Στην εποχή της πανδημίας, με τα late effects να προβληματίζουν το κοινό και τους ειδικούς, η έννοια της αποκατάστασης αλλάζει. Ενημερωθείτε για τις προσφερόμενες υπηρεσίες στο Κέντρο Αποκατάστασης ΘΗΣΕΑΣ, καθώς κάποτε μπορεί όλοι να τις χρειαστούμε.

 

Ποιες υπηρεσίες υγείας προσφέρει ο ΘΗΣΕΑΣ;

Ο ΘΗΣΕΑΣ είναι κέντρο αποθεραπείας και αποκατάστασης για ασθενείς όλων των ηλικιών από δεκατεσσάρων ετών και άνω με νευρολογικές, μυοσκελετικές, καρδιολογικές, αναπνευστικές και αθλητικές παθήσεις των οποίων η αποκατάσταση απαιτεί ολιστική και εξατομικευμένη προσέγγιση. Προσφέρουμε αναβαθμισμένες υπηρεσίες (κλειστής και ημερήσιας νοσηλείας), όσο το δυνατό εστιασμένες στις ανάγκες των ασθενών μας. Στόχος και προτεραιότητά μας είναι η διασφάλιση του υψηλού επιπέδου των υπηρεσιών υγείας και φιλοξενίας, με επίκεντρο τις πραγματικές ανάγκες του ασθενή.

 

Αντιμετωπίζουμε ολιστικά τις παθήσεις, ξεκινώντας από την προσπάθεια βελτίωσης της παθολογικής, καρδιολογικής, αναπνευστικής και κινητικής λειτουργίας, στηριζόμενοι σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα συνεδριών φυσικοθεραπείας, εργοθεραπείας, λογοθεραπείας, υδροθεραπείας, ψυχολογικής υποστήριξης και νευρολογικής αποκατάστασης, αλλά και με τη χρήση εξειδικευμένου ρομποτικού εξοπλισμού. Επίσης, ο ΘΗΣΕΑΣ προσφέρει περαιτέρω εξειδικευμένες θεραπείες, όπως η θεραπευτική μάλαξη, ο βελονισμός και η ρεφλεξολογία, αλλά και προγράμματα διατροφικής καθοδήγησης που δύνανται να χρησιμοποιηθούν και στο πλαίσιο άλλων θεματικών δράσεων, όπως η τουριστική βιομηχανία, η προληπτική ιατρική και η ευεξία.

 

Στη μέχρι σήμερα λειτουργία του ΘΗΣΕΑ, από το 2017 κι έπειτα, έχουμε παράσχει τις υπηρεσίες μας σε περισσότερους από δύο χιλιάδες μοναδικούς ασθενείς, τόσο στην κλειστή όσο και στην ημερήσια νοσηλεία.

 

Τέλος, προσφέρουμε υπηρεσίες εργομετρικής αξιολόγησης με προσαρμοσμένα προγράμματα και πρωτόκολλα αξιολόγησης που απευθύνονται στους αθλητές τόσο για τη βελτίωση της απόδοσής τους όσο και για την αποθεραπεία ή και αποκατάστασή τους σε περίπτωση τραυματισμού. Επίσης, με την εμπειρία των γιατρών της επιστημονικής μας ομάδας, δημιουργήσαμε στον ΘΗΣΕΑ πρωτόκολλα για μια σειρά από παθήσεις με συνδυασμούς θεραπειών που έχουν δημιουργηθεί στοχευμένα για να καλύψουν κάθε ανάγκη των ασθενών της ημερήσιας νοσηλείας. Τα ονομάσαμε Ολοκληρωμένα Προγράμματα Αποκατάστασης και αφορούν την αποκατάσταση οσφυαλγίας/ισχιαλγίας, αυχενικού συνδρόμου, οστεοαρθρίτιδας γόνατος και ισχίου, τενοντίτιδας και μυοσκελετικών παθήσεων.

 

Πώς λειτουργεί η αποκατάσταση στα ΑμεΑ;

Όπου κρίνεται επιστημονικά αναγκαίο, σχεδιάζεται ειδικό, εξατομικευμένο πρόγραμμα, ώστε η διαδρομή της θεραπείας των ασθενών με κινητικά προβλήματα να καταστεί πιο ευχάριστη και αποδοτικότερη. Τα προγράμματα αυτά ονομάζονται Δραστηριότητες Καθημερινής Ζωής (ΔΚΖ). Στόχος είναι να εκπαιδεύσουν τον ασθενή και τον συγγενή του ώστε να ολοκληρώνει τις ΔΚΖ επιτυχώς, επομένως να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο ανεξάρτητος. Περιλαμβάνουν τη σίτιση, την ένδυση-απόδυση-υπόδηση, το μπάνιο, την προσωπική υγιεινή κ.λπ.

 

Έχετε στο κέντρο ασθενείς που νόσησαν από Covid;  

Το Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας ΘΗΣΕΑΣ εφαρμόζει Ολοκληρωμένα Προγράμματα Αποκατάστασης σε ασθενείς που νόσησαν από κορωνοϊό και νοσηλεύτηκαν για μακρό χρονικό διάστημα σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), όπως αυτά ορίζονται σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα. Το φάσμα των προβλημάτων υγείας που προκαλεί ο ιός είναι ευρύ και οι επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών πολλές και διαφορετικές για κάθε ασθενή. Η νοσηλεία στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) προκαλεί, δυνητικά, σοβαρά προβλήματα στην υγεία των ασθενών, όπως μυϊκές ατροφίες, καρδιολογικά, νευρολογικά, γαστρεντερολογικά, ψυχολογικά προβλήματα, καθώς και προβλήματα κατάποσης και ομιλίας. Οι ασθενείς έχουν ανάγκη από εντατική νοσηλευτική φροντίδα και ιατρική παρακολούθηση από διάφορες ειδικότητες, με σκοπό τη δημιουργία ενός εξειδικευμένου προγράμματος αποκατάστασης και ενός εξατομικευμένου διατροφολογικού προγράμματος.

 

Ο ΘΗΣΕΑΣ σε αριθμούς

Στη μέχρι σήμερα λειτουργία του ΘΗΣΕΑ, από το 2017 κι έπειτα, έχουμε παράσχει τις υπηρεσίες μας σε περισσότερους από δύο χιλιάδες μοναδικούς ασθενείς, τόσο στην κλειστή όσο και στην ημερήσια νοσηλεία.


Η ιατρική μας ομάδα αποτελείται από γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, όπως φυσίατρος, παθολόγος, ορθοπαιδικός, καρδιολόγος και νευρολόγος.
Η θεραπευτική μας ομάδα στελεχώνεται από είκοσι εννέα εξειδικευμένους πτυχιούχους θεραπευτές αποκατάστασης όλων των ειδικοτήτων. Το 42% τον περιστατικών μας αφορά την αποκατάσταση ορθοπαιδικών επεμβάσεων και πολυκαταγματιών, το 43% περιστατικά με μη τραυματική εγκεφαλική βλάβη και κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και το υπόλοιπο 15% περιστατικά με μυοπάθειες, μυασθένειες και λοιπές νευρολογικές παθήσεις.


Το 81% των περιστατικών που νοσηλεύτηκε στο κέντρο έλαβε εξιτήριο με την έκβαση νοσηλείας τους να αναγράφει Ίαση - Βελτίωση, το 18% με την έκβαση νοσηλείας να παραμένει αμετάβλητη, ενώ μόλις στο 3% να αναγράφει επιδείνωση.

 

Ποια είναι τα άμεσα σχέδια του ΘΗΣΕΑ;

Επιθυμούμε να προσφέρουμε αναβαθμισμένες υπηρεσίες, όπως οι κατ’ οίκον θεραπευτικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες. Η παροχή αυτή έχει ως στόχο να μειώσει τις μετακινήσεις του ασθενούς και του φροντιστή του, να ενισχύσει το περιβάλλον του και να βελτιώσει την ψυχική του διάθεση. Ταυτόχρονα, επιθυμούμε να προαγάγουμε την επιστημονικότητα του κέντρου μέσα από συγκεκριμένους δείκτες απόδοσης και πρωτόκολλα αξιολόγησης, επιστημονικές μελέτες, συνέργειες και συνεργασίες με επιστημονικά ιδρύματα και φορείς, αλλά και την παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης προς κάθε ενδιαφερόμενο επαγγελματία υγείας. Για τον λόγο αυτόν ιδρύσαμε την Ακαδημία Εκπαίδευσης Αποθεραπείας και Αποκατάστασης του Κέντρου Αποκατάστασης ΘΗΣΕΑΣ. Στόχος μας να αποτελέσει το κέντρο σημείο αναφοράς τόσο για τους ασθενείς και το συγγενικό τους περιβάλλον όσο και για τους ιατρούς.

 

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι για το κόστος;

Το Κέντρο Αποκατάστασης ΘΗΣΕΑΣ είναι συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ. Για τους δικαιούχους του οργανισμού που έχουν ανάγκη νοσηλείας σε κέντρο αποκατάστασης απαιτείται η αποστολή ηλεκτρονικής γνωμάτευσης, όπως ορίζει η διαδικασία μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΕΟΠΥΥ από τον θεράποντα γιατρό του νοσοκομείου ή της ιδιωτικής κλινικής στην οποία ο ασθενής νοσηλεύεται. Στον ΘΗΣΕΑ, για να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τον συνάνθρωπό μας, έχουμε θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα προνομίων για τους υφιστάμενους και νέους ασθενείς, όπου, μέσω της δωρεάν απόκτησης της Rehab Care Card, δίνεται πρόσβαση σε αναβαθμισμένες υπηρεσίες και ένα ευρύ δίκτυο συνεργατών.

 

Ποια φιλοσοφία διέπει τα κέντρα αποκατάστασης;

Τα κέντρα αποκατάστασης δεν είναι κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων για μακροχρόνια ή βραχεία φιλοξενία. Απευθύνονται σε όλους αυτούς που, λόγω ατυχήματος ή νοσήματος, για τη μετανοσοκομειακή φροντίδα τους χρειάζονται υπηρεσίες αποκατάστασης. Είτε για κλειστή νοσηλεία (με συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο έως την ολοκλήρωση της θεραπείας) είτε για ημερήσια, κατόπιν επιλογής και συνεννόησης με το επιστημονικό προσωπικό.