Ελεωνόρα Σταθοπούλου, Μαρία Μήτσορα / Συγγραφείς

«Όσο περισσότερο όλα τίθενται υπό έλεγχο, τόσο περισσότερο ο πλανήτης κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα. Κάποτε έμενα σε ένα ισόγειο που όλα του τα παράθυρα έβλεπαν στον δρόμο. Έπαψα να φοβάμαι όταν αποφάσισα να μη βάλω κάγκελα.» E.Σ.

Δημήτρης Κότσαρης / Αρτοποιός

«Η δουλειά κρύβει μέσα της μια μεγάλη δόση ικανοποίησης, ενώ η λούφα παγιδεύει τον άνθρωπο.»

Μπέτυ / Transexual Επιχειρηματίας

«Η ζωή με έχει μάθει να υπομένω τα πάντα.»

Νικήτας Κλιντ / Μουσικός

«Πάντα έκανα παρέα με τους πιο χάλια τύπους. Αυτούς που ήταν οι πιο μοναχικοί. Είχα έναν παιδικό φίλο που κάναμε άσχετα πράγματα, πηγαίναμε εκδρομές και μέναμε σε σκηνές. Οι άλλοι πηδάγανε κι εγώ έστηνα σκηνές!»

Γιώργος Χρονάς / Ποιητής

«Ό,τι κάνω στη ζωή μου προέρχεται εκ του έρωτος ή εκ του θανάτου. Στα χέρια του έρωτα είμαι ένα τίποτα.»

Θέμις Μπαζάκα / Ηθοποιός

«Δεν υπολόγιζα και δεν υπολογίζω ποτέ την καριέρα. Η σχέση μου με την επιτυχία είναι η ίδια με την αποτυχία. Δεν με νοιάζει καθόλου. Μα καθόλου!»

Νίκη Τζούδα / Εκδότρια

«Η έλλειψη καλλιέργειας και η διάθεσή μας φαίνεται στην Πλατεία Ομονοίας - δες πως την έκαναν. Γενικότερα, οι άνθρωποι αυτής της πόλης αγαπάνε εξαιρετικά το τσιμέντο.»

Μιχαήλ Μαρμαρινός / Σκηνοθέτης

«Ταξιδεύω πάντα με το ίδιο τρένο. Πόλεις αλλάζω, προορισμούς, αλλά το τρένο είναι το ίδιο.»

Μάγια Τσόκλη / Ταξιδιωτική δημοσιογράφος

«Δεν είμαι από τους ανθρώπους που χαίρονται με την πολυπολιτισμικότητα της Αθήνας, γιατί αυτή ακριβώς περιέχει μια μεγάλη δυστυχία. Δεν έχουμε δημιουργικούς μετανάστες που να προσθέτουν στον πολιτισμό μας. Έχουμε ανθρώπους που βρίσκονται εδώ από ανάγκη, ταλαιπωρημένους, που προσπαθούν να επιβιώσουν κάτω από τον ήλιο μας, που βλέπουν τη χώρα μας σαν μεταβατικό σταθμό.»

Άννα Μάσχα / Ηθοποιός

«Το μόνο που λαχταράω από τον Πειραιά είναι η θάλασσα. Δεν κάνω όσες βόλτες έκανα παλιά - κάποτε το ξέσκιζα. Υπάρχουν γωνιές που πάω χρόνια. Στους Διόσκουρους στο Μοναστηράκι κάθομαι και πίνω καφέ και βλέπω τον κόσμο να περνάει. Παλιά πηγαίναμε στα Εξάρχεια, εκεί γύρω στα 19-20. Το καλύτερο μαγαζί ήταν ο φράχτης δίπλα στο περίπτερο της πλατείας. Παίρναμε και μπύρες και τη στήναμε εκεί. Γινότανε χαμός. Έζησα και δυο-τρία χρόνια δόξας με ψευτοκινητοποιήσεις στην πλατεία Μαβίλη.»

Λυδία Παπαϊωάννου / Τηλεπαρουσιάστρια

«Βλέπω την Αθήνα με το χάζι, την αφέλεια και τον ενθουσιασμό ενός χαζοτουρίστα. Περπατάω και θέλω να βγάλω φωτογραφία τα μαγαζιά στο Γκάζι.»

Leon Segka / Dj, παραγωγός

«Με προσβάλλει τρομερά η αισθητική των μαγαζιών που λέγονται ελληνάδικα. Δεν μπορώ να ανεχτώ ότι μια 18χρονη κοπέλα μπορεί και διασκεδάζει εκεί.»

Αναστασία Λαμπρία / Εκδότρια

«Έχω μια αντιπάθεια στους δημάρχους και στους πέριξ αυτών. Έχω καταλήξει ότι όλα είναι για τη βιτρίνα.»

Άγγελος Δελληβοριάς / Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη

«Στην Ελλάδα το παιχνίδι εξακολουθεί να παίζεται -παντού- χωρίς κανόνες.»

Θωμάς Μπίμης - Αλέξανδρος Μάνος / Πρωταθλητές καταδύσεων

«Η Αθήνα μας αρέσει παρ’ όλα τα στραβά της. Η νύχτα της που είναι ατελείωτη. Αλλά δεν πάμε πουθενά αν δεν μας εγγυηθούν πάρκινγκ!»

Zoe Zillion / Street Artist

«Στην Αθήνα κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά νόμους και κανόνες. Ο καθένας αντιδρά σύμφωνα με την ανάγκη της στιγμής. Έτσι ο ιδιωτικός χώρος γύρω από τον καθένα γίνεται δημόσιος και δημιουργούνται πολύ έντονες και οικείες καταστάσεις.»

Στάθης Ψάλτης / Ηθοποιός

«Βλέπω πάρα πολλά αλλά δεν μιλάω. Ακούω αλλά δεν λέω. Είναι τρόπος επιβίωσης αυτό που κάνω. Και δεν με κουράζει. Δεν με βαραίνει. Με γεμίζει όλο αυτό.»

Σελάνα Βροντή / Δημοσιογράφος

«Δεν άντεχα άλλο αυτό το πανηγύρι στου Ψυρρή – τον κόσμο να κατουράει στην πόρτα μου. Κι έφυγα.»

Σταμάτης Μπιτάκος / Αθλητής Muay Thai

«Η ζωή του πρωταθλητή έχει πολλά κοινά με του μοναχού.»

Κωνσταντίνος Κακανιάς / Εικαστικός

«Θα ’χε πλάκα να γίνει στην Αθήνα μια «Οδός Τεπενδρή». Να ’ναι ένα fictional πρόσωπο. ρκετά με τους ανθρώπους!»

Σώτη Τριανταφύλλου / Συγγραφέας

«Η Αθήνα μου φαίνεται πολύ άσχημη πόλη. Χωριό. Δεν έχει πάει ο κόσμος στην Τεχεράνη, στο Κάιρο και τη Βαγδάτη για να δει πόσο μοιάζουν με την Αθήνα.»

Όλια Λαζαρίδου - Aλέκα Παΐζη / Ηθοποιοί

«Ο καθένας πρέπει να κάνει αυτό που θέλει η καρδιά του, χρυσό μου. Θα αντιμετωπίσει ανάλογα ό,τι συναντήσει. Εγώ λέω: μην είσαι ψεύτικος. Μην κακιώσεις! Θύμωσε. Καβγάδισε. Σπάστα. Να μη βράζεις στο ζουμί σου όμως. Αυτό σε φθείρει.» Α.Π.

Βασίλης Χαραλαμπίδης / Γραφίστας - Ιδιοκτήτης Bios

«Έχω εμμονές με την πόλη. Μ’ αρέσει το κέντρο. Μ’ αρέσει η μιζέρια της Αθήνας πολύ. Παλιά πήγαινα για καφέ μόνο στο Zonars. Πουθενά αλλού. Τώρα κάθε Κυριακή πάω για κρέμα στον Βάρσο. Πάω στο Galaxy της Σταδίου. Έχουμε φτιάξει το ηχοσύστημα του κυρίου Γιάννη. DVD player με mp3 παίζει. Πάω για φαγητό στην Κρήτη της πλατείας Κάνιγγος, στη Στοά, στον Τέλη, στον Αιγύπτιο. Αυτός κάνει το καλύτερο φαλάφελ που έχω φάει ποτέ. Λατρεύω επίσης το Dark Sun. Έχω να πάω καιρό, αλλά το λατρεύω.»

Μάνος Ελευθερίου / Συγγραφέας

«Πρόλαβα πολλά νεοκλασικά σπίτια στην Αθήνα και έναν κόσμο που δεν νομίζω ότι θα ξαναρθεί.»

Μαρίνα Φωκίδη / Επιμελήτρια-Τεχνοκριτικός

«Μένω τέρμα Αναγνωστοπούλου, Κολωνάκι προς Εξάρχεια. Πιο συχνά κατεβαίνω τα σκαλιά και πάω προς Εξάρχεια αντί να πάω προς την Πλατεία Κολωνακίου.»

Λένα Διβάνη / Συγγραφέας

«Τα free press δίνουν το ρυθμό της πόλης. Σιχαίνομαι τα κανονικά περιοδικά.»

Θεοδώρα Τζήμου / Ηθοποιός

«Όσο μένω στην Αθήνα, θα μένω στο Κέντρο!»

Ερρίκος Λίτσης / Ηθοποιός

«Εδώ είναι το χωριό μου!»

Άννα Παναγιωτοπούλου / Ηθοποιός

«Η σημερινή Αθήνα με απωθεί τόσο που σε κάθε ευκαιρία φεύγω. »

Αύγουστος Κορτώ / Συγγραφέας

«Μπορώ να σου πω με το χέρι στην καρδιά ότι όσο ζω στην Ελλάδα θα ζω στην Αθήνα. Τη βρίσκω πανέμορφη. Πιστεύω ότι οι συμπατριώτες μου, που την ψέγουν σαν σύγχρονη Βαβυλώνα της Ελλάδας, είναι άνθρωποι που δεν της έχουν δώσει μια παραπάνω ευκαιρία.»

Λευτέρης Παυλόπουλος / Εικαστικός

«Τι ωραίο έχει η Αθήνα; Κάτι ξένοι κόπανοι αρχιτέκτονες έρχονται και λένε: "τι ωραία και άναρχη πόλη!" Εμένα μου αρέσει η Ρώμη.»

Δημήτρης Παπαϊωάννου / Σκηνοθέτης

«Δεν αλλάζει το μαχαίρι, αλλά ο τρόπος που κόβεις. Για να πηγαίνω όλο και πιο κοντά στον εαυτό μου, πρέπει να είμαι σε θέση να αναπροσαρμόζομαι κάθε στιγμή.»

Αποστόλης Τότσικας / Ηθοποιός

Χωρίς λόγια.

Σαββίνα Γιαννάτου / Τραγουδίστρια

«Όλα αυτά τα κλιματιστικά στην Αθήνα που συντονίζονται τις νύχτες σε μια συχνότητα που μπορεί να σε τρελάνει, δεν σταματάνε ποτέ. Όταν τα παράθυ-
ρα είναι ανοιχτά, ακούω φωνές από γυναίκες που γεννάνε από το μαιευτήριο απέναντι.»

Κατερίνα Μάτσα / Υπεύθυνη θεραπευτικής κοινότητας «18 Άνω»

«Τίποτα δεν είναι εύκολο και τίποτα δεν είναι δεδομένο. Χρειάζεται μάχη για το παραμικρό.»

Zebra Tracks / Mουσικό συγκρότημα

«Αυτό που προέχει είναι να μάθουν οι Αθηναίοι ότι γίνονται καινούργια πράγματα στην ελληνική μουσική σκηνή.»