Απεργία την Πρωτομαγιά

Στο μπούνκερ του Γκέμπελς Facebook Twitter

Στο μπούνκερ του Γκέμπελς

0

Ελάχιστοι άνθρωποι της εποχής της είχαν τόσο στενή επαφή με έναν από τους μεγαλύτερους εγκληματίες της ιστορίας όσο η Μπρουνχίλντε Πόμζελ. Ήταν στενοδακτυλογράφος και γραμματέας στην υπηρεσία του Γιόζεφ Γκέμπελς στο Υπουργείο Προπαγάνδας. Λίγο καιρό αφότου ανέλαβε την εξουσία ο Αδόλφος Χίτλερ, η Πόμζελ έγινε μέλος του Εθνικοσοσιαλιστικου Κόμματος ώστε να διασφαλίσει μια θέση εργασίας στη Ραδιοφωνία του Ράιχ. Το 1942 πήρε μετάθεση στο Υπουργείο Λαϊκού Διαφωτισμού και Προπαγάνδας και έως την κατάληψη του Βερολίνου το 1945 παρέμεινε στον προθάλαμο του γραφείου του υπουργού Προπαγάνδας και ανάμεσα στην ηγετική ελίτ του εθνικοσοσιαλισμού. Ακόμα και τις τελευταίες μέρες του πολέμου, όταν πλέον τα σοβιετικά στρατεύματα βρίσκονταν στους δρόμους του Βερολίνου, δακτυλογραφούσε επίσημα έγγραφα στο μπούνκερ και έραψε τη σημαία της επίσημης συνθηκολόγησης της πόλης, αντί να εκμεταλλευτεί κάποια ευκαιρία να διαφύγει. Πάνω από εβδομήντα χρόνια η Πόμζελ τηρούσε σιγήν ιχθύος.


Λίγο πριν από τη βέβαιη πτώση η Μπρουνχίλντε Πόμζελ παίρνει μια μοιραία απόφαση, η οποία την υποχρεώνει να παράμείνει τις τελευταίες μέρες με τους τελευταίους πιστούς του καθεστώτος στο αντιαεροπορικό καταφύγιο του Υπουργείου Προπαγάνδας δίπλα στο μπούνκερ του Χίτλερ. Από τα εναπομείναντα μέλη της ακολουθίας των ναζί μαθαίνει σποραδικά τι διαδραματίζεται στο μπούνκερ. Ανάμεσά τους ήταν ο Χανς Φρίτσε και ο υπασπιστής του Γκέμπελς, ο Γκίντερ Σβέγκερμαν, ο οποίος στο τέλος έκαψε τα πτώματα της Μάγκντα και του Γιόζεφ Γκέμπελς. Αφότου ο Γκέμπελς αρνήθηκε τη συνθηκολόγηση, ο Χανς Φρίτσε, ένας από τους ανώτερους υπαλλήλους του Υπουργείου του Γκέμπελς και γνωστός σχολιαστής του ραδιόφωνου, αποφασίζει να πάρει την πρωτοβουλία και να κάνει πρόταση συνθηκολόγησης. Προτού ο Φρίτσε με δύο υφισταμένους του περάσει στη σοβιετική πλευρά, η Μπρουνχίλντε Πόμζελ ράβει τη λευκή σημαία της συνθηκολόγησης. Ύστερα από σύντομες διαπραγματεύσεις, ο Φρίτσε ανακοινώνει εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης ότι η σοβιετική πλευρά έχει αποδεχτεί τη συνθηκολόγηση. Το βράδυ της 1ης Μαΐου 1945 ο στρατηγός Βάιντλινγκ, επικεφαλής στη μάχη του Βερολίνου, ζητάει από τους άντρες του να σταματήσουν τις εχθροπραξίες.

 

Στο μπούνκερ του Γκέμπελς Facebook Twitter
Στο μπούνκερ του Γκέμπελς Facebook Twitter
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΡΧΗΣ: Επίσκεψη του Χίτλερ στο σπίτι του Γκέμπελς. Μετά το γεύμα ίσως θα συζητούσαν για την τελική λύση.

 

Θυμάμαι ακόμη το αντιαεροπορικό καταφύγιο στο Υπουργείο Προπαγάνδας. Και ο δόκτωρ Νάουμαν ήταν απέναντι με τον Φύρερ στο μπούνκερ. Κατά κάποιον τρόπο έχω μια αμυδρή ανάμνηση ότι σε ένα σημείο υπήρχε μια σιδερένια πλάκα ή κάτι τέτοιο. Ήταν προς τα τέλη του πολέμου. Όταν τα αεροπλάνα πετούσαν πλέον μέρα πάνω από την πόλη. Έγινε μια πρωινή επίθεση. Όχι μεγάλη, αλλά τα αεροπλάνα πετούσαν με τέτοιο τρόπο που τα έβλεπες. Και ήταν εχθρικά αεροπλάνα. Ο δόκτωρ Νάουμαν καθόταν σε ένα γραφείο, μου υπαγόρευε και εγώ έγραφα, αλλά δεν μπορούσα να συνεχίσω, τόσο τρομοκρατημένη ήμουν.

 

Ύστερα ο Σβέγκερμαν ξανάρθε και μας είπε: «Αυτοκτόνησε ο Γκέμπελς. Και η γυναίκα του». «Μάλιστα. Και τα παιδιά;» «Και τα παιδιά!» Είχαν μείνει όλοι άφωνοι. 

Εκείνος έσκασε στα γέλια. «Για όνομα του θεού, αν είναι να κινδυνεύσουμε θα σας το πω!» έκανε. Τελικά, σηκώθηκε ήρεμα από τη θέση του και είπε: «Ελάτε μαζί μου». Περάσαμε μαζί από εκείνο το σημείο και πήγαμε σε μια πόρτα. Νομίζω ότι τα αεροπλάνα δεν φαίνονταν πια στον ουρανό. Νομίζω όπ είχαν φύγει. Ξαφνικά είδα μια σκάλα που οδηγούσε κάτω. Όμως ύστερα με άφησε κι έφυγε, με παρέδωσε σε έναν άντρα των SS και εκείνος με πήγε πίσω στο Υπουργείο. Δεν το είχα ξαναδεί αυτό. Έμαθα υΓ αυτό αργότερα, όταν ξαναβρέθηκα ανάμεσα σε κόσμο. Κάτω από τη Βίλχελμ Πλατς υπήρχε μπούν- κερ του Φύρερ. Δεν το είχα ξανακούσει.

 

Στο μπούνκερ του Γκέμπελς Facebook Twitter
ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΑΙΜΑ: Ο Γκέμπελς νεκρός, ανάμεσα στα 5 από τα 7 νεκρά παιδιά του.

 

ΘΥΜΑΜΑΙ πολύ καλά ότι στον πόλεμο με έπιανε απίστευτος τρόμος όταν κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών μερικές γυναίκες, κυρίως διάφορες υστερικές, άρχιζαν να λένε: «Αχ, μακάρι να μας πετύχει επιτέλους κι εμάς μια βόμβα και να τελειώσουν όλα!». Όταν τις άκουγα, θα μπορούσα κάλλιστα να αρχίσω να ουρλιάζω: «Όχι, όχι, πρέπει να ζήσουμε! θέλω να ζάσω! Δεν θέλω να πάω από βόμβα!». Είχα απίστευτη θέληση για ζωή. Δεν ήθελα να πεθάνω στον πόλεμο.

 

Προς το τέλος του πολέμου καθόμασταν σε εκείνο το σκατοϋπόγειο του Υπουργείου Προπαγάνδας και πιστεύαμε ακόμη τις ανοησίες για τη Στρατιά Βενκ, που υποτίθεται ότι θα κινούνταν πίσω από τα νώτα των Ρώσων που προέλαυναν και θα επιτίθετο στους Ρώσους, κι αυτή θα ήταν η αποφασιστική κίνηση με την οποία θα κερδίζαμε τον πόλεμο. Όταν κατεβήκαμε στο υπόγειο τον Απρίλιο, μια μέρα μετά τα γενέθλια του Χίτλερ, το πίστευα ακόμη. Δεν το συζητούσαμε πια, αλλά τα πιστεύαμε όλα αυτά και νιώθαμε σιγουριά. Και μαθαίναμε κάποια πράγματα σχετικά με το τι συνέβαινε στο μπούνκερ του Φύρερ. Όλο και κάποιος εμφανιζόταν και μας ενημέρωνε. Μια φορά ήρθε ο κύριος Νάουμαν, το θυμάμαι πολύ καλά. Ήρθε να δει αν είχαμε να φάμε, θυμάμαι ότι εκείνες τις μέρες έτρωγα συνέχεια σπαράγγια. Ωμά, κατευθείαν από την κονσέρβα. Επίσης, έρχονταν κάποιοι που έχω ξεχάσει πια τα όνοματά τους. Αλλά εμφανίστηκε κι ο υπασπιστής του Γκέμπελς, ο κύριος Σβέγκερμαν -ωραίος άνθρωπος, ευγενέστατος-, που μας είπε κάποια πράγματα για να μας ενημερώσει.

 

Στο μπούνκερ του Γκέμπελς Facebook Twitter
Ο ΠΙΟ ΥΠΑΚΟΥΟΣ ΜΑΘΗΤΗΣ: Από όλους τους αξιωματούχους του Φύρερ, ο Γκέμπελς εθεωρείτο ο πιο πιστός και πειθήνιος
Στο μπούνκερ του Γκέμπελς Facebook Twitter
Η Brunhilde Pomsel το 2016 μπροστά από αφίσες για το ντοκιμαντέρ «A German Life», που βασιζόταν στις μαρτυρίες της. Καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής της, επέμεινε ότι αγνοούσε τις ναζιστικές φρικαλεότητες κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Μας είπε ότι ο Γκέμπελς είχε φέρει την οικογένειά του στο μπούνκερ. Και τα παιδιά; Ναι, και τα παιδιά, όλη η οικογένεια είχε μεταφερθεί στο μπούνκερ. Τελικά μας φάνηκε λογικό, αφού ήταν πολύ επικίνδυνο να μένουν στο όμορφο διαμέρισμα κοντά στην Πύλη του Βραδεμβούργου. Και στο μεταξύ οι Ρώσοι δεν έριχναν μόνο από τον ουρανό, αλλά και με πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων. ΓΓ αυτό ο Γκέμπελς είχε κατεβάσει την οικογένειά του στο μπούνκερ.

 

Τις πρώτες μέρες στο μπούνκερ λειτουργούσε ακόμη ένα τηλέφωνο, θυμάμαι ότι κάποια στιγμή τηλεφωνήσαμε στο Αμβούργο. Και πιάναμε ακόμη γραμμή στο Βερολίνο. Στη συνέχεια τα πάντα ήταν νεκρά! Τώρα απλώς καθόμασταν και κοιτούσαμε αν υπήρχε τίποτε άλλο σε κάποιο υπόγειο. Είχαμε αρκετό κρασί, αλλά έπρεπε να τρώμε και κάτι. Βρήκαμε κονσέρβες και τις καταναλώσαμε όλες. Δεν μπορούσαμε να βγούμε για να φέρουμε πράγματα, δεν μπορούσαμε καν να βγάλουμε το κεφάλι μας έξω από το υπόγειο.

 

Στο μπούνκερ του Γκέμπελς Facebook Twitter
ΤΟ ΜΠΟΥΝΚΕΡ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ: Αυτό αντίκρυσαν οι Ρώσοι στρατιώτες

 

Έπειτα μας έφεραν στο υπόγειο τραυματίες από τους δρόμους, ανθρώπους που είχαν χτυπηθεί από τους Ρώσους σε οδομαχίες. Ήμασταν απλώς μια μικρή ομάδα που περιμέναμε. Γιατί σιγά σιγά αντιλαμβανόμασταν ότι η εντύπωση που είχαμε πως η Στρατιά Βενκ θα μας απελευθέρωνε δεν ήταν και τόσο σωστή.

 

Υπήρχαν δύο μεγάλοι χώροι και σε ένα τμήμα του καθενός είχαν στηθεί ράντζα. Κοιμόμασταν τέσσερις ώρες και μετά έπρεπε να σηκωθούμε για να ξαπλώσει κάποιος άλλος. Αυτό τράβηξε σίγουρα μια εβδομάδα.

 

Και ξαφνικά καταλάβαμε τι συνέβαινε, όταν εμφανίστηκαν τραυματιοφορείς και έφεραν ξανά τραυματίες. Τώρα είχαμε πιο πολύ θόρυβο και φασαρία. Κλείναμε τις πόρτες, κλειστήκαμε στο καβούκι μας. Τι άλλο να κάναμε.

 

Αχ, θεέ μου... Φυτοζωούσαμε. Ξέραμε ότι τώρα κάτι θα συνέβαινε. Πότε πότε ερχόταν κάποιος από το μπούνκερ απέναντι. Γιατί εκεί ήταν ο Νάουμαν, και στρατιώτες των SS. Μας πληροφορούσαν τι συνέβαινε στο μπούνκερ.

 

Βρισκόμουν λοιπόν σε εκείνο το υπόγειο, όταν μια μέρα ήρθε ο Σβέγκερμαν και μας είπε: «Ο Χίτλερ αυτοκτόνησε».

 

Πρώτη φορά νιώσαμε γυμνοί, ανήμποροι. Κανείς δεν μιλούσε, ο καθένας σκεφτόταν από τη δική του σκοπιά.Ύστερα ο Σβέγκερμαν εξαφανίστηκε. Ήθελε απλώς να μας ενημερώσει, γιατί ήξερε ότι δεν είχαμε ιδέα τι συνέβαινε στο μπούνκερ. Ήταν το πρώτο πράγμα που μάθαμε. Κι όλοι ξέραμε τι σήμαινε. Ο πόλεμος είχε τελειώσει και τον είχαμε χάσει. Ο πόλεμος είχε τελειώσει. Ήταν σαφές.

 

Στο μπούνκερ του Γκέμπελς Facebook Twitter
ΤΗΙS IS THE END: To απανθρακωμένο πτώμα του Γκέμπελς
Στο μπούνκερ του Γκέμπελς Facebook Twitter
ΜΙΑ ΩΡΑΙΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ: Ο Γκέμπελς στο μέσον, στα αριστερά του η καλλιτεχνική προπαγανδίστρια του ναζισμού, Λένι Ρίφενσταλ, στην άκρη αριστερά ένας φίλος τους.

Δεν θυμάμαι πια πώς βίωσε την κατάσταση ο καθένας μας ξεχωριστά. Νομίζω... θυμάμαι αμυδρά ότι πέρασε μία μέρα και μία νύχτα, πάντως πολλές ώρες, τουλάχιστον μία μέρα και μία νύχτα.Ύστερα ο Σβέγκερμαν ξανάρθε και μας είπε: «Αυτοκτόνησε ο Γκέμπελς. Και η γυναίκα του». «Μάλιστα. Και τα παιδιά;» «Και τα παιδιά!» Είχαν μείνει όλοι άφωνοι.

 

Αχ, θεέ μου, ήταν πολύ άσχημα τα πράγματα. Η έγνοια μας ήταν να μην ξεμείνουμε από αλκοόλ. Το χρειαζόμασταν επειγόντως. Ίσως όχι όλοι, πάντως γενικά του δώσαμε και κατάλαβε. Έπρεπε να ναρκωθούμε. Δεν είχαμε πια δουλειά. Όσο για τη διάθεση, σίγουρα νιώθαμε φόβο, αλλά είχαμε σαφώς και μια αίσθηση πως ό,τι και να κάναμε δεν θα άλλαζε τίποτα. Ήταν κατά κάποιον τρόπο μια αίσθηση αδιαφορίας. Είχε φτάσει η ώρα. Για τι πράγμα ακριβώς κανείς δεν ήξερε. Τα πάντα είχαν τελειώσει. Ούτε μία φορά δεν σκέφτηκα τώρα θα σε πυροβολήσουν ή τώρα θα σε βιάσουν οι Ρώσοι. Ήταν όλα τόσο ασήμαντα. Κατά κάποιον τρόπο ένιωθα σαν να είχαν νεκρωθεί τα πάντα μέσα μου. Φόβο είχα νιώσει επανειλημμένως στη ζωή μου. Όμως τώρα είχα παγώσει, είχα μουδιάσει, θα έλεγα ότι όλα τα αισθήματα είχαν εξαφανιστεί. Ούτε ο φόβος δεν είχε θέση μέσα μου. Μόνο μία αίσθηση - ότι τα πάντα είχαν τελειώσει. Αυτό ήταν. Τέρμα. Τέλειωσαν όλα.

 

____________

BRUNHILDE POMSEL - THORE D. HANSEN
Δεν θέλαμε να ξέρουμε. Η γραμματέας του Γκέμπελς αποκαλύπτει
μτφρ.: Λένια Μαζαράκη
εκδ. Μεταίχμιο, σελ. 261

0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ΕΚΠΑ και η Αθήνα: Οι πρώτοι καθηγητές, οι πρώτοι φοιτητές, η πρώτη κατάληψη

Ιστορία μιας πόλης / Το ΕΚΠΑ και η Αθήνα: Οι πρώτοι καθηγητές, οι πρώτοι φοιτητές, η πρώτη κατάληψη

Κτίρια του βρίσκονται διάσπαρτα στην Αθήνα, στη Σόλωνος, στου Ζωγράφου και αλλού. Πολύβουοι τόποι, γεμάτοι ζωή, πεδίο μαχών, κέντρο παραγωγής και διάδοσης γνώσης. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τη Χάιδω Μπάρκουλα για την ιστορία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Λέλα Καραγιάννη: Η συγκλονιστική ιστορία της ηρωίδας - κατασκόπου της Εθνικής Αντίστασης

Ιστορία μιας πόλης / Λέλα Καραγιάννη: Η ηρωίδα-κατάσκοπος της Εθνικής Αντίστασης

Δρόμοι πήραν το όνομά της, προτομή της στέκεται στα Εξάρχεια, μετά θάνατον βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών, ντοκιμαντέρ περιστρέφονται γύρω από τη ζωή της. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ για τη Λέλα Καραγιάννη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ενοίκια στα ύψη, gentrification και ηχορύπανση: Η Ρώμη του Νέρωνα είχε όλα τα προβλήματα των σημερινών μητροπόλεων

Αρχαιολογία & Ιστορία / Ενοίκια στα ύψη, gentrification και ηχορύπανση: Η Ρώμη του Νέρωνα είχε όλα τα προβλήματα των σημερινών μητροπόλεων

Παρότι η απόσταση που μας χωρίζει από την κλασική Ρώμη είναι τεράστια, τα αστικά προβλήματα που αντιμετώπισε μοιάζουν να επαναλαμβάνονται ανά τους αιώνες.
THE LIFO TEAM
Πεθαίνοντας στη Μυκηναϊκή Αττική: Το νεκροταφείο στο Κολικρέπι Σπάτων

Ιστορία μιας πόλης / Πεθαίνοντας στη Μυκηναϊκή Αττική: To νεκροταφείο στο Κολικρέπι Σπάτων

Πώς πέθαιναν οι άνθρωποι στη Μυκηναϊκή Αττική; Τι τιμές τους επεφύλασσαν οι συνάνθρωποί τους; Και τι συμπεράσματα προκύπτουν από τα ταφικά έθιμα στα περίχωρα της Αθήνας κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με την Νίκη Παπακωνσταντίνου για το προϊστορικό νεκροταφείο στο Κολικρέπι Αττικής.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ο βράχος, η θάλασσα και το τελεφερίκ στη Μονεμβασιά

Guest Editors / Ο βράχος, η θάλασσα και το τελεφερίκ στη Μονεμβασιά

Το σχέδιο για την εγκαθίδρυση τελεφερίκ εκπλήσσει καθώς φανερώνει μια μεταστροφή του υπουργείου Πολιτισμού από πολιτικές ήπιας παρέμβασης και χαμηλού φωτισμού τις οποίες ακολούθησε για δεκαετίες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επέμβαση που έχει γίνει στον βράχο εδώ και πάνω από δύο αιώνες και ίσως τη μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ μετά την ανοικοδόμηση των τειχών.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΤΣΩΝΑΣ
Τι σήμαινε να είσαι ασθενής στο Αιγινήτειο στις αρχές του 20ου αιώνα;

Ιστορία μιας πόλης / Τι σήμαινε να είσαι ασθενής στο Αιγινήτειο στις αρχές του 20ού αιώνα;

Χάρη σε ένα κληροδότημα, ιδρύεται στις αρχές του 20ου αιώνα επί της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας ένα νοσοκομείο το οποίο στεγάζει την έδρα της Νευροψυχιατρικής του ΕΚΠΑ. Ένα νοσοκομείο του οποίου η σχέση με το Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά και με τις κοινωνικές μεταβολές στην πόλη και στη χώρα είναι άρρηκτες. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά για την ιστορία του Αιγινητείου με την ιστορικό Δέσπω Κριτσωτάκη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Αθηναϊκή οπερέτα: Ευρωπαϊκός αέρας και η μοντέρνα ζωή των αστών του Mεσοπολέμου

Ιστορία μιας πόλης / Αθηναϊκή οπερέτα: Ευρωπαϊκός αέρας στη ζωή των αστών του Mεσοπολέμου

Η οπερέτα στην Αθήνα ανθίζει και εξελίσσεται εν μέσω μεγάλων ιστορικών γεγονότων: Βαλκανικοί πόλεμοι, εθνικός διχασμός και αργότερα η Μικρασιατική Καταστροφή. Ήταν η οπερέτα μια διέξοδος για τους Αθηναίους της εποχής; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Αλέξανδρο Ευκλείδη για την ιστορία και τους μεγάλους σταθμούς της αθηναϊκής οπερέτας.
THE LIFO TEAM
Κωνσταντίνος Δοξιάδης: Ο πρωτοπόρος πολεοδόμος και η έρευνα του για τους κατοίκους της Αθήνας

Ιστορία μιας πόλης / Κωνσταντίνος Δοξιάδης: Ο πρωτοπόρος πολεοδόμος της Αθήνας

Πρωτοπορία, όραμα, κοσμοπολιτισμός: Τα υλικά με τα οποία ήταν φτιαγμένος ο Κωνσταντίνος Δοξιάδης. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με την Μαριάννα Χαριτωνίδου για την δράση, την έρευνά του για τους κατοίκους της Αθήνας, την παρακαταθήκη του στην πόλη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ο διαβόητος αρχαιοκάπηλος Ρόμπιν Σάιμς και ο ελληνικός του σύνδεσμος

Ρεπορτάζ / Ο διαβόητος αρχαιοκάπηλος Ρόμπιν Σάιμς και ο ελληνικός του σύνδεσμος

Ποιος είναι ο διαβόητος Βρετανός λαθρέμπορος από την εταιρεία του οποίου ανακτήθηκαν πρόσφατα εκατοντάδες αρχαιότητες μετά από μακροχρόνια διεκδίκηση από το ελληνικό Δημόσιο;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Σχέδια για τις Απόκριες του 1933 και τα έθιμα της Παλιάς Αθήνας

Αρχαιολογία & Ιστορία / «Οι παληές αθηναϊκές Απόκρηες»: Πώς γιορτάζονταν πριν έναν αιώνα;

Μια σειρά από σχέδια που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Παναθήναια» σχετικά με τις Απόκριες και άρθρα από το περιοδικό «Μπουκέτο» για τα αποκριάτικα έθιμα της παλιάς Αθήνας.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Γίγαντες, Τρίτωνες και ένα ανάκτορο στην Αθήνα

Ιστορία μιας πόλης / Γίγαντες, Τρίτωνες και ένα ανάκτορο στην Αθήνα

Πού μπορούμε να δούμε το Ανάκτορο των Γιγάντων σε μια βόλτα μας στο κέντρο της πόλης και τι συμβολίζουν τα γλυπτά που υπάρχουν στο πρόπυλο; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον αρχαιολόγο Γιάννη Θεοχάρη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
ΠΕΑΝ: Όταν ανατινάχτηκαν τα γραφεία της φιλοναζιστικής ΕΣΠΟ στην οδό Γλάδστωνος

Ιστορία μιας πόλης / ΠΕΑΝ: Όταν ανατινάχτηκαν τα γραφεία της φιλοναζιστικής ΕΣΠΟ στην οδό Γλάδστωνος

Ποια ήταν η ολιγομελής ομάδα ΠΕΑΝ που έμεινε στην ιστορία για τις ριψοκίνδυνες δράσεις της ενάντια στους Ναζί; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Ευάνθη Χατζηβασιλείου για την Πανελλήνιο Ένωση Αγωνιζομένων Νέων.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Χαιρώνεια: Η μάχη που γέννησε τον σύγχρονο άνθρωπο

Ιστορία μιας πόλης / Χαιρώνεια: Η μάχη που γέννησε τον σύγχρονο άνθρωπο

Στις 2 Αυγούστου του 338 π.Χ. ο Φίλιππος Β’ οδηγεί τους Μακεδόνες σε μία μάχη η έκβαση της οποίας θα αλλάξει τον κόσμο. Τι σήμανε για τη Μακεδονία, την Αθήνα και τον ελλαδικό χώρο η Μάχη της Χαιρώνειας; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Παναγιώτη Ιωσήφ, συνεπιμελητή της έκθεσης που έχει ως θέμα την ιστορική μάχη και τρέχει αυτό το διάστημα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ανέκδοτες και σπάνιες εικόνες από την κατασκευή του Ηλεκτρικού στην Ομόνοια (πριν έναν αιώνα)

Αρχαιολογία & Ιστορία / Ανέκδοτες και σπάνιες εικόνες από την κατασκευή του Ηλεκτρικού στην Ομόνοια, πριν από έναν αιώνα

Η LiFO, σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, θα παρουσιάσει μια σειρά από ανέκδοτα και σπάνια ντοκουμέντα για διάφορα θέματα από τη λαμπρή, ή και όχι τόσο, ιστορία του τόπου μας. Ξεκινάμε με τον ιστορικό σταθμό του Ηλεκτρικού στην Ομόνοια, που δεν ήταν πάντοτε υπόγειος.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Όταν ανέβηκε στην Αθήνα η οπερέτα «Χασίς»

Ιστορία μιας πόλης / Όταν ανέβηκε στην Αθήνα η οπερέτα «Χασίς»

Ποιοι κάνουν χρήση ναρκωτικών στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα στην Ελλάδα και ποιο είναι το κοινωνικό αποτύπωμα των ναρκωτικών στην Αθήνα της εποχής; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον ιστορικό και ερευνητή Κωστή Γκοτσίνα.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ