ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

Η ανάμνηση της μνήμης – Ένα χρονικό

Η ανάμνηση της μνήμης – Ένα χρονικό Facebook Twitter
0

Θραύσματα μιας ολόκληρης ζωής: φωτογραφίες, γράμματα, σημειώματα, παιδικά αναμνηστικά. Η Μαρία Στεπάνοβα παλεύει να ανασυνθέσει την ιστορία της οικογένειάς της, η οποία εκτείνεται και χάνεται στα βάθη της Ρωσίας, της Ευρώπης, του 19ου και του 20ού αιώνα.

Η ιστορία αυτή ξεφεύγει από τα όρια του οικογενειακού και περνά στη σφαίρα του οικουμενικού, καθώς οι ήρωες-συγγενείς της συγγραφέως συγκρούονται με την ίδια την ιστορία: το φόντο του βιβλίου δεν είναι άλλο από τα μεγάλα γεγονότα του περασμένου αιώνα. Την ίδια στιγμή η αναζήτηση αυτή αποκτά έναν ιδιαίτερα υπαρξιακό χαρακτήρα και θέτει σπουδαία φιλοσοφικά ερωτήματα.

Τι είναι μνήμη; Τι διασώζεται από τον καθέναν μας μετά τον θάνατό μας; Οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά δίνονται μέσω της τέχνης: από το βιβλίο παρελαύνουν καλλιτέχνες, ζωγράφοι, ποιητές. Ένα μεγαλόπνοο εγχείρημα και ένας τολμηρός συνδυασμός οικογενειακής ιστορίας και πολιτιστικής ανάλυσης, το μυθιστόρημα Η ανάμνηση της μνήμης – Ένα χρονικό έκανε αίσθηση σε κοινό και κριτικούς, συγκαταλέχθηκε στη βραχεία λίστα του Βραβείου Booker το 2021 και έχει μεταφραστεί σε τριάντα γλώσσες. Μεταξύ άλλων διακρίσεων, έχει τιμηθεί με τα κορυφαία βραβεία στη Ρωσία, NOS Literary Award, Bolshaya Kniga Award και Yasnaya Polyana Literary Award (Βραβείο Αναγνωστών), το Prix du Meilleur livre étranger στη Γαλλία, ενώ περιλήφθηκε στη μακρά λίστα του National Book Award Translated Literature στις ΗΠΑ.

Η Μαρία Στεπάνοβα (Maria Stepanova, 1972) είναι Ρωσίδα ποιήτρια, συγγραφέας και δημοσιογράφος. Είναι αρχισυντάκτρια του πολιτιστικού site colta.ru. Θεωρείται μία από τις σημαντικότερες και πιο επιδραστικές συγγραφείς της σύγχρονης ρωσικής λογοτεχνίας. Το μυθιστόρημά της Η ανάμνηση της μνήμης - Ένα χρονικό συγκαταλέχθηκε στη βραχεία λίστα του Βραβείου Booker το 2021 και έχει μεταφραστεί σε τριάντα γλώσσες. Πρόσφατα, τιμήθηκε με το Book Prize for European Understanding από τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Λειψίας για το ποιητικό της έργο. Ζει στη Γερμανία.

0

ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΕΧΑΝ & ΦΟΔΣΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ: Ανακηρύχθηκαν οι νικητές του Μεγάλου Εκπαιδευτικού Διαγωνισμού Ανακύκλωσης σε 13 Δήμους της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Market news / ΤΕΧΑΝ & ΦΟΔΣΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ: Οι νικητές του Μεγάλου Εκπαιδευτικού Διαγωνισμού Ανακύκλωσης

Μαθητές από 200 σχολικά τμήματα των 13 Δήμων της Περιφέρειας Πελοποννήσου συμμετείχαν ενεργά στον διαγωνισμό της ΤΕΧΑΝ δείχνοντας τον δρόμο για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.
THE LIFO TEAM