Η θεραπευτική αξία της κηπουρικής σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς

Η θεραπευτική αξία της κηπουρικής σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς Facebook Twitter
Η άνοιξη είναι η κατάλληλη στιγμή για μεταφυτεύσεις και αυτό μου έδωσε την ευκαιρία να ασχοληθώ με αυτό που με κάνει ξεχνιέμαι και να παίρνω αισιοδοξία, την κηπουρική.
0

Την εβδομάδα που αποφασίστηκε το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων είχα προγραμματισμένο να ανοίξω το καινούριο μου κατάστημα στο Μετς, το Mother Plants & Stuff, όπου θα μπορούσα επιτέλους να ασχοληθώ με τα φυτά που τόσο αγαπώ αλλά και με ένα σωρό αντικείμενα που τα περιβάλλουν.

Η πανδημία έφερε τα πάνω-κάτω και αναγκάστηκα να αναβάλω το άνοιγμα του καταστήματος. Αυτό έφερε μια σχετική απογοήτευση όμως για άλλη μια φορά με βοήθησε να το ξεπεράσω ο «κήπος» που έχω φτιάξει μέσα στο διαμέρισμα μου αλλά και η εποχή. Η άνοιξη είναι η κατάλληλη στιγμή για μεταφυτεύσεις και αυτό μου έδωσε την ευκαιρία να ασχοληθώ με αυτό που με κάνει ξεχνιέμαι και να παίρνω αισιοδοξία, την κηπουρική.

Τα φυτά μπορούν να σας κάνουν παρέα και θα αλλάξουν πολλά πράγματα στη ζωή σας προς το καλύτερο.

Είναι γεγονός ότι η κηπουρική και η ενασχόληση με τον κήπο είναι μία δραστηριότητα που κάνει πολλούς να αισθάνονται καλά. Πέρα όμως από τη χαρά που προσφέρει, η κηπουρική κάνει καλό στη διατήρηση της καλής φυσικής και νοητικής κατάστασης του κηπουρού. Είναι από εκείνες τις δραστηριότητες που σε φέρνουν σε επαφή με τη φύση.

Έχουν γίνει πολλές μελέτες σχετικά με τη σύνδεση ανάμεσα στην κηπουρική και την καλύτερη υγεία. Σχεδόν όλες έχουν καταλήξει στα ίδια θετικά συμπεράσματα. Η κηπουρική κάνει καλό στη διατήρηση μίας καλής φυσικής και νοητικής κατάστασης. Βοηθά και στο κάψιμο θερμίδων, καθώς είναι μία πολύ καλή μορφή άσκησης.

Επιπλέον, η ικανοποίηση που σου δίνει ένα φυτό που μεγαλώνει φέρνει ένα μοναδικό συναίσθημα αισιοδοξίας. Αν δεν έχετε κήπο, υπάρχουν πολλά είδη φυτών που μπορείτε να περιποιείστε, ακόμα και μέσα σε εσωτερικούς χώρους.

Η θεραπευτική αξία της κηπουρικής σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς Facebook Twitter
Αν δεν έχετε ήδη κάποια φυτά στο σπίτι, προτείνω να τα προμηθευτείτε με κάποιο τρόπο και να ξεκινήσετε να τα περιποιείστε.

Εγώ, γι' αυτή την περίοδο, θα πρότεινα να ασχοληθείτε με τις μεταφυτεύσεις. Δεν γίνονται το ίδιο συχνά σε όλα τα φυτά εσωτερικού χώρου αλλά μπορείτε εύκολα να το καταλάβετε εάν δείτε κάποια από τα παρακάτω σημάδια:

— Οι ρίζες πετάγονται από τις τρύπες στο κάτω μέρος της γλάστρας.

— Οι ρίζες σπρώχνουν το φυτό έξω από την γλάστρα

— Το φυτό μεγαλώνει πιο αργά από ό,τι συνήθως

— Το πάνω μέρος του φυτού έχει μεγαλώσει αρκετά και η γλάστρα δεν μπορεί να συγκρατήσει το βάρος του

— Το φυτό χρειάζεται πότισμα συχνότερα από ό,τι συνήθως

Πώς να μεταφυτεύσουμε τα φυτά μας σε νέες γλάστρες; Θα χρειαστούμε φρέσκο χώμα για φυτά εσωτερικού χώρου, ψαλίδι κηπουρικής, μια νέα γλάστρα και ένα ποτιστήρι. Αν δεν τα διαθέτετε μπορείτε εύκολα να τα προμηθευτείτε και ιντερνετικά από καταστήματα που πωλούν τέτοια είδη.

Καλό είναι να ποτίσουμε το φυτό μας 1-2 μέρες πριν από τη μεταφύτευση. Έπειτα γυρίζουμε το φυτό μας στα πλαγιά και το αφαιρούμε προσεκτικά από την παλιά γλάστρα. Με τα χεριά μας ξεμπλέκουμε τις ρίζες και αφαιρούμε αυτές που είναι νεκρές με το ψαλίδι. Αφαιρούμε το 1/3 του χώματος γύρω από τις ρίζες. Αν η νέα γλάστρα δεν έχει τρύπες για να στραγγίζει το νερό μπορούμε να φτιάξουμε ένα στρώμα από πέτρες lava (ή βοτσαλάκια) στο κάτω μέρος. Βάζουμε ένα στρώμα από το φρέσκο χώμα και τοποθετούμε το φυτό μας στο κέντρο της γλάστρας. Καλύπτουμε το φυτό μας μέχρι το σημείο που αρχίζει ο κορμός του και προσέχουμε να μην πιέσουμε πολύ το χώμα ώστε να αναπνέουν οι ρίζες αλλά και να μην γεμίσουμε με χώμα μέχρι πάνω για να μπορούμε να ποτίζουμε με ευκολία. Το φυτό τώρα είναι έτοιμο και χαρούμενο στην νέα του γλάστρα για να καθαρίσει και πάλι τον αέρα του χώρου μας!

Αν δεν έχετε ήδη κάποια φυτά στο σπίτι, προτείνω να τα προμηθευτείτε με κάποιο τρόπο και να ξεκινήσετε να τα περιποιείστε. Παρατηρήστε τα όπως αλλάζουν και μεγαλώνουν με τον καιρό και ψάξτε πληροφορίες για να διαβάσετε περισσότερα γι' αυτά. Τα φυτά μπορούν να σας κάνουν παρέα και θα αλλάξουν πολλά πράγματα στη ζωή σας προς το καλύτερο.

Ο Μάνος Τζιαπώνης είναι ερασιτέχνης κηπουρός και ιδιοκτήτης του καταστήματος Mother Plants & Stuff στο Μετς (@mother_athens).

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM
«Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας / «Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Η Τζούλη Αγοράκη συναντά τη Φιορίτα Πουλακάκη, διευθύντρια της Κλινικής Μαστού του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, διακεκριμένη μαστολόγο, η οποία χειρούργησε και την ίδια όταν περνούσε τη δική της περιπέτεια με τον καρκίνο.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Υγεία & Σώμα / H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Ο νευροεπιστήμονας Charan Ranganath εξηγεί πως όταν συναντά κάποιον για πρώτη φορά, συχνά τον ρωτούν «Γιατί δεν έχω καλή μνήμη και ξεχνάω εύκολα;». Όμως, η απάντηση που εκείνος δίνει είναι πως τον ενδιαφέρει περισσότερο τι θυμόμαστε, παρά τι ξεχνάμε.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Υγεία & Σώμα / Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» περισσότερες από 15.000 γυναίκες που πιθανόν να ανακάλυπταν πολύ αργότερα ότι η υγεία τους κινδυνεύει διαγνώστηκαν με ευρήματα και έλαβαν θεραπεία έγκαιρα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την Κορίνα Πατέλη - Bell, μπορεί να πάρει τα δεδομένα των πιλοτικών προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν σε 42 περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και οδήγησαν στη μετατόπιση των ασθενών σε πρωιμότερα στάδια διάγνωσης
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι συνδέει την απώλεια βάρους με την επαγγελματική επιτυχία;

Διεθνή / Εμπεδωμένη χονδροφοβία: Η σύνδεση της επαγγελματικής επιτυχίας με την απώλεια βάρους

Εργαζόμενοι που έχασαν βάρος δηλώνουν ότι χαίρουν μεγαλύτερης εκτίμησης στον χώρο εργασίας:ένα λυπηρό φαινόμενο με προεκτάσεις στην εργασιακή ανέλιξη και την οικονομική κατάσταση των εργαζομένων
NEWSROOM