0
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: AΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ NOWNESS ΠΟΥ ΛΑΤΡΕΥΕΙ Η BJÖRK

Οι θαυμαστοί κήποι του Derek Jarman

"Ο παράδεισος στοιχειώνει τους κήπους, και στοιχειώνει και τον δικό μου", έγραψε κάποτε ο ζωγράφος, σκηνοθέτης, σκηνογράφος και συγγραφέας Ντέρεκ Τζάρμαν. Άρχισε να φτιάχνει τον τεράστιο κήπο του το 1986, του στο μάλλον ζοφερό τοπίο του Dungeness, στο Κεντ της Μεγάλης Βρετανίας, γύρω από το παλιό αγρόκτημα που γειτόνευε με έναν σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας.

"Έγινε πια κομμάτι του τοπίου, και η αγριάδα του τοπίου έγινε κομμάτι του κήπου» λέει ο σκηνοθέτης Howard Sooley, που είναι και ο αφηγητής του βίντεο που παρουσιάζουμε σήμερα ως μέρος της σειράς Σπουδαίοι Κήποι. 

Ως φωτογράφος, λάτρης της κηπουρικής, και στενός φίλος του Jarman, ο Sooley πρωτοεπισκέφτηκε το αγρόκτημα στα τέλη της δεκαετίας του '80. Μαζί δημιούργησαν μια καταγραφή της εξέλιξης του κήπου, με τίτλο Derek Jarman's Garden - που ήταν και το τελευταίο βιβλίο που έγραψε ο Jarman πριν το θάνατό του.

"Το αγαπημένο μου απ' όσα φυτέψαμε εκεί ήταν ένας τέλειος κύκλος από χελιδονόχορτα, τους σπόρους των οποίων είχαμε μαζέψει κοντά στον σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας" λέει ο Sooley και τονίζει: "Πάντως πιο πολύ από όλα μου αρέσει ότι αυτός ο κήπος έμοιαζε να μην τελειώνει πουθενά". Μαζί με τον σύντροφο του Τζάρμαν Keith Collins που ζει ακόμα στο αγρόκτημα, ο Sooley -που επισκέπτεται συχνά πυκνά τον κήπο- φυτεύει κάθε τόσο και νέα φυτά...

Πηγή: NOWNESS

 
Nowness

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ