Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
8 ελληνικές κατοικίες υψηλής αρχιτεκτονικής πνοής
Επιλέξαμε και σας παρουσιάζουμε 8 από τα κορυφαία νέα δείγματα αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα που συνομιλούν με τα νέα ρεύματα του εξωτερικού, αλλά και συνυπάρχουν λειτουργικά με το ιδιότυπο μεσογειακό τοπίο.
Μια μονοκατοικία στην Αθήνα

O 38χρονος Παύλος Χατζηαγγελίδης, ιδρυτής του αρχιτεκτονικού στούντιο 314 έχει στο βιογραφικό του μερικά από τα εντυπωσιακότερα πρότζεκτς που έχουν επίσης δημοσιευτεί σε αρχιτεκτονικά βιβλία, τηλεοπτικές εκπομπές και στον έντυπο και διαδικτυακό Τύπο, τόσο σε διεθνές αλλά και σε ελληνικό επίπεδο.

Το σπίτι στην Ανατολική Αττική είναι μαι από τις σπάνιες περιπτώσεις που η αρχιτεκτονικής καταφέρνει να γίνεται viral και θέμα συζήτησης στα πιο εξειδικευμένα, αλλά και τα πιο mainstream μέσα.

Η μονοκατοικία συνολικής επιφάνειας 1. 000 τ.μ. βρίσκεται εντός ενός οικόπεδου επιφάνειας 7.000 τ.μ. Η κατοικία σχεδιάστηκε ώστε να δίνει την αίσθηση της επαφής με το υγρό στοιχείο, εμπνευσμένη από την αγάπη του ιδιοκτήτη για τα γιοτ. Η αίσθηση αυτή της αμεσότητας με το υγρό στοιχείο είναι έκδηλη στην κατοικία, η οποία περιβάλλεται από το νερό. Αυτό επιτεύχθηκε με την κατασκευή τριών συγκοινωνούντων ρηχών λιμνών εμπρός και εκατέρωθεν του ισογείου. Ως συνέχεια της εμπρόσθιας λίμνης έρχεται η πισινά κολύμβησης.

Η αρχιτεκτονική του κτιρίου ακολουθεί τη λογική του folding, δημιουργώντας πλαίσια τα οποία περιβάλλουν/αγκαλιάζουν τις χρήσεις της κατοικίας τόσο στον ισόγειο όροφο διημέρευσης όσο και στον πρώτο όροφο όπου φιλοξενούνται τα υπνοδωμάτια. Το κέλυφος της κατοικίας φαίνεται να ακουμπά πολύ μαλακά στο έδαφος, ενώ στις λίμνες δημιουργεί μια ψευδαίσθηση αιώρησης. Η υπερύψωση του εμπρόσθιου τμήματος της κατοικίας ενισχύει αυτή την αίσθηση ότι το κτίριο ανασηκώνεται, σχεδόν ανυψώνεται μέσα από τον υδάτινο όγκο που το περιβάλλει.

Αποτέλεσε επίσημη ελληνική συμμετοχή στα ευρωπαϊκά βραβεία mies van der rohe για το 2015.

Διαβάστε περισσότερα εδώ
Η Villa F στη Ρόδο

Η θέση του οικοπέδου αυτής της εξοχικής κατοικίας στη Ρόδο ήταν από μόνη της τόσο προνομιακή και σε ένα τόσο στρατηγικό σημείο που οποιαδήποτε κατασκευή θα έπρεπε να είναι σε θέση να επιβληθεί διακριτικά στο σκηνικό. Η εκπληκτική Villa F βρίσκεται τρία μέτρα πάνω από την παραλιακή οδό, η και συνορεύει με έναν πολύ παλιό φυσικό πέτρινο τοίχο. Ο τοίχος παρέμεινε ανέπαφος και ενισχύθηκε ώστε να ενσωματωθεί στο σύμπλεγμα και να αποτελέσει, εκτός από σύνορο, και την «κορνίζα» που θα εγκλώβιζε τη μοναδική θέα προς τη θάλασσα.

Η εξοχική κατοικία έχει σχεδιαστεί για ένα ζευγάρι. Εκ πρώτης όψεως, η μορφή του κτιρίου φαίνεται να είναι παράταιρη σε σχέση με το φυσικό πλαίσιο. Ωστόσο, αυτή η πρώτη εντύπωση ανατρέπεται όταν κανείς βρεθεί στο εσωτερικό του ή περάσει την κεντρική είσοδο προς αυτό, μέσα από τον πέτρινο φράχτη.

Το στοίχημα του αρχιτεκτονικού γραφείου ήταν να δημιουργήσει έναν χώρο λειτουργικό, μοντέρνο και με διάθεση να αναδείξει το φουτουριστικό στοιχείο δόμησης, χωρίς να υπερβάλει στο μάτι του περαστικού. Η βαρύτητα έχει δοθεί στο να μην ελαττωθεί αλλά και να κερδηθεί κάθε ωφέλιμο μέτρο που θα χάριζε μαγευτική θέα προς το Αιγαίο. Τα επίπεδα του οικοπέδου αλλά και ο σχεδιασμός του κυρίως όγκου δίνουν το απαραίτητο ύψος, που από την εξωτερική πλευρά είναι αόρατο. Όλες οι προσόψεις και οι λειτουργικοί χώροι της κατοικίας αναπτύσσονται προς τη θάλασσα. Τα 220 τ.μ. της κατοικίας εξαντλούν κάθε περιθώριο που δίνεται ώστε να στρέφονται προς το απέραντο γαλάζιο και να δημιουργούν ένα σχεδόν κινηματογραφικό εφέ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ
One Kleomenous: η κατοικία επιτομή του design στο Κολωνάκι

Το εντυπωσιακό κτίριο που βρίσκεται στην οδό Κλεομένους 1 στο Κολωνάκι υπογράφουν ο Δημήτρης Τσίγκος μαζί με τον αδερφό του Γιάννη. Στόχος τους ήταν να δημιουργήσουν ένα πρωτοποριακό κτίριο, το οποίο να «δημιουργεί στους περαστικούς και στους ενοίκους του την ίδια ψυχική ανάταση που δημιουργεί και η αρχιτεκτονική στον άνθρωπο» όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης.

Το εξωπραγματικό «One Kleomenous» βρίσκεται στην περιοχή του Κολωνακίου, αλλά συνδέεται και με μια όψη του λόφου του Λυκαβηττού.

Το «One Kleomenous» βρίσκεται στην περιοχή του Κολωνακίου, αλλά συνδέεται και με μια όψη του λόφου του Λυκαβηττού. Οι αρχιτέκτονες της Omniview αντιμετώπισαν την πρόκληση της σύνδεσης της σύγχρονης οπτικής τους με το αθηναϊκό τοπίο. «Το design του έργου φιλοδοξεί να γεφυρώσει τον αστικό ιστό του Κολωνακίου με τον φυσικό ιστό του Λυκαβηττού. Η πρόσοψη του "One Kleοmenus" είναι ένα όριο που διαχειρίζεται τη μετάβαση από τις αυστηρές φόρμες της πόλης στις οργανικές φόρμες της φύσης» αναφέρει ο Δ. Τσίγκος.

Διαβάστε περισσότερα εδώ
Η κατοικία στα Μέγαρα

Περιτριγυρισμένη από 300 ελιές και ανάμεσα στη θέα του κάμπου των Μεγάρων και τα Γεραάνια όρη, αυτή η ξεχωριστή κατοικία του ελληνικού γραφείου φέρει την υπογραφή των Tense Architecture Network. Το δημιουργικό γραφείο της Αθήνας έχει καταφέρει και στο παρελθόν να μονοπωλήσει το αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον με διακρίσεις σε διαγωνισμούς, τα βραβεία και τον καινοτόμο σχεδιασμό των πρότζεκτς του. Το 2015 ξεκίνησε με μια ακόμη συμμετοχή στον διεθνή διαγωνισμό Mies van der Rohe 2015 και την κατοικία να είναι είναι υποψήφια για το ευρωπαϊκό βραβείο σύγχρονης αρχιτεκτονικής.

Τριγωνικής κάτοψης, λειτουργεί ως χωνί προς το μαγνητικό βουνό. Η κατοικία βρίσκεται σε απομονωμένη τοποθεσία. Δύο προστατευμένες, μεσογειακές αυλές, μία στην είσοδο και μία ανάμεσα στον χώρο διημέρευσης και τους χώρους ύπνου, οργανώνουν ένα υπαίθριο, έγκλειστο αντιπερισπασμό στην αγριότητα της περιβάλλουσας ερημιάς. Το σπίτι αντιπαραβάλλεται στο τοπίο αλλά και είναι ανοικτό σε αυτό: ένα πρωτογενές, γαιώδες πρίσμα, του οποίου οι δύο πλευρές παραμένουν σχετικά κλειστές, προστατευτικές, ενώ η δεκτική τρίτη ανοίγεται με τρόπο απόλυτο στο περιβάλλον. Το σπίτι αυτό είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό το βράδυ. Οι κατακόρυφες σχισμές στους εξωτερικούς τοίχους επιτρέπουν επιλεκτικές θεάσεις της υπαίθρου και βάζουν στοχευμένα τον ανατολικό ή το δυτικό ήλιο μέσα. Όσο βραδιάζει, οι γλυπτικές αυτές σχισμές λειτουργούν στο σκοτάδι μαγνητικά -όσο και η ορεινή κορυφογραμμή κατά τη διάρκεια της μέρας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ
Mια νεόδμητη κατοικία σε ένα πανέμορφο σημείο της Σκιάθου

Αναλαμβάνοντας το σχεδιασμό του PlaneHouse, το αρχιτεκτονικό γραφείο K-Studio έθεσε ως πρωταρχικό στόχο τη συσχέτιση του εσωτερικού με τον εξωτερικό χώρο, σε μια προσπάθεια να μεγιστοποιήσει τα οφέλη και των δύο και να διατηρήσει την αίσθηση του υπαίθριου χώρου που χαρακτηρίζει το ελληνικό καλοκαίρι. Το σπίτι αυτό βρίσκεται στη Σκιάθο και ο σχεδιασμός του βασίζεται στον σεβασμό απέναντι στο τοπίο του νησιού.

Τα δύο εντυπωσιακότερα στοιχεία αυτής της κατοικίας είναι πισίνα και τα ανοίγματα του σπιτιού. Η πισίνα είναι στρατηγικά τοποθετημένη ώστε να στρέφεται προς τη θέα και παράλληλα να δημιουργεί μία δροσερή αύρα στους χώρους της βεράντας και μέσα στο σπίτι, καθώς ο βόρειος άνεμος φυσάει από τον λόφο και πάνω από την επιφάνειά της. Η τροφοδότηση των μηχανολογικών εγκαταστάσεων της πισίνας επιτυγχάνεται με τη χρήση φωοβολταϊκών πανέλων. Η συλλογή του βρόχινου νερού επιτρέπει την ανακύκλωση του και τη χρήση του στις παροχές νερού των τουαλετών, στην άρδευση, καθώς και για τις ανάγκες πυρόσβεσης.

Με σκοπό να αποφευχθούν οι συμπαγείς όγκοι που θα διασπούσαν τον χώρο και θα κυριαρχούσαν τελικά σε αυτόν, δημιουργήθηκαν επάλληλες οριζόντιες επιφάνειες στο οικόπεδο, οι οποίες σχηματίζουν πολλαπλά επίπεδα που προσφέρονται για ηλιοθεραπεία, ύπνο και φαγητό, καθώς και μια μεγάλη επιφάνεια ανοιχτού, σκιασμένου χώρου. Δροσίζοντας και σκιάζοντας τους υποκείμενους χώρους, διατηρούν, παράλληλα, το πλεονέκτημα της εκπληκτικής ανοιχτής θέας 270 μοιρών πάνω από την ακτογραμμή. Ο χώρος μεταξύ των οριζόντιων επιπέδων ορίζεται από ποικίλα, ευέλικτα πανέλα, καθώς και από μεγάλες ενιαίες επιφάνειες γυαλιού.

Διαβάστε περισσότερα εδώ
Paradox House στην Παιανία

H κατοικία «Ρaradox Ηouse» βρίσκεται στην Παιανία, σε μια ημιαγροτική περιοχή που πρόσφατα εντάχθηκε στο σχέδιο πόλης. Σχεδιάστηκε σε τρία επίπεδα για μια νέα οικογένεια τριών ατόμων. Το ισόγειο, που αποτελείται από τους κοινόχρηστους χώρους (καθιστικό, τραπεζαρία, κουζίνα, W.C.), περιβάλλεται από τον κήπο που χωρίζεται σε στεγασμένους και μη χώρους. Στον όροφο βρίσκονται τα υπνοδωμάτια με τα μπάνια τους, ενώ το υπόγειο αποτελείται από μία θέση στάθμευσης, αποθηκευτικούς χώρους, playroom, ξενώνα, γραφείο και laundry.

Καθώς ήταν το πρώτο κτίριο μιας νέας γειτονιάς, κύριο μέλημά της KLAB που υπογράφει το έργο, ήταν η τοποθέτηση του κτιρίου στο οικόπεδο με τέτοιο τρόπο, ώστε να προβλέπονται όσο το δυνατόν τα μελλοντικά κτίρια στα διπλανά οικόπεδα.

Η κατοικία είναι πολλές ιδέες μαζί. Ένας τοίχος από εμφανές σκυρόδεμα στο ισόγειο στηρίζει τρεις κύβους που προσδιορίζουν τα «νησιά»-δωμάτια των χρηστών. Στο ισόγειο η ζωή είναι σχεδόν ανοιχτή, ημιυπαίθρια, μια και το κυρίως κούφωμα του καθιστικού εξαφανίζεται στην κοιλότητα του τοίχου, ενώ ο ύπνος είναι ιδιωτικός, πιο κλειστός.

Ο όγκος είναι σχεδόν ενιαίος, διώροφος εσωτερικά, ενώ διακόπτεται από τα δωμάτια που σαν κύβοι στερεωμένοι ή προβαλλόμενοι ενώνονται με γέφυρες. Οι εσωτερικές όψεις είναι εξίσου σημαντικές με τις εξωτερικές και κάθε σημείο του σπιτιού προβάλλει μέσα από όγκους και φυσικό φως.

Το κτίριο στηρίζεται σε τρία πηγάδια φωτός, φωτιζόμενο εσωτερικά τόσο κατακόρυφα όσο και οριζόντια. Παράδοξο: το φως φαίνεται να στηρίζει το σπίτι.

Διαβάστε περισσότερα εδώ
Μια μονοκατοικία στη Βούλα

Η μονοκατοικία βρίσκεται σε ένα από τα πιο προνομιακά σημεία της Βούλας, στην περιοχή του Πανοράματος. Μοιάζει κυριολεκτικά σκαρφαλωμένη στο βουνό, σε ένα οικόπεδο με εξαιρετικά απότομη κλίση και απεριόριστη θέα.

Για το γραφείο ISV, το επικλινές του οικοπέδου και η εν λόγω θέα υπήρξαν τα καθοριστικά στοιχεία που επέβαλαν τις βασικές επιλογές της σύνθεσης. Λόγω της πολύ μεγάλης κλίσης, η κατοικία παραμένει σχεδόν αόρατη από το δρόμο.

Η πρόσβαση γίνεται από το τρίτο και υψηλότερο επίπεδο της κατοικίας. Εκεί βρίσκονται, πέρα από το χώρο πρόσβασης, τα κύρια υπνοδωμάτια της κατοικίας ενώ στο μέσο επίπεδο τοποθετούνται τα καθιστικά, η τραπεζαρία και η κουζίνα, διατεταγμένα σε παράταξη και ένα γραμμικό εξώστη - belvedere, στον υπαίθριο χώρο που είναι σε επαφή με τη γη και το υγρό στοιχείο της πισίνας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ
Το "Ασημένιο Σπίτι" στη Ζάκυνθο

Οι έντονοι λευκοί τοίχοι του Silver House στη Ζάκυνθο, πλαισιώνουν τη θέα στο Ιόνιο Πέλαγος και λειτουργούν σαν κορνίζα για το εκτυφλωτικό γαλάζιο της ελληνική θάλασσας και του ουρανού.

Αυτό το φωτεινό λευκό σπίτι, δύο επιπέδων, είναι δημιούργημα του διακεκριμένου αρχιτέκτονα Olivier Dwek και βρίσκεται σε ένα σημείο προνομιακό, ανάμεσα στα δέντρα, σκαρφαλωμένο σε μια πλαγιά που επιτρέπει στο μάτι να απλωθεί μέχρι την Κεφαλλονιά.

Το σχέδιο της κατοικίας είναι εμπνευσμένο από το τη φράση του Γάλλου καλλιτέχνη Yves Klein "Το μπλε δεν έχει διαστάσεις, είναι πέρα από τις διαστάσεις". Ο Dwek πρόσθεσε τεράστιες συρόμενες γυάλινες πόρτες για να κάνει όσο πιο ανεπαίσθητη γίνεται τη διάκριση μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου.

Διαβάστε περισσότερα εδώ
Γεννήθηκε στη Λαμία. Σπούδασε στο εργαστήρι Δημοσιογραφίας και εργάστηκε σε διάφορα μέσα πριν επιστρέψει στην Αθήνα όπου και ανέλαβε την αρχισυνταξία τoυ LIFO.gr.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
1 σχόλιο
Ταξινόμηση:
Προηγούμενα 1 Επόμενα
avatar Eurosingle 11.3.2016 | 20:10
Καταπληκτικά όλα. Υπάρχουν ακόμη αρχιτέκτονες
Προηγούμενα 1 Επόμενα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ/ΠΡΟΣΦΑΤΑ