Πώς θα φτάσουμε στο ένα εκατομμύριο λιγότερους καπνιστές έως το τέλος του 2021

Πώς θα φτάσουμε στο ένα εκατομμύριο λιγότερους καπνιστές έως το τέλος του 2021

Η φιλόδοξη νέα πρωτοβουλία της Παπαστράτος στοχεύει στο να μειώσει κατά 50% τους καπνιστές στην Ελλάδα και να συμβάλλει αποφασιστικά στο να αφήσουμε, ως κοινωνία, οριστικά το τσιγάρο στην προηγούμενη δεκαετία.

ADVERTORIAL

Το ξεκίνημα της νέας δεκαετίας ενδείκνυται για -μεγάλες και ριζικές- αλλαγές που έχουν στόχο ένα καλύτερο μέλλον, μέσα από δυναμικές πρωτοβουλίες που μπορούν να αλλάξουν όχι μόνο την καθημερινότητα, αλλά και τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Μια πορεία προς το καλύτερο που έχει ως προαπαιτούμενο την ισχυρή θέληση για αλλαγή, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Γιατί πρώτα αλλάζουμε εμείς και μετά αλλάζουμε, όλοι μαζί, τον κόσμο γύρω μας.

 

Αυτό, το κρίσιμο και το επίκαιρο του πράγματος, ήταν το βασικό μήνυμα που ακούστηκε στην αίθουσα του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Με παρόντες τον Προέδρο της Δημοκρατίας κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο, τον Υπουργό Υγείας κύριο Βασίλη Κικίλια και πλήθος εκπροσώπων του επιχειρηματικού και δημοσιογραφικού κόσμου, ο Πρόεδρος και Διευθύνοντας Σύμβουλος της Παπαστράτος, κ. Χρήστος Χαρπαντίδης, ανακοίνωσε τον νέο αυτό στόχο: Μέχρι το τέλος του 2021 να έχουν αφήσει πίσω τους το τσιγάρο ένα εκατομμύριο καπνιστές. Δηλώνοντας χαρακτηριστικά και εν μέσω χειροκροτημάτων:« Η αλλαγή ξεκινάει σήμερα, μέσα σε αυτή την αίθουσα. Ξέρουμε ότι ο κόσμος δεν είναι ιδανικός. Αυτό όμως δεν μας απαγορεύει να τον μεταμορφώσουμε σε ιδανικό. Θέτουμε ένα μεγάλο στόχο, ένα στόχο που θα μπορούσε να είναι και εθνικός, και αναγνωρίζουμε ότι μόνοι μας δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε. Απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής σε όλους».

 

Πώς θα φτάσουμε στο ένα εκατομμύριο λιγότερους καπνιστές έως το τέλος του 2021
Χρήστος Χαρπαντίδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος,Παπαστράτος

 

Ένας ομολογουμένως φιλόδοξος στόχος που θα οδηγήσει σε ραγδαία μείωση των καπνιστών, της τάξεως του 50%, και ο οποίος αφορά σημερινούς καπνιστές που είτε θα διακόψουν το κάπνισμα είτε θα στραφούν σε καλύτερες εναλλακτικές – προϊόντα θέρμανσης καπνού ή ηλεκτρονικά τσιγάρα.

 

Ένα ανοιχτό κάλεσμα από την Παπαστράτος προς όλους (κοινωνία, πολιτεία, επιστημονική κοινότητα, επιχειρηματικό κόσμο) που έρχεται δυο μόλις χρόνια μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, με την οποία η Παπαστράτος -αλλάζοντας πρώτα η ίδια- σταμάτησε οριστικά την παραγωγή τσιγάρων μετά από 90 ολόκληρα χρόνια και  μετασχηματίστηκε σε εταιρεία τεχνολογίας που εξάγει καινοτομία σε όλο τον κόσμο. Μια ριζική μεταμόρφωση που συνοδεύτηκε από την δυναμική υποστήριξη τόσο του αντικαπνιστικού νόμου όσο και σημαντικών πρωτοβουλιών προς «Έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο» όπως την Smoke-Free ΔΕΘ, το Smoke-Free Delphi Economic Forum και την μετατροπή της Αστυπάλαιας στο πρώτο πιστοποιημένο Smoke-Free νησί παγκοσμίως.

 

Όσον αφορά το επόμενο αυτό βήμα προς το καλύτερο, που μοιάζει το πιο δύσκολο και αναγκαίο από όλα, η Παπαστράτος δεσμεύτηκε για μια σειρά δράσεων που θα συμβάλουν στην επίτευξή του. Η εταιρεία πρόκειται - ανάμεσα σε άλλα - να πραγματοποιήσει μία πανελλαδική καμπάνια ενημέρωσης σε 20.000 σημεία λιανικής πώλησης για τη σημαντικότητα αλλά και την ανάγκη συμμόρφωσης με το νόμο για άρνηση πώλησης προϊόντων νικοτίνης σε ανήλικους, να συνεχίζει να στηρίζει πρωτοβουλίες προς «Έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο» και να εισάγει νέες προϊοντικές προτάσεις (εντός του 2020) για όσους κάνουν την αλλαγή σε καλύτερες εναλλακτικές, με βάση πάντα την τεχνολογία, την επιστήμη και την καινοτομία.

 

Ανεξάρτητα, ωστόσο, από τις δράσεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν, χρειάζεται να ξεκινήσει άμεσα ένας διαφανής και ουσιαστικός διάλογος προκειμένου να βρεθεί λύση στο εθνικό πρόβλημα που αποτελεί το γεγονός ότι, στην αρχή της νέας δεκαετίας που ήδη διανύουμε, η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη σχετικά με το κάπνισμα και δυο εκατομμύρια πολίτες θα συνεχίσουν να καπνίζουν χρησιμοποιώντας μια τεχνολογία παλιά, ξεπερασμένη - καίγοντας δηλαδή τον καπνό του τσιγάρου. Ένα μεγάλο πρόβλημα που αφορά τους πάντες και το οποίο απαιτεί μια μεγάλη, τολμηρή λύση. Ένας διάλογος από τον οποίο, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε στην εκδήλωση «δεν περισσεύει κανείς. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων».

 

Γιατί πρώτα αλλάζουμε εμείς και μετά αλλάζουμε, όλοι μαζί, τον κόσμο γύρω μας. Μόνο που, για να αλλάξουμε, πρέπει πρώτα να έχουμε την δυνατότητα να εξετάσουμε τα επιστημονικά στοιχεία και τις καλύτερες εναλλακτικές που υπάρχουν πλέον, ώστε να κάνουμε σωστές και ενημερωμένες επιλογές.

Good Living
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ