PODCAST

Το θέμα με τα σκουπίδια

Το θέμα με τα σκουπίδια Facebook Twitter
6

Το θέμα με τα σκουπίδια Facebook Twitter

Η Αθήνα πνίγεται στα σκουπίδια για τρεις, συνήθως, λόγους. Πρώτον, όταν απεργούν οι υπάλληλοι της Καθαριότητας. Δεύτερον, όταν απεργούν οι εργαζόμενοι στη Χωματερή των Λιοσίων. Τρίτον, όταν η χωματερή παρουσιάζει φαινόμενα κορεσμού και δεν μπορεί να δεχτεί επιπλέον όγκους απορριμμάτων.

Αυτήν τη φορά πρωτοτυπήσαμε. Επισήμως, οι εργαζόμενοι δεν ήταν σε απεργία. Τουλάχιστον, όχι όλες αυτές τις ημέρες που βλέπετε σκουπίδια κάτω από το σπίτι σας. Ο συνδικαλιστικός φορέας των δημοτικών υπαλλήλων (η γνωστή ΠΟΕ ΟΤΑ), αντιδρώντας στην εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας, προχώρησε σε καταλήψεις δημοτικών επιχειρήσεων και υποδομών. Ανάμεσά τους και το αμαξοστάσιο της Ιεράς Οδού, εκεί δηλαδή όπου σταθμεύει ο στόλος των απορριμματοφόρων. Η κατάληψη θεωρητικά συνεχιζόταν μέχρι την ημέρα που γραφόντουσαν αυτές οι γραμμές (Τρίτη), ωστόσο απορριμματοφόρα κυκλοφορούσαν. Αλλά όποιος ζει στην Αθήνα (κέντρο και γειτονιές), καταλάβαινε ότι υπήρχε σοβαρό πρόβλημα, ακόμα και αν τα δελτία ειδήσεων δεν έπαιζαν το θέμα. Στην πραγματικότητα, η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων υπολειτουργούσε, κάνοντας επί της ουσίας τη μισή δουλειά. Έτσι, μπορεί το ένα τετράγωνο να ήταν καθαρό και το άλλο να έζεχνε. Η κατάσταση άρχισε να ομαλοποιείται από το Σάββατο το πρωί, όταν όλα τα οχήματα βγήκαν στους δρόμους. Εμείς δεν μπορούσαμε να το καταλάβουμε αμέσως, γιατί συνεχίζαμε να βλέπουμε σκουπίδια. Αλλά ήταν σαφές ότι το πανό που έγραφε «κατάληψη» και βρισκόταν στην πύλη του αμαξοστασίου είχε πια μόνο διακοσμητικό χαρακτήρα.

Αυτήν τη φορά το πρόβλημα δεν ήταν μια αποφασιστική απεργιακή κινητοποίηση αλλά οι πολλές και συχνές στάσεις εργασίας, με αποτέλεσμα να χάνεται σε ημερήσια βάση ένα γεμάτο τετράωρο κανονικής εργασίας. Αν σήμερα οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν αποφασίσουν νέο κύκλο κινητοποιήσεων, η Αθήνα θα είναι καθαρή την ημέρα που έχετε στα χέρια σας τη LifO.

Κάθε νέα απεργιακή κινητοποίηση στον τομέα της καθαριότητας ανεβάζει τον ήδη επιβαρυμένο δείκτη δυσφορίας των πολιτών και ανοίγει ξανά και ξανά τη συζήτηση γι' αυτό που φοβούνται περισσότερο οι συνδικαλιστές της ΠΟΕ ΟΤΑ: το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της υπηρεσίας. Πριν από λίγες ημέρες ο τέως αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας και δημοτικός σύμβουλος με τη φιλελεύθερων αποχρώσεων δημοτική παράταξη «Πορτοκαλί», κ. Τάσος Αβραντίνης, τάχθηκε με άρθρο του στην «Καθημερινή» αναφανδόν υπέρ της ιδιωτικοποίησης, κάνοντας λόγο για όργιο σπατάλης. Πριν από την κρίση και τα μνημόνια (2010), υποστήριζε ο κ. Αβραντίνης, ο μέσος ετήσιος μισθός του μόνιμου υπαλλήλου της Διεύθυνσης Καθαριότητας ανερχόταν περίπου στο ποσό των 38.200 ευρώ ή, μηνιαίως, σε 3.183 ευρώ (εννοείται, μεικτά). Σήμερα, πάντα σύμφωνα με τον ίδιο, ο μέσος ετήσιος μισθός του μόνιμου υπαλλήλου της Διεύθυνσης Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων (συμπεριλαμβανομένων ασφαλιστικών εισφορών και υπερωριακής αμοιβής) έχει πέσει στα 23.595 ευρώ ή, μηνιαίως, σε 1.966 ευρώ.

Στη Διεύθυνση Καθαριότητας θεωρούν τις εκτιμήσεις του κ. Αβραντίνη υπερβολικές, κατεβάζοντας το ποσό στα επίπεδα των 1.100- 1.200 ευρώ καθαρά. Καθόλου λίγα, φυσικά, αν τα συγκρίνουμε αναλογικά με τις σημερινές αμοιβές των δασκάλων, των καθηγητών ή των νοσηλευτών στα νοσοκομεία. Πάντως, στον Δήμο παραδέχονται ότι πριν από τις περικοπές των τελευταίων δύο ετών το κόστος της μισθοδοσίας ήταν πολύ υψηλό. Όσο για τον αριθμό των εργαζομένων, έχει «μειωθεί» στους 2.400, ενώ προεξοφλείται κύμα συνταξιοδοτήσεων τους επόμενους μήνες. Ως προς το μέτρο της διαθεσιμότητας, ο Δήμος Αθηναίων και η Διεύθυνση Καθαριότητας πλήττονται σε μικρό βαθμό. Σε σύνολο περίπου 9.000 εργαζομένων προβλέπεται να ενταχθούν στο νέο καθεστώς 109 εργαζόμενοι αορίστου χρόνου, ενώ από τους 2.400 της Καθαριότητας το ίδιο μέτρο αφορά 2 υπαλλήλους.

Το πρόβλημα με τις διαδοχικές απεργίες στον τομέα της καθαριότητας δεν είναι μόνο αισθητικό ή δημόσιας υγείας. Όταν ένας μάλλον καλοπληρωμένος κλάδος δημόσιων υπαλλήλων καταφεύγει αρκετά συχνά σε απεργίες με υψηλό κοινωνικό κόστος, μήπως κλείνει, άθελά του, το μάτι σε μια μέχρι πριν από λίγο καιρό εντελώς θεωρητική συζήτηση; Αν δίναμε, δηλαδή, τα σκουπίδια σε ιδιώτες, μήπως κάναμε την ίδια δουλειά πολύ φθηνότερα και ξενοιάζαμε οριστικά με τις απεργίες;

Διάφορα
6

PODCAST

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

5 σχόλια
Χωρίς πραγματικό και αυστηρά πειθαρχημένο σύστημα ανακύκλωσης δεν θα υπάρχει πρόοδος στο θέμα.Σε μια εποχή που οι χρήσιμες πρώτες ύλες κοστίζουν όλο και πιο ακριβά είναι ανοησία να θάβονται στις χωματερές.Ναι, πιθανόν να υπάρχει σπατάλη στις δημοτικές αρχές αλλά οι τιμές που έχω διαβάσει ότι ζητούν οι ιδιωτικές εταιρείες-μονοπώλια για "τακτοποιήσουν" τα σκουπίδια της Αθήνας είναι υπέρογκες σε σχέση με άλλες μεγαλουπόλεις.Τουλάχιστον δύο φορές πιο ακριβές ανά τόνο σκουπιδιών από τις μεγάλες πόλεις της Αμερικής παρά το γεγονός ότι μερικές φορές τα σκουπίδια εκεί, μετά την ανακύκλωση, μεταφέρονται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά.Ιδιωτική ή δημόσια η υπηρεσία αλλά χωρίς ανακύκλωση θα κοστίζει για δεκάδες χρόνια τεράστια ποσά.
και που θα πάει αυτή η κατάσταση ρε παιδιά;Πριν αρχίσουμε τις ακρότητες μήπως πρέπει να βάλουμε όρια στους δημάρχους μας; Αυτοί οι άνθρωποι σχεδόν στο σύνολό τους γεμίζουν τους δήμους τους με άχρηστο προσωπικό για μπόνους ψήφους το οποίο πλέον αδυνατούν να πληρώσουν και έτσι αργά ή γρήγορα το προσωπικό εξεγείρεται και με το δίκιο τους. Δεν φταίνε αυτοί που ο δήμος δεν έχει να τους πληρώσει. Ούτε φταίνε που κακώς προσληφθήκανε εξ'αρχής.Και στο τέλος η πιο απλή λύση (όχι και η πιο σωστή όμως) είναι αυτή που προτείνει ο φίλος Άρης πιο πάνω. Ιδιωτικοποίηση. Και το ίδιο ισχύει και σε σχεδόν όλους τους δημόσιους φορείς. "ιδιωτικοποίησέ τους να τελειώνουμε"Μόνο που η ιδιωτικοποίηση χρειάζεται μέτρα. Ρεγκιουλέησον που λένε και οι Άγγλοι που έχουν ιδωτικοποιήσει τα πάντα και τώρα σιγά σιγά τα μετανοιώνουν (αν και ο ιδιωτικός τομέας των σκουπιδιών δουλεύει καλά και χωρίς προβλήματα από όσο ξέρω). Ποιος θα σκεφτεί, θα ψηφίσει και θα εφαρμόσει αυτά τα μέτρα στην Ελλάδα; Ποιον θα εμπιστευτείτε για τόσο βασικά πράγματα όπως η διαχείριση σκουπιδιών, το νερό και η αποχέτευση, την παιδεία και την υγεία; (την ενέργεια δεν την βάζω στη λίστα γιατί είναι πολύ πολύπλοκο θέμα)μήπως είναι απλούστερο να κάνεις τους δημάρχους υπεύθυνους, να τους θέσεις όρια και στόχους κλπ; αλλά θα μου πεις, εδώ δεν έχουμε υπεύθυνους υπουργούς, θα έχουμε υπεύθυνους δημάρχους;
Διαφωνω φταινε και αυτοι. Οταν λιβανιζουν το δημαρχο η τον οποιο πολιτικο για να τους κανει το ρουσφετι, φταινε και αυτοι. Αλλα κυριως φταινε αυτοι που τους διοριζουν για να... καθονται και διαιωνιζουν ετσι αυτο το απαραδεκτο καθεστως.
Να δωθουν σε ιδιωτες τωρα! Αυριο κιολας αν ειναι δυνατον! Δεν αντεχουμε αλλα βουνα σκουπιδιων εξω απο την πορτα μας! Η Αθηνα εχει καταντησει χωματερη και ευθυνομαστε και οι πολιτες. Γιατι ανεχομαστε τα προνομια ορισμενων. Αρκετα!Ταυτοχρονως να κατασκευαστουν και να λειτουργησουν Αμεσα οι ΧΥΤΑ που κολλησαν λογω τοπικιστικων ανοησιων! Τα απορριματα ειναι θεμα υγειας!