Δίκη Χρυσής Αυγής: Νεοναζί γυμνοί στο εδώλιο

Δίκη Χρυσής Αυγής: Νεοναζί γυμνοί στο εδώλιο Facebook Twitter
Η δίκη της Χρυσής Αυγής είναι μια μεγάλη δίκη της ελληνικής Ιστορίας. Μία από τις μεγαλύτερες διεθνώς –ίσως η μεγαλύτερη‒ δίκη νεοναζί μετά τον πόλεμο.
17

Ξεκινούν σε λίγες μέρες οι απολογίες στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Ηχηροί οι τριγμοί, ορατές οι ρωγμές στο εγκληματικό μόρφωμα: καταγγελίες, αποχωρήσεις, αλλαγές συνηγόρων, καρφώματα, απειλές για αποκαλύψεις. Αφλογιστία της υπεράσπισης με μάρτυρες σε άτακτη φυγή ή με επιλεκτική αμνησία.

Οι λίγοι που εμφανίστηκαν μάλλον επιβεβαίωσαν τις κατηγορίες. Αναμενόμενες εξελίξεις για μια εγκληματική οργάνωση που παίρνει την κάτω βόλτα. Τώρα πολλοί συνωθούνται στην έξοδο, συνειδητοποιώντας ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός, κοιτάει την πάρτη του και ετοιμάζεται να τους πουλήσει.


Η δίκη προχωράει κανονικά, παρά τις Κασσάνδρες που μιλάνε για καθυστερήσεις και θεωρίες συνωμοσίας. Το τονίζει διαρκώς η πολιτική αγωγή. Τα μεγέθη τεράστια: παραπομπή 69 προσώπων, μεταξύ αυτών σύσσωμης της κοινοβουλευτικής ομάδας με τη βαριά κατηγορία της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση. Στις 1.109 σελίδες του βουλεύματος περιγράφονται όλα τα αδικήματα από το 2008. Εκατόν πενήντα ήταν μόνο οι μάρτυρες κατηγορίας. Η δικογραφία στην ηλεκτρονική της μορφή ήταν 1,5 TB(!).


Όσοι μεμψιμοιρούν, παραγνωρίζουν τι έργο έκανε ως τώρα το δικαστήριο: 360 συνεδριάσεις, εκατοντάδες καταθέσεις, χιλιάδες σελίδες, βίντεο, ηχητικά, σκληροί δίσκοι, φωτογραφίες, μηνύματα κινητών. Παραγνωρίζουν την ακραία κωλυσιεργία της υπεράσπισης που αδυνατεί πλέον να κρατήσει τον κοινοβουλευτικό ψευτομανδύα: ο κακουργηματικός πυρήνας δεν κρύβεται με τίποτα.

Να μην πούμε, λοιπόν, ότι ο φασισμός είναι απειλή, γιατί οι νεοναζί θα πουν ότι δικάζονται για ιδέες; Ε, λοιπόν, είναι απολύτως αδιάφορο το τι θα πουν. Κάθε κατηγορούμενος βιαστής, δολοφόνος, ναρκέμπορας ή μαφιόζος λέει ό,τι τον εξυπηρετεί. Στο κάτω-κάτω, δεν είναι προϋπόθεση να συμφωνήσει ο ίδιος για να καταδικαστεί.


Στέκομαι ειδικά στις επιφυλάξεις ανθρώπων σοβαρών, καλόπιστων, με γνήσιο ενδιαφέρον για τη δίκη. Μουρμουρίζουν: γιατί αργεί η δίκη, τι κάνουν; Δυστυχώς, αγνοούν τι γίνεται στο δικαστήριο. Αγνοούν τι έγινε πέρσι στην παρόμοια δίκη του νεοναζιστικού NSU στη Γερμανία: 437 συνεδριάσεις σε 5 χρόνια για 1 βασική κατηγορούμενη!


Η καχυποψία κορυφώθηκε με την επίσκεψη της κ. Μπαζιάνα στο δικαστήριο και τη συνάντηση με την κ. Φύσσα. Κατανοητό, οι συμβολικές κινήσεις πάντα επιδέχονται κριτική. Κάποιοι τη χαρακτήρισαν προεκλογική. Κι αυτό κατανοητό, είτε πηγάζει από πίστη στη θεσμική τάξη είτε, πιθανότατα, από αντικυβερνητικό ζήλο.

Όταν όμως υποστηρίζεται ότι η συνάντηση της συντρόφου του πρωθυπουργού με τη Μάγδα Φύσσα, μια ανθρώπινη κίνηση, αποτελεί παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στη δικαστική διαδικασία, τότε αλλάζει το πράγμα. Οι καλόπιστοι σχολιαστές δεν πέφτουν μόνο θύματα της καχυποψίας τους αλλά και υιοθετούν ως «επιχείρημα» ένα από τα τελευταία φύλα συκής των νεοναζί.

Δίκη Χρυσής Αυγής: Νεοναζί γυμνοί στο εδώλιο Facebook Twitter
H Μπέτυ Μπαζιάνα στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Φωτο: Eurokinissi


Ε, λοιπόν, ναι, δεν είναι μυστικό. Από την πρώτη μέρα επιδιώχθηκε να έρθουν στη δίκη πνευματικοί άνθρωποι, καλλιτέχνες, επιστήμονες, συνδικαλιστές. Ήρθαν, μίλησαν, διαχύθηκε η πληροφορία, τονίστηκε το διακύβευμα για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Επιδιώχθηκε να έρθουν και πολιτικοί απ' όλους τους πολιτικούς χώρους. Ήρθαν πολλοί, όχι όσοι θα θέλαμε και όχι από την αρχή. Στο κάτω-κάτω, εχθροί της δημοκρατίας δικάζονται.


Η δίκη της Χρυσής Αυγής είναι μια μεγάλη δίκη της ελληνικής Ιστορίας. Μία από τις μεγαλύτερες διεθνώς –ίσως η μεγαλύτερη‒ δίκη νεοναζί μετά τον πόλεμο. Το έχω ξαναγράψει, αυτή η ιστορική δίκη πρέπει να ενδιαφέρει τις νομικές σχολές: να πάρουν οι καθηγητές τους φοιτητές, να ανηφορίσουν από τη Σόλωνος στην Αλεξάνδρας, να κάνουν μάθημα στην πράξη.

Πρέπει να ενδιαφέρει τις σχολές δημοσιογραφίας: να μελετήσουν τη συμπεριφορά των media απέναντι στη δίκη, να κάνουν πρακτική άσκηση σε ένα μεγάλο γεγονός της σύγχρονης πολιτικής και ποινικής ιστορίας της χώρας. Να ενδιαφέρει τα τμήματα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας: να μελετήσουν τα γεγονότα, το πολιτικό πλαίσιο, να ακούσουν την ανάσα της Ιστορίας, να δουν την αποτρόπαιη όψη του νεοναζισμού και τα θύματα όρθια απέναντί του.

Μια τέτοια επίσκεψη πολιτών χαρακτηρίστηκε «μουσειακή». Στις ευνομούμενες πολιτείες, λένε, οι πολίτες δεν πηγαίνουν να παρακολουθούν τις δίκες. Εμπιστεύονται το δικαστικό τους σύστημα και ό,τι θέλουν το μαθαίνουν από τα ΜΜΕ. Άρα, περιττό το συνταγματικό δικαίωμα παρουσίας των πολιτών στο δικαστήριο. Να μην πηγαίνουν, να τα μαθαίνουν από τα ΜΜΕ.

Όμως οι ίδιοι σχολιαστές γκρινιάζουν πως τα ΜΜΕ δεν παρουσιάζουν τη δίκη. Θέατρο του παραλόγου. Και έφτασε η κινητοποίηση για την ανάδειξη της δίκης να χαρακτηρίζεται παραπολιτική ευαισθησία και αντιφασιστική προπαγάνδα.


Το πιο ακραίο που ειπώθηκε: οι συμβολικές παρεμβάσεις ίσως δώσουν πάτημα στη Χ.Α. να πει ότι δεν δικάζεται για τις πράξεις αλλά για τις ιδέες της. Κι ας βοά η αίθουσα του δικαστηρίου τέσσερα χρόνια τώρα από τα στοιχεία για τα έργα της εγκληματικής συμμορίας: αίμα, βία, τάγματα εφόδου, εκπαίδευση στα όπλα, ανοιχτή επιβουλή κατά του πολιτεύματος, απειλές, εκβιασμοί. Κι ας αποδεικνύονται η αρχή του αρχηγού, ο ναζιστικός χαρακτήρας, η στρατιωτική δομή, η ιεραρχία, το modus operandi. Κι ας αναγνωρίστηκαν φυσικοί αυτουργοί, κι ας υποδείχτηκαν ηθικοί αυτουργοί.

Δεν δικάζονται επειδή ορκίζονταν στη σημαία του Γ' Ράιχ. Δικάζονται ως συνδικάτο του εγκλήματος για ανθρωποκτονίες, απόπειρες ανθρωποκτονιών, βαριές σκοπούμενες σωματικές βλάβες, εκρήξεις, ληστείες, εκβιάσεις, κατοχή πυροβόλων όπλων και εκρηκτικών, παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών.


Να μην πούμε, λοιπόν, ότι ο φασισμός είναι απειλή, γιατί οι νεοναζί θα πουν ότι δικάζονται για ιδέες; Ε, λοιπόν, είναι απολύτως αδιάφορο το τι θα πουν. Κάθε κατηγορούμενος βιαστής, δολοφόνος, ναρκέμπορας ή μαφιόζος λέει ό,τι τον εξυπηρετεί. Στο κάτω-κάτω, δεν είναι προϋπόθεση να συμφωνήσει ο ίδιος για να καταδικαστεί.


Εν κατακλείδι: πρώτον, είναι δώρο στους υπόδικους ναζί η συνωμοσιολογία και η γκρίνια. Αυτό θέλουν, να διαχέεται καχυποψία γύρω από την ποινική τους δίωξη. Δεύτερον, ξέρει το δικαστήριο να προστατεύει την ανεξαρτησία του. Και, πάντως, όσοι νοιαζόμαστε για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης πρέπει να ξέρουμε και τα βασικά για τη λειτουργία της. Ένα από αυτά είναι η αρμοδιότητα της ίδιας της διοίκησης των δικαστηρίων για τη διεξαγωγή των δικών. Τρίτον, η δημοκρατία είναι ανεκτική, αλλά μάχεται τους εχθρούς της. Και, τέταρτον, η δίκη είναι ανοιχτή για όλους.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Στήλες
17

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
O βούρκος των ημερών

Στήλες / O βούρκος των ημερών

Σήμερα: Μηνύματα στο αλεξίπτωτο • • • βουλευτική ηπιότητα • • • περιβαλλοντικη καταστροφή στο Ισραήλ • • • δύσκολες μέρες για τον Μακρόν • • • εμβολιαστική ευνοιοκρατία • • • ένας γενναιόδωρος πρώην οδηγός νταλίκας • • • η περιπέτεια της «μυστικής ομιλίας»
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Αρετή Γεωργιλή / Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Γιατί όλη αυτή η πολιτική χυδαιότητα που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα και στρέφει τη συζήτηση σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση, στις πλάτες όλων αυτών των παιδιών, που το μόνο που ζητούν είναι δικαίωση και γαλήνη;
ΑΡΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΛΗ
Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Τι διαβάζουμε σήμερα: / Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Σήμερα: Τα Ζεν της Βαϊκάλης • • • νίκη μεγαλοψυχίας • • • η βία δεν πτοεί (ακόμη) τους Βιρμανούς • • • μια πρώτη δικαίωση • • • οι επίμονοι Ινδοί αγρότες • • • δημοκρατία και πίτσα • • • ένας τιτάνας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

10 σχόλια
( @μουξουμούξου,Να σου θυμήσω πως ο Κυριάκος έχει από την μία τον Χατζηδάκη για να μαζεύει την κανονικότητα, και από την άλλη τον άδωνι για όσους κρυφογουστάρουν ΧΑ, ψήνουν το ψάρι από τη μία μπάντα και δεν μπορεί κανείς να τους ξεγελάσει πως για την κρίση φταίει η ιδεολογική κυριαρχία της αριστεράς στην μεταπολίτευση.'Αρα μην πολυπεριμένεις να σκάσει στη δίκη.Η Ντόρα που αναφέρεις κοινό έχει μόνο το επώνυμο με τον Κυριάκο. )Περί του άρθρου, να πω ευγενικά πως διαφωνώ.Η ΧΑ δικάζεται και ιδεολογικά, νά'ναι καλά ο Σαμαράς και ο νόμος του, τον οποίο ψήφισε όπως θυμόμαστε γιατί μετά την κωλοτούμπα η ΧΑ ψώνιζε και από την βιτρίνα του μαγαζιού - τα ρέλια τα είχε μαζεμένα -.Τον σύριζα και τις λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις, επίσης εξυπηρετεί η ύπαρξη της ΧΑ για προφανείς λόγους.Δεν λέει κανείς - ή δεν με νοιάζει ποιός το λέει - πως τα έχουν βρεί, η χρησιμότητα της για τον Σύριζα είναι αναμφισβήτητη.Αν υπάρχει ένα πρόβλημα για την δημοκρατία, δεν είναι ένας πυρήνας πρώην νεοναζί - νυν κρυφοναζί - αλλά μισό εκατομμύριο νοικοκοιραίοι που είτε ξέρουν είτε αποφεύγουν να δούν τι ρόλο βαράει ο σύνδεσμος.Και τέτοια προβλήματα δεν λύνονται με απαγορεύσεις, ούτε με αρθράκια περί Δημοκρατίας, ούτε βέβαια με αντιρατσιστικούς νόμους, αλλιώς να ψηφίσουμε και ένα αντιανεργιακό νόμο και έναν που να απαγορεύει τις λακούβες για όσους καβαλάμε μηχανή.
Συγχαρητήρια και από εμένα Κ. Παπαϊωάννου, βάζετε πολλά πράγματα στη θέση τους. Γιατί θα τρελαθούμε με αυτά που ακούμε (και) εδώ μέσα.Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τα έχει βρει με τη ΧΑ γιατί ‘κόβει’ ψήφους από τη ΝΔ και καθυστερεί τη δίκη. Συνωμοσιολογίες της κακιάς ώρας, που ενισχύουν τη ΧΑ γιατί της δίνουν αξία. Θέλετε να ψηφίσετε εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ? ΟΚ, δε χρειάζεται να φτιάχνετε ενα τρελό αφήγημα ότι τα έχει βρει με τη ΧΑ. Μου θυμίζετε κάτι υποστηριχτές του Trump που λένε ότι ‘βγήκε’ από τη συμφωνία του Παρισιου επηδή είναι...πολύ οικολόγος... Και ότι η Μπαζιάνα πήγε στη δίκη για ψηφοθηρικούς λόγους...Ε, ας πήγαινε και ο Μητσοτάκης και ας πήγαινε και αυτός για ψηφοθηρικούς λόγους! Από το να αφήνουν μια γυναίκα να παλεύει μόνη της τα θηρία...Σε μια δίκη σαν και αυτή έπρεπε να είναι όλοι εκεί, όλοι. Για την ώρα εκεί βρίσκονται μόνον αριστερές οργανώσεις και νεολαίες. Γιατί δηλαδή να μην είναι εκεί και η ΟΝΝΕΔ? Μήπως για να μπορούμε να ψαρεύουμε σε θολά νερά?Κατά τη γνώμη μου, η μόνη πολιτικός της δεξιάς που έχει πάρει ξεκάθαρη στάση κατά της ακροδεξιάς, και από πολύ νωρίς, από την εποχή του ΛΑΟΣ, είναι η Ντόρα Μπακογιάννη. Και γενικά σε πολλά ζητήματα την έχω βρει άψογη, και ήλπιζα και ο αδερφός της να είναι έτσι. Και ξέρεις κάτι? Προλαβαίνει! Πιέστε τον εσείς, οι ψηφοφόροι του (αν ακούτε) να πάει να στηρίξει αυτή τη γυναίκα, και να πάρει ξεκάθαρη θέση απέναντι στην ακροδεξιά, και όχι να απέχει από ψηφοφορίες μην ενοχληθεί κάνας χριστιανός πατριώτης...
Λάθος. Μεγάλο λάθος. Τεράστιο. Σε μια δίκη σαν κι αυτήν δεν θα έπρεπε να είναι (ιδανικά) κανένας άλλος εκτός από τους άμεσα εμπλεκόμενους και τους δημοσιογράφους που έχουν τον ρόλο να ενημερώνουν για την πορεία της. Πόσο μάλλον πολιτικοί ή άμεσα σχετιζόμενοι με πολιτικούς όπως η Μπαζιάνα για να εξαργυρώσουν πολιτικά την παρουσία τους εκμεταλλευόμενοι ουσιαστικά τα ίδια τα θύματα των νεοναζί. Τους ίδιους τους νεκρούς. Αυτό λέγεται ανηθικότητα. Εμετική ανηθικότητα. Και αισχρός κανιβαλλισμός. Όχι σεβασμός στην δικαιοσύνη και στήριξη στους παθόντες. Όσον αφορά τα περί συνομωσιολογίας και αφηγημάτων και επειδή, επαναλαμβάνω, όλοι εδώ ζούμε και δεν θα πάθουμε αμνησία ξαφνικά, καλό θα ήταν να μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. Για να μην τρελαθούμε όντως με αυτά που ακούμε (και) εδώ μέσα...
https://www.rizospastis.gr/story.do?id=10311316https://www.thetoc.gr/politiki/article/i-augi-panigurizei-gia-ti-fwto-suriza-anel-me-kasidiarihttps://www.tovima.gr/2019/03/12/society/neolaia-syriza-o-kalogirou-meionei-tis-poines-gia-ti-xrysi-aygi/https://www.protagon.gr/epikairotita/politiki/me-tis-psifous-enwsis-kentrwwn-kai-xrysis-avgis-i-thanou-proedros-tis-epitropis-antagwnismou-44341748390
Αφού λοιπόν αποδείχτηκαν τόσα πράγματα στο δικαστήριο, γιατί δεν απαγορεύουν την προβολή των διαφημίσεών της στους τηλεοπτικούς σταθμούς;Και για όσους πουν ότι δεν πρέπει να απαγορευτεί η διαφήμισή τους από τα κανάλια στο όνομα της ελευθερίας του λόγου, διαφωνώ απόλυτα.Πρέπει να απαγορευτεί σε αποδεδειγμένους δολοφόνους και υποκινητές δολοφονικών πράξεων και σε ανθρώπους με ναζιστική ιδεολογία να προβάλλονται.Καμία ελευθερία λόγου για τους ναζιστές.
Αφού ακόμα το δικαστήριο δεν έχει εκδώσει απόφαση, τυπικά δεν γίνεται να απαγορευθεί η προβολή των διαφημίσεων τους. Ισως θα μπορούσε να βρεθεί κάποιο τρικ και να μην γινει στην πράξη, αλλά αυτό ας μας το πει κάποιος που γνωρίζει περισσότερα.Οταν βέβαια βγει η απόφαση και αν είναι αυτή που όλοι ελπίζουμε, η απαγόρευση των διαφημισεων θα είναι το λιγότερο που θα πάθουν.
Σχολικές αναμνήσεις:ΧΑίτες κάναν ντου σε σχολεία των Πατησίων με νεράτζια με ξυράφια από την δεκαετία του '80.ΧΑίτες ανατίναξαν με γκαζάκια την κατάληψη του 40ου Γυμανσίου-Λυκείου Αθηνών το 1992 διότι είχε προηγηθεί άγριο βρωμόξυλο που είχαν φάει σε ντου που έκαναν στο 22ο Γυμνάσιο-Λύκειο.ΧΑίτες μέσα '90 μαχαιρώνουν Αλβανούς στην Ομόνοια όταν πωλούσαν το περιοδικό τους.Όσοι λένε ότι δεν ξέραν ας μάθαιναν.
Η κλίμακα άλλαξε γιατί οι εποχές γίναν τοξικότερες και πλέον είχαν και τα χρήματα της κρατικής επιχορήγησης.Επίσης, κάποιοι συνέβαλαν συνειδητά στο να έρθουν οι ακραίοι στο προσκήνιο βαφτίζοντας mainstream συμπεριφορές ως ακραίες.Όταν άπαντες βαφτίζονται μόνιμα φασίστες, θα έρθουν στο προσκήνιο οι αληθινοί.
Η δική της ΧΑ φυσικά και θα έπαιρνε πολύ καιρό, όποιοι πιστεύουν το αντίθετο δεν έχουν ιδέα από παρόμοιες διαδικασίες. Το πρόβλημα όμως είναι ότι σημαντικό μέρος της καθυστέρησης βαρύνει ευθέως την κυβέρνηση και καθόλου την δικαιοσύνη. Όπως πχ όταν δεν υπήρχε αίθουσα, ή όταν η δική διεκόπη λόγω απουσίας θέρμανσης (!). Η δε επίσκεψη της κυρίας Μπαζιάνα παρότι νομοτυπη ήταν λάθος, λίγος σανός στο παχνί των ψηφοφόρων και πολλά βέλη στη φαρέτρα των ναζί. Η Μπαζιάνα δεν είναι οποιαδήποτε πολίτης αλλά η σύντροφος του πρωθυπουργού. Θεσμικό ρόλο μπορεί να μην έχει, αλλά δεν είναι ουδέτερη πολιτικά. Σκέφητε το αναποδα: αν πχ σε μια δική αριστεριστών τρομοκρατών παρουσιάζονταν μια μέρα ξαφνικά η Μαρεβα Μητσοτάκη, όπως έχει συνταγματικό δικαίωμα να κάνει, θα σας φαινόταν όλα καλά;Πέραν βέβαια όλων των άλλων, η επίσκεψη της Μπαζιανας αποδείχτηκε ένα φιάσκο, διότι επιβεβαίωσε το πρώτο που εθιξα, την αδιαφορία της κυβέρνησης για τη δική: αυτό που βρήκε η χαροκαμενη μάνα του Φύσσα να πει στην Περιστέρα ήταν να την εκλιπαρισει να μεσολαβήσει στον άντρα της ώστε να στείλει έναν υδραυλικό να διορθώσει τις τουαλέτες.
Την καλύτερη απάντηση για τις ενστάσεις του κ. Παπαιωάννου και ειδικότερα για την Μπαζιάνα και την προφανέστατη ανηθικότητα της εργαλειοποίησης που επιχείρησε δίχως ίχνος αιδούς, την δίνει το προηγηθέν άρθρο του Β. Βαμβακά στο οποίο το παρόν άρθρο προσπαθεί εμφανώς να απαντήσει - ανεπιτυχώς. Όπως λέει και ο κ. Βαμβακάς, "η αναίσχυντη πολιτική εργαλειοποίηση της πονεμένης μάνας άλλη μια ντροπή που δύσκολα θα ξεπεραστεί". Δεν υπάρχει τίποτε άλλο να πούμε, λέω εγώ. Πέραν από το πόσο αδιανόητα ειρωνική ακούγεται η επίκληση του "ηθικού πλεονεκτήματος". Και ότι, επειδή εδώ ζούμε όλοι και γνωρίζουμε καλά ποιά είναι η γνώμη των κυβερνητικών για τους θεσμούς - για να θυμηθούμε και την γνωστή δήλωση της κ. Μπαζιάννα περί κυβέρνησης και εξουσίας - καλό θα ήταν να μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας.https://www.lifo.gr/articles/opinions/234713/i-mpety-sti-diki-tis-xrysis-aygis-i-politiki-ergaleiopoiisi-mias-poly-sovaris-istorias
Συριζα και ΧΑ πορεύτηκαν χερι χερι από δημοψήφισμα, μέχρι και κοινή επιλογή Θάνου. Μια απορία έχω. Εκλαψε η Μπαζιάνα δίπλα στη Μάγδα Φύσσα ή κλαίει μόνο κάθε 5 Ιουλίου;
Όπου υπάρχει το διακύβευμα κατάλυσης της Δημοκρατίας, πρέπει σύσσωμοι οι πολίτες να είμαστε ευαίσθητοι και να προτάσσουμε το μείζον.Για μας αλλά και για τις επόμενες γενιές. Μονον έτσι "βαθαίνει" η Δημοκρατία.Και αυτό ισχύει για όποια απολυταρχική εξουσία, ανεξάρτητα αν κλινει δεξιά ή αριστερά.Για να μην ξεχνάμε - δεν πρέπει να ξεχνάμε - και τα άτυχα θύματα της Marfin, που πλήρωσαν με την ζωή τους επειδή εργάζονταν στην τράπεζα.Και κάποιοι ιδεολογικοί φίλοι των δραστών, χαρακτήρισαν τα θύματα απλώς "παράπλευρες απώλειες"...
Να πούμε ότι η ΧΑ δικάζεται. Στις οργανωμένες δημοκρατίες δεν μπορείς να κάνεις κάτι άλλο. Για την Marfin δεν έχουμε ιδέα ποιοι δολοφόνησαν τρεις νέους ανθρώπους. Οι ιδεολογικοί φίλοι αυτών των δολοφόνων μας απασχολούν κάθε μέρα:αν πετάξαν μπογιές εδώ, αν κάποιοι από αυτούς που έχουν πάει φυλακή νοιώθουν κομμάρες, αν πέταξαν μ ό ν ο 40 μολότοφ στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ κτλ.Ας είναι καλά οι σύμβουλοι που ψήφισαν νόμους να βγαίνουν και πιο εύκολα από τις φυλακές αν έχουν κάποια αδιαθεσία.