Πολλά έχουν γραφτεί για τη συγγραφέα του εμβληματικού «Πέρα από την Αφρική». Η πολυτάραχη ζωή της, η μνημειώδης γοητεία της, οι περιπέτειες υγείας – συνέπεια πολύχρονης μάχης με τη σύφιλη -, όλα αυτά συνέθεταν μία δύσκολη, όσο και εξαιρετικά ελκυστική περσόνα.

 

Εκείνο που δεν αμφισβητήθηκε ποτέ ήταν η αχαλίνωτη φαντασία της Κάρεν Μπλίξεν, η πρόθυμη ανταπόκριση της σε οτιδήποτε καινούριο και το ανοιχτό πνεύμα της σε κόσμους πέρα από τον ορατό.

 

Μέχρι πού έφτανε, όμως, αυτό το εύρος πνεύματος και αναζήτησης; Όπως αποκαλύπτει κάποιος που γνώριζε καλά τη διαδρομή της Μπλίξεν, μέχρι και σε συμφωνία με τον Διάβολο…

  

Η Μπλίξεν, σε αυτό το μίνι ντοκιμαντέρ του Morten Henriksen, εμφανίζεται να είχε εξομολογηθεί σε κάποιον την εμπειρία αυτής της συνάντησης, της φιλίας της με τον Σατανά, όχι με τη…  Βιβλική του σημασία, αλλά ως οντότητα δύναμης, σοφίας και ασύλληπτης διαύγειας. Αυτή ακριβώς η εξομολόγηση είχε ζητήσει να μείνει απολύτως προφυλαγμένη, όπως και έγινε μέχρι τη μέρα που προέκυψε το ντοκιμαντέρ με τίτλο του, το ίδιο το μυστικό της.

 

Οτιδήποτε κι αν πίστευε η Μπλίξεν, που ας μην ξεχνάμε, υπέφερε από βαριάς μορφής σύφιλη και οι παραισθήσεις δεν έλειπαν από τη ζωή της, η «Συμφωνία με τον Διάβολο» είναι ένα φιλμάκι που ανταποκρίνεται στο ύφος των πασίγνωστων «7 γοτθικών ιστοριών της».

 

Δανέζικη ψυχρότητα, ηλικιωμένες εξομολογήσεις μιας κάποιας βαρύτητας και ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τις περίεργες φιλίες της Μπλίξεν με τον Άρχοντα του Σκότους και τη Σελήνη. Και μία απόκοσμη συμπεριφορά που κάποτε έφερνε φίλους και κοντινούς στα όρια τους… 

 

Δείτε το τρέιλερ