομοκρατικά χτυπήματα του ISIS στο Παρίσι, τις Βρυξέλλες και το Βέλγιο τον συντάραξαν. Ένιωθε πως ήταν η στιγμή να πάει.

Όταν μπαίνουμε στα τοπικά καταστήματα και ζητάμε 15 μαξιλάρια μας κοιτούν με έκπληξη. Βγάζουν ό,τι έχουν ακόμη και από τις αποθήκες. Μας ευχαριστούν για την αγορά και εμείς φεύγουμε.

Τα ξεφορτώνουμε στο Πολιτιστικό και Αθλητικό Κέντρο της Νέας Μάκρης. Από κει και πέρα αναλαμβάνουν άλλοι εθελοντές για να τα ξεχωρίσουν.

«Αύριο θα πάμε να τα μοιράσουμε από σπίτι σε σπίτι μαζί με τους Έλληνες εθελοντές. Άμα θες έλα» μου λέει.

Προσφέρονται να με μεταφέρουν μέχρι την Αθήνα. Στο αυτοκίνητο ανοίγει το ραδιόφωνο και βάζει ροκ. «Ακούς ροκ μουσική;» με ρωτάει. Του απαντάω ναι. «Είσαι δικός μου τότε» λέει γελώντας και μου σφίγγει το χέρι.

Ένας Ιταλός που πολέμησε εναντίον του ISIS στη Συρία, βοηθά τους πυρόπληκτους στην Αττική Facebook Twitter
Κονσέρβες, μαρμελάδες, μαξιλάρια και σκούπες είναι μερικά από τα είδη που είχαν σημειώσει στη λίστα τους. «Αποφασίσαμε όλα τα αγαθά να τα πάρουμε από τα ελληνικά μαγαζιά και να μη τα φέρουμε από την Ιταλία». Φωτο: Άκης Κατσούδας
Ένας Ιταλός που πολέμησε εναντίον του ISIS στη Συρία, βοηθά τους πυρόπληκτους στην Αττική Facebook Twitter
Φωτο: Άκης Κατσούδας
Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η υπόθεση της γυναικοκτονίας της Ανθής Λινάρδου: Την σκότωσε και την έθαψε σε χωράφι

Αληθινά εγκλήματα / Τη σκότωσε και την έθαψε σε χωράφι: Η γυναικοκτονία της Ανθής Λινάρδου

Ο δημοσιογράφος Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την υπόθεση της άγριας γυναικοκτονίας της Ανθής Λινάρδου που αναστάτωσε, τον Ιανουάριο του 2016, τη μικρή κοινωνία του Βελβεντού Κοζάνης.
THE LIFO TEAM
Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Οικονομία / Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Η ΔΕΗ αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, εξυπηρετώντας 8,7 εκατομμύρια πελάτες, στους οποίους παρέχει περίπου 35TWh ενέργειας και μια ευρεία σειρά ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.
NEWSROOM
Κλέλια Ρένεση, μετάνιωσες τελικά που στήριξες τον Άλλο Άνθρωπο;

Ρώτα με ό,τι θες / Κλέλια Ρένεση, μετάνιωσες τελικά που στήριξες τον Άλλο Άνθρωπο;

Ένιωσε να την παραβιάζουν τα media με αφορμή τη συνεργασία της με τον Manu Chao; Ποιος θα είναι ο ρόλος της στη νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη; Η ηθοποιός Κλέλια Ρένεση απάντησε στις ερωτήσεις του κοινού.
THE LIFO TEAM
Σοφία Μαλκογεώργου στη LiFO: «Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα ήταν ο σημαντικότερος αγώνας της ζωής μου, τώρα σκέφτομαι μόνο τους Ολυμπιακούς στο Παρίσι»

Αθλητισμός / Σοφία Μαλκογεώργου: «Οι νεαρές αθλήτριες δεν πρέπει να τα παρατάνε»

Η πρωταθλήτρια μιλά στη LiFO για την «τυχαία» στιγμή που αποφάσισε να ασχοληθεί με την καλλιτεχνική κολύμβηση, για την ισότητα στον αθλητισμό, για το ντουέτο με την Ευαγγελία Πλατανιώτη, για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα, όπου και πραγματοποιήθηκε το όνειρο με το «εισιτήριο» της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Όλα όσα θέλετε να μάθετε για την γονιδιακή θεραπεία για ασθενείς με σοβαρή απώλεια όρασης

Ζούμε, ρε! / Όλα όσα θέλετε να μάθετε για την γονιδιακή θεραπεία για ασθενείς με σοβαρή απώλεια όρασης

Με αφορμή την πρώτη διαθέσιμη γονιδιακή θεραπεία στην Eλλάδα για ασθενείς με σοβαρή απώλεια όρασης, λόγω της μελαγχρωστικής αμφιβληστροειδοπάθειας ή της συγγενούς αμαύρωσης του Leber, η Xρυσέλλα λαγαρία και ο Θοδωρής Tσάτσος, συζητούν με τη μοριακή γενετίστρια, εξειδικευμένη στην οφθαλμική γενετική, Δρ Σμαράγδα Καμακάρη.
THE LIFO TEAM
Υπόθεση Σορίν Ματέι: Το τραγικό χρονικό του μακελειού της οδού Νιόβης

Αληθινά εγκλήματα / Υπόθεση Σορίν Ματέι: Το χρονικό του μακελειού της οδού Νιόβης

Ο δημοσιογράφος Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την τραγική ιστορία της οικογένειας Γκινάκη, που ένα φθινοπωρινό απόγευμα του 1998 ήρθε αντιμέτωπη, μέσα στο σπίτι της, με έναν αδίστακτο δραπέτη, το Σορίν Ματέι, ο οποίος εισέβαλε με μια χειροβομβίδα για να ξεφύγει από το μπλόκο των αστυνομικών.
THE LIFO TEAM
«Αφεσμός»: Ένα κείμενο του Γιάννη Πολιτάκη

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Αφεσμός»: Ένα κείμενο του Ελευσίνιου Γιάννη Πολιτάκη

Γεννημένος στην Ελευσίνα, ερασιτέχνης μελισσοκόμος, λογιστής, σφραγιδοποιός, πρώην ναυτικός και εργαζόμενος στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, ο Γιάννης Πολιτάκης έγραψε αυτό το κείμενο στο πλαίσιο της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Oι ανήλικοι bullies κι φαύλος κύκλος της ζωής τους

Radio Lifo / Oι ανήλικοι bullies κι ο φαύλος κύκλος της ζωής τους

Στο ηχητικό ντοκιμαντέρ της Κωνσταντίνας Βούλγαρη, η Γεωργία Βαλωμένου, αρχιτεκτόνισσα, εκπαιδευτικός σε ΕΠΑΛ και μητέρα, η Κατερίνα Σπυροπούλου, χορεύτρια, μουσειολόγος (στον σχεδιασμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά) και μητέρα, και ο Τάσος Μπρεκουλάκης, δημοσιογράφος και διευθυντής της έντυπης LiFO εξηγούν και αναλύουν τις αιτίες που πυροδοτούν την έκρηξη βίας στα σημερινά παιδιά.
THE LIFO TEAM
Δανάη, τελικά είσαι nepo baby;

Ρώτα με ό,τι θες / Δανάη, τελικά είσαι nepo baby;

Αντιμετώπισε bullying στο σχολείο; Την πλήγωσε η τελευταία μιντιακή μπόρα που εκτονώθηκε πάνω της; Νιώθει ότι έχει φέρει ρηξικέλευθες αλλαγές στην ελληνική τηλεοπτική πραγματικότητα; Ποιο είναι το moto της ζωής της; Η Δανάη Μπάρκα απαντά στις ερωτήσεις του κοινού.
THE LIFO TEAM
Πώς μπορεί ένας εργασιακός χώρος να γίνει πιο φιλόξενος για άτομα με νευροδιαφορετικότητα;

Ζούμε, ρε! / Πώς μπορεί ένας εργασιακός χώρος να γίνει πιο φιλόξενος για άτομα με νευροδιαφορετικότητα;

Θα μπορούσε με κάποιο τρόπο να διασφαλιστεί ότι τα ιδιαίτερα ταλέντα των νευροδιαφορετικών ατόμων θα αναπτυχθούν σωστά σε μια επιχείρηση; Ο πρώην πολεμικός ανταποκριτής, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός και Diversity Atlas EU Cultural Ambassador Μάριος Χατζηδαμιανός εξηγεί στη Χρυσέλλα Λαγαρία και τον Θοδωρή Τσάτσο τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην εργασία τους οι νευροδιαφορετικοί.
THE LIFO TEAM
Yπόθεση Καββαδία: H πρώτη καταδίκη για ανθρωποκτονία στα δικαστικά χρονικά χωρίς να έχει βρεθεί πτώμα

Αληθινά εγκλήματα / H πρώτη καταδίκη για γυναικοκτονία στα δικαστικά χρονικά χωρίς να έχει βρεθεί πτώμα

Ο δημοσιογράφος Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την υπόθεση των δύο γυναικοκτονιών από τον εστιάτορα από την Κέρκυρα Σπύρο Καββαδία, ο οποίος πέρασε 22 χρόνια στη φυλακή επειδή δολοφόνησε τις δύο γυναίκες της ζωής του.
THE LIFO TEAM