Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
ΒΙΒΛΙΟ

Paleoart: Η τέχνη της απεικόνισης των προϊστορικών πλασμάτων

Κυκλοφορεί σύντομα από τον εκδοτικό οίκο Taschen ένα βιβλίο γεμάτο εικόνες που μας ταξιδεύουν στην παλαιολιθική εποχή

Τον επόμενο μήνα, ο εκδοτικός οίκος Taschen, πρόκειται να κυκλοφορήσει το λεύκωμα Paleoart: Visions of a Prehistoric past, μια ματιά σε βάθος πάνω σε μια μορφή τέχνης που, από τη φύση της, οραματίζεται – μέσα από πίνακες, χαρακτικές, τοιχογραφίες και γλυπτά –τον τρόπο ζωής των θηρίων περασμένων εποχών, συνδυάζοντας ταυτόχρονα την πραγματικότητα με τη φαντασία και την επιστήμη με το ακατανόητο. Παρμένα από προσωπικές συλλογές, σπάνια αρχεία και συλλογές από μουσεία φυσικής ιστορίας, τα έργα που εμπεριέχονται στο βιβλίο εκτείνονται χρονικά από το 1830 έως το 1990 και έχουν επιλεγεί από τη συγγραφέα Zoë Lescaze και τον καλλιτέχνη Walton Ford. Στο παρακάτω απόσπασμα, το οποίο αποτελεί μέρος του προλόγου του βιβλίου, ο ίδιος ο Walton Ford γράφει αναφορικά με τη γοητεία που ένιωσε για αυτή την μορφή τέχνης, την Paleoart, και για το πώς γεννήθηκε η ιδέα αυτού του βιβλίου.

 

«H Paleoart είναι η σύγχρονη τέχνη μέσω της οποίας ανασκευάζεται το προϊστορικό παρελθόν, πρόκειται για μια εικαστική παράδοση που ξεκίνησε στην Αγγλία το 1830. Η εικόνα που έχουμε στο νου μας, για παράδειγμα για τον τυραννόσαυρο Rex, οφείλεται στην paleoart, και είναι αποτέλεσμα μιας διαδικασίας που ξεκινά από τα απολιθωμένα οστά. Αφού οι παλαιοντολόγοι ανακαλύψουν και ανασκάψουν τα απομεινάρια ενός προϊστορικού ζώου, ο καλλιτέχνης θα χρησιμοποιήσει αυτά τα δείγματα οστών με στόχο να φανταστεί πώς έδειχνε αυτό το πλάσμα όσο ήταν ζωντανό, προσθέτοντας επιπλέον τους μύες, το δέρμα, την υφή και το χρώμα. Όταν ο paleoartist σχεδιάσει και χρωματίσει το ζώο, θα τοποθετήσει το «ανακατασκευασμένο θηρίο» σε ένα πρωταρχικό περιβάλλον, που θα συμπληρώνεται από τα κατάλληλα φυτά και το τοπίο που αρμόζει. Το αποτέλεσμα που προκύπτει ως εικόνα του προϊστορικού ζώου μέσα στο περιβάλλον του είναι έργο της paleoart.

 

Η τέχνη της απεικόνισης πλασμάτων από τους προϊστορικούς χρόνους συναντάται πότε σε μουσεία φυσικής ιστορίας και σε πανεπιστήμια, κι άλλοτε σε αίθουσες με απολιθώματα, είτε σε επεξηγηματικούς πίνακες και γλυπτά που συνοδεύουν σκελετούς. Επιπλέον, συχνά γίνεται χρήση της σε βιβλία, εγκυκλοπαίδειες, επιστημονικά περιοδικά, ακόμη και σε παιδικά βιβλία. Οι γραμμές ανάμεσα στην ψυχαγωγία και την επιστήμη, είναι συχνά ασαφείς. Σήμερα πολλά παιδιά μεγαλώνουν παρέα με λούτρινα και πλαστικά παιχνίδια, ενώ χρησιμοποιούν αυτοκόλλητα και προσωρινά τατουάζ που αναπαριστούν δεινόσαυρους που έχουν εξαφανιστεί χρόνια πριν και κανείς άνθρωπος δεν έχει ποτέ αντικρύσει με τα ίδια του τα μάτια. Η αποδοχή αυτών των αναπαραστάσεων είναι συνολική: Όλοι δεχόμαστε σαν δεδομένες αυτές τις απεικονίσεις του προϊστορικού κόσμου».

- Από τον Νίκο Γκοντούλα

 

 

 

Adolphe François Pannemaker, The Primitive World, 1857. Courtesy of Taschen.
Adolphe François Pannemaker, The Primitive World, 1857. Courtesy of Taschen.

 

Ely Kish, Tyrannosaurus and Edmontosaurus, c. 1976. © Canadian Museum of Nature
Ely Kish, Tyrannosaurus and Edmontosaurus, c. 1976. © Canadian Museum of Nature

 

Zdenek Burian, Mammoth (Elephas primigenius), 1941.
Zdenek Burian, Mammoth (Elephas primigenius), 1941.

 

Konstantin Konstantinovich Flyorov, Tarbosaurus and armored dinosaur, c. 1955. © Borrissiak Paleontological Institute RAS.
Konstantin Konstantinovich Flyorov, Tarbosaurus and armored dinosaur, c. 1955. © Borrissiak Paleontological Institute RAS.

 

Philip Henry Delamotte, Model-Room at the Crystal Palace, 1853.
Philip Henry Delamotte, Model-Room at the Crystal Palace, 1853.

 

Edouard Riou (engraved by Laurent Hotelin and Alexandre Hurel), The Ichthyosaur and the Plesiosaur, 1863. Courtesy of Taschen.
Edouard Riou (engraved by Laurent Hotelin and Alexandre Hurel), The Ichthyosaur and the Plesiosaur, 1863. Courtesy of Taschen.

 

To εξώφυλλο του βιβλίου "Paleoart: Visions of a Prehistoric Past", εκδόσεις Taschen.
To εξώφυλλο του βιβλίου "Paleoart: Visions of a Prehistoric Past", εκδόσεις Taschen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kίνα: Ανακαλύφθηκαν απολιθωμένα αποτυπώματα δεινοσαύρων ηλικίας 100 εκατομμυρίων ετών
Μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί πάνω από 80 αποτυπώματα τα οποία χρονολογούνται από την πρώιμη ύστερη Κρητιδική περίοδο και ανήκουν σε πολλά είδη δεινοσαύρων
O Ren Hang εκδίδεται απ' τον Taschen, ωμός και ερωτικός όπως πάντα (ΝSFW)
Οι εντυπωσιακές και ευφάνταστα προκλητικές φωτογραφίες του κατά τ' άλλα ντροπαλού Κινέζου φωτογράφου θα εκδοθούν σύντομα σε ένα πολυτελή τόμο
 Γνωρίστε το Αφγανιστάν του Steve McCurry
Οι ατμοσφαιρικές εικόνες του Αμερικανού φωτογράφου του Magnum καταγράφουν μια χώρα που παραμένει εξαιρετικά όμορφη παρά τις καταστροφικές συγκρούσεις δεκαετιών
Τα παραμυθένια σπίτια πάνω στα δέντρα
Το Tree Houses. Fairy Tale Castles in the Air που δημοσίευσε η Taschen μας πάει πίσω, στην παιδική μας ηλικία

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η ανθρώπινη κατάσταση» της Χάνα Άρεντ μόλις κυκλοφόρησε σε νέα μετάφραση
Η Χάνα Άρεντ πέρα από την «κοινοτοπία του κακού».
Νίκος Σταμπολίδης: « Η αρχαιολογία είναι σαν την ιατρική. Μόνο που ο αρχαιολόγος χειρουργεί το χώμα της γης».
Ο Νίκος Μπακουνάκης συνομιλεί με τον καθηγητή αρχαιολογίας Νίκο Σταμπολίδη με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του «Ελεύθερνα».
Αποχαιρετώντας τον Βασίλη Αλεξάκη
Η Δέσποινα Τριβόλη θυμάται με συγκίνηση τον συγγραφέα που είχε όλες τις αρετές των βιβλίων του.
«Οικογένεια Μπρίτζερτον»: Τα βιβλία που έγιναν η σειρά-φαινόμενο της φετινής σεζόν
Τα μυθιστορήματα της Julia Quinn είναι διαθέσιμα από τις εκδόσεις Διόπτρα.
Ο Βασίλης Αλεξάκης έμενε σε τρεις γκαρσονιέρες στο Κολωνάκι
Όταν ο γνωστός συγγραφέας μάς είχε υποδεχτεί στο ιδιότυπο διαμέρισμά του στην οδό Αναγνωστοπούλου.
Βασίλης Αλεξάκης: «Σκοπός της ζωής δεν είναι να περνάμε καλά»
Ο σημαντικός συγγραφέας που πέθανε χθες είχε μοιραστεί με τη LiFO τις σκέψεις του για τη λογοτεχνία, τη ζωή και τους δύσκολους καιρούς.
«Επιχείρηση Ζάχαρη» του Ίαν ΜακΓιούαν: Μία κατασκοπευτική και μία ερωτική ιστορία διασταυρώνονται
Το μυθιστόρημα «Επιχείρηση Ζάχαρη» του Ίαν ΜακΓιούαν (Sweet tooth, 2012) μπορεί να μη φτάνει το επίπεδο της «Εξιλέωσης» αλλά, εκτός από σπινθηροβόλο, είναι και πολύ διαφωτιστικό. Θέμα του, οι πολιτιστικές εκφάνσεις του Ψυχρού Πολέμου, πεδίο μελέτης και αρκετών Ελλήνων ιστορικών τον τελευταίο καιρό.
Λάγνες μέρες στην Αλβανία
Στην Κορυτσά του 1937, που βράζει από υπόκωφη λαγνεία, πορνεία και ομοφυλοφιλία, ο νεαρός πρόξενος Γιώργος Σεφεριάδης υποφέρει από την ερωτική απουσία της Μαρώς, και περνά μια από τις πιο παραγωγικές περιόδους του.
Το χέλι, ο Αριστοτέλης, ο Ζίγκμουντ Φρόιντ και ένας όρχις
Πώς ένα βιβλίο για τα χέλια μπορεί να γίνει το πιο συναρπαστικό ανάγνωσμα της καραντίνας; Ο συγγραφέας του Πάτρικ Σβένσον μας εξηγεί πώς κατάφερε να κάνει ένα παγκόσμιο μπεστ σέλερ.
Πώς, αλήθεια, πέθανε ο Ονορέ ντε Μπαλζάκ;
Ο «Στιγμός», η νέα εκδοτική σειρά της Ευρασίας, φέρνει στο φως μια σειρά από άγνωστα κλασικά κείμενα, μεταξύ των οποίων ο «Θάνατος του Μπαλζάκ» του Οκτάβ Μιρμπό, σε μετάφραση Μαρίας Γυπαράκη.
Παίζει φλίπερ ο Γιάννης Μαρής;
Ο Νικος Μπακουνάκης συζητά με τον Κώστα Θ. Καλφόπουλο για την αστυνομική λογοτεχνία, τους ήρωές της και τη σχέση τους με τους ήρωες της καθημερινής μυθολογίας μας αλλά και για τις «μηχανές ονείρων» που βγάζουν την γλώσσα τους στην ηθική μας.
Ευαίσθητος, ερωτικός, αιχμηρός: Σαν σήμερα πεθαίνει ο Ναπολέων Λαπαθιώτης
Ο Βαγγέλης Ψαραδάκης, μελετητής του επί δεκαετίες υποτιμημένου αυτόχειρα ποιητή, εξηγεί γιατί πρέπει να διαβάζουμε την ποίησή του είτε βράδυ είτε νωρίς το πρωί.
Ένα σπουδαίο ποίημα του Ώντεν, σε νέα μετάφραση, για το τέλος μιας μέρας
«Το Λάθος» του Αντώνη Σαμαράκη: Ένα από τα σημαντικότερα αλληγορικά μυθιστορήματα για τον ολοκληρωτισμό
Ξαναδιαβάζουμε το θρυλικό μυθιστόρημα του Αντώνη Σαμαράκη που επαινέθηκε όσο λίγα, όταν μεταφράστηκε στο εξωτερικό, και παραμένει σαφώς επίκαιρο, μισό αιώνα μετά.
Ο Κωστής Παπαγιώργης γράφει για τον «Επαναστατημένο Άνθρωπο» του Αλμπέρ Καμύ
Σαν σήμερα το 1960, πεθαίνει ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς της εποχής μας
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή