Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
 

10 τρόποι για να είσαι καλύτερος φίλος

Όλα εκείνα που κάνουν πραγματικά ανεκτίμητο έναν φίλο στις μέρες μας
THE LIFO TEAM
Η γενναιοδωρία δεν έχει να κάνει με τα χρήματα. Έχει να κάνει με τον χρόνο, την αφοσίωση, την αγάπη, την ενέργεια. Υπάρχουν τόσα μικροπράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τους φίλους σας.

Τι μας κάνει πραγματικά καλούς φίλους; Και τι πραγματικά μπορούν να εκτιμήσουν οι άλλοι σ' εμάς, σε μία εποχή που πιστεύουμε ότι είμαστε εκεί για τους φίλους μας, μόνο και μόνο επειδή τους κάνουμε like στα social media; Τι ξεχνάμε; Μερικά από τα παρακάτω, μόνο για αρχή... 

 

1.

Να διατηρούμε τις υπάρχουσες φιλίες μας

Υπάρχουν άπειροι τρόποι στις μέρες μας για να μείνουμε σε επαφή: από το να βγούμε για καφέ, να δούμε μαζί μια ταινία, να στείλουμε ένα γραπτό μήνυμα ή ένα μέιλ, να κουβεντιάσουμε στο τηλέφωνο ή στο Skype, όταν ο φίλος μας είναι χιλιόμετρα μακριά μας. Στον υψηλής (αφόρητης, κάποτε) συνδεσιμότητας κόσμο μας σήμερα δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, όταν χανόμαστε με τους φίλους μας. Εκτός κι αν το θέλουμε. 

 

2.

Να χρησιμοποιούμε το Facebook με πιο έξυπνο τρόπο

Ναι, η αδράνεια του συγκεκριμένου Μέσου δικτύωσης μπορεί να μας τρελάνει. Συνεχόμενα βλέπουμε posts με εκατοντάδες likes, αλλά κανένα απολύτως σχόλιο. Κανείς δεν επικοινωνεί πραγματικά, δεν αστειεύεται, δεν "δένεται" με τον άλλο. Οι άνθρωποι απλώς σκρολάρουν και κάνουν like σε διάφορα πράγματα, χωρίς να το πολυσκεφτούν. Εναλλακτικά, μπορούμε να γράφουμε πράγματα που φανερώνουν ότι πραγματικά διαβάσαμε αυτό που έγραψε ένας φίλος. Μπορούμε επίσης να στείλουμε μήνυμα. Ή να ανεβάσουμε κάτι με περισσότερο νόημα από ακόμη μία σέλφι από το γυμναστήριο. Τα κοινωνικά δίκτυα υπάρχουν για να μας ενώνουν, όχι για να βοηθούν να "σκοτώσουμε" τον χρόνο μας.

 

3.

Να είμαστε παρόντες

Όταν περνάμε χρόνο με τους φίλους μας, ας αφήνουμε για λίγο το τηλέφωνο στην άκρη. Ας αφιερώνουμε όλον τον χρόνο και την προσοχή σ' εκείνους που αγαπάμε. Ας ακούμε τι μας λένε. Ας τους κάνουμε ερωτήσεις κι ας παρατηρούμε τον τρόπο που αντιδρούν και τα συναισθήματά τους. Ας θυμόμαστε μετά τι μας είπαν. Ας είμαστε πραγματικά μαζί τους. Όχι απλώς να απαιτούμε να ακούσουν τα δικά μας. 

 

Υπάρχουν άπειροι τρόποι στις μέρες μας για να μείνουμε σε επαφή: από το να βγούμε για καφέ μέχρι να κουβεντιάσουμε στο τηλέφωνο ή στο Skype, όταν ο φίλος μας είναι χιλιόμετρα μακριά μας.
Υπάρχουν άπειροι τρόποι στις μέρες μας για να μείνουμε σε επαφή: από το να βγούμε για καφέ μέχρι να κουβεντιάσουμε στο τηλέφωνο ή στο Skype, όταν ο φίλος μας είναι χιλιόμετρα μακριά μας.

 

4.

Ας ξεκινήσουμε να μιλάμε μ' εκείνους που απλώς προσπερνάμε

Όλοι περιτριγυριζόμαστε από τέτοιους ανθρώπους. Συμμαθητές, συνεργάτες, ανθρώπους με τους οποίους συχνάζουμε στα ίδια στέκια, ανθρώπους τους οποίους προσπερνάμε, ενώ θα μπορούσαμε να επικοινωνούμε μαζί τους. Ας είμαστε τολμηροί. Ας ξεκινήσουμε εμείς μια κουβέντα. Μπορεί να είναι κάτι απλό και δεν χρειάζεται να κρατήσει για πάντα ή να έχει σκοπιμότητα. Ας είναι μια φιλοφρόνηση για εκείνο το ωραίο Τ-shirt που φοράει κάποιος. Με αυτό τον τρόπο προκύπτει ξαφνικά ένα κοινό σημείο. Δεν χρειάζεται πολλά. Μόνο να σπάσει ο πάγος. Ας θυμόμαστε πάντα ότι και ο άλλος είναι το ίδιο νευρικός ή φοβισμένος μαζί μας, όπως κι εμείς. 

 

5.

Ας πάρουμε την πρωτοβουλία

Αν κάτι που θέλουμε δεν υπάρχει, μπορούμε πάντα να το δημιουργήσουμε. Και είναι αστείο το πόσο λίγη προσπάθεια μπορεί να χρειάζεται όλο αυτό. Οργανώστε μια βραδιά με επιτραπέζια παιχνίδια. Καλέστε τους φίλους σας για ένα πρωινό καφέ και βόλτα στο κέντρο της πόλης. Κανονίστε μια βραδιά στο σινεμά ή μια βραδιά με φαγητό που θα φτιάξετε όλοι. Δεν χρειάζεται χρήματα όλο αυτό, παρά μόνο καλή θέληση. Ακόμη κι όταν οι άλλοι παραμένουν αδρανείς, πάντα τους αρέσει να τους προσκαλούν κάπου. 

 

6.

Ας είμαστε περισσότερο γενναιόδωροι

Η γενναιοδωρία δεν έχει να κάνει με τα χρήματα. Έχει να κάνει με τον χρόνο, την αφοσίωση, την αγάπη, την ενέργεια. Υπάρχουν τόσα μικροπράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τους φίλους σας. Βοηθήστε σε μια δουλειά ή μια συζήτηση που μπορεί να είναι πονοκέφαλος για τον φίλο σας, προσφερθείτε να κάνετε κάτι που για 'σας μπορεί να είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο και για εκείνον πραγματικός βραχνάς.

 

7.

Ας αναζητήσουμε εκείνους με τους οποίους έχουμε να μιλήσουμε αιώνες

Συμβαίνει σε όλους - το κάνουμε όλοι: ξεχνάμε τους παλιούς συμμαθητές, φίλους που μεγαλώσαμε μαζί και συναδέλφους. Και μετά νιώθουμε περίεργα με το να επιχειρήσουμε να τους φέρουμε ξανά κοντά μας. Και περιμένουμε να το κάνουν αυτοί. Και μετά γίνεται ακόμη πιο περίεργο και μετά εγκαταλείπουμε την ιδέα γεμάτοι ενοχές. Σε όλο αυτό η απάντηση είναι "κάν' το τώρα". Μην περιμένεις απ' τους άλλους και μην αφήνεις να περάσει πολύς χρόνος.

 

8.

Ας βγάζουμε περισσότερες φωτογραφίες με τους φίλους μας 

...κι ας μην ξεχνάμε τις παλιές. Μπορεί να αναρωτιέστε "πώς μερικές φωτογραφίες μπορούν να με βοηθήσουν να γίνω καλύτερος φίλος;". Όμως, η φωτογραφία είναι εκείνη που αιχμαλωτίζει τις στιγμές μας. Και φυσικά, μία φωτογραφία θα είναι πάντα η τέλεια δικαιολογία για να στείλετε σε κάποιον ένα σύντομο, προσωπικό μήνυμα που θα του φτιάξει τη μέρα.  Μια μικρή ανασκαφή στο αρχείο και μια φωτογραφία 5ετίας ή παλιότερη πάντα έχει πολλά να πει σε δύο φίλους για εκείνη την τέλεια -ή όχι και τόσο- μέρα, που, όμως την πέρασαν μαζί. 

 

Μια στο τόσο, κάντε ημερήσιο στόχο το να φτιάξετε τη μέρα ενός φίλου που το έχει ανάγκη. Να γίνετε εκείνο το άτομο που θα εμπνεύσει, θα εμψυχώσει, θα δώσει δύναμη στην ημέρα κάποιου άλλου.
Μια στο τόσο, κάντε ημερήσιο στόχο το να φτιάξετε τη μέρα ενός φίλου που το έχει ανάγκη. Να γίνετε εκείνο το άτομο που θα εμπνεύσει, θα εμψυχώσει, θα δώσει δύναμη στην ημέρα κάποιου άλλου.

 

9.

Ας αποδεχθούμε τους άλλους περισσότερο, ας κρίνουμε λιγότερο 

...και τελοσπάντων ας εστιάσουμε στα προσόντα των φίλων και όχι στα ελαττώματά τους. Οι φίλοι μας -όπως κι εμείς- δεν είναι τέλειοι. Κοινώς, μην περιμένετε και μην απαιτείται από τους φίλους σας να είναι μαζί σας σε ό,τι κάνετε, να είναι εκεί για να σας ακούσουν πάντα, να είναι η αξιόπιστη βοήθεια κάθε φορά που τους χρειάζεστε. Είναι πρακτικώς αδύνατον αυτό. Γι' αυτό εστιάστε στα προσόντα τους και την ποιότητά τους ως ανθρώπων. Δείτε ό,τι καλό υπάρχει σ' αυτούς, τις αρετές και όχι τα ελαττώματα τους. Αγαπήστε τους και αποδεχτείτε τους για ό,τι πραγματικά είναι. Καθένας από εμάς δίνει μια μάχη, για την οποία κανείς άλλος δεν γνωρίζει πόσο επώδυνη είναι. Αφήστε την κριτική να περνάει από το μυαλό σας, ακριβώς όπως τα σύννεφα σε έναν καταγάλανο ουρανό. Μη της δίνετε μόνιμη θέση στη ζωή σας και σ' αυτή των φίλων σας. 

 

10.

Ας γίνουμε αυτοί που θα τους φτιάξουν τη μέρα 

Μια στο τόσο, κάντε ημερήσιο στόχο το να φτιάξετε τη μέρα ενός φίλου που το έχει ανάγκη. Να γίνετε εκείνο το άτομο που θα εμπνεύσει, θα εμψυχώσει, θα δώσει δύναμη στην ημέρα κάποιου άλλου. Η ευγένεια, η καλοσύνη, η αισιοδοξία είναι εκείνο που πάντα θυμόμαστε στους άλλους, πόσω μάλλον στους φίλους μας, τους ανθρώπους από τους οποίους περιμένουμε κίνητρο και υποστήριξη, όταν όλα δείχνουν χάλια. 

 

Με στοιχεία από το Motto.time.com

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα 13 πιο συνηθισμένα προβλήματα μεταξύ φίλων
Οι «φίλοι» του Facebook, κολλητοί που μας γουστάρουν, μας ζηλεύουν, αδιαφορούν, μας ντροπιάζουν, που δεν ξέρουν τι θέλουν: Όλα είναι εδώ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ωραία Πράγματα: Το νόημα της ζωής
Μια εμψυχωτική και απολαυστική αναζήτηση του νοήματος της ζωής μας, στο podcast που ΙΣΩΣ σας φτιάξει τη διάθεση
Κρίσεις πανικού: ο μηχανισμός μιας ψυχικής επιδημίας του 21ου αιώνα
Με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο «Πανικός - H μεγάλη εξέγερση μέσα μας», ο ψυχίατρος Κώστας Γκοτζαμάνης εξηγεί.
Η παράξενη σχέση ανάμεσα στον Covid-19 και τον ύπνο
Ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει αϋπνία και μακροχρόνιες αλλαγές στο νευρικό μας σύστημα. Μπορεί, όμως, ο ύπνος να είναι το κλειδί για τον τερματισμό της πανδημίας;
Η καινοτομία στην υπηρεσία της υγείας
Στη Sanofi, η καινοτομία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των δραστηριοτήτων της.
Βλέπουν τα κορίτσια πορνό; Μια 28χρονη εξομολογείται.
Άραγε τα κορίτσια παρακολουθούν πορνό; Κι αν ναι, γιατί δεν μιλάνε ελεύθερα γι' αυτό; Είναι τα βίντεο ερωτικού περιεχομένου ένας τρόπος να μάθουμε για το σεξ; Ή μήπως είναι τελείως εκτός πραγματικότητας;
«Μην Αμελείς!» Η ανάγκη της τακτικής παρακολούθησης των χρόνιων νοσημάτων
Το βίντεο ευαισθητοποίησης της Εταιρείας Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα (ΕΜΠΑΚΑΝ) για τα χρόνια νοσήματα.
Η ομάδα του ΙΑΣΩ Παίδων έχει όλες τις απαντήσεις για τη νόσο Kawasaki
Η παιδίατρος Κατερίνα Αγραφιώτου, διευθύντρια της Β' Παιδιατρικής Κλινικής του ΙΑΣΩ Παίδων, εξηγεί τι ακριβώς είναι η νόσος Kawasaki.
Η τέλεια ομορφιά. Του Στέφανου Ξενάκη
Μεγάλη ιστορία να σε περιποιείσαι. Νομίζω, η σημαντικότερη της ζωής σου.
«Απεριόριστη Ανάσα - Be a life Donor»: Εκστρατεία για δωρεά oργάνων από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Κυστικής Ίνωσης
Στο πλαίσιο της εκστρατείας καλείται ο κάθε πολίτης να κάνει εγγραφή ως Δωρητής Οργάνων, και στη συνέχεια να αναρτήσει μια φωτογραφία στην ιστοσελίδα που έχει δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό.
«Δώσε ανάσα στη ζωή σου» και με την πρώτη ανεξήγητη δύσπνοια επισκέψου τον γιατρό σου
Η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών με Πνευμονική Υπέρταση Ιωάννα Αλυσανδράτου μας μιλά για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε.
Βήχας, φτέρνισμα και μπουκωμένη μύτη δεν οφείλονται μόνο στον κορωνοϊό
Καθώς προχωράμε προς τον χειμώνα παρουσιάζουν έξαρση οι εποχικές ιώσεις.
Τα επιστημονικά δεδομένα για τη νικοτίνη και τις βλάβες από το κάπνισμα
Την καύση του καπνού υποδεικνύουν οι επιστήμονες ως τη βασική αιτία της βλάβης που δημιουργείται από το κάπνισμα.
Caroline Wozniacki: Η πρωταθλήτρια του τένις μιλά για τον αγώνα της με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα
Η ιστορία της εμπνέει κάθε γυναίκα που ζει με ένα χρόνιο ρευματολογικό νόσημα ώστε να το μετατρέψει σε πλεονέκτημα.
Καίτη Θεοχάρη: Ποια είναι τα «σπάνια νοσήματα» και πώς μπορούν να βοηθηθούν οι πάσχοντες από αυτά
Η πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών και Φίλων Πασχόντων «Αλληλεγγύη» και εκ των ιδρυτών της Πανελλήνιας Ένωσης Σπανίων Παθήσεων σε μια επίκαιρη συζήτηση.
Πόσο μετράει τελικά το μέγεθος; Δυό φίλες συζητούν στο στούντιο του LIFO.gr
Υπάρχει ιδανικό αντρικό μόριο; Κι αν ναι, πόσα εκατοστά είναι αυτό; Το θέμα της σεξουαλικής ικανοποίησης είναι και θέμα εκατοστών; Και τι γίνεται με τα ερωτήματα ταμπού που απασχολούν άντρες και γυναίκες;
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή