Το«i CookGreek» είναι ένα free press για το φαγητό. Γεννήθηκε πριν 9 μήνες χάρη σε δύο ανήσυχα πνεύματα με πολυετή πείρα στο χώρο του τροφίμου και της γεύσης -της Κωνσταντίνας Αθανασίουκαι της Χριστίνας Τσαμουρά. Πολιτικός μηχανικός με μεταπτυχιακά και μαθήματα μαγειρικής στο Παρίσι η πρώτη, δημοσιογράφος από τη Φιλοσοφική η δεύτερη. Στην παρέα μπήκε σύντομα και ο γνωστός σεφ Λευτέρης Λαζάρου, οπότε έδεσε η συνταγή.

«Μετά από τόσα χρόνια στο χώρο της γεύσης, φτάσαμε να απαυδήσουμε με τον τρόπο που παρουσιάζονταν τα πράγματα: από το πάρα πολύ λαϊκό στο πάρα πολύ δήθεν, το συνεχώς ατσαλάκωτο γκουρμέ» εξηγεί η Χριστίνα. «Έτσι δεν μπορούσε να καθρεφτιστεί η ουσία της ελληνικής κουζίνας, η οποία θεωρούμε ότι ήταν και είναι αγροτική στην ιστορία της. Οπότε όλα αυτά ήταν λάθος απομιμήσεις. Ήμασταν φανατικοί του free press έτσι κι αλλιώς κι είπαμε να κάνουμε το δικό μας, να καταθέσουμε την άποψή μας πάνω στο φαγητό με τον τρόπο και το μέσο που ήταν πιο κοντά σε μας».

Η Χριστίνα και η Κωνσταντίνα γνωρίστηκαν στο περιοδικό «Κουζίνα», όπου δούλευαν ως αρχισυντάκτρια και διευθύντρια αντίστοιχα. «Κάποια στιγμή φτάσαμε κι οι δυο σ' ένα τέλμα, είπαμε, θέλουμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό» διευκρινίζει η Κωνσταντίνα. «Πιστεύουμε πιο πολύ στην κουζίνα που θέλει να φάει κανείς σπίτι του, στο απλό και το καθημερινό, και πάνω εκεί στηριχτήκαμε. Διαλέξαμε στην προσπάθεια αυτή να είναι μαζί μας ο Λευτέρης (Λαζάρου), ο οποίος αντιπροσωπεύει τη δημιουργική ελληνική κουζίνα, είναι ο κατεξοχήν Έλληνας που μπορεί να μας εκπροσωπήσει στο εξωτερικό και να μας κάνει περήφανους, δημιουργεί με βάση τα ελληνικά, τα απλά υλικά, και τα πιάτα του δεν στηρίζονται σε "φύλλα χρυσού". Παρά το αστέρι Michelin που έχει, στη φιλοσοφία του μας ταίριαζε περισσότερο από όλους. Και ήταν μεγάλη μας τιμή που ήρθε στην ομάδα μας».

Μοιράστηκα μαζί τους την «αγωνία» μου για τομέλλον της γαστρονομικής Αθήνας - και της τσέπης μας. «Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή εδώ δεν έχει καμία σχέση με την παραδοσιακή κουζίνα» συμφώνησε η Κωνσταντίνα. «Είναι τουρλού, δεν έχει καμία βάση ουσιαστικά, οι περισσότεροι ούτε καν μαγειρεύουν σωστά, ενώ δεν υπάρχει σχέση μεταξύ ποιότητας και τιμής. Πιστεύουμε όμως ότι μετά από μερικά χρόνια θα χρησιμοποιούνται αγνότερα ελληνικά υλικά, σωστότερα προϊόντα και θα δημιουργούνται πιάτα που θα αντανακλούν τις διατροφικές μας συνήθειες. Σε πολλά μέρη στην Ελλάδα, μικροί παραγωγοί το παλεύουν και σε λίγα χρόνια θα αλλάξει το γευστικό τοπίο, θα ανακαλύψουμε και τα δικά μας προϊόντα».

«Στηρίζουμε τα "ποπ" προϊόντα, τα τοπικά δηλαδή και τα παραδοσιακά, γιατί για μας έχει μεγάλη σημασία, πέρα από το φαγητό, και η κουλτούρα που το συνοδεύει» συμπληρώνει η Χριστίνα. «Δηλαδή την αξία του δεν τη μετράμε τόσο στο υλικό, στη συνταγή ή στην τεχνική, όσο στο ότι πρόκειται για ένα φαγητό που μπαίνει σε ένα τραπέζι της μοιρασιάς, της επικοινωνίας. Το φαγητό δεν είναι πάντα το ζητούμενο...»

Αντίστοιχο free press δεν υπήρχε στην Ελλάδα. Η Χριστίνα και η Κωνσταντίνα ήταν σίγουρες για τις προοπτικές της ιδέας τους αλλά δεν είχαν εικόνα, δεν μπορούσαν να φανταστούν πώς θα υλοποιούνταν στο χαρτί. Μέχρι που εμφανίστηκε η Mouse Graphics, το δημιουργικό γραφείο του Γρηγόρη Τσακνάκη με art director τον Γιάννη Ξενάκη(οι κύριοι της παρέας που λέγαμε). «Όταν μας είπαν τα κορίτσια την ιδέα, ενθουσιαστήκαμε» εξομολογείται ο Γιάννης. «Όλη αυτή η ιστορία με τα free press είναι λίγο αντάρτικο στο χώρο των media όπως έχει διαμορφωθεί. Όπως αντάρτικο είναι και η αισθητική τους. Μπορείς να αναπτυχθείς και δημιουργικά σε πιο ελεύθερους δρόμους» τονίζει ο Γρηγόρης, που λειτουργεί την εταιρεία από το 1984.

Πριν από λίγες ημέρες η Mouse Graphics (www.mousegraphics.gr) κέρδισε τα διαφημιστικά βραβεία Grandκαι Gold Ερμής για το λογότυπο και τις εφαρμογές του i cook greek (κάρτες κ.λπ.). «Τα βραβεία μάς κάνουν πιο εξωστρεφείς, πιο δημιουργικούς, και παράλληλα αντικειμενικοποιούν τον υποκειμενισμό μας» ομολογεί χαμογελαστός ο Γρηγόρης. Η Χριστίνα ένιωσε μεγάλη ανακούφιση για το βραβείο, «ήταν μια απόδειξη ότι και η αγορά είχε ανάγκη αυτό το διαφορετικό. Δεν το πέταξε, το δέχτηκε». Για την Κωνσταντίνα, το layout στο i cook greek είναι «η χαρά του συντάκτη», μια και ουσιαστικά «μαγειρεύεται» μαζί με το κείμενο, «δεν υπάρχει κόψε μου τόσο, ράψε μου άλλο τόσο». Κι αυτό γιατί όλα ξεκίνησαν από μηδενική βάση, με αποτέλεσμα το περιοδικό να διαμορφώνεται μήνα με το μήνα, να αλλάζει διαρκώς. Αν και ζητάω από τους δυο «δημιουργικούς» να μου μιλήσουν για το έντυπο, οι κυρίες δεν μπορούν να κρύψουν τον ενθουσιασμό τους και... απαντούν γι' αυτούς. Πρόκειται άλλωστε για ένα περιοδικό που σχεδιάζεται από άνδρες και διοικείται από γυναίκες! «Το design πάντως», προλαβαίνει να πει ο Γιάννης, «είναι καθαρό και κάπως δωρικό. Κι αυτό γιατί θέλαμε να απευθυνθούμε και σε άνδρες».

Όντως, συμφωνεί η Κωνσταντίνα, πολλοί είναι οι άρρενες αναγνώστες του περιοδικού, οι οποίοι μάλιστα τις καλούν συχνά για συμβουλές ή κουβέντες της... κουζίνας. Επιπλέον, οι συνταγές που προτείνουν απευθύνονται σε όλα τα επίπεδα, συνδυάζοντας τις ευφάνταστες δημιουργικές προτάσεις του Λευτέρη Λαζάρου, με κάποιες αγαπημένες «μαμαδίστικες», καθημερινές επιλογές, π.χ. σπανακόρυζο ή φακές, αλλά και με οδηγίες προς μαθητευόμενους μαγείρους που φιλοδοξούν (κάποια στιγμή) να εντυπωσιάσουν (βλ. στήλη «Επιτέλους μόνος»).

Όσο για τα φετινά Χριστούγεννα, ο Λευτέρης -αν και γνωστός ως «ο άνθρωπος που μαγείρεψε το ψάρι»- ετοιμάζει αρνάκι, ενώ η Κωνσταντίνα προτείνει ψαρονέφρι γεμιστό με ξερά δαμάσκηνα και βερίκοκα (βλ. «i CookGreek», τεύχος Δεκεμβρίου... Καλή μας όρεξη!).