Γιατί είναι απόλυτα υγιές να κάνετε ένα διάλειμμα από τη διαδικτυακή σας περσόνα

Γιατί είναι απόλυτα υγιές να κάνετε ένα διάλειμμα από τη διαδικτυακή σας περσόνα Facebook Twitter
"Σε κάθε περίπτωση είναι μεγάλη ανακούφιση και φανερώνει πνευματική υγεία το να θυμόμαστε ότι μπορούμε να παρατήσουμε αυτούς τους ρόλους που παίζουμε στο Διαδίκτυο ανά πάσα στιγμή"
1

 

Είναι βλακώδες να λέμε ότι μπορούμε να απεμπλακούμε από το διαδίκτυο. Όπως παλιότερα ήταν βλακώδες να λέμε ότι μπορούμε να ζήσουμε χωρίς τηλέφωνο. Το μεγαλύτερο μέρος των εκκρεμοτήτων, υποχρεώσεων, δραστηριοτήτων και επικοινωνίας του δυτικού κόσμου εξυπηρετείται ή διεκπεραιώνεται μέσω εφαρμογών, μέιλ, μηνημάτων στο messenger, Facebook και ούτω καθεξής.

Είναι, όμως, και καθαρή τρέλα να πιστέψει κανείς ότι είναι ακριβώς ό,τι ανεβάζει στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης: λίγο έως πολύ –και εκτός συγκεκριμένων εξαιρέσεων τερατώδους ειλικρίνειας – ο κόσμος στα social media και ειδικά ο κόσμος που προωθεί μία συγκεκριμένη περσόνο, στην πραγματικότητα είναι ένα άλλο άτομο, από αυτό που παρουσιάζει στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Πώς αυτό δεν οδηγεί στον παραλογισμό; Σύμφωνα με άρθρο του Oliver Burkeman στον Guardian καλό είναι να γίνονται μικρά διαλείμματα από την online ζωή μας, που μας κρατούν σε απόσταση από όλη αυτή την κριτική και την εξ αποστάσεως αλληλεπίδραση που κάποτε μπορεί να μετατραπεί σε τεράστιο βάρος και βραχνά στην ψυχολογία και σε αυτό που πραγματικά είμαστε.

"Ακόμη και εγώ που γράφω αυτά που γράφω, πολλές φορές έχω πιάσει τον εαυτό μου να σκέφτεται ότι οφείλει να σχολιάσει ένα μεγάλο γεγονός στα social media. Λες και το Twitter περιμένει τη δική μου άποψη γι' αυτό το οτιδήποτε που έχει συμβεί", γράφει ο Burkeman

Ο ίδιος αναφέρει το παράδειγμα της αμερικανίδας δημοσιογράφου Virginia Heffernan, καθώς και το βιβλίο της «Μαγεία και Απώλεια: Το Ίντερνετ είναι τέχνη», η οποία πριν από λίγο καιρό έκανε κάτι πραγματικά έξυπνο: έφτιαξε μία περσόνα στο Twitter, θεομίσητη και ανάλγητη, η οποία έγραφε ακριβώς ό,τι σκεφτόταν η ίδια χωρίς καμουφλάζ και άφηνε ακριβώς αυτή την περσόνα να απορροφά όλο το μίσος και την κακή κριτική, τη στιγμή που εκείνη απολάμβανε τα ταξίδια της, τα παιχνίδια με τ’ ανίψια της και την υγιή κομιλφό παρουσία της στις σελίδες των social media που διατηρούσε με το πραγματικό της όνομα.

Βέβαια, η Heffernan ήξερε είτε ως πραγματικό πρόσωπο είτε ως περσόνα να ζυγίζει λέξεις και καταστάσεις κάτι που δεν συμβαίνει σε όλους, με αποτέλεσμα παρεξηγήσεις, ί ντριγκες, διαδικτυακούς καβγάδες και άλλα γνωστά και δυσάρεστα. Το θέμα, όμως, δεν είναι εκεί, όπως εξηγεί ο Burkeman. Το θέμα είναι στο κατά πόσο ξεχωρίζουμε εμείς οι ίδιοι την πραγματική μας ταυτότητα από αυτό που σερβίρουμε στα social media.

«Οι πραγματικές διασημότητες, για παράδειγμα, έχουν από καιρό κατανοήσει, ότι ο μόνος τρόπος να παραμείνουν υγιείς πνευματικά είναι το να θυμούνται ότι δεν είναι η εικόνα που ο κόσμος λατρεύει. Ο Κάρι Γκραντ είχε πει: όλοι θέλουν να είναι ο Κάρι Γκραντ. Ακόμη κι εγώ θέλω να είμαι αυτός ο τύπος. Αλλά κάτι παράξενο έχει συμβεί με αυτό που αποκαλούμε διασημότητα.  Χάρη στην ευκολία με την οποία δημοσιεύουμε πια τις σκέψεις και τις φωτογραφίες μας online, σχεδόν όλοι έχουν έναν τίτλο. Χωρίς, όμως, να έχουν διαμορφώσει όλοι αρετές διαχείρισης της διαδικτυακής τους φήμης. Κάθε μέρα υποφέρουμε από προσβολές που δεν δυνάμεθα να αντιμετωπίσουμε. Ή ακόμη χειρότερα, παίρνουμε πολύ στα σοβαρά τη διαδικτυακή περσόνα μας και τη ζωή της. Ακόμη και εγώ που γράφω αυτά που γράφω, πολλές φορές έχω πιάσει τον εαυτό μου να σκέφτεται ότι οφείλει να σχολιάσει ένα μεγάλο γεγονός στα social media. Λες και το Twitter περιμένει τη δική μου άποψη γι’ αυτό το οτιδήποτε που έχει συμβεί», γράφει ο Burkeman και συνεχίζει:

«Όχι ότι αυτό άρχισε με το διαδίκτυο. Κι ο τελευταίος φοιτητής κοινωνιολογίας γνωρίζει τη θεωρία του Erving Goffman ότι όλο το πλέγμα της κοινωνικής αλληλεπίδρασης περιέχει παιχνίδια ρόλων, είτε γιατί προσπαθούμε να αποκρύψουμε τον αληθινό εαυτό μας, είτε γιατί δεν διαθέτουμε καθόλου χαρακτήρα. Σε κάθε περίπτωση είναι μεγάλη ανακούφιση και φανερώνει πνευματική υγεία το να θυμόμαστε ότι μπορούμε να παρατήσουμε αυτούς τους ρόλους ανά πάσα στιγμή ή έστω να κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα από αυτούς».

Με στοιχεία από τον Guardian

    

Υγεία & Σώμα
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Είναι τόσο δύσκολο να γνωρίσουμε ποιοι ακριβώς είμαστε στη ζωή μας, είναι άθλος να φτάσουμε κάποια στιγμή να δούμε τον πραγματικό μας εαυτό... Θέλει προσπάθεια, θέλει αληθινές σχέσεις που θα μας καθρεφτίσουν, θέλει επαφή με τα κομμάτια μας που μας φοβίζουν περισσότερο και χρόνο ηρεμίας για να μπορέσουμε και πρακτικά να "ακούσουμε" τι έχουμε αληθινά να μας πούμε. Οι νέες μας περσόνες στα social media που με τόσο κόπο και βαβούρα κατασκευάζουμε για να εντυπωσιάσουμε ένα σωρό κόσμο, (που εν τω μεταξύ στην πραγματική ζωή μας είναι τελείως αδιάφορος) μας αποπροσανατολίσουν τελείως από τον αληθινό μας εαυτό. Και γιαυτό τις υιοθετούμε με μεγάλη χαρά και αφοσίωση, όπως άλλωστε κάθε τι βολικό στη ζωή που μας παρασύρει μακρυά από τα δύσκολα... Με τόσο ψέμα και προσποίηση, ας μην κάνουμε παράπονα μετά για το κενό μέσα μας και για την κατάθλιψη των ημερών...