Τρεις καλλιτέχνες ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια βιώσιμη fashion συλλογή

Τρεις καλλιτέχνες ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια βιώσιμη fashion συλλογή για καλό σκοπό

Μια νέα καμπάνια powered by glo στηρίζει τους Soteur, Βασιλική Ρούσσου και Νίκο Ζήκο, δίνοντάς τους το έναυσμα να δημιουργήσουν μια συλλογή που θέλει να σπάσει τα στερεότυπα, με αγάπη προς το περιβάλλον.

ADVERTORIAL

 

Ακόμα κι αν κάποιος δεν ξέρει τι ακριβώς θα πει βιωσιμότητα (sustainability) στην τέχνη, έχει οπωσδήποτε πετύχει (ή φτιάξει κι ο ίδιος πιθανότατα στα σχολικά του χρόνια) κάποια κατασκευή από papier mâché, δηλαδή, από βρεγμένα αποκόμματα εφημερίδων.

 

Μια τεχνική που εμφανίστηκε ήδη το 200 μ.Χ. στην Κίνα και πολύ πριν ο όρος μπει στο παιχνίδι, έκανε τη βιωσιμότητα χαρακτηριστικό της, δημιουργώντας με υλικά που θα κατέληγαν στον κάλαθο των αχρήστων. Από την άλλη, ακόμα κι αν κάποιος δεν ασχολείται ιδιαίτερα με τη μόδα, έχει πέσει σίγουρα κάποια στιγμή πάνω στο όνομα της Stella McCartney, μια από τις πιο γνωστές σχεδιάστριες που έχει εισάγει στη φιλοσοφία της τον σεβασμό προς το περιβάλλον με την προσεκτική επιλογή των πρώτων υλών της, ως απάντηση στη μαζική παραγωγή του «fast fashion».

 

Έτσι, η τέχνη και η μόδα πέρα από το να παραμένουν πάντα δημιουργικές είναι κατ’ εξοχήν πεδία που δε σταματούν να επαναπροσδιορίζουν τον εαυτό τους. Τα τελευταία χρόνια, πιο πολύ από ποτέ η ανάγκη για βιωσιμότητα σχεδόν σε κάθε τομέα, έχει δώσει το βήμα σε πολυάριθμους καλλιτέχνες να αναθεωρήσουν το πεδίο της δημιουργίας τους με νέους όρους, όντες συγχρόνως φιλικοί προς το περιβάλλον.

 

Ζούμε σε μια εποχή που σπάει τα στερεότυπα όχι απλά για να το κάνει, αλλά για να προσπαθήσει να δημιουργήσει μια καλύτερη πραγματικότητα για όλους μας. Με αυτή την αρχή, η καμπάνια “create new & re-use old & support art &more”, powered by glo θέλει να κάνει το επόμενο βήμα.

 

Πώς; Δίνοντας χώρο σε 3 διαφορετικούς καλλιτέχνες να ενώσουν τις δυνάμεις τους, δημιουργώντας με sustainable και φιλικά προς το περιβάλλον υλικά.

 

Τρεις καλλιτέχνες ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια βιώσιμη fashion συλλογή για καλό σκοπό

 

Η καμπάνια "create new & re-use old & support art &more", powered by glo στηρίζει τους καλλιτέχνες Soteur, Βασιλική Ρούσσου και Νίκο Ζήκο και τους δίνει το έναυσμα για να δημιουργήσουν μια sustainable fashion συλλογή, με : t-shirts, καπέλα και πετσέτες θαλάσσης.

 

Και χωρίς να μένει εκεί, θα συγκεντρώσει τα έσοδα από τις πωλήσεις της παραπάνω συλλογής και θα τα διπλασιάσει για να τα διαθέσει στη Fabric Republic, η οποία κι αυτή με τη σειρά της συμβάλλει στο sustainability, μέσα από το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης ρουχισμού. Δηλαδή, συλλέγει πλεονάζοντα ρούχα, με σκοπό να τα ανακυκλώσει ή να τα διανείμει για να επαναχρησιμοποιηθούν.

 

Η επιλογή των καλλιτεχνών φυσικά δεν είναι τυχαία. Ο Σωτήρης Φωκέας –o εικαστικός δηλαδή Soteur- ύστερα από σπουδές τέχνης και όντας επίσης δραστήριος μέσα από την κολεκτίβα του Slang Network που ίδρυσε, δημιουργεί έργα στο πλαίσιο της conceptual art, street art και performance.

 

Τρεις καλλιτέχνες ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια βιώσιμη fashion συλλογή

 

Η Βασιλική Ρούσσου, ακούγοντας την αγάπη που είχε από παιδί για την κατασκευή αξεσουάρ, δημιούργησε το fashion brand MARIVEE, για να εκφράσει αυτό που είναι: ένα ανήσυχο και ελεύθερο πνεύμα, μέσα από αναπάντεχους συνδυασμούς χρωμάτων και υφασμάτων. Όλα αυτά, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο του upcycling στα ρούχα που δημιουργεί.

 

Τρεις καλλιτέχνες ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια βιώσιμη fashion συλλογή

 

Τέλος, ο φωτογράφος Νίκος Ζήκος, προσπαθεί μέσα από την κάμερά του να αναδείξει ιστορίες. Από την πρώτη του έκθεση το 2018 με πορτραίτα ανθρώπων από τη Ρουάντα («Portraits from Rwanda») μέχρι τη συμμετοχή του στο φετινό πρότζεκτ «Behind the Flame», ενός φωτογραφικού ντοκιμαντέρ που ακολουθεί τον αγώνα Ελλήνων αθλητών για τη διάκριση, δε σταματά να προσεγγίζει τα αντικείμενά του με μια κοινωνικά ευαισθητοποιημένη ματιά.

 

Τρεις καλλιτέχνες ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια βιώσιμη fashion συλλογή

 

Κάπως έτσι, μέσα από την ξεχωριστή αυτή συνεργασία το &more γίνεται και &support κι εσείς μπορείτε να συμβάλλετε εύκολα και στιλάτα στο &sustainability.

Στυλ & Ομορφιά
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ