Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »

H_50: H εντυπωσιακή πολυκατοικία στα Πετράλωνα που θυμίζει γλυπτό

Τολμηρές φόρμες και ανατρεπτική σχεδίαση σε ένα κτίριο με ακατέργαστα κομμάτια μαρμάρου.

 

Ρηξικέλευθη σχεδιαστικά καθώς θυμίζει ένα υπερμέγεθες γλυπτό, η κατασκευή αυτή είναι ακόμη ένα δείγμα της νέας αρχιτεκτονικής τάσης που διεκδικεί ελευθερία στις φόρμες και τολμά.

 

Το H_50 είναι μια πολυκατοικία στα Πετράλωνα, στην ιστορική, πυκνοκατοικημένη και χαμηλής δόμησης περιοχή της Αθήνας, που γειτνιάζει με το λόφο του Φιλοπάππου. Είναι μια από τις παλαιότερες συνοικίες της Αθήνας με σχετικά χαμηλή δόμηση και ποικιλία ως προς τον χαρακτήρα και την αισθητική της που καλύπτει όλο το φάσμα της ιστορίας της Αθηναϊκής αρχιτεκτονικής από την προπολεμική εποχή μέχρι σήμερα. Το γραφείο 314 Αrchitecture Studio φιλοδοξεί να κάνει ακόμη μια προσθήκη στην ποικιλομορφία της περιοχής με ένα πρότζεκτ που πειραματίζεται με τους όγκους και τη γεωμετρία.

 

Το κτίριο περιλαμβάνει δύο διώροφες κατοικίες από 105 τμ η καθεμία κι ένα Roofgarden. Στο ισόγειο διαμορφώνεται η είσοδος στο κτίριο κι ένας ελεύθερος χώρος πυλωτής.

 

Όλοι οι χώροι των διαμερισμάτων εκτονώνονται στους εξώστες που τοποθετούνται στη νοτιοανατολική πλευρά του οικοπέδου. Μεταλλικά σκίαστρα παρέχουν ηλιοπροστασία, ενώ ενισχύουν την μονολιθικότητα του όγκου, και παράλληλα παρέχουν την απαιτούμενη ιδιωτικότητα.

 

Η κατασκευή του έργου ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2016 και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2017.

 

Ο αρχιτέκτονας Παύλος Χατζηαγγελίδης μας εξηγεί την ιδιαιτερότητα και τη φιλοσοφία του H_50:

"Το κτίριο που προτείνουμε δημιουργεί έναν έντονο μορφολογικό διάλογο μεταξύ της σύγχρονης αρχιτεκτονικής γλώσσας του κτιρίου και υφιστάμενης αρχιτεκτονικής ποιότητας τονίζοντας και διευρύνοντας την αρχιτεκτονική ποικιλομορφία της περιοχής.


Η μελέτη ξεκίνησε με την βιωματική ανάγνωση της περιοχής. Κατά την επίσκεψη στον λόφο του Φιλοπάππου, ο οποίος βρίσκεται πάνω από το οικόπεδο, μας κίνησε το ενδιαφέρον η γεωμορφολογία του φυσικού τοπίου και συγκεκριμένα ο διάλογος των σκληρών πρισματικών επιφανειών του ακατέργαστου βράχου και της ήπιας ανάγλυφης επιφάνειας του εδάφους. Η κεντρική ιδέα που προέκυψε ήταν η δημιουργία ενός μονολιθικού γλυπτού, επηρεασμένου από τα ακατέργαστα κομμάτια μαρμάρου. Έτσι ο όγκος διαμορφώνεται από έναν διάλογο που δημιουργείται μεταξύ των επίπεδων τριγωνικών και κύλων επιφανειών. Οι επιφάνειες αυτές δέχονται μια επιμέρους κατεργασία ως προς την υφή όπου λείες και στιλπνές επιφάνειες έρχονται σε αντίθεση με τις αδρές αποδίδοντας την φυσική υπόσταση του μη επεξεργασμένου μαρμάρου."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Construction / development: SUCH
Αρχιτεκτονική μελέτη: 314 architecture studio
Ομάδα σχεδιασμού: Παύλος Χατζηαγγελίδης, Γιώτα Χαλά, Θεοδώρα Παπαδοπούλου, Στέλιος Διλιντάς, Αγγελική Κοκκώση, Andreea Bratu, Τζωρτζίνα Γιασσιά, Karoline Kalionyte, Ορέστης Αναστασίου, Carlos Celles Marti-Belda, Μιχαήλ Κίκας, Χριστόφορος Σπυράκος, Στεφανιά Κοντινού.
Στατική μελέτη: Φωτεινή Καραγιάννη
Μηχανολογική μελέτη: Box engineering

Γεννήθηκε στη Λαμία. Σπούδασε στο εργαστήρι Δημοσιογραφίας και εργάστηκε σε διάφορα μέσα πριν επιστρέψει στην Αθήνα όπου και ανέλαβε την αρχισυνταξία τoυ LIFO.gr.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
6 σχόλια
Ταξινόμηση:
Προηγούμενα 1 Επόμενα
avatar garidas 31.7.2016 | 19:11
eντυπωσιακό αλλά δεν έχει καμία σχέση με την αισθητική της γειτονιας στην οπόια θα κτιστεί.
avatar Orni 31.7.2016 | 23:29
Ωραίο φαίνεται αλλά είναι λες και προσγειώθηκε ένα ούφο στην άκρη του δρόμου, σε μια - κατα τα άλλα - συνηθισμένη γειτονιά.
BERGMAN NIGHTMARES BERGMAN NIGHTMARES 7.8.2016 | 16:15
Ωραίο φαίνεται σχεδιαστικά αλλα δε θα πρέπει να "δένει" κάπως με τα υπόλοιπα κτήρια που το περιβάλλουν? Το κοντέξτ του είναι τσιγγινέ μαχαλά..!
avatar Alarga Madamitsa 29.8.2016 | 02:28
Η εικόνα με την κοπέλα που παίζει βιολοντσέλο έξω από το κτίριο, δίνει στη γειτονιά, το Παγκράτι, την Αθήνα, την χώρα γενικότερα, μια άλλη ελπίδα. Πολύ ωραία. Σχεδόν συγκινητικά.
moloko_Vellocet moloko_Vellocet 29.8.2016 | 15:10
Κύριοι αυτό το έργο είναι μακετό; #simitis_quotes
tropique tropique 29.8.2016 | 19:50
Με 2 μόνο μεσαία διαμερίσματα, να υποθέσω πως πρόκειται για οικογενειακό κτίσμα /διπλοκατοικία και προορίζεται για ιδιοκατοίκηση. Μ'αρέσει.
Προηγούμενα 1 Επόμενα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ/ΠΡΟΣΦΑΤΑ