Paleoart: Η τέχνη της απεικόνισης των προϊστορικών πλασμάτων Facebook Twitter

Paleoart: Η τέχνη της απεικόνισης των προϊστορικών πλασμάτων

0

Τον επόμενο μήνα, ο εκδοτικός οίκος Taschen, πρόκειται να κυκλοφορήσει το λεύκωμα Paleoart: Visions of a Prehistoric past, μια ματιά σε βάθος πάνω σε μια μορφή τέχνης που, από τη φύση της, οραματίζεται – μέσα από πίνακες, χαρακτικές, τοιχογραφίες και γλυπτά –τον τρόπο ζωής των θηρίων περασμένων εποχών, συνδυάζοντας ταυτόχρονα την πραγματικότητα με τη φαντασία και την επιστήμη με το ακατανόητο. Παρμένα από προσωπικές συλλογές, σπάνια αρχεία και συλλογές από μουσεία φυσικής ιστορίας, τα έργα που εμπεριέχονται στο βιβλίο εκτείνονται χρονικά από το 1830 έως το 1990 και έχουν επιλεγεί από τη συγγραφέα Zoë Lescaze και τον καλλιτέχνη Walton Ford. Στο παρακάτω απόσπασμα, το οποίο αποτελεί μέρος του προλόγου του βιβλίου, ο ίδιος ο Walton Ford γράφει αναφορικά με τη γοητεία που ένιωσε για αυτή την μορφή τέχνης, την Paleoart, και για το πώς γεννήθηκε η ιδέα αυτού του βιβλίου.

«H Paleoart είναι η σύγχρονη τέχνη μέσω της οποίας ανασκευάζεται το προϊστορικό παρελθόν, πρόκειται για μια εικαστική παράδοση που ξεκίνησε στην Αγγλία το 1830. Η εικόνα που έχουμε στο νου μας, για παράδειγμα για τον τυραννόσαυρο Rex, οφείλεται στην paleoart, και είναι αποτέλεσμα μιας διαδικασίας που ξεκινά από τα απολιθωμένα οστά. Αφού οι παλαιοντολόγοι ανακαλύψουν και ανασκάψουν τα απομεινάρια ενός προϊστορικού ζώου, ο καλλιτέχνης θα χρησιμοποιήσει αυτά τα δείγματα οστών με στόχο να φανταστεί πώς έδειχνε αυτό το πλάσμα όσο ήταν ζωντανό, προσθέτοντας επιπλέον τους μύες, το δέρμα, την υφή και το χρώμα. Όταν ο paleoartist σχεδιάσει και χρωματίσει το ζώο, θα τοποθετήσει το «ανακατασκευασμένο θηρίο» σε ένα πρωταρχικό περιβάλλον, που θα συμπληρώνεται από τα κατάλληλα φυτά και το τοπίο που αρμόζει. Το αποτέλεσμα που προκύπτει ως εικόνα του προϊστορικού ζώου μέσα στο περιβάλλον του είναι έργο της paleoart.

Η τέχνη της απεικόνισης πλασμάτων από τους προϊστορικούς χρόνους συναντάται πότε σε μουσεία φυσικής ιστορίας και σε πανεπιστήμια, κι άλλοτε σε αίθουσες με απολιθώματα, είτε σε επεξηγηματικούς πίνακες και γλυπτά που συνοδεύουν σκελετούς. Επιπλέον, συχνά γίνεται χρήση της σε βιβλία, εγκυκλοπαίδειες, επιστημονικά περιοδικά, ακόμη και σε παιδικά βιβλία. Οι γραμμές ανάμεσα στην ψυχαγωγία και την επιστήμη, είναι συχνά ασαφείς. Σήμερα πολλά παιδιά μεγαλώνουν παρέα με λούτρινα και πλαστικά παιχνίδια, ενώ χρησιμοποιούν αυτοκόλλητα και προσωρινά τατουάζ που αναπαριστούν δεινόσαυρους που έχουν εξαφανιστεί χρόνια πριν και κανείς άνθρωπος δεν έχει ποτέ αντικρύσει με τα ίδια του τα μάτια. Η αποδοχή αυτών των αναπαραστάσεων είναι συνολική: Όλοι δεχόμαστε σαν δεδομένες αυτές τις απεικονίσεις του προϊστορικού κόσμου».

- Από τον Νίκο Γκοντούλα

 

Paleoart: Η τέχνη της απεικόνισης των προϊστορικών πλασμάτων Facebook Twitter
Adolphe François Pannemaker, The Primitive World, 1857. Courtesy of Taschen.
Paleoart: Η τέχνη της απεικόνισης των προϊστορικών πλασμάτων Facebook Twitter
Ely Kish, Tyrannosaurus and Edmontosaurus, c. 1976. © Canadian Museum of Nature
Paleoart: Η τέχνη της απεικόνισης των προϊστορικών πλασμάτων Facebook Twitter
Zdenek Burian, Mammoth (Elephas primigenius), 1941.
Paleoart: Η τέχνη της απεικόνισης των προϊστορικών πλασμάτων Facebook Twitter
Konstantin Konstantinovich Flyorov, Tarbosaurus and armored dinosaur, c. 1955. © Borrissiak Paleontological Institute RAS.
Paleoart: Η τέχνη της απεικόνισης των προϊστορικών πλασμάτων Facebook Twitter
Philip Henry Delamotte, Model-Room at the Crystal Palace, 1853.
Paleoart: Η τέχνη της απεικόνισης των προϊστορικών πλασμάτων Facebook Twitter
Edouard Riou (engraved by Laurent Hotelin and Alexandre Hurel), The Ichthyosaur and the Plesiosaur, 1863. Courtesy of Taschen.
Paleoart: Η τέχνη της απεικόνισης των προϊστορικών πλασμάτων Facebook Twitter
To εξώφυλλο του βιβλίου "Paleoart: Visions of a Prehistoric Past", εκδόσεις Taschen.

 

 

 

 

 

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Gaslighting»: Είναι όλα στο μυαλό σου!

Βιβλίο / «Gaslighting»: Είναι όλα στο μυαλό σου!

Τι είναι το gaslighting; Το επίκαιρο και διαφωτιστικό δοκίμιο της Kέιτ Άμπραμσον αποτελεί μια διεξοδική, εις βάθος ανάλυση ενός όρου που έχει κατακλύσει το διαδίκτυο και την ποπ κουλτούρα και χρησιμοποιείται πλέον ευρέως.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Το woke στο «καναβάτσο»

Βιβλίο / Τι είναι τελικά το woke; Δύο βιβλία εξηγούν

Δύο αξιόλογα βιβλία που εστιάζουν στην πολυσυζητημένή και παρεξηγημένη σήμερα woke κουλτούρα κυκλοφόρησαν πρόσφατα στα ελληνικά, εμπλουτίζοντας μια βιβλιογραφία περιορισμένη και μάλλον αρνητικά διακείμενη.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Σκοτ Φιτζέραλντ «Ο Μεγάλος Γκάτσμπυ»

Το πίσω ράφι / «Ο Μεγάλος Γκάτσμπυ». Ένα αριστούργημα. Δίχως υπερβολή

O Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ ζωντανεύει την εκλεπτυσμένη βαρβαρότητα της αμερικανικής αστικής τάξης, το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου και μαζί τη διάλυση μιας κολοσσιαίας ψευδαίσθησης.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Η Έλεν ντε Γουίτ έγραψε τον «Τελευταίο Σαμουράι». Χρειάστηκε 25 χρόνια για το νέο της βιβλίο

Βιβλίο / Η Έλεν ντε Γουίτ έγραψε τον «Τελευταίο Σαμουράι». Χρειάστηκε 25 χρόνια για το νέο της βιβλίο

Η μυθιστορηματική περίπτωση της Ντε Γουίτ αποδεικνύει ότι οι καλοί συγγραφείς πάντα δικαιώνονται. Και το βιβλίο της «Οι Άγγλοι καταλαβαίνουν το μαλλί», τη σπάνια ευφυΐα της.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Μαρία Μήτσορα «Ζήτα Ήτα Θήτα»

Προδημοσίευση / Μαρία Μήτσορα «Ζήτα Ήτα Θήτα»

Μια αποκλειστική πρώτη δημοσίευση από το εν εξελίξει βιβλίο «Ανθός ΜεταΝοήματος» της Μαρίας Μήτσορα, μιας αθόρυβης πλην σημαντικότατης παρουσίας στην ελληνική λογοτεχνία, που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Πατάκη μέσα στο 2026.
THE LIFO TEAM
«Πώς αλλάζει κανείς, πώς φτάνει σε σημείο να μην αναγνωρίζει τον εαυτό του»

Το πίσω ράφι / «Πώς αλλάζει κανείς, πώς φτάνει σε σημείο να μην αναγνωρίζει τον εαυτό του»

Το μυθιστόρημα «Δαμάζοντας το κτήνος» της Έρσης Σωτηροπούλου είναι χτισμένο στην εικόνα της «μοναξιάς που μοιράζονται πολλοί άνθρωποι μαζί». Επανεκδίδεται σε λίγες μέρες από τον Πατάκη.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μάργκαρετ Άτγουντ: «Δεν νομίζω να με αγαπούσε ο Πλάτωνας»

Βιβλίο / Μάργκαρετ Άτγουντ: «Δεν νομίζω να με αγαπούσε ο Πλάτωνας»

Μία από τις σημαντικότερες συγγραφείς της εποχής μας. Στη συνέντευξή της στη LifO δίνει (ανάμεσα σε άλλα) οδηγίες για το γράψιμο και τη ζωή, τη γνώμη της για τον Πλάτωνα αλλά και για την αξία των συμβολικών μύθων.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Σεξ, (πολλά) ναρκωτικά και rock & roll με τον Μάρτιν Σκορσέζε

Βιβλίο / Σεξ, (πολλά) ναρκωτικά και rock & roll με τον Μάρτιν Σκορσέζε

Στο νέο βιβλίο του, που κυκλοφορεί δύο χρόνια μετά τον θάνατό του, ο Ρόμπι Ρόμπερτσον, ο ηγέτης του θρυλικού συγκροτήματος The Band, μιλάει για όσα έζησε με τον διάσημο σκηνοθέτη και κολλητό του στο ηδονιστικό Χόλιγουντ της δεκαετίας του '70.
THE LIFO TEAM
Ο «Θάνατος του Βιργιλίου» και τρία ακόμα λογοτεχνικά διαμάντια

Βιβλίο / Ο «Θάνατος του Βιργιλίου» και τρία ακόμα λογοτεχνικά διαμάντια

Τα έργα-σταθμοί της λογοτεχνίας, από την υψηλή ποίηση μέχρι τη μυθοπλασία, ανέκαθεν αποτύπωναν τα ακραία σημεία των καιρών, γι’ αυτό είναι επίκαιρα. Παραθέτουμε τέσσερα αντιπροσωπευτικά παραδείγματα που βγήκαν πρόσφατα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ζοζέ Σαραμάγκου: Η ζωή ενός αντισυμβατικού συγγραφέα

Βιβλίο / Ζοζέ Σαραμάγκου: «Πιστεύω πως ό,τι είναι να γίνει δικό μας, θα φτάσει τελικά στα χέρια μας»

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο σπουδαίος Πορτογάλος λογοτέχνης που ξεκίνησε να γράφει για να δοκιμάσει «τι στ’ αλήθεια μπορεί ν’ αξίζει ως συγγραφέας» και έφτασε να πάρει Νόμπελ Λογοτεχνίας.
ΕΛΠΙΔΑ ΜΟΥΡΚΑΚΟΥ
Ένας ύμνος για την γκέι αγάπη και τη φιλία σε έναν κόσμο όπου θερίζει το Aids

Βιβλίο / Ο ξεχασμένος «Κωνσταντίνος» του Παναγιώτη Ευαγγελίδη κυκλοφορεί ξανά

Ένας ύμνος για την γκέι αγάπη και τη φιλία σε έναν κόσμο που τον θερίζει το AIDS. Μια τολμηρή ματιά την Αθήνα των ’90s μέσα από το απελπισμένο στόρι δύο γκέι εραστών. Ο «Κωνσταντίνος» του Παναγιώτη Ευαγγελίδη ήταν εκτός κυκλοφορίας για τρεις σχεδόν δεκαετίες. Σε λίγες μέρες κυκλοφορεί ξανά.
M. HULOT
Μαρκ Μπρέι: «Είναι δύσκολο να είσαι αντιφασίστας σήμερα στις ΗΠΑ»

Βιβλίο / Μαρκ Μπρέι: «Είναι δύσκολο να είσαι αντιφασίστας σήμερα στις ΗΠΑ»

Ο ιστορικός και συγγραφέας του βιβλίου «Antifa», που εγκατέλειψε πρόσφατα οικογενειακώς τις ΗΠΑ εξαιτίας απειλών που δέχτηκε για τη ζωή του, μιλά για την αμερικανική πολιτική σκηνή και για το αντιφασιστικό κίνημα σήμερα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Νόρμαν Μέιλερ «Μάγισσα τέχνη»

Το πίσω ράφι / Νόρμαν Μέιλερ: «Οι καλλιτέχνες δίνουν όρκο να είναι εγωιστές. Ειδάλλως, δεν θα γίνει τίποτα»

Ο Αμερικανός συγγραφέας ξεκίνησε μη μπορώντας να συντάξει μια πρόταση, αλλά με το πρώτο του μυθιστόρημα ξεχώρισε. Έκτοτε διαβάστηκε, αμφισβητήθηκε, προκάλεσε κι έμεινε ως το τέλος διαυγής και θαρραλέος.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Εμμανουήλ Καραλής: Πολλοί είναι δίπλα σου στα μετάλλια, στο χειροκρότημα και στη λάμψη, αλλά μετά οι προβολείς σβήνουν

Οι Αθηναίοι / Manolo: «Πολλοί είναι δίπλα σου στα μετάλλια, αλλά μετά οι προβολείς σβήνουν»

Έχει μάθει να περνά τον πήχη, να ξεπερνά τους φόβους και να καταρρίπτει στερεότυπα. Θεωρεί ότι η ζωή του αθλητή μοιάζει πολύ με τη ζωή του μοναχού. Ο πρωταθλητής στο άλμα επί κοντώ αφηγείται τη ζωή του και μιλά για τα παιδικά του χρόνια, τις όμορφες και δύσκολες στιγμές, την ψυχική του υγεία, τον έρωτα, την πίστη και την αγάπη που τον κρατούν όρθιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ