Μπορεί να έχεις ξεπεράσει το άγχος του πρώτου ραντεβού ή να μην φοβάσαι πια να μιλήσεις σε κάποιον που δεν γνωρίζεις. Πόση αυτοπεποίθηση, ωστόσο, θα έλεγες πως έχεις στον εργασιακό σου χώρο; 

 

Έχεις το θάρρος που απαιτεί η διαχείριση ενός απαιτητικού έργου; Θα μπορούσες εύκολα να κάνεις μία κουβέντα για αύξηση και πώς νιώθεις όταν καλείσαι να εκθέσεις τις ιδέες σου σε μια ομάδα συναδέλφων; Αν νιώθεις άβολα απλά και μόνο διαβάζοντας τις παραπάνω προτάσεις, τότε αυτό το άρθρο οφείλεις να το μελετήσεις!

 

Η αυτοπεποίθηση είναι το Α και το Ω κάθε επιτυχημένης καριέρας γι'αυτό και η διατήρησή της σε υψηλά επίπεδα είναι το πρώτο σημαντικό βήμα προς την επιτυχία!


Ακόμα όμως κι αν νιώθεις πως τώρα η παραπάνω περιγραφή δεν σε αφορά, ο εργασιακός χώρος είναι γεμάτος προκλήσεις, απαιτήσεις και συνθήκες που συνεχώς αλλάζουν με αποτέλεσμα αυτές οι περίοδοι αυτοπεποίθησης, να μην διαρκούν πολύ. Υπάρχει ωστόσο μία μέθοδος για να αποκτήσεις ξανά το χαμένο σου θάρρος και να διαχειριστείς αποτελεσματικά κάθε μελλοντικό πλήγμα στο ηθικό σου!

 

Βλέπεις η αυτοπεποίθηση είναι το Α και το Ω κάθε επιτυχημένης καριέρας γι'αυτό και η διατήρησή της σε υψηλά επίπεδα είναι το πρώτο σημαντικό βήμα προς την επιτυχία! Δες παρακάτω 6 απλούς τρόπους για να αποκτήσεις, ή να διατηρήσεις, υψηλή αυτοπεποίθηση στο γραφείο.

 

1

Σταμάτα να μιλάς υποτιμητικά στον ίδιο σου τον εαυτό

«Δεν μπορείς να το κάνεις», «Δεν είσαι αρκετά ικανός για...». Ξέρεις πολύ καλά πως αυτή η φωνή μέσα σου μπορεί να σε ρίξει τη στιγμή που χρειάζεσαι τη δύναμή σου περισσότερο από ποτέ. Ήξερες όμως ότι αυτή την ίδια φωνή μπορείς να την εκπαιδεύσεις να σε υποστηρίζει αντί να σε υποτιμά;

 

Το πρώτο βήμα για να την ανατρέψεις είναι να αναγνωρίσεις πότε «ξυπνάει». Το δεύτερο είναι να προσθέσεις μία μονάχα λέξη στο τέλος κάθε αρνητικής φράσης που λες στον ίδιο σου τον εαυτό: ακόμα. Αν λοιπόν σε πνίγει η σκέψη «Δεν μπορώ να το κάνω», άλλαξε την σε «Δεν μπορώ να το κάνω... ακόμα». Αυτό το μικρό τρικ μετατρέπει μια αρνητική σκέψη σε προτροπή για εξέλιξη!

 

2.

Γίνε δεκτικός στην εποικοδομητική κριτική

Δεν είναι εύκολο, όμως μόνο μέσα από την κριτική γινόμαστε καλύτεροι. Κανείς δεν είναι τέλειος και γι' αυτό μία παρατήρηση δεν είναι ένα χτύπημα που πρέπει να αντέξεις αλλά ένα δυνατό όπλο για την εξέλιξη και τη βελτίωσή σου.

 

Την επόμενη φορά που θα δεχτείς κάποια κριτική λοιπόν, αντί να σκεφτείς «Τα έκανα όλα λάθος, δεν είμαι αρκετά καλός και αυτό το άτομο είναι εδώ για να μου το θυμίζει!» σκέψου «Αυτό το άτομο επενδύει στην εξέλιξή μου και είναι διατεθειμένο να αφιερώσει χρόνο και ενέργεια για να με βοηθήσει να βελτιωθώ». 

 

3.

Γιόρτασε τις μικρές σου νίκες!

Όσο πολυάσχολο κι αν είναι το οχτάωρό σου, όσο μεγάλες κι αν είναι οι λίστες με τις επαγγελματικές υποχρεώσεις σου, θυμήσου να σταματάς κάθε λίγο και να επιβραβεύεις τον εαυτό σου για όσα έχει ήδη καταφέρει μέσα στη μέρα.

 

Μπορώ να φανταστώ πως η ιδέα του να γιορτάσεις το γεγονός πως απάντησες όλα σου τα emails ακούγεται παράλογη, όμως αυτή η μικρή αλλαγή μπορεί να ανεβάσει την αυτοπεποίθησή σου και να σε βοηθήσει να αυξήσεις ακόμα περισσότερο την απόδοσή σου.

 

4.

Χτίσε μια καλή σχέση με το αφεντικό σου

Το αφεντικό σου δεν είναι η μαμά σου, είναι όμως ένας πολύτιμος σύμμαχος στον εργασιακό χώρο. Ενώ λοιπόν δεν έχει άμεση σχέση με τις εποχές που η αυτοπεποίθησή σου δεν είναι στα καλύτερά της, μπορεί να βοηθήσει μακροπρόθεσμα, ως ένα άτομο που γνωρίζει τη δουλειά που κάνεις και που μπορεί, αν παραστεί ανάγκη, να σε συμβουλέψει ή να σε βοηθήσει.

 

Ιδίως λοιπόν αν η έλλειψη αυτοπεποίθησης οφείλεται στο γεγονός ότι έχεις αναλάβει ένα έργο με το οποίο δεν έχεις εξοικείωση, είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να κάνει μαζί σου μία σοβαρή κουβέντα και να σε εμψυχώσει.

 

5.

Ασχολήσου ξανά με αυτό που γνωρίζεις

Αν νιώθεις ιδιαίτερα άσχημα, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να επιστρέψεις για λίγο σε αρμοδιότητες με τις οποίες είσαι ήδη εξοικειωμένος. Σε ποια πράγματα είσαι αδιαμφισβήτητα καλός;

 

Οι προκλήσεις στον εργασιακό χώρο είναι πάντα ευπρόσδεκτες αλλά η επιστροφή σε αυτά μπορεί να σου θυμίσει πως ήδη έχεις χτίσει ικανότητες και δεξιότητες και εμπειρία πολύτιμες για τον χώρο στον οποίο εργάζεσαι. Λίγα λεπτά από αυτή την πρακτική κάθε ημέρα είναι αρκετά για να κρατήσουν την αυτοπεποίθησή σου ψηλά!

 

6.

Μίλησε για ό,τι σε απασχολεί!

Αν είσαι σαν εμένα, τότε τείνεις να κλείνεσαι στον εαυτό σου κάθε φορά που δεν νιώθεις καλά. Αυτό βέβαια, μπορεί να είναι και το μεγαλύτερο λάθος σε μία τέτοια περίπτωση και ο μόνος τρόπος να το διαπιστώσεις θα είναι να ανοιχτείς και να μιλήσεις.

 

Διάλεξε ένα πρόσωπο που εμπιστεύεσαι και μίλησε για τις ανησυχίες σου. Με αυτό τον τρόπο θα βγάλεις από το μυαλό σου κάθε τοξική σκέψη και θα δώσεις στους αγαπημένους σου το «πράσινο φως» για να σου προσφέρουν την αγάπη και την υποστήριξη που χρειάζεσαι.  

 

Υιοθέτησε αυτά τα tips σε καθημερινή βάση και είναι βέβαιο πως θα μπαίνεις κάθε μέρα στο γραφείο με το κεφάλι ψηλά!

 

Με στοιχεία από τo Girlboss