Φιλελεύθερη Αριστερά; Από τον Νίκο Δήμου

Φιλελεύθερη Αριστερά; Από τον Νίκο Δήμου Facebook Twitter
0
  • Από κείμενο του Αυγουστίνου Ζενάκου στο περιοδικό «Unfollow»:
  • «Ας μη γελιόμαστε. Φιλελεύθεροι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν. [...] Γι' αυτό η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να διασώσει τα φιλελεύθερα προτάγματα στην Ελλάδα είναι η Αριστερά. Όπως άλλωστε έκανε πάντα».
  • Με την πρώτη φράση συμφωνώ. Δυστυχώς. Έχοντας παλέψει 40 χρόνια για τη διάδοση του Φιλελευθερισμού στην Ελλάδα (προσοχή: καμία σχέση με τον νεο-φιλελευθερισμό!), πρέπει να ομολογήσω την ήττα μου. Οι πραγματικοί φιλελεύθεροι στη χώρα μας μετριούνται στα δάχτυλα και δεν κατάφεραν ποτέ να επηρεάσουν τη δημόσια ζωή και σκέψη. Είναι φανερό πως από εδώ δεν πέρασε ο Διαφωτισμός.
  • Συμφωνώ ακόμα και με τη δεύτερη φράση. Πράγματι οι αυθεντικοί Αριστεροί θα έπρεπε να είναι φιλελεύθεροι. Κι ο Μαρξ είναι παιδί του Διαφωτισμού και η απελευθέρωση του ανθρώπου από την εκμετάλλευση είναι φιλελεύθερο αίτημα.
  • Δυστυχώς, η τρίτη με βγάζει από τα ρούχα μου. «Όπως έκανε πάντα». Μα πάντα η Αριστερά έκανε το αντίθετο! Όσοι αριστεροί σκέπτονταν ελεύθερα (δηλαδή διαφορετικά) βρέθηκαν απομονωμένοι, κυνηγημένοι, αφορεσμένοι και συχνά νεκροί. Ακόμα και είδωλα της αριστερής διανόησης, από τον Τρότσκυ και τη Ρόζα Λούξεμπουργκ μέχρι τον Γκράμσι και τον Τσε, αντιμετώπισαν την κομματική «ορθοδοξία». Καμία παράταξη παγκόσμια δεν έχει κατασπαράξει τόσα στελέχη της.
  • Πάντα με μπέρδευε αυτό το «κίνημα απελευθέρωσης» που υποδούλωνε τα μυαλά. Στο όνομα της «ενότητας» έπεφτε η δογματική «γραμμή» και αλίμονο αν κάποιος την αγνοούσε.
  • Όποιος δει τι τραβάει σήμερα ο Πέτρος Τατσόπουλος από τους Ζντάνωφ («αστυνομία σκέψης» κατά Όργουελ) του ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα πρόσφατο παράδειγμα. Τόλμησε να εκφράσει ελεύθερα τη γνώμη του. Π.χ. είπε (και είχε απόλυτα δίκιο) ότι ήταν λανθασμένη η απόφαση για τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα.
  • Πώς τόλμησε! Οχετός ύβρεων τον περιέλουσε.
  • Σε έναν άλλο κόσμο (εκείνον, τον «εφικτό»), Αυγουστίνε Ζενάκο, η Αριστερά ίσως να είναι φιλελεύθερη. Σε αυτήν τη γη, και σε όλη την ιστορία της, ήταν δυστυχώς το αντίθετο. Σήμερα θαυμάζουμε την τριλογία Ακυβέρνητες Πολιτείες του Στρατή Τσίρκα, αλλά η τότε Αριστερά τον διέγραψε και ο Ζντάνωφ της εποχής, Μάρκος Αυγέρης, εκτόξευσε εναντίον του λίβελο.
  • Πέτρο, είσαι σε καλή παρέα!
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ