Τα παιδιά έχουν ήπια συμπτώματα, αλλά μεταδίδουν τον κορωνοϊό

Τα παιδιά έχουν ήπια συμπτώματα, αλλά μεταδίδουν τον κορωνοϊό Facebook Twitter
0

Από τις πρώτες μέρες που η πανδημία του Covid-19 χτύπησε τη χώρα μας, μάθαμε από τους ειδικούς ότι τα παιδιά διαδραματίζουν έναν κομβικό ρόλο στην εξάπλωση της λοίμωξης στην κοινότητα. Ένα ρόλο τόσο σημαντικό που υποχρέωσε την Κυβέρνηση να συμπεριλάβει το κλείσιμο των παιδικών σταθμών και των σχολείων στα πρώτα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, τα οποία έλαβε.

Όπως εξηγεί ο παιδίατρος Κώστας Νταλούκας, εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, παρότι τα παιδιά δεν είναι άτρωτα στο νέο κορωνοϊό, τα διεθνή διαθέσιμα ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι αν προσβληθούν, οι λιλιπούτειοι κατά κανόνα νοσούν ήπια, αλλά επειδή διατηρούν πολύ υψηλό φορτίο του ιού στον φάρυγγά τους για πολλές ημέρες, είναι εξαιρετικά μεταδοτικά και συνεπώς συμβάλλουν στην διασπορά της λοίμωξης στην οικογένειά τους και κατ' επέκταση στην κοινωνία.

Γι' αυτό, άλλωστε, επιβάλλεται σε αυτή την δύσκολη εποχή, τα πιτσιρίκια και οι έφηβοι να μείνουν μακριά από τους παππούδες και τις γιαγιάδες, που συνιστούν την πιο ευπαθή ομάδα σε αυτή την πανδημία. Το βασικό πρόβλημα με τα παιδιά είναι ότι μεταδίδουν τον κορωνοϊό για πολλές ημέρες, άνω της βδομάδας, ενώ τα ίδια μπορεί να μην έχουν καθόλου συμπτώματα, με συνέπεια ο Covid-19 να περάσει στην κυριολεξία κάτω από τη... μύτη μας και να πλήξει τους πιο ευάλωτους, «πιάνοντας στον ύπνο» τους ηλικιωμένους και τους χρονίως πάσχοντες.

Τι κάνουμε αν ένα παιδί εμφανίσει συμπτώματα

Παρότι βρισκόμαστε στην «ουρά» της γρίπης και τα περιστατικά γρίπης μειώνονται, επιμένουν αυτή την εποχή οι γαστρεντερίτιδες ενώ έχουν αρχίσει και οι ανοιξιάτικες ρινίτιδες. Αν ένα παιδί εμφανίσει βήχα, πυρετό και απώλεια όρεξης –που αποτελούν κλασικά συμπτώματα κορωνοϊού, ενημερώνουμε τον παιδίατρο και τον ΕΟΔΥ κι αν τα συμπτώματα είναι ήπια μένει στο σπίτι για παρακολούθηση. Αν παρατηρηθεί δυσκολία στην αναπνοή, πάντα σε επικοινωνία με τον γιατρό πηγαίνουμε το παιδί σε εφημερεύουσα δομή υγείας. Στην περίπτωση της γαστρεντερίτιδας η κατάσταση περιπλέκεται γιατί εντερικά συμπτώματα δίνει και ο κορωνοϊός. Αν χρειαστεί να πάμε στον παιδίατρο, κλείνουμε ραντεβού, ώστε ο λιλιπούτειος ασθενής να είναι το μόνο περιστατικό στο ιατρείο και το συνοδεύει μόνο ένας γονέα, ενώ σε καμία περίπτωση δεν παίρνουμε μαζί το αδελφάκι του, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Σπανίως τα παιδιά εμφανίζουν επιπλοκές από τον Covid 19

Τις τελευταίες μέρες ακούμε στις ειδήσεις ότι τα παιδιά δεν είναι άτρωτα στον Covid-19, αφού σε αρκετές χώρες υπήρξαν περιστατικά που νόσησαν βαριά και μάλιστα κάποια έχασαν την ζωή τους. Ωστόσο, ο καθηγητής παθολογίας-λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας παραμένει καθησυχαστικός, τονίζοντας πως αυτά τα περιστατικά είναι εξαιρετικά σπάνια και στην πατρίδα μας μόλις το 2,8% των συνολικών κρουσμάτων κορωνοϊού αφορά παιδιά κι εφήβους. Ο καθηγητής συστήνει στους γονείς να είναι καθησυχαστικοί και να μην αφήνουν να δημιουργείται κλίμα φόβου στο σπίτι, που μπορεί να επηρεάσει τους λιλιπούτειους. Σε ό,τι αφορά την αιτιολογία-γιατί ορισμένοι νέοι άνθρωποι χωρίς υποκείμενα προβλήματα υγείας -εμφανίζονται πιο ευπαθείς στην πανδημία, ο κ. Τσιόδρας εξηγεί ότι υπάρχουν διάφορες θεωρίες που διερευνούν το φαινόμενο, μεταξύ των οποίων η ύπαρξη μια γενετικής μετάλλαξης στον υποδοχέα του ιού (που αποτελεί την πόρτα από την οποία ο Covid 19 εισβάλλει στα κύτταρα μας). Μια άλλη θεωρία εμπλέκει την υπερ-δραστικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος μερικών εφήβων που οδηγεί στην εκδήλωση της πρωτοφανούς «καταιγίδας κυττοκινών» η οποία στέλνει τον ασθενή σε βαριά κατάσταση στην Εντατική.

Ευπαθής ομάδα τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα

Ιδιαίτερη προσοχή και προστασία χρειάζονται τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα, στα οποία περιλαμβάνονται ο νεανικός διαβήτης τύπου 1 (ινσουλινο-εξαρτώμενος) οι συγγενείς καρδιοπάθειες, τα νεοπλασματικά νοσήματα, τα αναπνευστικά προβλήματα και η παχυσαρκία. Επίσης υψηλού κινδύνου να νοσήσουν βαριά και να εμφανίσουν επιπλοκές είναι τα ανοσοκατεταλμένα παιδιά, δηλαδή όσα έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνου ή αιμοποιητικών κυττάρων ή μυελού των οστών ή πρόκειται να υποβληθούν σε γονιδιακές ή κυτταρικές θεραπείες.

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM
«Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας / «Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Η Τζούλη Αγοράκη συναντά τη Φιορίτα Πουλακάκη, διευθύντρια της Κλινικής Μαστού του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, διακεκριμένη μαστολόγο, η οποία χειρούργησε και την ίδια όταν περνούσε τη δική της περιπέτεια με τον καρκίνο.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Υγεία & Σώμα / H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Ο νευροεπιστήμονας Charan Ranganath εξηγεί πως όταν συναντά κάποιον για πρώτη φορά, συχνά τον ρωτούν «Γιατί δεν έχω καλή μνήμη και ξεχνάω εύκολα;». Όμως, η απάντηση που εκείνος δίνει είναι πως τον ενδιαφέρει περισσότερο τι θυμόμαστε, παρά τι ξεχνάμε.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Υγεία & Σώμα / Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» περισσότερες από 15.000 γυναίκες που πιθανόν να ανακάλυπταν πολύ αργότερα ότι η υγεία τους κινδυνεύει διαγνώστηκαν με ευρήματα και έλαβαν θεραπεία έγκαιρα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την Κορίνα Πατέλη - Bell, μπορεί να πάρει τα δεδομένα των πιλοτικών προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν σε 42 περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και οδήγησαν στη μετατόπιση των ασθενών σε πρωιμότερα στάδια διάγνωσης
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ