Κατά τη διάρκεια των αιώνων, η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία κατασκεύασε περίπου 50.000 μίλια αυτοκινητοδρόμων, που διαπερνούσαν τον αρχαίο μεσογειακό κόσμο, από τη Βρετανία έως την σύγχρονη Τουρκία και από τον ποταμό Δούναβη έως τη βόρεια Αφρική.

 

Σύμφωνα με την Εγκυκλοπαίδεια Μπριτάνικα, ο μεγάλος αριθμός των οδών που εκτείνονταν στις επαρχίες της αυτοκρατορίας οδήγησαν στην περίφημη ρήση για την ιταλική πρωτεύουσα"Όλοι οι δρόμοι, οδηγούν στη Ρώμη".

 

Σήμερα, οι σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι και οι οδικές αρτηρίες έχουν ως επί το πλείστον αντικαταστήσει το αρχαίο σύστημα (αν και εξακολουθούν να υπάρχουν μερικά τμήματα). Γεγονός που εγείρει το ερώτημα: Μήπως όλοι οι δρόμοι εξακολουθούν να οδηγούν στη Ρώμη;

 

 

 

Το εργαστήριο Moovel, μιας γερμανικής σχεδιαστικής ομάδας, έχει την απάντηση. Γραφίστες Δεδομένων "άπλωσαν" ένα πλέγμα 486.713 κυψελών πάνω στον 26.503.452 τ. χλμ. σε ψηφιακούς οδικούς χάρτες ανοιχτού λογισμικού της Ευρώπης. Στη συνέχεια, ανέπτυξαν έναν αλγόριθμο για να υπολογίσουν τη διαδρομή προς τη Ρώμη από κάθε ένα από αυτά τα σημεία, και βρήκαν ότι ναι, πράγματι, υπήρχε ένας τρόπος από κάθε σημείο να οδηγηθεί κανείς στη Ρώμη. Ο χάρτης απεικονίζει αυτές τις διαδρομές. Όσο εντονότερα σημειωμένο είναι το τμήμα του δρόμου, τόσο πιο συχνά χρησιμοποιήθηκε για όλες τις διαδρομές.

 

 

 

Η ομάδα εφάρμοσε επίσης ένα παρόμοιο αλγόριθμο για 10 τοποθεσίες σε πόλεις των στις ΗΠΑ που φέρουν την ονομασία Ρώμη. Τα διαφορετικά χρώματα αντιπροσωπεύουν διαδρομές που συνδέονται με την πλησιέστερη Ρώμη σύμφωνα με τον ταχύτερο χρόνο ταξιδιού.