Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
 

10 τρόποι για να είσαι καλύτερος φίλος

Όλα εκείνα που κάνουν πραγματικά ανεκτίμητο έναν φίλο στις μέρες μας
THE LIFO TEAM
Η γενναιοδωρία δεν έχει να κάνει με τα χρήματα. Έχει να κάνει με τον χρόνο, την αφοσίωση, την αγάπη, την ενέργεια. Υπάρχουν τόσα μικροπράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τους φίλους σας.

Τι μας κάνει πραγματικά καλούς φίλους; Και τι πραγματικά μπορούν να εκτιμήσουν οι άλλοι σ' εμάς, σε μία εποχή που πιστεύουμε ότι είμαστε εκεί για τους φίλους μας, μόνο και μόνο επειδή τους κάνουμε like στα social media; Τι ξεχνάμε; Μερικά από τα παρακάτω, μόνο για αρχή... 

 

1.

Να διατηρούμε τις υπάρχουσες φιλίες μας

Υπάρχουν άπειροι τρόποι στις μέρες μας για να μείνουμε σε επαφή: από το να βγούμε για καφέ, να δούμε μαζί μια ταινία, να στείλουμε ένα γραπτό μήνυμα ή ένα μέιλ, να κουβεντιάσουμε στο τηλέφωνο ή στο Skype, όταν ο φίλος μας είναι χιλιόμετρα μακριά μας. Στον υψηλής (αφόρητης, κάποτε) συνδεσιμότητας κόσμο μας σήμερα δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, όταν χανόμαστε με τους φίλους μας. Εκτός κι αν το θέλουμε. 

 

2.

Να χρησιμοποιούμε το Facebook με πιο έξυπνο τρόπο

Ναι, η αδράνεια του συγκεκριμένου Μέσου δικτύωσης μπορεί να μας τρελάνει. Συνεχόμενα βλέπουμε posts με εκατοντάδες likes, αλλά κανένα απολύτως σχόλιο. Κανείς δεν επικοινωνεί πραγματικά, δεν αστειεύεται, δεν "δένεται" με τον άλλο. Οι άνθρωποι απλώς σκρολάρουν και κάνουν like σε διάφορα πράγματα, χωρίς να το πολυσκεφτούν. Εναλλακτικά, μπορούμε να γράφουμε πράγματα που φανερώνουν ότι πραγματικά διαβάσαμε αυτό που έγραψε ένας φίλος. Μπορούμε επίσης να στείλουμε μήνυμα. Ή να ανεβάσουμε κάτι με περισσότερο νόημα από ακόμη μία σέλφι από το γυμναστήριο. Τα κοινωνικά δίκτυα υπάρχουν για να μας ενώνουν, όχι για να βοηθούν να "σκοτώσουμε" τον χρόνο μας.

 

3.

Να είμαστε παρόντες

Όταν περνάμε χρόνο με τους φίλους μας, ας αφήνουμε για λίγο το τηλέφωνο στην άκρη. Ας αφιερώνουμε όλον τον χρόνο και την προσοχή σ' εκείνους που αγαπάμε. Ας ακούμε τι μας λένε. Ας τους κάνουμε ερωτήσεις κι ας παρατηρούμε τον τρόπο που αντιδρούν και τα συναισθήματά τους. Ας θυμόμαστε μετά τι μας είπαν. Ας είμαστε πραγματικά μαζί τους. Όχι απλώς να απαιτούμε να ακούσουν τα δικά μας. 

 

Υπάρχουν άπειροι τρόποι στις μέρες μας για να μείνουμε σε επαφή: από το να βγούμε για καφέ μέχρι να κουβεντιάσουμε στο τηλέφωνο ή στο Skype, όταν ο φίλος μας είναι χιλιόμετρα μακριά μας.
Υπάρχουν άπειροι τρόποι στις μέρες μας για να μείνουμε σε επαφή: από το να βγούμε για καφέ μέχρι να κουβεντιάσουμε στο τηλέφωνο ή στο Skype, όταν ο φίλος μας είναι χιλιόμετρα μακριά μας.

 

4.

Ας ξεκινήσουμε να μιλάμε μ' εκείνους που απλώς προσπερνάμε

Όλοι περιτριγυριζόμαστε από τέτοιους ανθρώπους. Συμμαθητές, συνεργάτες, ανθρώπους με τους οποίους συχνάζουμε στα ίδια στέκια, ανθρώπους τους οποίους προσπερνάμε, ενώ θα μπορούσαμε να επικοινωνούμε μαζί τους. Ας είμαστε τολμηροί. Ας ξεκινήσουμε εμείς μια κουβέντα. Μπορεί να είναι κάτι απλό και δεν χρειάζεται να κρατήσει για πάντα ή να έχει σκοπιμότητα. Ας είναι μια φιλοφρόνηση για εκείνο το ωραίο Τ-shirt που φοράει κάποιος. Με αυτό τον τρόπο προκύπτει ξαφνικά ένα κοινό σημείο. Δεν χρειάζεται πολλά. Μόνο να σπάσει ο πάγος. Ας θυμόμαστε πάντα ότι και ο άλλος είναι το ίδιο νευρικός ή φοβισμένος μαζί μας, όπως κι εμείς. 

 

5.

Ας πάρουμε την πρωτοβουλία

Αν κάτι που θέλουμε δεν υπάρχει, μπορούμε πάντα να το δημιουργήσουμε. Και είναι αστείο το πόσο λίγη προσπάθεια μπορεί να χρειάζεται όλο αυτό. Οργανώστε μια βραδιά με επιτραπέζια παιχνίδια. Καλέστε τους φίλους σας για ένα πρωινό καφέ και βόλτα στο κέντρο της πόλης. Κανονίστε μια βραδιά στο σινεμά ή μια βραδιά με φαγητό που θα φτιάξετε όλοι. Δεν χρειάζεται χρήματα όλο αυτό, παρά μόνο καλή θέληση. Ακόμη κι όταν οι άλλοι παραμένουν αδρανείς, πάντα τους αρέσει να τους προσκαλούν κάπου. 

 

6.

Ας είμαστε περισσότερο γενναιόδωροι

Η γενναιοδωρία δεν έχει να κάνει με τα χρήματα. Έχει να κάνει με τον χρόνο, την αφοσίωση, την αγάπη, την ενέργεια. Υπάρχουν τόσα μικροπράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τους φίλους σας. Βοηθήστε σε μια δουλειά ή μια συζήτηση που μπορεί να είναι πονοκέφαλος για τον φίλο σας, προσφερθείτε να κάνετε κάτι που για 'σας μπορεί να είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο και για εκείνον πραγματικός βραχνάς.

 

7.

Ας αναζητήσουμε εκείνους με τους οποίους έχουμε να μιλήσουμε αιώνες

Συμβαίνει σε όλους - το κάνουμε όλοι: ξεχνάμε τους παλιούς συμμαθητές, φίλους που μεγαλώσαμε μαζί και συναδέλφους. Και μετά νιώθουμε περίεργα με το να επιχειρήσουμε να τους φέρουμε ξανά κοντά μας. Και περιμένουμε να το κάνουν αυτοί. Και μετά γίνεται ακόμη πιο περίεργο και μετά εγκαταλείπουμε την ιδέα γεμάτοι ενοχές. Σε όλο αυτό η απάντηση είναι "κάν' το τώρα". Μην περιμένεις απ' τους άλλους και μην αφήνεις να περάσει πολύς χρόνος.

 

8.

Ας βγάζουμε περισσότερες φωτογραφίες με τους φίλους μας 

...κι ας μην ξεχνάμε τις παλιές. Μπορεί να αναρωτιέστε "πώς μερικές φωτογραφίες μπορούν να με βοηθήσουν να γίνω καλύτερος φίλος;". Όμως, η φωτογραφία είναι εκείνη που αιχμαλωτίζει τις στιγμές μας. Και φυσικά, μία φωτογραφία θα είναι πάντα η τέλεια δικαιολογία για να στείλετε σε κάποιον ένα σύντομο, προσωπικό μήνυμα που θα του φτιάξει τη μέρα.  Μια μικρή ανασκαφή στο αρχείο και μια φωτογραφία 5ετίας ή παλιότερη πάντα έχει πολλά να πει σε δύο φίλους για εκείνη την τέλεια -ή όχι και τόσο- μέρα, που, όμως την πέρασαν μαζί. 

 

Μια στο τόσο, κάντε ημερήσιο στόχο το να φτιάξετε τη μέρα ενός φίλου που το έχει ανάγκη. Να γίνετε εκείνο το άτομο που θα εμπνεύσει, θα εμψυχώσει, θα δώσει δύναμη στην ημέρα κάποιου άλλου.
Μια στο τόσο, κάντε ημερήσιο στόχο το να φτιάξετε τη μέρα ενός φίλου που το έχει ανάγκη. Να γίνετε εκείνο το άτομο που θα εμπνεύσει, θα εμψυχώσει, θα δώσει δύναμη στην ημέρα κάποιου άλλου.

 

9.

Ας αποδεχθούμε τους άλλους περισσότερο, ας κρίνουμε λιγότερο 

...και τελοσπάντων ας εστιάσουμε στα προσόντα των φίλων και όχι στα ελαττώματά τους. Οι φίλοι μας -όπως κι εμείς- δεν είναι τέλειοι. Κοινώς, μην περιμένετε και μην απαιτείται από τους φίλους σας να είναι μαζί σας σε ό,τι κάνετε, να είναι εκεί για να σας ακούσουν πάντα, να είναι η αξιόπιστη βοήθεια κάθε φορά που τους χρειάζεστε. Είναι πρακτικώς αδύνατον αυτό. Γι' αυτό εστιάστε στα προσόντα τους και την ποιότητά τους ως ανθρώπων. Δείτε ό,τι καλό υπάρχει σ' αυτούς, τις αρετές και όχι τα ελαττώματα τους. Αγαπήστε τους και αποδεχτείτε τους για ό,τι πραγματικά είναι. Καθένας από εμάς δίνει μια μάχη, για την οποία κανείς άλλος δεν γνωρίζει πόσο επώδυνη είναι. Αφήστε την κριτική να περνάει από το μυαλό σας, ακριβώς όπως τα σύννεφα σε έναν καταγάλανο ουρανό. Μη της δίνετε μόνιμη θέση στη ζωή σας και σ' αυτή των φίλων σας. 

 

10.

Ας γίνουμε αυτοί που θα τους φτιάξουν τη μέρα 

Μια στο τόσο, κάντε ημερήσιο στόχο το να φτιάξετε τη μέρα ενός φίλου που το έχει ανάγκη. Να γίνετε εκείνο το άτομο που θα εμπνεύσει, θα εμψυχώσει, θα δώσει δύναμη στην ημέρα κάποιου άλλου. Η ευγένεια, η καλοσύνη, η αισιοδοξία είναι εκείνο που πάντα θυμόμαστε στους άλλους, πόσω μάλλον στους φίλους μας, τους ανθρώπους από τους οποίους περιμένουμε κίνητρο και υποστήριξη, όταν όλα δείχνουν χάλια. 

 

Με στοιχεία από το Motto.time.com

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα 13 πιο συνηθισμένα προβλήματα μεταξύ φίλων
Οι «φίλοι» του Facebook, κολλητοί που μας γουστάρουν, μας ζηλεύουν, αδιαφορούν, μας ντροπιάζουν, που δεν ξέρουν τι θέλουν: Όλα είναι εδώ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπορούμε να περάσουμε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά μας όταν βρισκόμαστε μαζί τους 24 ώρες το 24ωρο;
Η Ζωή Κοσκινίδου, προτείνει να ασχοληθούμε με μεγαλόφωνη ανάγνωση, επιτραπέζια παιχνίδια και τις δουλειές του σπιτιού.
Η θεραπευτική αξία της κηπουρικής σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς
Ο ερασιτέχνης κηπουρός και ιδιοκτήτης του καταστήματος «Mother Plants & Stuff», Μάνος Τζιαπώνης, ισχυρίζεται πως, μαζί με τα φυτά, μπορούμε να καλλιεργήσουμε και την ψυχική μας υγεία.
12 πιθανά μαθήματα από τον ιό. Του Στέφανου Ξενάκη
Η ελευθερία είναι εσωτερική υπόθεση. Μπορείς να τα έχεις όλα και να νιώθεις στέρηση. Μπορείς να είσαι κλεισμένος σπίτι και να νιώθεις ελεύθερος.
Οι σχέσεις στην εποχή του κορωνοϊού: Μία ψυχολόγος εξηγεί τι εντάσεις αναφύονται στον υποχρεωτικό εγκλεισμό
Μιλήσαμε με την ψυχολόγο-ψυχοθεραπεύτρια Φωτεινή Κορναράκη για το πώς να διαχειριστούμε τη νέα πραγματικότητα που δημιουργεί στις σχέσεις η εξάπλωση μίας παγκόσμιας πανδημίας.
Ικαρία: Το πρώτο όμορφο πράγμα της Κυριακής 22 Μαρτίου
Είναι η Ικαρία
Απλές συμβουλές για να αντέξουμε στην καραντίνα από έναν αστροναύτη που πέρασε ένα χρόνο στο διάστημα
Τις δίνει ο Scott Kelly, ένας αστροναύτης της NASA εν αποστρατεία, που πέρασε σχεδόν ένα χρόνο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Εγώ επιλέγω. Του Στέφανου Ξενάκη
Δεν επιλέγουμε τον καιρό, δεν επιλέγουμε τον ιό, όμως πάντα επιλέγουμε τι θα κάνουμε με δαύτον. Για την ακρίβεια, είσαι το σύνολο των επιλογών σου.
8 apps για να κάνετε γυμναστική στο σπίτι
Από κοιλιακούς, μέχρι γιόγκα, αυτές οι εφαρμογές είναι ιδανικές για την περίοδο που βρισκόμαστε στο σπίτι.
«Στην Ελλάδα θυμήθηκαν ότι έχουν μπιντέ»: Ας τελειώνουμε για πάντα με το χαρτί υγείας
Εκτός του ότι είναι αντι-οικολογικό και αντι-οικονομικό, το χαρτί υγείας δεν λειτουργεί καν ως στοιχειώδες μέσο υγιεινής.
Από τον πανικό μέχρι την άρνηση: Πώς η πανδημία επηρεάζει την ψυχολογία μας
Η ψυχολόγος-κοινωνιολόγος Γεωργία Δηλάκη εξηγεί πώς μπορούμε να «θωρακιστούμε» ψυχολογικά απέναντι στον πανικό και την ξαφνική απομόνωση, αποφεύγοντας τις προκαταλήψεις και διατηρώντας την ψυχραιμία μας.
Χρήσιμα tips για να μην αγγίζεις συνέχεια το πρόσωπό σου
Ένας μικρός οδηγός για να περιορίσουμε, όσο μπορούμε, την εξάπλωση του κοροναϊού
Η μάχη με τον καρκίνο, αλλιώς
Αυτή την εποχή μετράμε μανιωδώς τα νέα περιστατικά της εξάπλωσης του κοροναϊού, αλλά αυτά δεν είναι τα μοναδικά που πληθαίνουν ανησυχητικά.
Δυό άνθρωποι που υποφέρουν από κρίσεις πανικού μιλούν στη LIFO
Πώς είναι να ζεις με αυτή τη σύγχρονη ασθένεια που βασανίζει πολύ περισσότερους ανθρώπους απ' ό,τι νομίζεις
9 καλές συμβουλές για να μάθεις το μικρό σου γιο να εκτιμά μεγαλώνοντας τα κορίτσια
Πώς μεγαλώνει κανείς έναν φεμινιστή γιο; Αν το θεωρείτε σχετικά εύκολο, μάλλον αγνοείτε τις βαθιές ρίζες των προκαταλήψεων.
Θέλω πολλά; Του Στέφανου Ξενάκη
Και είναι κακό να ζητάω πολλά; Καθόλου. Είναι όμως ολέθριο να αρκείσαι στα λίγα.
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή