Pearl Jam-Vs.

 

Άνοιξη του 1994, Πρώτη γυμνασίου. Η συλλογή μου από κασέτες cds και βινύλια περιλαμβάνει πολύ ελληνόφωνο πάνκ και ροκ, Nirvana και πολύ μέταλ. Tο έχω παρακάνει με το μέταλ. Έχω μπλέξει διάφορα είδη του και δίνω πόνο. Έχει αρχίσει όμως και με κουράζει. Πολύ.Ένα απόγευμα ξαπλώνω στην κρεβατοκάμαρα της μητέρας μου. Εκεί άκουγε πριν ο μεγαλύτερος αδερφός μου μουσική. Παίρνει το μάτι μου μια κασέτα του που είχε γραμμένη σαν επικεφαλίδα με μπλε και κόκκινο μελάνι ‘’FACE THE MUSIC’’. Η κασέτα είχε διάφορα τραγούδια από διαφορες μπάντες. Διαβάζω τους τίτλους. Σε ένα σημείο έγραφε PEARL JAM-ANIMAL. Βάζω να ακούσω. ΣΟΚ.ΣΟΚ.ΣΟΚ. Δεν είχα ακούσει ποτέ πριν κάτι τόσο καυλωτικό, ξεσηκωτικό και ταυτόχρονα οικείο σαν να το είχα ακούσει απο πριν, σε μια προηγούμενη ζωή.Η επόμενη μέρα με βρίσκει στο τοπικό indie δισκάδικο "sixties" να αντιγράφω σε κασέτα το Vs των Pearl jam.

 

1.

Go

1ο τρακ το Go, αμπαλαέα. Δεν μπορώ να το εξηγήσω καλύτερα. Πόρωση και σπασίδι, μελωδικό χάος στα καλύτερα του:

 

 

 

2.

Αnimal

Five against one και πάει λέγοντας. Φωνητική γραμμή για 1000 Grammy. Ακόμη και σήμερα ένα από τα αγαπημένα μου τραγούδια τους.

 

 

3.

Daughter

Όλη η νεανική τρυφερότητα σε ένα τραγούδι. Αισιοδοξία.

She holds the hand that holds her down

she will rise above

 

 

 

4.

Glorified G.

 

5.

Dissident

 

6.

w.m.a

Tρία τραγούδια στη σειρά που σε άλμπουμ, κάποιας άλλης μπάντας θα ήταν τα χιτς, εδώ είναι ουσιαστικά η τέλεια γέφυρα, η τέλεια μέση ενός άλμπουμ τριών τραγουδιών που είναι πιο ‘’ροκ’’ από το υπόλοιπο άλμπουμ αλλά τόσο κολλητικά και ανεβαστικά που είναι μεγάλο κρίμα (με εξαίρεση το w.m.a) που το συγκρότημα δεν τα πολυπαίζει live.

 

 

 

7.

Blood

Kαι ναι, φτάσαμε στο Νο 7. BLOOD..fucking circus,it’s my bloooodd κραυγάζει ο Vedder. Kαύλα και το απόλυτο funk/punk ηχητικό διαμάντι.

 

 

 

8.

Rearview mirror

Δεν χρειάζεται να εξηγήσω κάτι. Όσοι το έχετε ακούσει καταλαβαίνετε. Όσοι δεν, ακούστε το και θα καταλάβετε. Αριστούργημα

 

 

 

9.

Rats

Σκοτεινά αφηγηματικό με ρεφρέν σωτήριο και βιρτουόζικες με ουσία κιθάρες. Η φωνή πάλι εδώ κάνει παπάδες.

 

 

 

10.

Elderly woman behind the counter in a small town

Aδερφάκι του daughter,νεανική τρυφερότητα κι αισιοδοξία και πάλι... Αίσθηση γαλήνης και πως όλα είναι πιθανά I just want to scream HELLO.

 

 

 

11.

Leash

Tο αγαπημένο μου μάλλον τραγούδι τους εβερ. Eφηβική οργή κι επανάσταση..young souls unite // drop the leash //get out of my fuckin’ face// we are young

 

 

12.

Indifference

Φινάλε. Indifference. Ανατριχίλα..στίχοι και βόκαλς που στοιχειώνουν και η καρδιά να σπαρταράει σαν ψάρι έξω απ το νερό, αισιοδοξία κι απόγνωση, δύο διαφορετικά κομμάτια σπασμένα από τον ίδιο κρίκο

 

 

Εν κατακλείδι το Vs των Pearl Jam το θεωρώ ως πρώτο αγαπημένο μου άλμπουμ. Είναι άριστο. Συνθετικά, στιχουργικά, ερμηνεύτικα, παιχτικά. Η παραγωγή του Βrendan ‘o Brien 1000 χρόνια μπροστά και το drumming του καλύτερου κατ’ εμέ drummer τους Dave Abbruzzese δεν πρέπει να είναι αμελητέα. Είναι όλη μου η εφηβεία και θα το κουβαλάω πάντα μέσα μου, θέλοντας και μη, κι ας ακολούθησαν μετέπειτα κι άλλα αγαπημένα albums άσχετα με το Vs.

 

 

Ιnfo:

Οι Vagina Lips είναι ένα ντουέτο που δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Ιούλιο του 2015 από τον Jimmy (κιθάρα, φωνή) και τον Lostinthe (ντραμς, φωνή). Η πρώτη τους δουλειά «Youth in Chaos» κυκλοφορεί από την Mo.Mi. Records. Την Πέμπτη 28 Απριλίου θα παίξουν live στην Αθήνα στο Tiki Bar.

 

 

The Vagina Lips


Mo.Mi Records