Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
 

Μοναξιά, χαμηλά εισοδήματα, social media: Γιατί οι millennials δεν περνάνε καλά τα Χριστούγεννα

Το «εορταστικό στρες» και πώς η γενιά των σημερινών τριαντάρηδων το βιώνει πολύ πιο έντονα σε σχέση με τις προηγούμενες.
ΤΗΣ ΜΙΝΑΣ ΜΑΡΟΥΓΚΑ*
Οι millennials φαίνεται να λυγίζουν κάτω από το βάρος των απολογισμών που συνοδεύουν το τέλος του χρόνου

Δουλεύουν σε εξαντλητικούς ρυθμούς, αμείβονται αρκετά χαμηλότερα απ' όσο υπολόγιζαν, έχουν βιώσει την οικονομική κρίση από πρώτο χέρι στην πλέον παραγωγική φάση της ζωής τους και «χορεύουν» στους ρυθμούς των social media. Η κατά τα άλλα εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων βιώνεται από τους millennials με αμφιθυμία. Και όχι άδικα. Η μοναχικότητα, η εργασιακή εξουθένωση, οι χαμηλές αποδοχές, οι προσδοκίες των γονιών στο τραπέζι γύρω από το γιορτινό γεύμα και οι εντυπωσιακές «ζωές των άλλων», όπως απεικονίζονται στην οθόνη του κινητού τους, φαίνεται να αποτελούν σημαντικές εστίες άγχους και έντασης για τους σημερινούς 30άρηδες.

 

Μάλιστα, μετρήσεις και στατιστικές τονίζουν τη διαφορά στον τρόπο που βιώνουν οι ίδιοι την εορταστική πίεση σε σύγκριση με προηγούμενες γενιές (generation X και baby boomers). Χαρακτηριστικά είναι τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διεξήγαγε πρόσφατα ηλεκτρονικό περιοδικό στη Βρετανία σε δείγμα 2.000 συμμετεχόντων, σύμφωνα με τα οποία:

 

• Ένας στους 10 millennials δεν έχει κανέναν για να περάσει μαζί του τις γιορτές, όταν ο αντίστοιχος αριθμός για ανθρώπους ηλικίας 65+ είναι 1 στους 20.

 

• Οι μισοί ερωτώμενοι (48% του δείγματος) ανησυχούν έντονα για τα οικονομικά τους κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, όταν ο αντίστοιχος αριθμός για τους πιο ηλικιωμένους είναι μόνο 1 στους 5 (18% των ερωτώμενων).

 

• Το ένα τρίτο των συμμετεχόντων millennials τείνουν να φέρνουν στη σκέψη τους όλα αυτά που δεν πέτυχαν τη χρονιά που πέρασε, όταν το ίδιο ποσοστό για τους 65+ είναι μόλις στο 9%.

 

Πλήθος ερευνών δείχνει ότι τα social media συμβάλλουν αρκετά σε αυτή την αγωνία, καθώς οι νέοι ηλικίας 18-35 ετών μπαίνουν στη διαδικασία να συγκρίνουν τα δικά τους Χριστούγεννα με αυτά που βλέπουν στην οθόνη τους, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που νιώθουν την πίεση να ποστάρουν τις δικές τους –οπωσδήποτε χαρούμενες‒ γιορτές.

 

Απολογισμοί και προσδοκίες

Οι millennials φαίνεται να λυγίζουν κάτω από το βάρος των απολογισμών που συνοδεύουν το τέλος του χρόνου, μπλεγμένοι σε ένα γαϊτανάκι προσδοκιών σχετικά με το τι έχουν καταφέρει στο peak της παραγωγικής τους ηλικίας και τι περιμένουν οι άλλοι από αυτούς.


Πλήθος ερευνών δείχνει ότι τα social media συμβάλλουν αρκετά σε αυτή την αγωνία, καθώς οι νέοι ηλικίας 18-35 ετών μπαίνουν στη διαδικασία να συγκρίνουν τα δικά τους Χριστούγεννα με αυτά που βλέπουν στην οθόνη τους, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που νιώθουν την πίεση να ποστάρουν τις δικές τους –οπωσδήποτε χαρούμενες‒ γιορτές.

 

Ταυτόχρονα, το εορταστικό τραπέζι μπορεί να μετατραπεί σε ένα πεδίο στο οποίο ανεπίλυτες οικογενειακές συγκρούσειςκαι καταπιεσμένα συναισθήματα έρχονται στην επιφάνεια, δυναμιτίζοντας τη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα. Αν και έχει βρεθεί ότι η συμμετοχή στα οικογενειακά τελετουργικά αυξάνει το υποκειμενικό αίσθημα ικανοποίησης των ατόμων και συμβάλλει στην εμπέδωση του συναισθήματος κοινωνικής υποστήριξης, η ίδια βιβλιογραφία τονίζει ότι η αρνητική εμπειρία που βιώνεται σε περίπτωση που υπάρχουν έντονα συγκρουσιακά στοιχεία μεταξύ των παρευρισκόμενων μελών είναι σε θέση να υπερκεράσει σημαντικά τα οφέλη της συνύπαρξης.

 

Από την άλλη, η καταναλωτική πλευρά των γιορτών ζορίζει σημαντικά χαμηλόμισθους και μη. Χαρακτηριστική είναι η έρευνα βρετανικής ιστοσελίδας ευρέσεως εργασίας, σύμφωνα με την οποία οι millennials επιθυμούν να μπει τέλος στο έθιμο της ανταλλαγής δώρων στο γραφείο (Secret Santa), καθώς προξενεί στους εργαζόμενους αυτής της ηλικιακής κατηγορίας ιδιαίτερο άγχος, με ένα 20% να δηλώνει ότι νιώθει να «κρίνεται» από τους συναδέλφους του για το δώρο που επέλεξε και ένα 26% να παραδέχεται ότι υπερχρεώνει τον λογαριασμό του ή ότι χρησιμοποιεί τις αποταμιεύσεις του για να εντυπωσιάσει με τα χριστουγεννιάτικα δώρα του γνωστούς και συναδέλφους.

 

Tα social media συμβάλλουν αρκετά σε αυτή την αγωνία, καθώς οι νέοι ηλικίας 18-35 ετών μπαίνουν στη διαδικασία να συγκρίνουν τα δικά τους Χριστούγεννα με αυτά που βλέπουν στην οθόνη τους
Tα social media συμβάλλουν αρκετά σε αυτή την αγωνία, καθώς οι νέοι ηλικίας 18-35 ετών μπαίνουν στη διαδικασία να συγκρίνουν τα δικά τους Χριστούγεννα με αυτά που βλέπουν στην οθόνη τους

 

Από τη νεύρωση των Χριστουγέννων στο «εορταστικό στρες»

Η υπαρξιακή αγωνία του ανήκειν αλλά και αυτή του θανάτου τονίζονται ιδιαίτερα κατά τις μέρες των γιορτών και οι κοινωνικές υποχρεώσεις που συνοδεύουν την περίοδο αυτήν κάνουν το παζλ της μελαγχολικής διάθεσης ακόμα πιο σύνθετο για κάθε ηλικιακή κατηγορία.

 

Δεν είναι καινούργιο εύρημα το γεγονός ότι τα καταθλιπτικά επεισόδια πολλαπλασιάζονται την περίοδο των Χριστουγέννων. Η συναισθηματική «επιταγή» για ευφορία, όπως ορίζεται από την εποχή, βιώνεται ιδιαίτερα ενοχικά κυρίως από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως οι άνθρωποι χωρίς υποστηρικτικό συναισθηματικό περιβάλλον, που νοσούν από ψυχικά ή σωματικά νοσήματα ή έχουν έρθει αντιμέτωποι με την απώλεια αγαπημένων τους.

 

Μάλιστα, πέρα από τους υποκειμενικούς ψυχολογικούς παράγοντες, είναι γνωστό ότι τα χαμηλά επίπεδα του ηλιακού φωτός που σημειώνονται κατά τους χειμερινούς μήνες συνεπάγονται και τη μείωση των επιπέδων μελατονίνης στον οργανισμό, ορμόνης που σχετίζεται με τη ρύθμιση του ύπνου και την καλή ψυχική διάθεση (εποχική συναισθηματική διαταραχή).

 

Αυτό που αλλάζει σε επίπεδο γενεών είναι ο τρόπος με τον οποίον εκφράζονται οι αγωνίες, επομένως και ο τρόπος με τον οποίο μια γενιά αποφασίζει να γιορτάσει (ή μη) τα δικά της Χριστούγεννα. Για παράδειγμα, έρευνα σε δείγμα 1.800 ατόμων ηλικίας 21-38 που διενεργήθηκε για λογαριασμό αλυσίδας ξενοδοχείων στην Ευρώπη έδειξε ότι το 1/5 των millennials προτιμά να περάσει τις γιορτινές μέρες με φίλους και όχι με την οικογένεια, 1 στους 10 ότι εύχεται κρυφά να μην υπάρχει θέση στο εορταστικό τραπέζι των πεθερικών του και ότι ένα τρίωρο θα ήταν ο ιδανικός χρόνος μαζί τους, ενώ οι μισοί από τους ερωτώμενους δήλωσαν ότι σκοπεύουν να αποφύγουν το παραδοσιακό μεσημεριανό με τη γαλοπούλα και να περάσουν την ημέρα μπροστά στην τηλεόραση, βλέποντας εορταστικές ταινίες και απολαμβάνοντας λίγο περισσότερο ύπνο.

 

Ερευνητές στις ΗΠΑ, που συγκέντρωσαν τις πιο πρόσφατες στατιστικές σχετικά με τα αρνητικά συναισθήματα που αναμοχλεύονται κατά την εορταστική περίοδο, δίνουν πλέον νέα διάσταση –και ορισμό‒ στα blues των Χριστουγέννων, το «εορταστικό στρες» (festive stress), και φτάνουν μέχρι το σημείο να το διαιρούν σε τρεις διακριτές χρονικές φάσεις που, ξεκινώντας από τις 13 Δεκέμβρη, κορυφώνονται ανήμερα των Χριστουγέννων.

 

«Απομαγεμένοι» μεν, ρομαντικοί δε

Ερμηνεύοντας κανείς αριθμούς και στατιστικές, καταλαβαίνει ότι η σύγχρονη γενιά σαφώς ρομαντζάρει στη θέα του γκι. Κοινώς, δεν είναι ότι δεν αγαπούν τα Χριστούγεννα ή τις παραδόσεις. Απλώς προσπαθούν να προσαρμόζονται σε έναν κόσμο που μεταβάλλεται με εξουθενωτικούς ρυθμούς. Οι millennials είναι συναισθηματικοί, αλλά δίνουν πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην πρακτική πλευρά της ζωής. Και η «μαγεία των Χριστουγέννων» με όλα τα παρεπόμενα, δε, φαντάζει πάντα βολική.

 

Αυτό εξηγεί ίσως και την τάση των νέων γονιών να απομακρύνονται από παραδοσιακές ρουτίνες, ενώ προσβλέπουν στους παππούδες για αναβίωση των χριστουγεννιάτικων παραδόσεων. Ίσως και τη ροπή των εργαζόμενων σε πολυπολιτισμικές κοινωνίες, όπως αυτή της Αμερικής, να εύχονται σε συναδέλφους «καλές διακοπές» αντί «καλά Χριστούγεννα», σε μια απόπειρα συμπερίληψης και απεύθυνσης στον άλλον, όπου κι αν πιστεύει.

 

Πιο επίκαιρος από ποτέ, ο Claude Lévi-Strauss μιλά για την αναπαραγωγή των χριστουγεννιάτικων εθίμων ως έναν ύμνο στη συνοχή αλλά πολύ περισσότερο σε αυτό που υπάρχει πέρα από αυτό που γνωρίζουμε, την αθανασία. Ο κορυφαίος ανθρωπολόγος καλεί ήδη από το 1952 τους αναγνώστες να αναλογιστούν τη σπουδή με την οποία εμείς οι ενήλικες φροντίζουμε να διατηρηθεί αλώβητο στα μάτια των παιδιών το πρεστίζ του Αϊ-Βασίλη. Τα μέτρα που παίρνουμε και τους θεατρικούς τρόπους που εφευρίσκουμε για να τα πείσουμε ότι τα δώρα θα κατέβουν πράγματι από την καμινάδα. «Δεν είναι επειδή κάπου βαθιά μέσα μας υπάρχει μια μικρή επιθυμία να πιστέψουμε στη γενναιοδωρία χωρίς όρια, στην ευγένεια χωρίς ανταλλάγματα, ένα σύντομο διάλειμμα, μέσα στο οποίο όλοι οι φόβοι και οι πικρίες αναβάλλονται; Υπ' αυτή την έννοια, τα Χριστούγεννα θα παραμένουν πάντα μια πραγματική θυσία των ενηλίκων στη γλυκιά γεύση της ζωής, τον μη θάνατο που καλοπιάνουμε μέσα από το άλλοθι των παιδιών».

 

Κι αν βιαστείτε να κρίνετε τη γενιά αυτή ως απρόσωπη ή αδιάφορη, σημειώστε κι αυτό: περσινή δημοσκόπηση που διενεργήθηκε τις ημέρες των γιορτών από μεγάλο ειδησεογραφικό πρακτορείο στις ΗΠΑ καθιστά σαφές ότι οι millennials υπερφαλαγγίζουν όλα τα ηλικιακά γκρουπ στην προτίμησή τους να στέλνουν ευχετήριες κάρτες μέσω ταχυδρομείου αντί για mail και άλλου τύπου ηλεκτρονικές ευχές. Το θεωρούν πιο προσωπικό και οικείο και κάπως έτσι καθρεφτίζουν μια παλιά και μια νεότερη εποχή, στην οποία οι παραδόσεις και οι ευχές μπορεί να μεταβάλλονται αλλά η ανάγκη για επαφή παραμένει ζητούμενο διαχρονικά.

 

___________________

*H Μίνα Μαρούγκα είναι ψυχοθεραπεύτρια - κοινωνική ανθρωπολόγος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Να τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όσων λατρεύουν τα Χριστούγεννα
Γιατί η εορταστική περίοδος μας ενθουσιάζει τόσο πολύ;
Αντί - Χριστούγεννα: Η λίστα με τις πιο ανορθόδοξες χριστουγεννιάτικες ταινίες
Δεν χρειάζεται να δείτε και φέτος το «Home Alone»! Για κάθε ταινία που είναι μες στην τρελή χαρά και τα κάλαντα υπάρχει (ευτυχώς) άλλη μία που κανιβαλίζει τα Χριστούγεννα με κάθε δυνατό τρόπο.
Η κατάθλιψη των Χριστουγέννων - Γιατί αυτές τις μέρες τα ποσοστά πενταπλασιάζονται
Ο Δρ, Θάνος Ασκητής εξηγεί πώς οι μέρες των γιορτών γίνονται μια καταθλιπτική περίοδος για πολλούς
Χριστούγεννα στην Αθήνα: 50 τρόποι για να περάσεις όμορφα τις γιορτές
Εκθέσεις, συναυλίες, πάρτι, παραστάσεις και δωρεάν δρώμενα στην πόλη για αξέχαστα Χριστούγεννα.
Κεραμιδόγατες, κότες σε έλκηθρα και Εωσφόροι: 23 εκκεντρικές χριστουγεννιάτικες κάρτες
Ο θάνατος, τι γιορταστικό πράγμα!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Yoga Guide: Διάλεξε το είδος γιόγκα που σου ταιριάζει
Ξέρεις ότι η γιόγκα είναι για όλους. Ποιο είδος όμως είναι για σένα;
Πώς οι γονείς μου με βοήθησαν να ξεπεράσω τον καρκίνο
Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, η δημοσιογράφος της LiFO Άννα Κόκορη θυμάται την εφηβεία της με τον καρκίνο και λέει δημόσια ένα ευχαριστώ στους γονείς της, που όχι μόνο την έφεραν στη ζωή αλλά κατάφεραν και να την κρατήσουν.
Πνευμονική αρτηριακή υπέρταση: Η πολύπλοκη νόσος που πλήττει τα αιμοφόρα αγγεία
Η πνευμονική αρτηριακή υπέρταση είναι μια σοβαρή ασθένεια, η οποία πλήττει τα αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν το αίμα από την καρδιά στους πνεύμονες.
Zombie scrolling syndrome: Το ατελείωτο scrolling στα social media απέκτησε δικό του όρο
Γιατί πολλοί ταυτίζουν τον εθισμό στα social media με τον αντίστοιχο στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά;
Πώς να προστατευτείς από το κρύο
Προτάσεις για να κρατήσεις την επιδερμίδα σου λαμπερή και υγιή τον χειμώνα.
Το φαρμακείο του χειμώνα από τη φύση στο σπίτι
Ιώσεις, κρυολογήματα, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, αδυναμία, μυϊκοί πόνοι, κούραση, αϋπνία, στομαχόπονος: Ό,τι κι αν συμβεί, δεν χρειάζεται να σε βγάλει εκτός μάχης.
Έγκριση-ορόσημο για το πρώτο χάπι σε παιδιά κι εφήβους με πολλαπλή σκλήρυνση
Η φινγκολιμόδη γίνεται η πρώτη και μοναδική τροποποιητική της νόσου θεραπεία για τους ανήλικους ασθενείς στην Ευρώπη.
Πάμε, ρε Γιώργαρε! Του Στέφανου Ξενάκη
Δεν κατεβαίνω πια σε αγώνες τρεξίματος. Παλιά δεν έχανα ούτε έναν.
5 τάσεις στο wellness που θα κυριαρχήσουν το 2020
Από το CBD oil μέχρι τη φωτοδυναμική θεραπεία, αυτές θα είναι οι τάσεις στην ευεξία για τη φετινή χρονιά.
Η μανία με το τρέξιμο: Απελευθερωτικό χόμπι ή μέσο απόκτησης κοινωνικού στάτους;
Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, το τρέξιμο έχει εξελιχθεί σε ένα μέσο απόκτησης κοινωνικού στάτους μέσω της δημιουργίας μιας συγκεκριμένης εικόνας και ενός προσωπικού brand.
Mirror Workout: Το νέο trend στην άσκηση είναι η γυμναστική μπροστά σε καθρέφτη
Ο συνδυασμός τεχνολογίας και άθλησης είναι η νέα τάση που έχει πείσει πολλούς να ξεκινήσουν να γυμνάζονται
Η επιδημία της γκέι μοναξιάς
Παρότι τα πράγματα για τους Έλληνες γκέι φαίνεται ότι αλλάζουν και ότι υπάρχει κοινωνική πρόοδος και μεγαλύτερη αποδοχή, η επιδημία της γκέι μοναξιάς, ειδικά στις μεγαλύτερες ηλικίες, είναι κάτι που επιμένει και γιγαντώνεται.
Τα κενά μου. Του Στέφανου Ξενάκη
Να αγαπάς τα κενά σου. Αυτό είναι αυτοεκτίμηση.
Γράμμα σε μένα (2020)
Φέτος, θα είμαι το φιλαράκι που πάντα ήθελες.
Πρώτη νύχτα μαζί: 8 συμβουλές για την επόμενη μέρα
Στατιστικές και μελέτες αποδεικνύουν ότι η πρώτη νύχτα ενός νέου ζευγαριού είναι καθοριστική για το μέλλον της σχέσης, το οποίο κρίνεται από τις συμπεριφορές της επόμενης μέρας. Να, λοιπόν, 8 πράγματα που οφείλετε να προσέχετε
6 σχόλια
Ταξινόμηση:
Προηγούμενα 1 Επόμενα
λukum (το) λukum (το) 25.12.2019 | 11:35
Και ποιός φταίει για το εργασιακό στρες και τους χαμηλούς μισθούς για την πλειοψηφία, ο καιρός;
avatar Μαύρος Γάτος 25.12.2019 | 20:31
Φταίει απλά το γεγονός ότι πολλοί μπορούν πολύ ευκολότερα να φανταστούν το τέλος του κόσμου και εξαιρετικά δύσκολα το τέλος του καπιταλισμού, έστω και του νεοφιλελευθερισμού...
λukum (το) λukum (το) 26.12.2019 | 00:24
Και αυτό πως ακριβώς θα συμβεί; Με ανοιχτά σύνορα, αλληλεγγύη, “σταράκια” και αντάρτικο πόλης από το ψυχικό και το Χαλάνδρι;
Double Helix Double Helix 26.12.2019 | 09:00
Δεν έχει να κάνει μόνο με τα εισοδήματα αλλά και με τις γενικότερες προσδοκίες που γεννιούνται αυτή την περίοδο: εγώ πχ έχω επαρκή εισοδήματα αλλά περνάω τις μέρες αυτές σχετικά μόνος: οι φίλοι μου έχουν σκορπίσει, αρκετοί κάθονται με τους δικούς τους, όσοι έχουν παντρευτεί είναι με τα πεθερικά, οι δικοί μου ανησυχούν αν δεν έχω κοινωνική ζωή όπως την βλέπουν στο ίντερνετ από άλλους, τέτοια πράγματα....
Arteemis Arteemis 25.12.2019 | 20:41
Άντε να περάσουν οι γιορτές. Σαν την καθημερινότητα δεν έχει. Χρόνια πολλά σε όλους.
dune dune 26.12.2019 | 15:34
Και τι εγινε αν περασα χριστουγεννα μονη, σε ξενη χωρα? Ειναι μια παραπανω μερα να περασω χρονο στο σπιτακι μου, να σκεφτω τα σχεδια για τη νεα χρονια να ξεκουραστω. Εκανα γενικο καθαρισμα σπιτιου, ειδα ταινιες, μαγειρεψα, αναψα φωτακια... Και το μονο που σκεφτομαι ειναι 'καλα τα παμε'. Δε νιωθω στενοχωρια ή μιζερια. Καποιες φορες ειναι ωραια η ησυχια και βοηθαει.
Προηγούμενα 1 Επόμενα
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή