ΤΩΡΑ

Έδειξα και στη Μέρκελ το ΠιΠι μου

Έδειξα και στη Μέρκελ το ΠιΠι μου Facebook Twitter
0

Έχω περιγράψει σε προηγούμενο άρθρο τις θυσίες που κάναμε στην οικογένεια για να πετύχουμε Πρωτογενές Πλεόνασμα (ΠιΠι για συντομία από δω και στο εξής): πρώτα σταματήσαμε να ξεπληρώνουμε όλους όσους χρωστάμε, από τον μπακάλη μέχρι τον φαρμακοποιό της γειτονιάς. Ύστερα κάψαμε τα παλιά έπιπλα αντί να πληρώνουμε πετρέλαιο για θέρμανση, περιορίσαμε στο ελάχιστο το φαγητό, τρώγοντας μία φορά τη μέρα, και κόψαμε τα φάρμακα της γιαγιάς με αποτέλεσμα η τελευταία να μας αφήσει χρόνους.

Είχαμε επιτέλους αποκτήσει ΠιΠι, αλλά στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας η δυσφορία μεγάλωνε λόγω των κακουχιών. Δεν τους έκανε εντύπωση ούτε το γεγονός ότι είχαμε πλέον για να δείχνουμε το μεγαλύτερο ΠιΠι της γειτονιάς. Η μόνη λύση που είχε απομείνει ήταν να το δει η Άνγκελα Μέρκελ αυτοπροσώπως.

Στην πρώτη προσπάθεια κάνα μήνα πριν, η Γερμανίδα, που μένει στο ρετιρέ της πολυκατοικίας ενώ εμάς μας έχει ρίξει στην υπόγα, γύρισε το κεφάλι της με αηδία μόλις πήγα να της το δείξω. «Συναντηθήκαμε μόνο για 5 λεπτά και δεν είδαμε καθόλου το ζήτημα» δήλωσε μετά στους δημοσιογράφους, εννοώντας το ΠιΠι μου. Τότε της έστειλα ένα μήνυμα μέσω της διπλωματικής οδού: αν συνέχιζε να το απαξιώνει δημοσίως, θα αναγκαζόταν να δει σε λίγο καιρό το ΠιΠι του Αλέξη, ενός νεαρού άπλυτου κομμουνιστή που μένει στο ισόγειο. Θα βρισκότανε, τόνισα, με το ΠιΠι του Αλέξη στο χέρι.

Η Άνγκελα δεν έχει καμιά εμπιστοσύνη στο ΠιΠι μου. Το κατάλαβα από τον τρόπο που τελικώς το εξέτασε και τη δυσπιστία που το κοιτούσε, όσο καιρό της έδειχνα τα διαγράμματα που είχαν ετοιμάσει συνεργάτες μου. Κατά βάθος, πιστεύει ότι το έχω μεγαλώσει με τεχνητό τρόπο, κάτι σαν Βιάγκρα-γενόσημο του Αδώνιδος Γεωργιάδη, και θα πέσει με την πρώτη ευκαιρία.

Στις δηλώσεις της αμέσως μετά επανέλαβε 3 φορές ότι πρέπει να εκπληρώσω τις υποχρεώσεις μου: να πετάξω στον δρόμο όσα μέλη της οικογένειας η Τρόικα θεωρεί περιττά, να κλείσω τις επιχειρήσεις και να δεχτώ να πάρουν τα σπίτια από τους ενοίκους που δεν πληρώνουν τις δόσεις τους. Αλλά με το ΠιΠι του Αλέξη να κρέμεται σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από το κεφάλι της, δεν μπορούσε να με γράψει στο δικό της ΠιΠι: δήλωσε ότι τέτοιο ΠιΠι είχε να δει χρόνια, από τα νιάτα της στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, όπου αν δεν είχες μεγάλο ΠιΠι, σε στέλνανε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Η χαρά που ένιωσα μετά τις δηλώσεις της ήταν πολύ μεγάλη, δεδομένου ότι η Άνγκελα είναι φημισμένη σε όλη την Ευρώπη για την ικανότητά της να ελέγχει τα ΠιΠι. Ο λόγος της είναι διαταγή. Σφύριξα κάτω στα παιδιά να αφήσουν κατά μέρος την Πιπισκόπηση και να διαδώσουν παντού ότι όπου να 'ναι σωζόμαστε. Μάλιστα, αν όλα πάνε κατ' ευχήν, συμπλήρωσα, μέρος από το ΠιΠι θα δοθεί τον Απρίλιο για την ανακούφιση των ασθενέστερων μελών της οικογένειας.

Δυστυχώς, υπήρξαν και οι συνηθισμένοι σκεπτικιστές. Ορισμένοι υπενθύμισαν τη συμφωνία της χώρας με το Εurogroup, η οποία προβλέπει ότι όλο το πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά και μέρος από το πλεονάζον πρωτογενές πλεόνασμα (ΠιΠιΠι), θα δοθεί στους δανειστές:

«... Η Ελλάδα θα μεταφέρει όλα τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, τα προβλεπόμενα πρωτογενή πλεονάσματα καθώς και το 30% του πλεονάζοντος πρωτογενούς πλεονάσματος στον λογαριασμό αυτό για την εξυπηρέτηση του χρέους σε τριμηνιαία βάση...».

Aν, δηλαδή, εγώ μετά τον θάνατο της γιαγιάς και τις άλλες κακουχίες βγάλω 300 ευρώ ΠιΠι κι έχω προβλέψει στον προϋπολογισμό ότι τόσο θα πετύχω, δεν μου μένει φράγκο. Αν διώξω, πεινάσω κ.λπ. και βγάλω 400 ευρώ, θα μπορώ να πάρω το 70% από τα 100 ευρώ που περισσεύουν. Δηλαδή, μόλις 70 ευρώ.

Ευτυχώς, τα ΜΜΕ δεν έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή σε αυτήν τη μικρή λεπτομέρεια. Μάλιστα, βγήκε και ο Στουρνάρας στον Πρετεντέρη και είπε ότι του χρόνου θα έχουμε ανάπτυξη, πράγμα που με γέμισε αισιοδοξία: από το 2010 ο υπουργός Οικονομικών προβλέπει ανάπτυξη για την επόμενη χρονιά. Δεν μπορεί, κάποτε θα πέσει μέσα στις προβλέψεις του.

Εξάλλου, ο δικός μου στόχος είναι διαφορετικός. Αν η Μέρκελ τον Απρίλιο, όταν θα ξαναελέγξει το ΠιΠι, μας βρει ξανά ντούρους, εγώ θα υποστηρίξω ότι θα μας χαρίσει μέρος των χρεών. Ακόμα και αν σκόπευε να το κάνει, δεν θα το έλεγε πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου, αλλά εγώ κάτι θα τσιμπήσω στις εκλογές. Τώρα, γιατί θα μας σώσει, τη στιγμή που για να δείχνουμε το ΠιΠι μας έχουμε κατεβάσει τα βρακιά μας, ούτε εγώ γνωρίζω να σας το πω. Πήρα παράταση ως διαχειριστής της πολυκατοικίας και στο ΠιΠι μου τα υπόλοιπα.

0

ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ