Ένα ψηφιακό ταξίδι στην αρχαία Κόρινθο μέσα από τα αρχεία της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών Facebook Twitter
Έχει γίνει σάρωση και ψηφιακή καταλογογράφηση διακοσίων πενήντα χιλιάδων αντικειμένων!

Ένα ψηφιακό ταξίδι στην αρχαία Κόρινθο μέσα από τα αρχεία της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών

0

Μπορεί για αυτό το δύσκολο διάστημα που βιώνουμε να μην μπορούμε- μια και η χώρα βρίσκεται σε lockdown λόγω του κορωνοϊού-να ανεβούμε στο κάστρο Ακροκορίνθου, κοντά στον Ισθμό, και να περπατήσουμε στον αρχαιολογικό χώρο δίπλα στον επιβλητικό ναό του Απόλλωνα για να δούμε από κοντά τα αρχαιολογικά ευρήματα που υπάρχουν στο αρχαιολογικό μουσείο της Κορίνθου όμως μπορούμε να περιηγηθούμε ψηφιακά σε πολλές από τις τοποθεσίες των αρχαιολογικών χώρων, σχεδόν να «ψηλαφίσουμε» τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρήματα μέσα από την τεχνολογία 3D, να ξεφυλλίσουμε τα ημερολόγια των αρχαιολόγων και να διαβάσουμε σημαντικές πληροφορίες για τους ναούς, τις κρήνες, τα καταστήματα, τις στοές, τα λουτρά και τα σπουδαία αγάλματα που έφεραν στο φως οι συστηματικές ανασκαφές της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών.

Η Αμερικανική Σχολή έχει εδώ και καιρό ψηφιοποιήσει τα αρχεία των ανασκαφών- από το 1896 μέχρι και σήμερα-και τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ανασκαφικά δελτία (ημερολόγια), φωτογραφίες και σχέδια από τις αρχαιολογικές έρευνες της Σχολής στην Αρχαία Κόρινθο.

Η Σχολή ξεκίνησε αρχαιολογικές ανασκαφές στην Αρχαία Κόρινθο από το 1896. Οι πρώτοι ανασκαφείς ενδιαφέρθηκαν πρωταρχικά για την αρχαία τοπογραφία της περιοχής και εργάστηκαν επισταμένα προκειμένου να αποκαλύψουν το κέντρο της αρχαίας πόλης. Μεταξύ των ετών 1925 και 1940 έγινε συνεχής και πιο συστηματική αποκάλυψη του χώρου, ενώ το ενδιαφέρον μετατοπίστηκε από θέματα τοπογραφίας σε ζητήματα ταξινόμησης και χρονολόγησης. Οι αρχαιολόγοι δημοσίευσαν ευρέως στοιχεία για την ιστορία του πολεοδομικού ιστού, τα κτίρια, τις επιγραφές, τη γλυπτική, την κεραμική και τα μικροαντικείμενα.  

 

Η Αρχαία Κορινθία από ψηλά

Ένα ψηφιακό ταξίδι στην αρχαία Κόρινθο μέσα από τα αρχεία της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών Facebook Twitter
Μαρμάρινο επιστύλιο με λατινική επιγραφή. Βρέθηκε στη Ρωμαϊκή Αγορά στις 23 Μαρτίου 1896.

Οι μελέτες εκείνης της γενιάς διαμόρφωσαν την σημερινή γενική αντίληψη για την Κόρινθο και έθεσαν τις βάσεις πάνω στις οποίες στηρίζονται ακόμα και σήμερα οι αρχαιολόγοι της Ανατολικής Μεσογείου. Από τα μέσα της δεκαετίας του '60 και υπό τη διεύθυνση του Charles Williams, η επιστημονική προσέγγιση των αρχαιολόγων στην Κόρινθο παρουσίασε μια περίοδο στιβαρής ιδεολογικής και μεθοδολογικής προόδου. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου επιστημονικής μεταμόρφωσης, η μελέτη επικεντρώθηκε περισσότερο στην «ανθρώπινη» παρά στη «μνημειώδη» πλευρά του αρχαίου κόσμου. Οι εργασίες των τελευταίων 35 χρόνων δεν άλλαξαν τη γενική εικόνα του αρχαιολογικού χώρου, αλλά μετάλλαξαν την αντίληψή μας για το πολεοδομικό και ιστορικό τοπίο του.

Mπορούμε να «ψηλαφίσουμε» τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρήματα μέσα από την τεχνολογία 3D, να ξεφυλλίσουμε τα ημερολόγια των αρχαιολόγων και να διαβάσουμε σημαντικές πληροφορίες για τους ναούς, τις κρήνες, τα καταστήματα, τις στοές, τα λουτρά και τα σπουδαία αγάλματα που έφεραν στο φως οι συστηματικές ανασκαφές της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών.


Το αρχείο, το οποίο δημιουργήθηκε χάρη στη συνεχή σχεδόν ανασκαφική δραστηριότητα σ' ένα χρονικό πλαίσιο τριών αιώνων είναι πολύ πλούσιο και η εφαρμογή αυτή παρέχει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής πρόσβασης σε σημαντικό τμήμα του. Τα ανασκαφικά ημερολόγια, οι φωτογραφίες και τα αρχιτεκτονικά σχέδια που περιέχονται στο αρχείο, δεν δίνουν πληροφορίες μόνο για την ιστορία και αρχαιολογία της Αρχαίας Κορίνθου αλλά, επιπλέον, αποκαλύπτουν πολλά στοιχεία για το σύγχρονο χωριό, τους κατοίκους του και τους ανασκαφείς. Οι αρχαιολόγοι κρατώντας ημερολόγια σε ημερήσια βάση άρχισαν να καταγράφουν ευρήματα, μνημεία και ανασκαφές, όπως επίσης και στοιχεία για την καθημερινή τους ζωή στην Ελλάδα. Συχνά στις σελίδες των ημερολογίων καταγράφονται οι σκέψεις τους και σκιαγραφούνται οι προσωπικότητές τους.

Ένα ψηφιακό ταξίδι στην αρχαία Κόρινθο μέσα από τα αρχεία της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών Facebook Twitter
Σελίδες από ημερολόγιο Αμερικανών αρχαιολόγων που έσκαψαν στην Κόρινθο.

Τα νεότερα ημερολόγια είναι πιο «αντικειμενικά» και τυποποιημένα, ωστόσο προσφέρουν εξίσου πολλά στοιχεία στον αναγνώστη που ενδιαφέρεται να τα μελετήσει. Οι φωτογραφίες, ανάμεσα στις οποίες πλήθος γυάλινων αρνητικών, αποτυπώνουν ανασκαφικές τομές, αρχαία μνημεία και περίτεχνα αντικείμενα, και φωτίζουν επίσης πτυχές της ζωής των εργατών και το διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο της Αρχαίας Κορίνθου. Η συλλογή των σχεδίων περιέχει χάρτες, αποτυπώσεις μνημείων και ανασκαφικών στοιχείων, ενώ ρίχνει φως στην αρχαία τοπογραφία, στην αρχιτεκτονική και στα κατασκευαστικά στοιχεία των κτιρίων. Σημειωτέων ότι έχει γίνει σάρωση και ψηφιακή καταλογογράφηση διακοσίων πενήντα χιλιάδων αντικειμένων!

Στην καρδιά του αρχαιολογικού χώρου, πλάι στον Ναό του Απόλλωνα και το Βήμα του Αποστόλου Παύλου βρίσκεται και το ανακαινισμένο Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου που αφηγείται ιστορίες για τη ζωή, τους μύθους και τα επιτεύγματα των Αρχαίων Κορινθίων. Εξαιρετικά έργα τέχνης, νομίσματα, παιδικά παιχνίδια, όπλα, λατρευτικά αντικείμενα και δύο μοναδικά αγάλματα Κούρων.

Ένα ψηφιακό ταξίδι στην αρχαία Κόρινθο μέσα από τα αρχεία της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών Facebook Twitter
Ο επιβλητικός ναός του Απόλλωνα.
 

Τηλεοπτικό Spot Μουσείου Αρχαίας Κορίνθου

Αρχαιολογία & Ιστορία
0

ΤΗΣ ΜΕΡΟΠΗΣ ΚΟΚΚΙΝΗ

Η Μερόπη Κοκκίνη γεννήθηκε στην Κύπρο. Άρχισε να δημοσιογραφεί στο περιοδικό «01». Ανήκει στην συντακτική ομάδα της LIFO.
Email: [email protected]
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κωνσταντίνος Δοξιάδης: Ο πρωτοπόρος πολεοδόμος και η έρευνα του για τους κατοίκους της Αθήνας

Ιστορία μιας πόλης / Κωνσταντίνος Δοξιάδης: Ο πρωτοπόρος πολεοδόμος της Αθήνας

Πρωτοπορία, όραμα, κοσμοπολιτισμός: Τα υλικά με τα οποία ήταν φτιαγμένος ο Κωνσταντίνος Δοξιάδης. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με την Μαριάννα Χαριτωνίδου για την δράση, την έρευνά του για τους κατοίκους της Αθήνας, την παρακαταθήκη του στην πόλη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ο διαβόητος αρχαιοκάπηλος Ρόμπιν Σάιμς και ο ελληνικός του σύνδεσμος

Ρεπορτάζ / Ο διαβόητος αρχαιοκάπηλος Ρόμπιν Σάιμς και ο ελληνικός του σύνδεσμος

Ποιος είναι ο διαβόητος Βρετανός λαθρέμπορος από την εταιρεία του οποίου ανακτήθηκαν πρόσφατα εκατοντάδες αρχαιότητες μετά από μακροχρόνια διεκδίκηση από το ελληνικό Δημόσιο;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Σχέδια για τις Απόκριες του 1933 και τα έθιμα της Παλιάς Αθήνας

Αρχαιολογία & Ιστορία / «Οι παληές αθηναϊκές Απόκρηες»: Πώς γιορτάζονταν πριν έναν αιώνα;

Μια σειρά από σχέδια που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Παναθήναια» σχετικά με τις Απόκριες και άρθρα από το περιοδικό «Μπουκέτο» για τα αποκριάτικα έθιμα της παλιάς Αθήνας.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Γίγαντες, Τρίτωνες και ένα ανάκτορο στην Αθήνα

Ιστορία μιας πόλης / Γίγαντες, Τρίτωνες και ένα ανάκτορο στην Αθήνα

Πού μπορούμε να δούμε το Ανάκτορο των Γιγάντων σε μια βόλτα μας στο κέντρο της πόλης και τι συμβολίζουν τα γλυπτά που υπάρχουν στο πρόπυλο; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον αρχαιολόγο Γιάννη Θεοχάρη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
ΠΕΑΝ: Όταν ανατινάχτηκαν τα γραφεία της φιλοναζιστικής ΕΣΠΟ στην οδό Γλάδστωνος

Ιστορία μιας πόλης / ΠΕΑΝ: Όταν ανατινάχτηκαν τα γραφεία της φιλοναζιστικής ΕΣΠΟ στην οδό Γλάδστωνος

Ποια ήταν η ολιγομελής ομάδα ΠΕΑΝ που έμεινε στην ιστορία για τις ριψοκίνδυνες δράσεις της ενάντια στους Ναζί; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Ευάνθη Χατζηβασιλείου για την Πανελλήνιο Ένωση Αγωνιζομένων Νέων.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Χαιρώνεια: Η μάχη που γέννησε τον σύγχρονο άνθρωπο

Ιστορία μιας πόλης / Χαιρώνεια: Η μάχη που γέννησε τον σύγχρονο άνθρωπο

Στις 2 Αυγούστου του 338 π.Χ. ο Φίλιππος Β’ οδηγεί τους Μακεδόνες σε μία μάχη η έκβαση της οποίας θα αλλάξει τον κόσμο. Τι σήμανε για τη Μακεδονία, την Αθήνα και τον ελλαδικό χώρο η Μάχη της Χαιρώνειας; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Παναγιώτη Ιωσήφ, συνεπιμελητή της έκθεσης που έχει ως θέμα την ιστορική μάχη και τρέχει αυτό το διάστημα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ανέκδοτες και σπάνιες εικόνες από την κατασκευή του Ηλεκτρικού στην Ομόνοια (πριν έναν αιώνα)

Αρχαιολογία & Ιστορία / Ανέκδοτες και σπάνιες εικόνες από την κατασκευή του Ηλεκτρικού στην Ομόνοια, πριν από έναν αιώνα

Η LiFO, σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, θα παρουσιάσει μια σειρά από ανέκδοτα και σπάνια ντοκουμέντα για διάφορα θέματα από τη λαμπρή, ή και όχι τόσο, ιστορία του τόπου μας. Ξεκινάμε με τον ιστορικό σταθμό του Ηλεκτρικού στην Ομόνοια, που δεν ήταν πάντοτε υπόγειος.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Όταν ανέβηκε στην Αθήνα η οπερέτα «Χασίς»

Ιστορία μιας πόλης / Όταν ανέβηκε στην Αθήνα η οπερέτα «Χασίς»

Ποιοι κάνουν χρήση ναρκωτικών στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα στην Ελλάδα και ποιο είναι το κοινωνικό αποτύπωμα των ναρκωτικών στην Αθήνα της εποχής; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον ιστορικό και ερευνητή Κωστή Γκοτσίνα.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Πώς ζούσαν οι Ρωμαίοι στρατιώτες; Η καθημερινή ζωή των ανθρώπων πίσω απ’ την πολεμική μηχανή

Αρχαιολογία & Ιστορία / Πώς ζούσαν οι Ρωμαίοι στρατιώτες; Η καθημερινότητα πίσω απ’ την πολεμική μηχανή

Μια νέα έκθεση στο Βρετανικό Μουσείο αποκαλύπτει τη ζωή των Ρωμαίων που έζησαν μέσα στις τάξεις του στρατού της Αυτοκρατορίας και την υπηρέτησαν πιστά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Δεν ξέρουμε πού βρίσκεται το σώμα του Αλέξανδρου, όμως ο τάφος του είναι σίγουρα στην Αλεξάνδρεια»

Αρχαιολογία & Ιστορία / «Δεν ξέρουμε πού βρίσκεται το σώμα του Αλέξανδρου, όμως ο τάφος του είναι σίγουρα στην Αλεξάνδρεια»

Η Καλλιόπη Λημναίου-Παπακώστα, διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου-Ιδρύματος Αλεξανδρινού Πολιτισμού, που σκάβει στην Αλεξάνδρεια από το 1998 μιλά για τις ανασκαφές που πραγματοποιεί εκεί, τα μέχρι στιγμής ευρήματα, τον Μεγαλέξανδρο, τη σχέση του με την Αίγυπτο και το πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ του Netflix, στο οποίο συμμετείχε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στοά Νικολούδη, Σαρόγλειο, Μέγαρο Υπατία: Τα έργα του Α. Νικολούδη έδωσαν ευρωπαϊκό αέρα στην Αθήνα

Ιστορία μιας πόλης / Στοά Νικολούδη, Σαρόγλειο, Μέγαρο Υπατία: Τα έργα του Α. Νικολούδη έδωσαν ευρωπαϊκό αέρα στην Αθήνα

Τα κτίρια του Αλέξανδρου Νικολούδη υπάρχουν παντού στην Αθήνα. Όμως γιατί γνωρίζουμε τόσο λίγα γι' αυτόν τον αρχιτέκτονα; Η Αγιάτη Μπενάρδου μιλά με την Αμαλία Κωτσάκη.
THE LIFO TEAM
Βυζάντιο και Αφρική: Μια έκθεση με τα εκπληκτικά καλλιτεχνικά επιτεύγματα ενός ανεξερεύνητου κόσμου

Αρχαιολογία & Ιστορία / Αφρική και Βυζάντιο: Τα εκπληκτικά καλλιτεχνικά επιτεύγματα ενός ανεξερεύνητου κόσμου

Μέσα από σπάνια αντικείμενα η νέα έκθεση του Met αφηγείται την κεντρική θέση της Αφρικής στα διηπειρωτικά δίκτυα εμπορίου και πολιτιστικών ανταλλαγών με το Βυζάντιο.
THE LIFO TEAM
Οι δυτικοί λόφοι της αρχαίας Αθήνας

Ιστορία μιας πόλης / Πνύκα, Νυμφών, Φιλοπάππου: Οι δυτικοί λόφοι της αρχαίας Αθήνας

H Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τη Λήδα Κωστάκη και τον Μάρκο Κατσιάνη για τους τρεις λόφους που βρίσκονται απέναντι από την Ακρόπολη (Πνύκας, Νυμφών και Μουσών-Φιλοπάππου) και καθόρισαν την εξέλιξη του αστικού ιστού της Αθήνας.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ