“Ο στόχος μας είναι η ζωή στα Τείχη να μη σταματάει ποτέ. Το Φεστιβάλ των Τειχών έχει μεγάλη ανταπόκριση και αποκτά διεθνές στίγμα.”. - Αλέξης Καλοκαιρινός, Δήμαρχος Ηρακλείου
- Έναρξη με Δήμητρα Γαλάνη, Ελένη Τσαλιγοπούλου και Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου.
- Συνέχεια με Εθνική Λυρική Σκηνή, Κωνσταντίνο Βήτα, Σταύρο Λάντσια, David Lynch, Πέτρο Κλαμπάνη και πολλούς ακόμα σπουδαίους καλλιτέχνες, με εκθέσεις, περιηγήσεις, αστροπαρατηρήσεις, κ.ά..
- Φινάλε με τον Οσκαρικό Nicola Piovani, συνθέτη της ταινίας La Vita è bella του Ρομπέρτο Μπενίνι, ο οποίος επιστρέφει στο Ηράκλειο τέσσερις περίπου δεκαετίες μετά τον Μουσικό Αύγουστο του Μάνου Χατζιδάκι.
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη του 3ου Φεστιβάλ των Τειχών – Candia Wall Festival του Δήμου Ηρακλείου, που θα πραγματοποιηθεί από τη Δευτέρα 31 Αυγούστου μέχρι την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου.
Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που το Φεστιβάλ των Τειχών διοργανώνεται στο πλαίσιο και έπειτα από την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης για την προστασία, αξιοποίηση και ανάδειξη της ενετικής οχύρωσης και των Νεωρίων του Ηρακλείου, μεταξύ του Δήμου Ηρακλείου, της Περιφέρειας Κρήτης, του Υπουργείου Πολιτισμού και του ΟΔΑΠ. Ξεκίνησε πιλοτικά το 2024 και προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες.
Με drones και με Nicola Piovani
Η έναρξη του Φεστιβάλ των Τειχών στις 31 Αυγούστου θα γίνει με εκατοντάδες drones που θα φωτίσουν τον ουρανό πάνω από τον Προμαχώνα Ιησού και λίγο αργότερα, στο Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης», η Δήμητρα Γαλάνη και η Ελένη Τσαλιγοπούλου, θα συναντηθούν με την Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου.
Το Φεστιβάλ ολοκληρώνεται στις 10 Σεπτεμβρίου με τη συναυλία του Nicola Piovani. Του βραβευμένου με Όσκαρ συνθέτη, για τη μουσική του στην ταινία La Vita è bella του Ρομπέρτο Μπενίνι, ο οποίος επιστρέφει στο Ηράκλειο 44 χρόνια μετά τον Μουσικό Αύγουστο του Μάνου Χατζιδάκι, για να αφηγηθεί τα «Ταξίδια του Οδυσσέα».
Τι κάνει το Φεστιβάλ των Τειχών μοναδικό
Το Φεστιβάλ των Τειχών είναι η μεταμόρφωση του επιβλητικού οχυρωματικού μνημείου της Ανατολικής Μεσογείου στον πιο φιλόξενο, διεθνή πολιτιστικό πυρήνα της σύγχρονης Κρήτης. Μέσα από το Φεστιβάλ των Τειχών πραγματοποιείται στο Ηράκλειο μια ουσιαστική αστική παρέμβαση που αλλάζει τη ζωή των κατοίκων.
Στην πλατεία προμαχώνα Ιησού, στη στοά Μακάσι, στις πύλες Παντοκράτορα, Αγίου Γεωργίου και Βιτούρι, στα κηποθέατρα «Νίκος Καζαντζάκης» και «Μάνος Χατζιδάκις», στους προμαχώνες Αγίου Ανδρέα και Βηθλεέμ, στις πλατείες Ελευθερίας και 18 Άγγλων, στο αναψυκτήριο προμαχώνα Παντοκράτορα, στη χαμηλή πλατεία προμαχώνα Παντοκράτορα και στο θερινό Δημοτικό κινηματογράφο Βηθλεέμ, θα παρουσιαστούν σε λίγες μέρες 35+ εκδηλώσεις μουσικής, κινηματογράφου, θεάτρου, χορού και εικαστικών δράσεων, οι περισσότερες με ελεύθερη είσοδο.
Το στοίχημα του δημάρχου Ηρακλείου
Ο στόχος του Δήμου Ηρακλείου δεν είναι η παθητική διατήρηση αυτής της σπουδαίας κληρονομιάς, η οποία θα “ζωντανεύει” μόνο μερικές μέρες κάθε χρόνο. Σταθερή επιδίωξη του δημάρχου Αλέξη Καλοκαιρινού από την πρώτη μέρα της πιλοτικής έναρξης του Φεστιβάλ είναι η ζωή στα Τείχη να μη σταματά ποτέ. “Το ζήτημα είναι τα Τείχη να ενταχθούν οργανικά στην καθημερινότητα των ανθρώπων, να μπορούν να τα περπατούν, να κάνουν τη βόλτα και την άσκησή τους, αλλά και τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Τα Τείχη είναι ένας καταπληκτικός πνεύμονας για το Ηράκλειο, βλέπουμε πόσο έλκουν περιπατητές, ανθρώπους που αθλούνται ή απλώς αναπνέουν σε αυτό το μοναδικό πολιτιστικό στοιχείο που πραγματικά ξεχωρίζει το Ηράκλειο στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και στη Μεσόγειο. Επιδίωξή μας είναι μέσα από το Φεστιβάλ, τα Τείχη να καταστούν ένας αυτόνομος προορισμός για τους επισκέπτες της πόλης. Προς αυτή την κατεύθυνση υπάρχουν έργα σε εξέλιξη καθώς και έργα που έχουν ολοκληρωθεί. Το Φεστιβάλ φέτος παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με έντονο διεθνές στίγμα και πολιτιστικά συμπεριληπτικό χαρακτήρα”,τόνισε ο δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός στην παρουσίαση του προγράμματος που έγινε στη Λότζια στις 27 Αυγούστου. Επίσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις τέσσερις αστικές πύλες, της Σαμπιονάρα, του Αγίου Γεωργίου, του Ιησού και του Παντοκράτορα, οι οποίες είναι όλες προσβάσιμες στο κοινό εδώ και λίγες εβδομάδες.“Παράλληλα, στη στοά Μακάσι στις 10 Σεπτεμβρίου θα εγκαινιάσουμε το χώρο ενθυμημάτων Εθνικής Αντίστασης που έχει και ένα ειδικότερο χαρακτήρα, δηλαδή της μνήμης των δραματικών γεγονότων εκπατρισμού συμπατριωτών μας στα έτη 1943 και 1943”, τόνισε ο δήμαρχος προσκαλώντας όλες και όλους να την επισκεφθούν.
Πολιτισμός που μας αφορά όλους
Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ρένα Παπαδάκη Σκαλίδη παρουσίασε, όπως κάθε χρόνο, το σύνολο του προγράμματος τονίζοντας επίσης τη σημασία του Φεστιβάλ των Τειχών για την πόλη. “Φέτος, εκτός από τις εκδηλώσεις της έναρξης, φιλοξενούμε την Εθνική Λυρική Σκηνή με την παραγωγή «À Paris tous les deux». Το πρόγραμμα εμπλουτίζεται με τη συμμετοχή μιας πλειάδας σπουδαίων καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος, ο Νίκος Γράψας, ο Κωνσταντίνος Βήτα, ο Χρίστος Τζιφάκις με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης και τον Μαέστρο Μίλτο Λογιάδη, καθώς επίσης και από εξειδικευμένες ξεναγήσεις, σε συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων, προβολές επιλεγμένων ταινιών, εκθέσεις, αστροπαρατηρήσεις και άλλες εκδηλώσεις. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει δύο θεατρικές παραστάσεις, “Το Κύμα” σε σκηνοθεσία του Νικορέστη Χανιωτάκη και τις “Εκμυστηρεύσεις της Έλλης Αλεξίου” της Εύας Νικολαϊδου με την Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου. Παράλληλα ξεχωρίζει το τριήμερο τζαζ με τη συμμετοχή καταξιωμένων μουσικών όπως ο David Lynch, ο Σταύρος Λάντσιας και ο Πέτρος Κλαμπάνης, μια μεγάλη μουσικοχορευτική παράσταση από το Συμπόσιο Πολιτισμού καθώς επίσης και πολλοί ακόμα σπουδαίοι ερμηνευτές και καλλιτέχνες. Ιδιαίτερη θέση στο σχεδιασμό μας έχει η Πύλη Βιτούρι, η οποία φιλοξενεί σύγχρονα ακούσματα προσανατολισμένα σε ένα νεότερο κοινό, με σχήματα και με καλλιτέχνες όπως οι Frenzee, ο Οδυσσέας Γραμματικάκης και οι Eclipso. Θέλουμε το Φεστιβάλ να μιλά σε διαφορετικά γούστα, να γεφυρώνει διαφορετικές γενιές και να αποδεικνύει ότι ο πολιτισμός μπορεί να μας αφορά όλους.
Φέτος κάνουμε και ένα ακόμη σημαντικό βήμα, αποκτώντας μια ξεκάθαρη διεθνή διάσταση. Φιλοξενούμε τον Nicola Piovani, 45 χρόνια μετά. Η παρουσία του αποτελεί μια σημαντική καλλιτεχνική στιγμή για την πόλη και δίνει νέα δυναμική στη διοργάνωση”.
Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα σε e-book εδώ.
Περισσότερες πληροφορίες για το Φεστιβάλ των Τειχών εδώ.
Είσοδος - Εισιτήρια:
Η διάθεση των δελτίων δωρεάν εισόδου και των εισιτηρίων γίνεται μέσω της υπηρεσίας ticketservices.gr. Περιορισμένος αριθμός εισιτηρίων και δελτίων δωρεάν εισόδου θα διατεθεί από το ταμείο του Κηποθεάτρου «Νίκος Καζαντζάκης», για δημότες που δεν έχουν δυνατότητα ηλεκτρονικής έκδοσης.
Δικαιούχοι μειωμένου εισιτηρίου: μαθητές, φοιτητές, πολύτεκνοι, άνεργοι, ΑμεΑ, άνω των 65, παιδιά έως 6 ετών.
Γενική είσοδος στον Θερινό Κινηματογράφο «Βηθλεέμ»: 4€ (δεν περιλαμβάνονται τα έξοδα έκδοσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου).
Στις εκδηλώσεις που δεν ορίζεται δελτίο δωρεάν εισόδου ή εισιτήριο, η είσοδος είναι ελεύθερη. Στις ξεναγήσεις θα διατεθούν δωρεάν ακουστικά ξενάγησης στους συμμετέχοντες.
Προμηθευτείτε το εισιτήριό σας εδώ.
Υποστήριξη θεατών:
Ώρα προσέλευσης: 30 λεπτά πριν την προγραμματισμένη έναρξη της παράστασης.
Για την είσοδο στις παραστάσεις είναι απαραίτητη η επίδειξη έντυπου ή ηλεκτρονικού εισιτηρίου (όπου απαιτείται) καθώς και του αντίστοιχου αποδεικτικού για την παροχή έκπτωσης.
Δεν επιτρέπεται η κράτηση θέσεων για θεατές που δεν βρίσκονται εντός του χώρου των Κηποθεάτρων καθώς και η είσοδος μετά την έναρξη της παράστασης.
Το προσωπικό των Κηποθεάτρων βρίσκεται στη διάθεσή σας για κάθε πληροφορία ή βοήθεια που ενδέχεται να χρειαστείτε.
Επικοινωνία – Πληροφορίες:
Στα κοινωνικά δίκτυα του Φεστιβάλ: www.facebook.com/Candia-walls-festival και www.instagram.com/candia-walls-festival
Στο ταμείο του Κηποθεάτρου Ν. Καζαντζάκης αυτοπροσώπως ή στο 2810242977 (Δευτέρα με Κυριακή 10:00-19:00).
3o Φεστιβάλ των Τειχών 2026
Διοργάνωση: Δήμος Ηρακλείου – Αντιδημαρχία Πολιτισμού
Συγχρηματοδότηση: Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης - Υπουργείο Πολιτισμού
Δήμαρχος Ηρακλείου: Αλέξης Καλοκαιρινός
Αντιδήμαρχος Πολιτισμού: Ρένα Παπαδάκη - Σκαλίδη
Οργάνωση Παραγωγής Φεστιβάλ: Μαριάννα Γιαλύτη
Οργανωτική Υποστήριξη και Εκτέλεση Παραγωγής: Νίκος Τσαγκαράκης, Κωνσταντίνα Χατζάκη, Κατερίνα Τζωρτζακάκη, Μύρων Καραντινός, Βερόνικα Αλατσατιανού, Μανόλης Χατζάκης, Νίκος Χαραλάμπης, προσωπικό Κηποθεάτρων
Διοικητική Οργάνωση – Διαχείριση: Διεύθυνση Παιδείας Πολιτισμού και Νέας Γενιάς: Μαρία Ν. Φουντουλάκη, Τμήμα Πολιτισμού: Eύη Μαρτιμιανάκη, Αντώνης Ρουμπάκης
Επικοινωνία και Προβολή: Γραφείο Τύπου Δήμου Ηρακλείου, Κωνσταντίνα Χατζάκη
Σχεδιασμός Προγράμματος & Επικοινωνιακής Ταυτότητας: Χρυσόστομος Σπετσίδης, Γιάννης Μαυραντωνάκης
Επιμέλεια Κειμένων και Μετάφραση στα Αγγλικά: Δημήτρης Βυτινιώτης
Εκτύπωση Εφαρμογών Επικοινωνιακής Προβολής: Κύβος Ψηφιακές Εκτυπώσεις
Συνεργάτες: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, Εθνική Λυρική Σκηνή, Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία Ηρακλείου, Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης Δήμου Ηρακλείου, Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Ηρακλείου, Ινστιτούτο Αστροφυσικής Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας, Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης, Αστρονομική Ομάδα Φοιτητών Πανεπιστημίου Κρήτης, Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, Διεθνές Φεστιβάλ λαϊκών παραδοσιακών χορών Συμπόσιο Πολιτισμού, «Κέντρο Χορού» Σχολή Χορού Δήμου Ηρακλείου, Πολιτιστικός Σύλλογος Tangoneón.


- Facebook
- Twitter
- E-mail
0