Η νέα εποχή στην αποκατάσταση Covid και non-Covid ασθενών

Συνέντευξη του Νικόλα Παπαζήση, εντεταλμένου γενικού διευθυντή του Κέντρου Αποκατάστασης ΘΗΣΕΑΣ στην Αλεξία Σβώλου Facebook Twitter
Το Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας ΘΗΣΕΑΣ εφαρμόζει Ολοκληρωμένα Προγράμματα Αποκατάστασης σε ασθενείς που νόσησαν από κορωνοϊό και νοσηλεύτηκαν για μακρό χρονικό διάστημα σε μονάδα εντατικής θεραπείας.
0

Στην εποχή της πανδημίας, με τα late effects να προβληματίζουν το κοινό και τους ειδικούς, η έννοια της αποκατάστασης αλλάζει. Ενημερωθείτε για τις προσφερόμενες υπηρεσίες στο Κέντρο Αποκατάστασης ΘΗΣΕΑΣ, καθώς κάποτε μπορεί όλοι να τις χρειαστούμε.

Ποιες υπηρεσίες υγείας προσφέρει ο ΘΗΣΕΑΣ;

Ο ΘΗΣΕΑΣ είναι κέντρο αποθεραπείας και αποκατάστασης για ασθενείς όλων των ηλικιών από δεκατεσσάρων ετών και άνω με νευρολογικές, μυοσκελετικές, καρδιολογικές, αναπνευστικές και αθλητικές παθήσεις των οποίων η αποκατάσταση απαιτεί ολιστική και εξατομικευμένη προσέγγιση. Προσφέρουμε αναβαθμισμένες υπηρεσίες (κλειστής και ημερήσιας νοσηλείας), όσο το δυνατό εστιασμένες στις ανάγκες των ασθενών μας. Στόχος και προτεραιότητά μας είναι η διασφάλιση του υψηλού επιπέδου των υπηρεσιών υγείας και φιλοξενίας, με επίκεντρο τις πραγματικές ανάγκες του ασθενή.

Αντιμετωπίζουμε ολιστικά τις παθήσεις, ξεκινώντας από την προσπάθεια βελτίωσης της παθολογικής, καρδιολογικής, αναπνευστικής και κινητικής λειτουργίας, στηριζόμενοι σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα συνεδριών φυσικοθεραπείας, εργοθεραπείας, λογοθεραπείας, υδροθεραπείας, ψυχολογικής υποστήριξης και νευρολογικής αποκατάστασης, αλλά και με τη χρήση εξειδικευμένου ρομποτικού εξοπλισμού. Επίσης, ο ΘΗΣΕΑΣ προσφέρει περαιτέρω εξειδικευμένες θεραπείες, όπως η θεραπευτική μάλαξη, ο βελονισμός και η ρεφλεξολογία, αλλά και προγράμματα διατροφικής καθοδήγησης που δύνανται να χρησιμοποιηθούν και στο πλαίσιο άλλων θεματικών δράσεων, όπως η τουριστική βιομηχανία, η προληπτική ιατρική και η ευεξία.

Στη μέχρι σήμερα λειτουργία του ΘΗΣΕΑ, από το 2017 κι έπειτα, έχουμε παράσχει τις υπηρεσίες μας σε περισσότερους από δύο χιλιάδες μοναδικούς ασθενείς, τόσο στην κλειστή όσο και στην ημερήσια νοσηλεία.

Τέλος, προσφέρουμε υπηρεσίες εργομετρικής αξιολόγησης με προσαρμοσμένα προγράμματα και πρωτόκολλα αξιολόγησης που απευθύνονται στους αθλητές τόσο για τη βελτίωση της απόδοσής τους όσο και για την αποθεραπεία ή και αποκατάστασή τους σε περίπτωση τραυματισμού. Επίσης, με την εμπειρία των γιατρών της επιστημονικής μας ομάδας, δημιουργήσαμε στον ΘΗΣΕΑ πρωτόκολλα για μια σειρά από παθήσεις με συνδυασμούς θεραπειών που έχουν δημιουργηθεί στοχευμένα για να καλύψουν κάθε ανάγκη των ασθενών της ημερήσιας νοσηλείας. Τα ονομάσαμε Ολοκληρωμένα Προγράμματα Αποκατάστασης και αφορούν την αποκατάσταση οσφυαλγίας/ισχιαλγίας, αυχενικού συνδρόμου, οστεοαρθρίτιδας γόνατος και ισχίου, τενοντίτιδας και μυοσκελετικών παθήσεων.

Πώς λειτουργεί η αποκατάσταση στα ΑμεΑ;

Όπου κρίνεται επιστημονικά αναγκαίο, σχεδιάζεται ειδικό, εξατομικευμένο πρόγραμμα, ώστε η διαδρομή της θεραπείας των ασθενών με κινητικά προβλήματα να καταστεί πιο ευχάριστη και αποδοτικότερη. Τα προγράμματα αυτά ονομάζονται Δραστηριότητες Καθημερινής Ζωής (ΔΚΖ). Στόχος είναι να εκπαιδεύσουν τον ασθενή και τον συγγενή του ώστε να ολοκληρώνει τις ΔΚΖ επιτυχώς, επομένως να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο ανεξάρτητος. Περιλαμβάνουν τη σίτιση, την ένδυση-απόδυση-υπόδηση, το μπάνιο, την προσωπική υγιεινή κ.λπ.

Έχετε στο κέντρο ασθενείς που νόσησαν από Covid;  

Το Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας ΘΗΣΕΑΣ εφαρμόζει Ολοκληρωμένα Προγράμματα Αποκατάστασης σε ασθενείς που νόσησαν από κορωνοϊό και νοσηλεύτηκαν για μακρό χρονικό διάστημα σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), όπως αυτά ορίζονται σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα. Το φάσμα των προβλημάτων υγείας που προκαλεί ο ιός είναι ευρύ και οι επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών πολλές και διαφορετικές για κάθε ασθενή. Η νοσηλεία στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) προκαλεί, δυνητικά, σοβαρά προβλήματα στην υγεία των ασθενών, όπως μυϊκές ατροφίες, καρδιολογικά, νευρολογικά, γαστρεντερολογικά, ψυχολογικά προβλήματα, καθώς και προβλήματα κατάποσης και ομιλίας. Οι ασθενείς έχουν ανάγκη από εντατική νοσηλευτική φροντίδα και ιατρική παρακολούθηση από διάφορες ειδικότητες, με σκοπό τη δημιουργία ενός εξειδικευμένου προγράμματος αποκατάστασης και ενός εξατομικευμένου διατροφολογικού προγράμματος.

Ο ΘΗΣΕΑΣ σε αριθμούς

Στη μέχρι σήμερα λειτουργία του ΘΗΣΕΑ, από το 2017 κι έπειτα, έχουμε παράσχει τις υπηρεσίες μας σε περισσότερους από δύο χιλιάδες μοναδικούς ασθενείς, τόσο στην κλειστή όσο και στην ημερήσια νοσηλεία.


Η ιατρική μας ομάδα αποτελείται από γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, όπως φυσίατρος, παθολόγος, ορθοπαιδικός, καρδιολόγος και νευρολόγος.
Η θεραπευτική μας ομάδα στελεχώνεται από είκοσι εννέα εξειδικευμένους πτυχιούχους θεραπευτές αποκατάστασης όλων των ειδικοτήτων. Το 42% τον περιστατικών μας αφορά την αποκατάσταση ορθοπαιδικών επεμβάσεων και πολυκαταγματιών, το 43% περιστατικά με μη τραυματική εγκεφαλική βλάβη και κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και το υπόλοιπο 15% περιστατικά με μυοπάθειες, μυασθένειες και λοιπές νευρολογικές παθήσεις.


Το 81% των περιστατικών που νοσηλεύτηκε στο κέντρο έλαβε εξιτήριο με την έκβαση νοσηλείας τους να αναγράφει Ίαση - Βελτίωση, το 18% με την έκβαση νοσηλείας να παραμένει αμετάβλητη, ενώ μόλις στο 3% να αναγράφει επιδείνωση.

Ποια είναι τα άμεσα σχέδια του ΘΗΣΕΑ;

Επιθυμούμε να προσφέρουμε αναβαθμισμένες υπηρεσίες, όπως οι κατ’ οίκον θεραπευτικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες. Η παροχή αυτή έχει ως στόχο να μειώσει τις μετακινήσεις του ασθενούς και του φροντιστή του, να ενισχύσει το περιβάλλον του και να βελτιώσει την ψυχική του διάθεση. Ταυτόχρονα, επιθυμούμε να προαγάγουμε την επιστημονικότητα του κέντρου μέσα από συγκεκριμένους δείκτες απόδοσης και πρωτόκολλα αξιολόγησης, επιστημονικές μελέτες, συνέργειες και συνεργασίες με επιστημονικά ιδρύματα και φορείς, αλλά και την παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης προς κάθε ενδιαφερόμενο επαγγελματία υγείας. Για τον λόγο αυτόν ιδρύσαμε την Ακαδημία Εκπαίδευσης Αποθεραπείας και Αποκατάστασης του Κέντρου Αποκατάστασης ΘΗΣΕΑΣ. Στόχος μας να αποτελέσει το κέντρο σημείο αναφοράς τόσο για τους ασθενείς και το συγγενικό τους περιβάλλον όσο και για τους ιατρούς.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι για το κόστος;

Το Κέντρο Αποκατάστασης ΘΗΣΕΑΣ είναι συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ. Για τους δικαιούχους του οργανισμού που έχουν ανάγκη νοσηλείας σε κέντρο αποκατάστασης απαιτείται η αποστολή ηλεκτρονικής γνωμάτευσης, όπως ορίζει η διαδικασία μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΕΟΠΥΥ από τον θεράποντα γιατρό του νοσοκομείου ή της ιδιωτικής κλινικής στην οποία ο ασθενής νοσηλεύεται. Στον ΘΗΣΕΑ, για να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τον συνάνθρωπό μας, έχουμε θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα προνομίων για τους υφιστάμενους και νέους ασθενείς, όπου, μέσω της δωρεάν απόκτησης της Rehab Care Card, δίνεται πρόσβαση σε αναβαθμισμένες υπηρεσίες και ένα ευρύ δίκτυο συνεργατών.

Ποια φιλοσοφία διέπει τα κέντρα αποκατάστασης;

Τα κέντρα αποκατάστασης δεν είναι κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων για μακροχρόνια ή βραχεία φιλοξενία. Απευθύνονται σε όλους αυτούς που, λόγω ατυχήματος ή νοσήματος, για τη μετανοσοκομειακή φροντίδα τους χρειάζονται υπηρεσίες αποκατάστασης. Είτε για κλειστή νοσηλεία (με συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο έως την ολοκλήρωση της θεραπείας) είτε για ημερήσια, κατόπιν επιλογής και συνεννόησης με το επιστημονικό προσωπικό.

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Back to school με στάση στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών

Εκπαίδευση / Back to school με στάση στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών

Στο μάθημα της πρόληψης γονείς και παιδιά παίρνουν άριστα, κάνοντας στάση στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών στον δρόμο για το σχολείο, προκειμένου οι μαθητές να κάνουν τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στον προληπτικό έλεγχο «Νέα σχολική χρονιά – Back to school».
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Tι να έχει το lunch box ενός παιδιού, για μυαλό-ξυράφι και γερό ανοσοποιητικό

Υγεία & Σώμα / Tι να έχει το lunch box ενός παιδιού, για μυαλό-ξυράφι και γερό ανοσοποιητικό

«Είμαστε ό,τι τρώμε», έλεγε ο Ιπποκράτης και τα λόγια του επιβεβαιώνονται καθημερινά μέσα από τις ιστορίες των μαθητών, των εφήβων και των ενηλίκων που διατρέφονται σωστά και γίνονται υπερήρωες της δικής τους καθημερινότητας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Αναστάσιος Σταλίκας: «Να δίνεις απλόχερα, να αμφισβητείς τον εαυτό σου και να μαθαίνεις διαρκώς»

Συνεντεύξεις / Αναστάσιος Σταλίκας: «Να δίνεις απλόχερα, να αμφισβητείς τον εαυτό σου και να μαθαίνεις διαρκώς»

Ο διακεκριμένος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και «πατέρας» της θετικής ψυχολογίας στην Ελλάδα μιλά στη LiFO για τη δύναμη των θετικών συναισθημάτων, την εποχή μας αλλά και για το πώς μπορεί η ζωή μας να έχει νόημα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι, δεν είναι η ευλογιά των πιθήκων μια «γκέι επιδημία», χρειάζεται όμως προσοχή

Υγεία & Σώμα / Η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι μια «γκέι επιδημία», χρειάζεται όμως προσοχή

Μετά τον HIV ένας άλλος ιός, όχι τόσο επικίνδυνος ευτυχώς, ανακαλεί μνήμες στίγματος, ηθικού πανικού, ρατσισμού και ομοφοβίας στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Το όχι στην τρομοϋστερία δεν σημαίνει, ωστόσο, ναι στην άρνηση και τον εφησυχασμό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πέτρος Λεβούνης: Ο Έλληνας γιατρός που εξελέγη πρόεδρος της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης μιλά στη LiFO

Πέτρος Λεβούνης / Ο Έλληνας πρόεδρος της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης εξηγεί πώς η πανδημία άλλαξε την ψυχική μας υγεία

Ο διακεκριμένος επιστήμονας και πρώτος ανοιχτά γκέι ψυχίατρος που εξελέγη στην προεδρία της APA μιλά στη LiFO για τις επιπτώσεις της πανδημίας και των διαδικτυακών εξαρτήσεων στην ψυχική μας υγεία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η απενοχοποίηση της γυναικείας μασχάλης

Άννα Κ. / Η απενοχοποίηση της γυναικείας μασχάλης

Η Άννα Κόκορη μιλάει με την 20χρονη Ισαβέλλα για τη γυναικεία τριχοφυΐα, τα στερεότυπα, τα πρότυπα ομορφιάς, τα σχόλια του περίγυρου σχετικά με τις τρίχες στα σώματα των γυναικών και το απελευθερωτικό συναίσθημα που αισθάνεσαι όταν αποδέχεσαι και αγκαλιάζεις το φυσικό σου σώμα, με αφορμή την έκθεση φωτογραφίας «The artpit collection» by Dove.
ΑΝΝΑ ΚΟΚΟΡΗ
Χρήστος Κυρατσούς: Ο Έλληνας που βρίσκεται πίσω από τα μονοκλωνικά αντισώματα

Υγεία & Σώμα / Χρήστος Κυρατσούς: Ο Έλληνας που βρίσκεται πίσω από τα μονοκλωνικά αντισώματα

Ο διακεκριμένος Έλληνας επιστήμονας και αντιπρόεδρος Έρευνας Μολυσματικών Νόσων και Τεχνολογιών Ιικών Φορέων της αμερικανικής εταιρείας Regeneron μιλά στη LiFO για τη δημιουργία του κοκτέιλ αντισωμάτων για τον κορωνοϊό, την πορεία της πανδημίας και τα μυστικά μιας επιτυχημένης διαδρομής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Εσύ που ξέρεις τόσο ωραία να φιλάς: 7 συμβουλές

Υγεία & Σώμα / Ένα φιλάκι είναι λίγο: 7 συμβουλές για να το κάνεις πολύ

Το να φιλάς κάποιον μπορεί να είναι το πιο ωραίο -αλλά και το πιο δύσκολο- πράγμα του κόσμου, γι' αυτό μερικές (και επιστημονικές) συμβουλές δεν βλάπτουν για εκείνη τη στιγμή που δεν μένει πολύς χρόνος για σκέψεις
THE LIFO TEAM
TETARTH 15/06- EXEI PROGRAMMATISTEI-Άρτεμις Τσίτσικα: «Σήμερα οι έφηβοι ζουν μέσα απ’ τους υπολογιστές τους»

Άκου την επιστήμη / Άρτεμις Τσίτσικα: «Σήμερα οι έφηβοι ζουν μέσα απ’ τους υπολογιστές τους»

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τη διακεκριμένη αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Άρτεμη Τσίτσικα για την ψυχοσύνθεση των εφήβων, τα σύγχρονα αδιέξοδά τους αλλά και τις ακραίες εκφράσεις βίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πώς ανακάλυψα σιγά-σιγά ότι πάσχω από long covid

Υγεία & Σώμα / Πώς ανακάλυψα σιγά-σιγά ότι πάσχω από Long Covid

Τι είναι το σύνδρομο Long Covid και ποια είναι τα συμπτώματα που εμφανίζονται έναν χρόνο μετά σε όσους νόσησαν από Covid-19; Ασθενείς καταθέτουν τη μαρτυρία τους στη LiFO και γιατροί του Νοσοκομείου «Σωτηρία» εξηγούν τον σοβαρό του αντίκτυπο στην καθημερινότητα καθώς και γιατί θεωρείται μια δεύτερη πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΕΜΠΤΗ 05/05- ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ-Σάββας Σαββόπουλος: Τι είναι η ψυχή;

Άκου την επιστήμη / Σάββας Σαββόπουλος: Τι είναι η ψυχή;

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον ψυχίατρο–ψυχαναλυτή Σάββα Σαββόπουλο για τα διαχρονικά τραύματα της ελληνικής κοινωνίας, την οικογένεια, την ψυχική υγεία, τον σύγχρονο τρόπο ζωής, τη σχέση ψυχής-σώματος και την ευτυχία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ