50 χρόνια μετά το πραξικόπημα στη Χιλή, η κόρη του Αλιέντε θυμάται εκείνες τις τραγικές ώρες

50 χρόνια μετά το πραξικόπημα στη Χιλή, η κόρη του Αλιέντε θυμάται εκείνες τις τραγικές ώρες Facebook Twitter
Η γερουσιαστής Ιζαμπέλ Αλιέντε με το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ κατά την πρόσφατη επίσκεψη της δεύτερης στη Χιλή
0


ΚΑΘΩΣ Η ΧΙΛΗ ΔΙΑΝΥΕΙ 
την 50ή επέτειο του στρατιωτικού πραξικοπήματος που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ, η οικογένεια του προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε τιμά τη μνήμη του 50 χρόνια μετά το θάνατό του εκείνη την αποφράδα 11η  Σεπτεμβρίου του 1973. Η κόρη του, η γερουσιαστής Ιζαμπέλ Αλιέντε εξέδωσε ένα βιβλίο απομνημονευμάτων με τίτλο “11 de Septiembre: Esa semana” για τις τραγικές εκείνες μέρες. Στο απόσπασμα που ακολουθεί και δημοσιεύεται αποκλειστικά στο ιστορικό αμερικανικό περιοδικό The Nation, αφηγείται τη δική της εμπειρία για την οδυνηρή ημέρα της 11ης Σεπτεμβρίου, όταν έφτασε στο προεδρικό μέγαρο, όπου ο πατέρας της βρισκόταν υπό στενή πολιορκία.

…Η κατάσταση που είχε προκληθεί από τη σφοδρή επίθεση στο προεδρικό μέγαρο γινόταν όλο και πιο τεταμένη. Είχαμε επιστρέψει κάτω στο υπόγειο. Δεν θυμάμαι ακριβώς τι ώρα ήταν όταν εμφανίστηκε ξαφνικά ο πατέρας μου και μας είπε:

«Λοιπόν, τώρα πρέπει να φύγετε. Πρέπει να καταλάβετε ότι ο κόσμος οφείλει να μάθει τι συμβαίνει. Αυτό δεν μπορεί να μείνει αναπάντητο. Είστε μάρτυρες. Πρέπει να αναφέρετε αυτό που συνέβη. Ζήτησα από τον στρατηγό Baeza να φέρει ένα τζιπ για να σας βγάλει έξω», είπε αποφασιστικά.

Ο αποχαιρετισμός ήταν σιωπηλός και επώδυνος. Στο βάθος ακουγόταν ο θόρυβος της εξέγερσης κατά της κυβέρνησης του πατέρα μου. Ποτέ δεν πίστευα ότι αυτή θα ήταν η τελευταία φορά που θα τον έβλεπα.

«Κι αν μας πιάσουν ομήρους;» ρώτησε η αδελφή μου η Μπεατρίς.

«Τότε ο κόσμος θα μάθει τι σας έκαναν», είπε ο πατέρας μου.

«Πάμε», είπε τελικά η αδελφή μου. Είχε περισσότερη λογική από μένα. Ήταν επτά μηνών έγκυος και είχε επίγνωση της δικής της ευάλωτης κατάστασης. Ανεβήκαμε τα σκαλιά και φτάσαμε στην πύλη. Άλλα λόγια δεν ειπώθηκαν. Ο αποχαιρετισμός ήταν σιωπηλός και επώδυνος. Στο βάθος ακουγόταν ο θόρυβος της εξέγερσης κατά της κυβέρνησης του πατέρα μου. Ποτέ δεν πίστευα ότι αυτή θα ήταν η τελευταία φορά που θα τον έβλεπα.

Πενήντα χρόνια έχουν περάσει από το αιματηρό στρατιωτικό-πολιτικό πραξικόπημα που έθαψε τη δημοκρατία μας. Ακόμα νιώθω βαθύ πόνο και συγκίνηση καθώς θυμάμαι τη θυσία και την αξιοπρέπεια του πατέρα μου.

50 χρόνια μετά το πραξικόπημα στη Χιλή, η κόρη του Αλιέντε θυμάται εκείνες τις τραγικές ώρες Facebook Twitter
Ο βομβαρδισμός του Λα Μονέδα (Προεδρικό Μεγάρο) στις 11 Σεπτεμβρίου 1973 από τις χιλιανές ένοπλες δυνάμεις. Φωτ.: Wikipedia

Με τη σύζυγό του και μητέρα μου, την Τέντσα, περάσαμε 15 χρόνια ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο ανταποκρινόμενοι στο κύμα της παγκόσμιας αλληλεγγύης για να διαδώσουμε το μήνυμα του Σαλβαδόρ Αλιέντε, ο οποίος έγινε παγκόσμιο παράδειγμα εκείνο το πρωινό της Τρίτης 11 Σεπτεμβρίου, ένας μαχητής που σε έναν διχασμένο κόσμο προώθησε τις διαρθρωτικές αλλαγές σε μια άνιση κοινωνία με γνώμονα το τρίπτυχο «δημοκρατία, πλουραλισμός και ελευθερία».

Αυτό εξηγεί ίσως το γεγονός ότι το μνημείο του –  ένα άγαλμα του Αλιέντε που χτίστηκε το 2000 λίγα βήματα από το προεδρικό μέγαρο – το επισκέπτονται καθημερινά φοιτητές, τουρίστες, κοινωνικές οργανώσεις και πολιτικοί ηγέτες από διάφορες χώρες, όπου βγάζουν φωτογραφίες, υποβάλλουν τα σέβη τους και εκφράζουν τον θαυμασμό τους για έναν πρόεδρο που μας δίδαξε ότι η ηθική και η πολιτική πρέπει να συμβαδίζουν. Το μήνυμά του συνεχίζει να ζει.

Πολλά συνέβησαν σε αυτά τα 50 χρόνια. Η οικογένειά μας σκόρπισε για να ζήσει σε δύο χώρες που μας υποδέχτηκαν με ατελείωτη γενναιοδωρία, το Μεξικό και την Κούβα. Επανενωθήκαμε με την επιστροφή της δημοκρατίας στη Χιλή.

50 χρόνια μετά το πραξικόπημα στη Χιλή, η κόρη του Αλιέντε θυμάται εκείνες τις τραγικές ώρες Facebook Twitter
O Σαλβαδόρ Αλιέντε. Φωτ.: Wikipedia

Τον πρώτο χρόνο της δημοκρατίας, στις 4 Σεπτεμβρίου 1990, πραγματοποιήσαμε την επίσημη κηδεία του. Την παρακολούθησαν χιλιάδες άνθρωποι που κατέκλυσαν όλη τη διαδρομή από τον ανώνυμο τάφο στη Vina del Mar μέχρι το Γενικό Νεκροταφείο του Σαντιάγο. Πολλοί άνθρωποι κρατούσαν παλιές φωτογραφίες του τις οποίες είχαν κρατήσει όλα αυτά τα δεκαεπτά χρόνια παρά την απαγόρευσή τους. Αυτός ο συγκινητικός και ειρηνικός αποχαιρετισμός μας έδωσε μια αίσθηση γιατρειάς. Ηγέτες και προσωπικότητες από άλλες χώρες συμμετείχαν επίσης σ’ αυτό και θέλω να τους ευχαριστήσω για τη δέσμευσή τους –  ανάμεσά τους η Ντανιέλ Μιτεράν, ο Μισέλ Ροκάρ και ο Κώστας Γαβράς, οι οποίοι μας στήριξαν στην εξορία, στηρίζοντας παράλληλα και την υπόθεση της επιστροφής της Χιλής στη δημοκρατία.

Όπως μου είπε κάποτε ένας φίλος μου, το κύμα αλληλεγγύης προς τη Χιλή μπορεί να συγκριθεί μόνο με αυτό που συνέβη με τον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο και με το Βιετνάμ. Το θεμέλιο αυτής της τεράστιας υποστήριξης ήταν η κληρονομιά του πατέρα μου, η απόφασή του να προσφέρει μια πολιτική κατεύθυνση ενάντια στο ρεύμα και στη δίνη του Ψυχρού Πολέμου.

Με στοιχεία από The Nation

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς η Αθήνα έφτασε να έχει παγκόσμια πρωτιά στα άδεια και εγκαταλελειμμένα σπίτια

Radio Lifo / Πώς η Αθήνα έφτασε να έχει παγκόσμια πρωτιά στα άδεια και εγκαταλελειμμένα σπίτια

Την ώρα που ένας στους πέντε πολίτες της χώρας ζει υπό τον μόνιμο φόβο της απώλειας της στέγης του, η Αθήνα κατέχει ένα τρομακτικό ρεκόρ. Η Ντίνα Καράτζιου συζητά με τον οικονομολόγο και συγγραφέα Δημήτρη Ιωάννου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Παύλος Τσίμας: «H σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ευνοεί τον ρόλο της Τουρκίας»

Lifo Videos / Παύλος Τσίμας: «H σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ευνοεί τον ρόλο της Τουρκίας»

Ποια είναι τα βασικά συμπεράσματα της νέας σύγκρουσης Ισραήλ–Ιράν; Πόσο επηρεάζεται η Ελλάδα από τις εξελίξεις; Και γιατί βγαίνει κερδισμένος ο Ερντογάν; Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Καβάφης μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών

Ο Καβάφης ανάμεσά μας / Ο Καβάφης μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών

Τι μπορεί να σημαίνει σήμερα ο Καβάφης για έναν σκηνοθέτη και μια εικαστικό; Πώς «διαβάζεται» η μορφή του μέσα από το βλέμμα δύο σύγχρονων δημιουργών με διαφορετικές διαδρομές; Ο σκηνοθέτης Αριστοτέλης Μαραγκός, με διεθνή εμπειρία, και η εικαστικός Farida El Gazzar, με κοσμοπολίτικη πορεία, αντλούν έμπνευση από τον ποιητή, τη σχέση τους με την Αλεξάνδρεια και τα ευρήματα του Αρχείου Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ανδρέας Τετέι: «Πονάει πολύ το να σε αποκαλούν “μαϊμού” στο γήπεδο»

Οι Άλλοι / Ανδρέας Τετέι: «Πονάει πολύ το να σε αποκαλούν “μαϊμού” στο γήπεδο»

Ο παίκτης της Κηφισιάς θυμάται την καθημερινότητά του στη Φωκίωνος Νέγρη, εξηγεί γιατί μπήκε στο ποδόσφαιρο και περιγράφει την εμπειρία του από τον ρατσισμό που επικρατεί στα γήπεδα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πόσα νέα σπίτια και πόσους τουρίστε αντέχουν ακόμα τα νησιά;

Radio Lifo / Πόσα νέα σπίτια και πόσους τουρίστες αντέχουν ακόμα τα νησιά;

Στην Ελλάδα –και ιδιαίτερα στα νησιά– τα τελευταία χρόνια παρατηρείται συχνά το φαινόμενο πολίτες και οργανώσεις να προσφεύγουν στο ΣτΕ προκειμένου να σταματήσουν ιδιωτικές επενδύσεις ή σχέδια δόμησης που απειλούν τοπία και οικοσυστήματα. Τι μας λέει αυτό για το θεσμικό μας σύστημα;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Γιάννης Παντελάκης: Το «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια» πουλάει

Lifo Videos / Γιάννης Παντελάκης: Το «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια» πουλάει

Ο αρθρογράφος της LIFO σχολιάζει στον Γιάννη Πανταζόπουλο τις κινήσεις του Αντώνη Σαμαρά και του Αλέξη Τσίπρα για τη δημιουργία νέων κομμάτων και εξηγεί γιατί «οι ικανοί δεν μπαίνουν πια στην πολιτική».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιώργος Αυγερόπουλος: Στη Γάζα είδα ανθρώπους που έχουν συμφιλιωθεί με τον θάνατο»

Γιώργος Αυγερόπουλος / «Στη Γάζα είδα ανθρώπους που έχουν συμφιλιωθεί με τον θάνατο»

O βραβευμένος πολεμικός ανταποκριτής περιγράφει στον Γιάννη Πανταζόπουλο τις πιο σκληρές μνήμες του από τη Γάζα και εξηγεί γιατί η παρούσα κρίση δεν έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδικά πάρτι, αυτή η μάστιγα!

Ψυχή & Σώμα / Παιδικά πάρτι, αυτή η μάστιγα!

Πώς θα βγουν αλώβητοι οι γονείς από τον «οδοστρωτήρα» που λέγεται παιδικά πάρτι; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον εικαστικό Αλέξανδρο Γεωργίου, μπαμπά του οκτάχρονου Παναγιώτη, και τη Νινέττα Γιακιντζή, μαμά του εφτάχρονου Ιάσονα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Pan Pan: «Πάντα αναζητάω να βλέπω την πόλη από ψηλά»

Lifo Videos / Pan Pan: «Μ' αρέσει πάντα να βλέπω την πόλη από ψηλά»

O Pan Pan δεν είναι μόνο μουσικός ή κομίστας· ό,τι δημιουργεί μοιάζει συχνά με μια προσωπική ξενάγηση στην Αθήνα των ’90s και των ΄00s, μέσα από το βλέμμα ενός παιδιού που μεγάλωσε στην «κρυμμένη» γειτονιά του Πολυγώνου.
Είναι η μακροζωία μια νέα μορφή θρησκείας;

Άκου την επιστήμη / Είναι η μακροζωία μια νέα μορφή θρησκείας;

Μπορούμε να νικήσουμε τον χρόνο και τη φθορά; Είναι εφικτό να «χακάρουμε» το βιολογικό μας ρολόι ώστε να ζήσουμε περισσότερο χωρίς να γεράσουμε νωρίτερα; Ο Καθηγητής Βιολογίας και Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Αριστείδης Ηλιόπουλος, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η λαχτάρα μου ήταν να είμαι αληθινός»

Lifo Videos / «Η λαχτάρα μου ήταν να είμαι αληθινός»

Σχεδόν 100 χρόνια ζωής δεν θόλωσαν ούτε στιγμή το βλέμμα του Γιάννη Βογιατζή πάνω στην τέχνη και την αλήθεια της. Με αφοπλιστική διαύγεια και χιούμορ, ο θρυλικός ηθοποιός του παλιού ελληνικού κινηματογράφου μιλά για τη Ρένα Βλαχοπούλου, την Αλίκη Βουγιουκλάκη, τον Φίνο και για την ευτυχία που του χάρισε η υποκριτική.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση: Μπορεί να προστατεύσει από τη σεξουαλική κακοποίηση;

Ψυχή & Σώμα / Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση: Μπορεί να προστατεύσει από τη σεξουαλική κακοποίηση;

Πώς και πότε μιλάμε στα παιδιά μας για το σεξ; Πώς βοηθά το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής στην πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης; Ποια σημάδια πρέπει να προσέξουν οι γονείς; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την ψυχοθεραπεύτρια Σοφιάνα Μηλιωρίτσα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ