Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ετοιμάζονται να σκορπίσουν στην ατμόσφαιρα σωματίδια θειικού άλατος με σκοπό να διερευνήσουν κατά πόσο ο πλανήτης μπορεί να ψυχρανθεί με τεχνητά μέσα, δηλαδή με αμφιλεγόμενες τεχνικές γεωμηχανικής. Τονίζεται ότι, πριν από λίγους μήνες, μια αντίστοιχη προσπάθεια στη Βρετανία δεν μπόρεσε να πραγματοποιηθεί καθώς οι επιστήμονες δεν πήραν το «πράσινο φως» από τους χρηματοδότες τους.
Μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες, μια ομάδα ερευνητών υπό τους μηχανικούς Ντέιβιντ Κιθ και Τζέιμς Άντερσον θέλουν να ψεκάσουν την ανώτερη ατμόσφαιρα με σωματίδια που αντανακλούν το ηλιακό φως επιχειρώντας να προσομοιάσουν μια ηφαιστειακή έκρηξη. Όπως διευκρινίζουν στην πρότασή τους, για το πείραμα θα χρησιμοποιήσουν ένα αερόστατο, το οποίο θα βρίσκεται σε απόσταση σχεδόν 25.000 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης, στο Νιου Μέξικο των ΗΠΑ.
Οι έως σήμερα προταθείσες μέθοδοι γεωμηχανικής, με στόχο την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, βασίζονται συνήθως στην αντανάκλαση του ηλιακού φωτός πίσω στο διάστημα ή στον περιορισμό του διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο παγιδεύει θερμότητα. Μια τέτοια λύση ωστόσο έχει πολλούς πολέμιους και στην επιστημονική κοινότητα εν μέσω φόβων ότι θα μπορούσε να προκαλέσει χειρότερα δεινά. Ενδεικτικά, τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης κατέδειξαν ότι μια τέτοια προσπάθεια δεν αποκλείεται να έχει ως επιφέρει μείωση της βροχόπτωσης σε πολλές περιοχές του βορείου ημισφαιρίου.
«Στόχος μας δεν είναι να αλλάξουμε το κλίμα, αλλά πολύ απλά να ερευνήσουμε τη διαδικασία σε μικρή κλίμακα», τονίζει ο Κιθ μιλώντας στην εφημερίδα Guardian. «Ο άμεσος κίνδυνος είναι πολύ μικρός». Ο ερευνητής, που παράλληλα διευθύνει το ίδρυμα ερευνών γεωμηχανικής του Μπιλ Γκέιτς, διευκρινίζει ότι η πολυπλοκότητα της στρατόσφαιρας είναι αδύνατο να αναπαραχθεί μέσα σε ένα εργαστήριο, γι' αυτό και το πείραμα αποτελεί την ιδανική ευκαιρία για βελτιώσεις στα μοντέλα που δείχνουν πώς ένας μεγαλύτερης κλίμακας ψεκασμός θα μπορούσε να μεταβάλει το στρώμα του όζοντος.
Οι ερευνητές εξηγούν ότι τα σωματίδια θειικού άλατος επηρεάζουν και το χλώριο στην ατμόσφαιρα, δίνοντάς του μια μορφή που επιδρά καταστροφικά στο όζον, το αέριο που προστατεύει τον πλανήτη από την επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία. Ο Δρ. Άντερσον τονίζει ότι στο συγκεκριμένο πείραμα δεν θα χρησιμοποιηθούν «δεκάδες ή εκατοντάδες κιλά» σωματιδίων. «Το όλο θέμα είναι να αποφύγουμε τη χρήση ποσοτήτων από οποιαδήποτε ουσία μπορεί να καταστρέψει το στρώμα του όζοντος», υπογραμμίζει.
Διάφορα /
Γεωμηχανικό πείραμα ετοιμάζει το Χάρβαρντ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Οι παράξενες εμμονές χρηστών με το ChatGPT προκαλούν ανησυχία

Νοσοκομείο ΕΛΠΙΣ: Εργαζόμενοι και ασθενείς με εγκαύματα από ακτινοβολία UV σε χειρουργείο

Τι περιμένει ο Μητσοτάκης από τη Μελόνι και τι φοβάται από τον Μερτς;

Οδηγός για την Eurovision 2025: Τα τραγούδια, τα φαβορί και τα στοιχήματα

Κασσελάκης: Ποινή φυλάκισης 30 μηνών με αναστολή και χρηματική ποινή 50.000 ευρώ για παραβίαση του νόμου περί πόθεν εσχες

σχόλια