Στη φτωχή κουζίνα της Louise Bourgeois, της Marilyn Minter και του John Cage

Στη φτωχή κουζίνα της Louise Bourgeois, της Marilyn Minter και του John Cage Facebook Twitter
Δείπνο με τους καλλιτέχνες. Courtesy of Arthur Fournier.
0

Για πολλούς καλλιτέχνες η λιμοκτονία είναι σχεδόν ιεροτελεστία, για κάποιους άλλους είναι μια μόνιμη κατάσταση αφοσίωσης ή μια οικονομική αναγκαιότητα. Όποιος και να είναι ο λόγος, ο πεινασμένος καλλιτέχνης είναι μια διαχρονική φιγούρα παρούσα σε κάθε εποχή και σε κάθε κοινωνική φόρμα, σοσιαλιστική ή καπιταλιστική. Ο πεινασμένος καλλιτέχνης όμως της Νέας Υόρκης στη δεκαετία του '80 κατέχει μια ιδιαίτερη θέση στην πολιτιστική φαντασία.

Χάρη σε δύο τολμηρούς κινηματογραφιστές, μπορούμε να δούμε τον John Cage να επιδεικνύει τις μαγειρικές του ικανότητες καθώς ετοιμάζει την σπεσιαλιτέ του, την περίφημη Soup Des Jours, ένα πλούσιο παρασκεύασμα που σιγόβραζε για εβδομάδες στη σόμπα προσθέτοντας κάθε μέρα νέα συστατικά. Μπορούμε επίσης να δούμε τον Jonas Mekas να φτιάχνει τηγανίτες από πατάτα και να μιλάει για τις καταστροφές σε ένα στρατόπεδο προσφύγων μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς και την φοβερή Louise Bourgeois να κόβει με πριόνι μοσχαρίσιες ουρές, στοιβάζοντάς τες σε σωρό σαν να δημιουργεί κάποιο από τα γλυπτά της.

Το μπέργκερ παρασκευάστηκε από τεμαχισμένες σελίδες της ρωσικής εφημερίδας Pravda που χτυπήθηκαν σε μπλέντερ, τους δόθηκε το ανάλογο σχήμα και στη συνέχεια τηγανίστηκαν με βούτυρο "μέχρι να ετοιμαστούν"

Στη φτωχή κουζίνα της Louise Bourgeois, της Marilyn Minter και του John Cage Facebook Twitter
Ο Jonas Mekas, Untitled, n.d. [1989.] Courtesy of Arthur Fournier.

Αυτά μαζί με στιγμιότυπα κάποιων ακόμα σπουδαίων καλλιτεχνών στη κουζίνα τους, απαρτίζουν την δεκάωρη κινηματογράφιση και τις συνεντεύξεις που κατέγραψαν οι Paul Lamarre και Melissa Wolf -το καλλιτεχνικό ντουέτο EIDIA House- από το 1986 μέχρι το 1991. Ήρθαν σε επαφή με 160 περίπου καλλιτέχνες, μίλησαν μαζί τους για το φαγητό, τη τέχνη, και τη ζωή καθώς αυτοί ετοίμαζαν το αγαπημένο αλλά συνήθως φτωχικό γεύμα τους.  

Η Melissa Wolf και ο Paul Lamarre ζούσαν στο ιστορικό Chelsea Hotel στις αρχές του '80 και κινηματογραφούσαν τους πολλούς καλλιτέχνες που ζούσαν εκεί. «Είχα κουραστεί να τρώω φασόλια και κρεμμύδια και άρχισα να αναρωτιέμαι τι έτρωγαν και οι υπόλοιποι πεινασμένοι καλλιτέχνες. Έτσι ξεκίνησε το πρότζεκτ μας», θυμάται ο Paul. «Είχαμε ήδη ξεκινήσει με τα πορτρέτα κάποιων καλλιτεχνών και σκεφτήκαμε πώς θα είχε περισσότερο ενδιαφέρον να τους κινηματογραφήσουμε καθώς μαγείρευαν από το να τους παρουσιάζουμε απλώς να μιλάνε για τέχνη. Θα ήταν και οι ίδιοι πιο χαλαροί και το μαγείρεμα είναι κάτι που μπορεί άνετα να παρακολουθήσει οποιοσδήποτε. Δεν χρειάζεται να είσαι γνώστης της τέχνης», συνεχίζει η Melissa.

Στη φτωχή κουζίνα της Louise Bourgeois, της Marilyn Minter και του John Cage Facebook Twitter
Το εξώφυλλο του FOOD SEX ART | Starving Artists' Cookbook. Courtesy of Arthur Fournier.
Στη φτωχή κουζίνα της Louise Bourgeois, της Marilyn Minter και του John Cage Facebook Twitter
Η συνταγή του Pravda Burger.


Σήμερα, τα βίντεο τους φιλοξενούνται στις συλλογές περισσότερων από 40 μεγάλων μουσείων και βιβλιοθηκών παγκοσμίως. Τα βίντεο πρωτοεμφανίστηκαν στο Anthology Film Archives και κυκλοφόρησαν σε μία εξάτομη σειρά το 1991. Η EIDIA House δημοσίευσε επίσης ένα βιβλίο σε περιορισμένα αντίτυπα - το οποίο θεωρείται πλέον σπάνιο συλλεκτικό κομμάτι- με εξώφυλλο που σχεδίασε ο Lamarre, παρουσιάζοντας το «Pravda Burger», ένα γλυπτό - φίλεμα των Ρώσων εξόριστων Komar & Melamid. Το μπέργκερ παρασκευάστηκε από τεμαχισμένες σελίδες της ρωσικής εφημερίδας Pravda που χτυπήθηκαν σε μπλέντερ, τους δόθηκε το ανάλογο σχήμα και στη συνέχεια τηγανίστηκαν με βούτυρο "μέχρι να ετοιμαστούν".

Αυτή η γευστική τεκμηρίωση της καλλιτεχνικής Νεουρκέζικης σκηνής των μέσων της δεκαετίας του '80 παρουσιάζει μια ομάδα πρωτοπόρων πεφωτισμένων καλλιτεχνών συμπεριλαμβανομένων των Cage, Bourgeois, Mekas, Hannah Wilke, Carolee Schneemann, Gracie Mansion και Taylor Mead. Τα συνολικής διάρκειας 10 ωρών βίντεο παρουσιάστηκαν πριν λίγες μέρες στο MoMA, στα πλαίσια μια πρώτης παρουσίασης αρχειακού υλικού από το πρότζεκτ. Δείτε στο παρακάτω βίντεο την Louise Bourgeois στην κουζίνα της.  

Στη φτωχή κουζίνα της Louise Bourgeois, της Marilyn Minter και του John Cage Facebook Twitter
Πορτρέτο των Melissa Wolf και Paul Lamarre. Courtesy of Arthur Fournier.
 
Πρόσωπα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Πρόσωπα / Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Η γυναίκα που έζησε την ιστορία του ελληνικού θεάτρου, και πάλεψε για την Αριστερά αφηγείται τη ζωή της στο LIFO.gr σε μια συνέντευξη-ποταμό στον Αντώνη Μποσκοΐτη.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Ιωάννινα - 45 Πρόσωπα

Faces of Ioannina / 45 πρόσωπα και δημιουργικές ομάδες που κάνουν τα Ιωάννινα ξεχωριστά

Γιαννιώτες, Γιαννιώτισσες και κάτοικοι των Ιωαννίνων κάθε ιδιότητας και ηλικίας φωτογραφίζονται στη LiFO, μιλούν για τις ασχολίες τους και για όσα κάνουν την πόλη τους ξεχωριστή.
M. HULOT, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ & ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ερίκ Καντονά: Βασιλιάς, αποστάτης, θεός

Πρόσωπα / Ερίκ Καντονά: Βασιλιάς, αποστάτης, θεός

«Βασιλιάς» στην Αγγλία, που του δίνει μια αγάπη άρρωστη, συγκρινόμενη μόνο με αυτήν προς τον Τζορτζ Μπεστ, και «θεός» στη Γαλλία, ζωντανό σύμβολο του ασυμβίβαστου και ρέμπελου Γαλάτη που δεν θα χωρέσει ποτέ των ποτών στα τυποποιημένα κουτάκια της νεωτερικότητας- ένα πορτρέτο του ηθοποιού/ σκηνοθέτη/ παραγωγού/ πρώην ποδοσφαιριστή Ερίκ Καντονά.
ΜΑΚΗΣ ΜΑΛΑΦΕΚΑΣ
Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Δημήτρης Πολιτάκης / Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Πηγαίνοντας μετά από καιρό σε σπίτι φίλων, είδα στην εξώπορτα το αγγελτήριο θανάτου της ηθοποιού Μιράντας Κουνελάκη που έμενε στην ίδια πολυκατοικία και για χρόνια «επέβλεπε» στοργικά και διακριτικά τις νεανικές μας τρέλες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ολίβια Γκαζαλέ: «Ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά ολόκληρη την κοινωνία»

Ιδέες / Ολίβια Γκαζαλέ: «Ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά ολόκληρη την κοινωνία»

Η καθηγήτρια Φιλοσοφίας και συγγραφέας Ολίβια Γκαζαλέ μιλά στο LIFO.gr με αφορμή τη συμμετοχή της στην 8η Νύχτα Ιδεών του Γαλλικού Ινστιτούτου, που θα παρακολουθήσουμε διαδικτυακά την Πέμπτη 28/1.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Μια εξοργιστική απάντηση

Χριστίνα Γαλανοπούλου / Μια εξοργιστική απάντηση

Η ψυχρότητα στη διατύπωση, η μηδενική ενσυναίσθηση, η ελαφρά αμφιβολία που διατρέχει την αντίδραση της Ομοσπονδίας στην καταγγελία της Ολυμπιονίκη περί βιασμού είναι κάτι που στο μέλλον θα πρέπει να διδάσκεται σε Σχολές Επικοινωνίας και σεμινάρια διαχείρισης κρίσεων.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Μυρτώ Κοντοβά: «Είμαι σε μεγάλη κόντρα με την κουλτούρα της τηλεόρασης»

Τηλεόραση / Μυρτώ Κοντοβά: «Είμαι σε μεγάλη κόντρα με την κουλτούρα της τηλεόρασης»

Γράφει, σκηνοθετεί, μοντάρει, ζει μέσα στο νέο της πρότζεκτ, τη σειρά «Σχεδόν Ενήλικες», που μόλις ξεκίνησε να προβάλλεται στο Mega: Η Μυρτώ Κοντοβά επέστρεψε στην τηλεόραση μιλώντας για την Αθήνα που γνωρίζει καλά, αυτήν τη φορά μέσα από μια ιστορία γεμάτη σασπένς.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ